Spitskool geroosterd met mosterd 35

spitskool geroosterd

Vandaag heb ik een lekker & makkelijk bijgerecht voor jullie: geroosterde spitskool! Lekker subtiel gekruid met mosterd en een drupje citroen. De kool snijden insmeren en de oven doet de rest! De smaak van de geroosterde spitskool is zoetig en fris, de bite is lekker knapperig en de kool blijft supersappig. En ze zien er toch heel leuk uit op deze manier? Lekker met een goulash achtig iets, gehakt en paprika bijvoorbeeld, of een lekkere groene salade.

 

Kool in soorten en maten
Spitskool, witte kool, rode kool, groene kool, spruitjes, boerenkool of zuurkool ik ben sowieso wel dol op diverse soorten kool. Je kunt leuk experimenteren met kruiden en specerijen. Kool met mosterd zoals bij deze spitskool is een beproefde combinatie, maar probeer ook eens gemalen korianderzaad (ketoembar), karwijzaad (kummel) of komijnzaad (djintan) door koolgerechten.

spitskool geroosterd

 

Ook met de bereiding kun je eindeloos spelen, rauwe koolsoorten in salades, als wrap om een lekkere vulling, lekker oosters met spruitjes, of gebruik kool in een lekker soepje! Kool is supergezond, het bevat lekker veel vezels en levert de nodige kalium, calcium en vitamine C en K!

De kaas kun je ook vervangen door een mengsel van edelgistvlokken met een drupje olie en eventueel wat kruiden, voor een vegan versie.


Kijk hier voor een ander heerlijk geroosterde koolplakken recept.

spitskool geroosterd

Zo maak je deze geroosterde spitskool

Laat je het me even weten als je dit gemaakt hebt? Vind ik echt leuk! Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina (ook voor foto’s), Twitter, Pinterest en Instagram. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Spitskool geroosterd met mosterd

spitskool geroosterd

Door Anna-Karina Geplaatst februari 12, 2017

  • Aantal of hoeveelheid: 4 kwarten
  • Koolhydraten: 4,7 gr. khd per kwart (4 kwarten uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Klaar in: 40 minuten

De smaak van deze geroosterde spitskool is zoetig en fris, de bite lekker knapperig en de kool blijft supersappig op deze manier!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.
  2. Maak een dressing van olijfolie, mosterd, citroensap en zout.
  3. Snijd de spitskool in de lengte doormidden en halveer zodat je mooie puntige kwarten krijgt. Verwijder lelijke bladeren en de harde kern.
  4. Smeer de kwarten in met de dressing, gebruik je handen of een kwastje om het zoveel mogelijk tussen de bladeren te krijgen. Leg de spitskool in de ovenschaal en rasp er kaas over. Bak de koolkwarten 30 minuten in de oven of tot ze gaar zijn en de kaas krokant is.
  5. Rooster pijnboompitjes of andere noten of zaden naar keuze even in een droge koekenpan en hak ze grof.
  6. Strooi de geroosterde pitjes, noten of zaden over de kool vlak voor je het serveert, eet smakelijk!
  7. Klein adviesje: eet eventueel zwart geworden blaadjes kool aan de onderkant niet op, die zijn erg ongezond.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet




Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

35 gedachten over “Spitskool geroosterd met mosterd

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Misschien is spitskool beter vergelijkbaar met gewone witte kool? Je kunt ook wel de Chinese nemen, maar die is meer sla-achtig en minder compact, zal sneller gaar zijn denk ik? Let extra op verbanden.

  • Danielle

    Dit was écht verrukkelijk! Heb 2 stukken gegeten, zo lekker vond ik het! Dit gaat zeker weten vaker op het menu komen! Dank je wel!

  • Dick

    Had nog een halve spitskool in de groentela liggen, dus geschikt voor 2 personen. Ik heb het recept volledig gevolgd. Het resultaat was verrassend lekker. Franse mosterd, Spaanse olijfolie en heerlijke geraspte 45+ kaas. Aangezien we aan het lijnen zijn hebben we het hierbij gelaten.

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Oh maar lijnen betekent niet dat je weinig moet eten… het gaat er, zeker bij khd-arm eten, om dat je voldoende vetten en eiwitten eet! Snelle koolhydraten geven pieken in je bloedsuikerspiegel en werkt een hongergevoel in de hand, waardoor je geneigd bent veel te veel (de verkeerde dingen) te eten.

      • Dick

        Korte antwoorden vragen om meer duidelijkheid. Lijnen is voor mij een bijproduct. Doel is om van een teveel aan medicijnen af te komen en daarbij is voor mij de keuze gevallen op khd eten met als leidraad o.a. jouw website en nog een paar adressen. Het verrast me hoe smaakvol het koken zonder pasta, rijst, brood, aardappelen e.d. is. Ik kom hiermee uitstekend uit de voeten en val ook nog af zonder dat ellendige hongergevoel. Weinig eten? Het spijt me dat ik die indruk heb gewekt. Anders eten, dat wel.

  • Else

    Omdat dit zo makkelijk maar vooral zo lekker is heb ik dit al meerdere malen gemaakt. Op de ovenschaal leg ik ernaast parten rode paprika besprenkeld met olifolie die ik in de zelfde tijd gaar laat worden. Iets meer variatie als bijgerecht en oooo zooo lekker

  • Erna

    JOEPIEIEIE, ‘T IS LENTE!!!!!!!(brrr, bibber, snotter)
    Als afscheid van de winter heb ik de kool dit keer met pompoenmousse als diner gegeten.
    Errug lekkerrr.
    Groetjes, Erna.

  • Marijke

    Ik heb gisteren twee helften van de kool gemaakt op deze manier… Heb ze echter heel even voorgekookt. Daarna in de oven. Maar heerlijk, ook mijn man vond dit een succes. Haha, gemakkelijker kan het niet, geen gedoe meer met sliertjes raspen, snijden of een vieze keukenmachine. Voortaan kwarten spitskool uit de oven.

  • Erna

    Moet eerlijk zeggen dat ik wel even heb getwijfeld of ik dit recept zou maken. Ik had er niet meteen een idee bij hoe ‘t zou smaken. Toch afgegaan op alle eerdere heerlijke ervaringen ben ik het avontuur aangegaan en ja hoor….het is weer heel erg lekker. Inmiddels heb ik het recept doorgegeven aan enkele vriendinnen die ook fan zijn. Ben benieuwd naar hun reactie.
    Groetjes, Erna (lig je al met de benen op een stoel?)

  • Marijke Quist

    Het was superlekker…….maar best wel machtig!
    Ik had echt geen idee of het voldoende zou zijn, dus er nog een stukje vega-vlees en wat aardappelpartjes bij geserveerd. Niet nodig dus!!

  • mieke van der ploeg

    Ach wat zal dat weer heerlijk zijn, ga ik vandaag meteen maken! Manlief vragen de ingrediënten in huis te halen want ik ben al dagen met bronchitis aan huis gekluisterd. Wat dan weer tijd en gelegenheid geeft om extra te grasduinen in je fantastische site.
    Ga er maar geen officieel boek van maken. Nu print ik elk recept dat me aanstaat uit en doe dat in een plastic hoesje dat in een A-4 multomap past. Zo’n beschermd recept op het aanrecht is een stuk handiger dan een opengeslagen boek. Vette vingers of gemorste druppels veeg je er zo weer af voordat het terug gaat in de map. Bij IKEA heb ik voor een habbekrats een handige standaard gekocht waar een boek of zo’n los recept prima op past.

    • mieke van der ploeg

      Beste Hennie,
      Vorig jaar april kreeg ik ook de diagnose diabetes 2. Dé ideale wake-up call om nou eindelijk eens serieus te gaan afvallen en anders te gaan eten.
      Eerst met een boek van een diëtiste (Leef jezelf gezond bij diabetes 2), maar de site van Anna Karina die ik ergens in de zomer ontdekte heeft me véél beter geholpen. Zelfs zo goed dat ik in het najaar een maagverkleining heb afgezegd! Die had ik begin 2016 in paniek aangevraagd omdat het me niet op eigen kracht lukte te stoppen met steeds maar zwaarder worden. Het eten van Anna Karina’s site is echter zó lekker dat ik niet meer bang ben voor ontsporen of terugvallen. Bij uit eten gaan kies ik inmiddels automatisch wat goed voor me is. Bij vrienden en familie eten gaat prima. Zekerheidshalve neem ik dan altijd zelf iets mee om zo nodig aan te vullen op de onderdelen van hun kookkunst die ik kan en wil mee eten. Dus een courgette om voor mezelf pastaslierten te maken of een kwart bloemkool voor neprijst of zo. Vindt niemand gek.
      Ben inmiddels 18 kilo kwijt en mijn bloedwaarden zijn weer helemaal oké. Cholesterol niet helemaal, dus ben ik een week of drie geleden radicaal gestopt met wijn, dat schijnt daar prima voor te helpen. Had ik toevallig net ergens gelezen. Heel apart, maar ik mis dat bijna dagelijkse glaasje niet eens. Manlief doet zelfs mee….
      Voor de zekerheid ga ik (doktersvoorschrift) qua diabetes nog even door met de helft van de dosis metformine naast het echt consequent koolhydraatbeperkt eten. In mei na de volgende controle zal dat wel niet meer nodig zijn. Die pillen dan, het zo blijven eten natuurlijk wel, maar dat is echt geen straf. Mooi toch?
      Een heel enkele keer “zondig” ik met een klein stukje taart op een verjaardag. Lang niet alle verjaardagen, want met mezelf, mijn man, 3 dochters, 3 schoonzonen, 10 kleinkinderen en een achterkleinkind plus een gezellig grote verdere familie- en vriendenkring zou dat al veel te vaak zijn….
      Succes Hennie!

    • Pien van Leeuwen

      Hennie, het is mij ook gelukt met de heerlijke KHA-arme recepten: op 1 december begonnen, en vorige maand bleek mijn Hba1c van 69 gezakt naar 42…….en kon al mijn Metformine en Tolbutamide terug naar de apotheek. Jippie!!! Dus jou gaat dat ook vast lukken. Heel veel succes…..en volhouden.