spitskool ovenschotel met rookworst

Spitskool ovenschotel met rookworst

Wat een leukerd hè, met die plakjes rookworst erin gestoken? Vorige maand publiceerden we al een verrukkelijke Stamppot met spitskool. Omdat we toen een dubbele hoeveelheid groente hadden geroosterd voor de puree, hoefde ik voor deze winterse Spitskool ovenschotel met rookworst alleen maar even wat groente te snijden en te roerbakken. Er lagen nog een stukje courgette en een oranje paprika in de koelkast, die we combineerden met spitskool. De spitskool was in de aanbieding en aangezien de smaak ons prima was bevallen kan die best nog een keer. Zo merk je ook gelijk dat je met bijna dezelfde basis-ingrediënten toch iets heel anders op tafel zet. De puree bevat wat meer koolhydraten, dat merk je onmiddellijk want ook deze ovenschotel verzadigt als een tierelier!

Minder vlees

Vroeger hoorden we nog wel eens een lekkere roddel, maar als wij tegenwoordig op feestjes komen, dan delen mensen vooral hun eetgewoontes met ons. Of ze vragen ons om (kook)advies. Zo weten we dat in onze vrienden- en kennissenkring massaal minder vlees wordt gegeten dan een paar jaar geleden. “Kennen jullie die Speckjes van de Vegetarische Slager? Die zijn echt lekker joh!” Ja, uiteraard kennen we die. “Wat vinden jullie nou de lekkerste kipvervanger?” En dan vliegen er diverse merken en voorkeuren over tafel. NB: die van Vivera en de Quorn stukjes prijken steevast in de kip top 3! En natuurlijk gaat het gesprek ook over de bereidingswijze. Want dat is ook zeker van belang. Hoewel wij geen voorstander zijn van bakken op heel hoog vuur, moet je bij bepaalde vleesvervangers echt wel even wat hitte gebruiken om het lekker krokant te krijgen. Bij deze spitskool ovenschotel met rookworst zie je ook krokant gebakken Speckjes. Het is daarbij de kunst om ze, in ruim vet (olie én boter) te laten sudderen op redelijk hoog vuur. Dan even omscheppen en nog even sudderen, tot ze lekker krokant zijn. Dan schep je ze uit het vet met een schuimspaan en houd ze apart tot gebruik.

Vooraf – en méér – maken

De groente voor de puree kun je redelijk grof snijden, want je maakt er tenslotte toch puree van. Maak de stukken wel allemaal ongeveer even groot, dan zijn ze ook tegelijk gaar. We kunnen je van harte aanbevelen om gelijk een dubbele portie groente te roosteren, de puree kun je namelijk uitstekend invriezen! Een klein bakje van de geroosterde groente achterhouden als snack met een yoghurt-knoflooksausje is trouwens ook errug lekker!  De spitskool ovenschotel met rookworst kun je makkelijk van tevoren maken. Dan hoef je alleen maar even spek te bakken en de rookworst te verwarmen terwijl de schotel in de oven staat. Ontzettend fijn voor drukke dagen of als je laat thuis bent. 

spitskool ovenschotel met rookworst

spitskool ovenschotel met rookworst

 

Ook lekker:

Zo maak je Spitskool ovenschotel met rookworst

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Spitskool ovenschotel met rookworst


spitskool ovenschotel met rookworst

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst februari 7, 2020

  • Aantal of hoeveelheid: 4 porties
  • Koolhydraten: 16,6 gr khd pp (4 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 40 minuten
  • Klaar in: 50 minuten

De spitskool ovenschotel met rookworst kun je simpel van tevoren maken dan bak je spek en verwarmt de rookworst terwijl de schotel in de oven staat. Handig!

Ingrediënten

Bereiding

  1. PUREE - 47 gr khd (totaal)
    750 gr knolselderij
    250 gr pompoen
    250 gr bloemkool
    3 el olijfolie
    peper en zout
    roomboter

    @Puree maken Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier. Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Een Hokkaido pompoen hoeft niet geschild, wel in blokjes gesneden. Verdeel de bloemkool in roosjes. Doe alle stukjes samen met de olijfolie in een plastic zak en masseer de groente zodat er overal een laagje olie zit. Verdeel de groenten over bakplaat en rooster 30 tot 40 minuten tot ze gaar zijn. Stamp er een puree van. Proef en breng op smaak met peper en zout. Gebruik een klontje boter voor de smeuïgheid.
  2. Snipper de ui en bak op matig vuur in een ruime koekenpan glazig in roomboter.
  3. Snijd de spitskool in dunne repen en de paprika en courgette in stukjes. Voeg toe aan de ui en bestrooi met Italiaanse kruiden. Stoof 10 minuten of tot de groenten zacht zijn. Proef en breng op smaak met peper en zout. Doe de groente over in een ovenschaal en dek af met een laag puree. Bak 20 minuten in de oven op 180 °C.
  4. Bak ondertussen de spekjes krokant en zet apart. Verwarm de rookworst volgens de verpakking. Snijd de rookworst in plakjes en steek ze vlak voor het serveren in de pureelaag. Geef de rest van de worst en de spekjes er apart bij. SMUL ZE!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Spitskool ovenschotel met rookworst”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

111 Shares
Share59
Pin52
Tweet