Inmiddels kennen jullie mijn heer Hans bijna net zo goed als ik zelf. Ook in de reviews op mijn 1e kookboek bij Bol wordt-ie genoemd. Grappig vind ik dat. Hij houdt enorm van koek en zoete repen met veel granen en gedroogd fruit, hij denkt dat dat gezond is. Hoewel ik niet zo van het bekeren ben, maak ik toch regelmatig een alternatief, zodat hij misschien ooit van zijn repen en koekverslaving afkomt. Zo komen jullie aan deze stevige sportrepen. Ze zijn een verantwoorde vervanger voor de snackrepen je misschien zelf ook wel eens weg snaait. Lekker voor tussendoor tijdens het werk, onderweg in de auto of in de trein om de ergste honger alvast te stillen.
Sportrepen maken of noten graaien?
De normale sportrepen zitten vaak vol gedroogd fruit zoals dadels of vijgen. Dat bevat net zo goed een lading koolhydraten, die wil ik niet. De noten en zaden die wil ik wél, daar zitten namelijk prima vetten en eiwitten in. Je kunt natuurlijk gewoon een handje noten uit de bak graaien en in je mond proppen. Persoonlijk vind ik het dan wel gezelliger om een reep te eten. Met die chocola erop voelen ze als een perfecte verwennerij. En ja daar moet je wel even 5 minuten werk in willen steken, de oven doet de rest. Deze stevige sportrepen zijn op basis van tahin en amandelmeel aangevuld met pecannoten, pompoenpitten en wat sesamzaad voor de extra crunch. Maar het staat je vrij om een andere combinatie van noten/pitten en zaden nemen.
Meenemen en bewaren
Als je de sportrepen per stuk in een bakpapiertje wikkelt dan kun je ze minstens een week goed houden. Bewaar ze donker en koel in een trommeltje. Je hoeft trouwens niet eerst te sporten om van zo’n reep te mogen genieten, mag wel, maar hoeft niet. Dat vind ik zelf ook een groot voordeel. Bewegen oké, maar sporten… nee, dat is niet zo ‘mijn ding’.
Zo maak je de Sportrepen
Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!
Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!
Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm
Sportrepen, koolhydraatarm

Door oktober 3, 2017
Geplaatst- Maaltijdgang: Tussendoortje (zoet)
- Aantal of hoeveelheid: 10 porties
- Koolhydraten: 2 gr khd per portie (10 porties uit recept)
- Voorbereiding: 5 minuten
- Kooktijd: 10 minuten
- Klaar in: 20 minuten
Deze super sportrepen zijn een verantwoorde vervanger voor allerhande zoete mueslirepen, Sultana's of wat je vroeger zo tussendoor weg snaaide.
Ingrediënten
- 50 gr lichte dunne tahin/ sesampasta 5 khd
- 50 gr amandelmeel 9,4 khd
- 50 gr pecannoten 2,9 khd
- 25 gr pompoenpitten 0,7 khd
- 1 el sesamzaad 0,4 khd
- 1 el koek- of speculaaskruiden
- 40 gr Steviala Ery-bronze of andere zoetstof 0 khd naar smaak
- snufje zout
- 1 ei(eren)
- 2-3 blokjes gesmolten chocolade OPTIONEEL
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Hak de noten en pompoenpitten grof. Roer ze met de rest van de ingrediënten door elkaar tot een stug deeg. Proef en voeg zo nodig zoetstof toe.
- Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot een dunne lap van ongeveer ½ centimeter dik. Leg het geheel op de bakplaat en trek het bovenste vel er voorzichtig vanaf.
- Bak de plak 10 minuten in het midden van de oven. Als je een dikkere reep hebt dan iets langer bakken.
- Haal van de plaat, laat iets afkoelen en verwijder het bakpapier. Snijd de plak in repen.
- OPTIONEEL: drizzle er wat gesmolten chocola over.
© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet
27 gedachten over “Sportrepen, koolhydraatarm”
Oh, oh, oh wat lekker! Net uit de oven gehaald, maar als ik niet oppas is het op voordat het is afgekoeld! Snel een kopje thee gezet om van nog een stukje te gaan genieten.
Erg lekker. Het werkt ook met pindakaas ( de goeie zonder teveel suiker) en beetje verdunnen met olijfolie. Snijden voordat hij helemaal afgekoeld is, denk ik, anders breekt hij.
Net zo,n sportreep klein gemaakt en door de gr yoghurt gedaan met wat extra kaneel.het was echt lekker djw voor dit recept een blijvertje
Heb vandaag de sportrepengemaakt stiekum al geproefd ze zijn lekker
Wilde alleen even weten hoe ik ze het best kan bewaren
Gewoon zoals koek in een trommeltje of zoiets.
Ik heb de repen vanmiddag gemaakt, maar 40 gram Stevia leek me wel heel veel.. Ik heb ze met 20 gram gemaakt en er wat van die kleine korreltjes smeltchocolade en koekkruiden uit onze bakkerij gedaan, heerlijk! AH had geen sesampasta, dus die heb ik zelf gemaakt: was heel makkelijk en snel klaar. Super bedankt, dit is echt een top recept.
Welk merk stevia gebruik je? Ik gebruikte namelijk Steviala Ery-bronze en die is minder zoet dan suiker. Als je zelf een ander merk of type zoetstof hebt dan moet je uiteraard de hoeveelheid even naar eigen smaak aanpassen.
ziet er lekker uit! alleen: ik houd niet van sesam en ken daarom ook niet de eigenschappen van tahin…is t ‘alleen’ n smaakmaker of bindt t ook? door wat zou ik t kunnen vervangen? dank voor t meedenken!
Een notenpasta?
Wat een heerlijk recept! Dankjewel!
Ik heb het misschien iets te dun uitgerold, maar nu zijn het net mijn favoriete speculaasjes.
En blijf er dan maar eens af…………
Net de sportrepen gemaakt. Ze zijn heerlijk. Lukte me alleen niet zo goed om de chocolade goed te smelten. Hij bleef een beetje te dik om te schenken. Daarom wat verdunt met melk maar toen was het weer iets te vloeibaar. Misschien als ze wat langer liggen dat het nog stolt. Maar dat maakt voor de smaak niet uit 😉 Smullen hoor!
Dat verdunnen kun je beter met ietsje cacaoboter of een beetje kokosvet doen, dat stolt beter bij kamertemperatuur dan melk. Inderdaad kan het wel even duren voordat de chocola weer echt hard is. Leg ze even (afgedekt) in de koelkast of diepvries!
Welk merk dunne tahine is dat dan
Ik heb even een foto gemaakt en als je nu op het ingrediënt klikt zie je ze allebei.
Dank je wel voor dit recept van deze heerlijke reep!! Door de speculaaskruiden ruikt echt al een beetje naar de winter als dit in de oven staat…! Ik heb ook alleen de stevige sesampasta, maar heb een eitje extra gebruikt om het iets ‘smeuïger’ te maken. Perfect!
Anna-Karina! Jij schrijft, dunne Tahin. Die van mij is erg stevig. Weet jij of je die met gewone olijfolie iets dunner kan maken.
dat kan, maar als je olie echt naar olijf smaakt… lijkt het me minder lekker.
Kan ik de repen ook invriezen?
Ik zou het proberen en zelf testen of je de kwaliteit voldoende vindt.
Zou een lepeltje psyllium zaad helpen ipv een ei?
Dat kan ook, wel even goed op het vocht letten want dat slurpt. Ik zou het deeg dan even laten staan en dan beoordelen. Je repen worden dan wel wat zachter van structuur.
Waarom zou je deze repen niet kunnen maken zonder enige zoetstof? Wat doet zoetstof tijdens het bakproces wat noodzakelijk is?
Tuurlijk kan dat, maar met zoet vind ik (en vooral mijn heer Hans!!) ze veel lekkerder.
Goedemorgen, gebruik je de Steviala Ery-bronze vanwege de bruine kleur of smaakt deze zoetstof ook echt anders? Ik lees dat het bestaat uit erythirol, fruitextract en natuurlijke aroma’s. Ik heb nu al veel verschillende soorten zoetstof en wil ook deze aanschaffen maar hoor graag waarom jij nu speciaal deze variant gebruikt. Verder vind ik het leuk dat je nu ook een recept voor dit soort repen/koeken hebt bedacht. Het staat me steeds meer tegen dat mijn kinderen van die zoete mueslirepen mee naar school nemen, welk merk je ook pakt er zit altijd veel suiker en andere toevoegingen in. Ik ga deze vandaag maken alleen met andere zoetstof want de Ery Bronze heb ik nog niet.
Er zit inderdaad wel een soort smaakje aan, maar als je een andere zoetstof hebt op kristalbasis kan dat ook. Vloeibaar zou ik niet doen, die heeft geen volume. Zelf even de zoetkracht van je eigen product checken en proeven.
Hallo,
Ik heb een ei allergie, wat zou ik hier voor in de plaats kunnen gebruiken?
bedankt Leontine
Wat gebruik je normaal gesproken in plaats van ei?
Je zou bv. een beetje lijnzaad met extra water en/of wat pompoenpuree kunnen nemen.