Sportrepen, koolhydraatarm 20

koolhydraatarme sportrepen

Inmiddels kennen jullie mijn heer Hans bijna net zo goed als ik zelf. Ook in de reviews op mijn kookboek bij Bol wordt-ie genoemd. Grappig vind ik dat. Hij houdt enorm van koek en zoete repen met veel granen en gedroogd fruit, hij denkt dat dat gezond is. Hoewel ik niet zo van het bekeren ben, maak ik toch regelmatig een alternatief, zodat hij misschien ooit van zijn repen en koekverslaving afkomt. Zo komen jullie aan deze stevige sportrepen. Ze zijn een verantwoorde vervanger voor de snackrepen je misschien zelf ook wel eens weg snaait. Lekker voor tussendoor tijdens het werk, onderweg in de auto of in de trein om de ergste honger alvast te stillen.

 

Sportrepen maken of noten graaien?

De normale sportrepen zitten vaak vol gedroogd fruit zoals dadels of vijgen. Dat bevat net zo goed een lading koolhydraten, die wil ik niet. De noten en zaden die wil ik wél, daar zitten namelijk prima vetten en eiwitten in. Je kunt natuurlijk gewoon een handje noten uit de bak graaien en in je mond proppen. Persoonlijk vind ik het dan wel gezelliger om een reep te eten. Met die chocola erop voelen ze als een perfecte  verwennerij. En ja daar moet je wel even 5 minuten werk in willen steken, de oven doet de rest. Deze stevige sportrepen zijn op  basis van tahin en amandelmeel aangevuld met pecannoten, pompoenpitten en wat sesamzaad voor de extra crunch. Maar het staat je vrij om een andere combinatie van noten/pitten en zaden nemen.

koolhydraatarme sportrepen

Meenemen en bewaren

Als je de sportrepen per stuk in een bakpapiertje wikkelt dan kun je ze minstens een week goed houden. Bewaar ze donker en koel in een trommeltje. Je hoeft trouwens niet eerst te sporten om van zo’n reep te mogen genieten, mag wel, maar hoeft niet. Dat vind ik zelf ook een groot voordeel. Bewegen oké, maar sporten… nee, dat is niet zo ‘mijn ding’.

 

“Lekker voor de stevige trek”, zeg je dan geloof ik.  Die chocola hoeft niet perse, ik vond dat vooral leuk voor de foto en ik vind het stiekem leuk om een beetje te kliederen. Ergens zit dat kleutertje er nog wel in hoor!

Kijk ook naar deze Voedzame pitten zadenkoek.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de Sportrepen

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Sportrepen, koolhydraatarm

koolhydraatarme sportrepen

Door Anna-Karina Geplaatst oktober 3, 2017

  • Aantal of hoeveelheid: 10 porties
  • Koolhydraten: 1,9 gr khd per portie (10 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 5 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • Klaar in: 20 minuten

Deze super sportrepen zijn een verantwoorde vervanger voor allerhande zoete mueslirepen, Sultana's of wat je vroeger zo tussendoor weg snaaide.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Hak de noten en pompoenpitten grof. Roer ze met de rest van de ingrediënten door elkaar tot een stug deeg. Proef en voeg zo nodig zoetstof toe.
  3. Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot een dunne lap van ongeveer ½ centimeter dik. Leg het geheel op de bakplaat en trek het bovenste vel er voorzichtig vanaf.
  4. Bak de plak 10 minuten in het midden van de oven. Als je een dikkere reep hebt dan iets langer bakken.
  5. Haal van de plaat, laat iets afkoelen en verwijder het bakpapier. Snijd de plak in repen.
  6. OPTIONEEL: drizzle er wat gesmolten chocola over.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Laat een reactie achter op Leontine van der Sterren Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 gedachten over “Sportrepen, koolhydraatarm

  • ineke exel

    ziet er lekker uit! alleen: ik houd niet van sesam en ken daarom ook niet de eigenschappen van tahin…is t ‘alleen’ n smaakmaker of bindt t ook? door wat zou ik t kunnen vervangen? dank voor t meedenken!

  • Annemiek

    Wat een heerlijk recept! Dankjewel!
    Ik heb het misschien iets te dun uitgerold, maar nu zijn het net mijn favoriete speculaasjes.
    En blijf er dan maar eens af…………

  • Ineke

    Net de sportrepen gemaakt. Ze zijn heerlijk. Lukte me alleen niet zo goed om de chocolade goed te smelten. Hij bleef een beetje te dik om te schenken. Daarom wat verdunt met melk maar toen was het weer iets te vloeibaar. Misschien als ze wat langer liggen dat het nog stolt. Maar dat maakt voor de smaak niet uit 😉 Smullen hoor!

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Dat verdunnen kun je beter met ietsje cacaoboter of een beetje kokosvet doen, dat stolt beter bij kamertemperatuur dan melk. Inderdaad kan het wel even duren voordat de chocola weer echt hard is. Leg ze even (afgedekt) in de koelkast of diepvries!

  • Jacqueline

    Dank je wel voor dit recept van deze heerlijke reep!! Door de speculaaskruiden ruikt echt al een beetje naar de winter als dit in de oven staat…! Ik heb ook alleen de stevige sesampasta, maar heb een eitje extra gebruikt om het iets ‘smeuïger’ te maken. Perfect!

  • Karin

    Goedemorgen, gebruik je de Steviala Ery-bronze vanwege de bruine kleur of smaakt deze zoetstof ook echt anders? Ik lees dat het bestaat uit erythirol, fruitextract en natuurlijke aroma’s. Ik heb nu al veel verschillende soorten zoetstof en wil ook deze aanschaffen maar hoor graag waarom jij nu speciaal deze variant gebruikt. Verder vind ik het leuk dat je nu ook een recept voor dit soort repen/koeken hebt bedacht. Het staat me steeds meer tegen dat mijn kinderen van die zoete mueslirepen mee naar school nemen, welk merk je ook pakt er zit altijd veel suiker en andere toevoegingen in. Ik ga deze vandaag maken alleen met andere zoetstof want de Ery Bronze heb ik nog niet.

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Er zit inderdaad wel een soort smaakje aan, maar als je een andere zoetstof hebt op kristalbasis kan dat ook. Vloeibaar zou ik niet doen, die heeft geen volume. Zelf even de zoetkracht van je eigen product checken en proeven.