Spitskool ovenschotel met rookworst

spitskool ovenschotel met rookworst

Wat een leukerd hè, met die plakjes rookworst erin gestoken? Vorige maand publiceerden we al een verrukkelijke Stamppot met spitskool. Omdat we toen een dubbele hoeveelheid groente hadden geroosterd voor de puree, hoefde ik voor deze winterse Spitskool ovenschotel met rookworst alleen maar even wat groente te snijden en te roerbakken. Er lagen nog een stukje courgette en een oranje paprika in de koelkast, die we combineerden met spitskool.

De spitskool was in de aanbieding en aangezien de smaak ons prima bevalt kan die best nog een keer. Zo merk je ook gelijk dat je met bijna dezelfde basis-ingrediënten toch iets heel anders op tafel zet. De puree bevat wat meer koolhydraten, dat merk je onmiddellijk want ook deze ovenschotel verzadigt als een tierelier! Geen wonder met 16.5 gram koolhydraten per portie. Je kunt dit soort gerechten het best plannen tussen minder koolhydraatrijke maaltijden. Weet je dat je ook ons blanco weekmenu ook kunt kopiëren naar je persoonlijke KOOKSCHRIFT? Daar kun je het weekmenu vullen en de dagtotalen worden vanzelf voor je uitgerekend. Zo heb je een indicatie van hoeveel koolhydraten je gemiddeld per week/per dag eet.

Minder vlees

Vroeger hoorden we nog wel eens een lekkere roddel, maar als wij tegenwoordig op feestjes komen, dan delen mensen vooral hun eetgewoontes met ons. Of ze vragen ons om (kook)advies. Zo weten we dat in onze vrienden- en kennissenkring massaal minder vlees wordt gegeten dan een paar jaar geleden. “Kennen jullie die Speckjes van de Vegetarische Slager? Die zijn echt lekker joh!” Ja, uiteraard kennen we die. “Wat vinden jullie nou de lekkerste kipvervanger?” En dan vliegen er diverse merken en voorkeuren over tafel. NB: die van Vivera en de Quorn stukjes prijken steevast in de kip top 3!

En natuurlijk gaat het gesprek ook over de bereidingswijze. Want dat is ook zeker van belang. Hoewel wij geen voorstander zijn van bakken op heel hoog vuur, moet je bij bepaalde vleesvervangers echt wel even wat hitte gebruiken om het lekker krokant te krijgen. Bij deze spitskool ovenschotel met rookworst zie je ook krokant gebakken Speckjes. Het is daarbij de kunst om ze, in ruim vet (olie én boter) te laten sudderen op redelijk hoog vuur. Dan even omscheppen en nog even sudderen, tot ze lekker krokant zijn. Dan schep je ze uit het vet met een schuimspaan en houd ze apart tot gebruik.

Vooraf – en méér – maken

De groente voor de puree kun je redelijk grof snijden, want je maakt er tenslotte toch puree van. Maak de stukken wel allemaal ongeveer even groot, dan zijn ze ook tegelijk gaar. We kunnen je van harte aanbevelen om gelijk een dubbele portie groente te roosteren, de puree kun je namelijk uitstekend invriezen! Een klein bakje van de geroosterde groente achterhouden als snack met een yoghurt-knoflooksausje is trouwens ook errug lekker!  De spitskool ovenschotel met rookworst kun je makkelijk van tevoren maken. Dan hoef je alleen maar even spek te bakken en de rookworst te verwarmen terwijl de schotel in de oven staat. Ontzettend fijn voor drukke dagen of als je laat thuis bent. 


♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

spitskool ovenschotel met rookworst
spitskool ovenschotel met rookworst

Zo maak je Spitskool ovenschotel met rookworst

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!

Spitskool ovenschotel met rookworst

spitskool ovenschotel met rookworst
Door: Anna-Karina van Denderen
De spitskool ovenschotel met rookworst kun je simpel van tevoren maken dan bak je spek en verwarmt de rookworst terwijl de schotel in de oven staat. Handig!
5 van 1 stem
Keuken Europees
Trefwoord ovengerecht
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 50 min

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 379.95 kcalkoolhydraten 16.5 geiwitten 15.18 gvetten 25.38 gvezels 13.35 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties

Ingrediënten

PUREE

Groente

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

Puree

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier. Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Een Hokkaido pompoen hoeft niet geschild, wel in blokjes gesneden. Verdeel de bloemkool in roosjes. Doe alle stukjes samen met de olijfolie in een plastic zak en masseer de groente zodat er overal een laagje olie zit. Verdeel de groenten over bakplaat en rooster 30 tot 40 minuten tot ze gaar zijn. Stamp er een puree van. Proef en breng op smaak met peper en zout. Gebruik een klontje boter voor de smeuïgheid.

Groente

  • Snipper de ui en bak op matig vuur in een ruime koekenpan glazig in roomboter.
  • Snijd de spitskool in dunne repen en de paprika en courgette in stukjes. Voeg toe aan de ui en bestrooi met Italiaanse kruiden. Stoof 10 minuten of tot de groenten zacht zijn. Proef en breng op smaak met peper en zout. Doe de groente over in een ovenschaal en dek af met een laag puree. Bak 20 minuten in de oven op 180 °C.
  • Bak ondertussen de spekjes krokant en zet apart. Verwarm de rookworst volgens de verpakking. Snijd de rookworst in plakjes en steek ze vlak voor het serveren in de pureelaag. Geef de rest van de worst en de spekjes er apart bij.
  • SMUL ZE!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten


Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties