spiraal groentetaart

Spiraal groentetaart

Een hartige taart is altijd goed en meestal makkelijk vooraf te maken. Deze spectaculaire spiraal groentetaart is werkelijk een plaatje om te zien. Oké je moet er even wat extra aandacht aan besteden omdat je de plakjes netjes in de vorm moet leggen, maar het loont zeker de moeite! De spiraal groentetaart is bijzonder geschikt voor een feestelijk diner, lunch of in een buffet. Of maak eenpersoons spiraaltaartjes in cupcakevormpjes. Zowel koud als warm is de spiraal groentetaart heerlijk!  Ook heel geschikt om nonchalant uit je tas te toveren op je werk. Zie je je collega’s al voor je met hun beteuterde gezichten en saaie bruine boterhammetjes?

koolhydraatarme hartige taartbodemOoit heb ik deze taart op Pinterest eens voorbij zien komen, zo mooi… Die had uiteraard een gewone deegkorst en heel veel wortel. Deze taart heeft geen korst, mocht je een korst willen kan je die gemakkelijk toevoegen gebruik daarvoor dan het recept van de hartige taartbodem.

Nu maak ik er een zonder deegkorst en met aangepaste ingrediënten. Neem zeker niet te weinig groente, de gewichten hieronder zijn de hoeveelheden die uiteindelijk (netto) in de taart zijn gegaan. Op de foto’s zie je andere hoeveelheden, ik hield aardig wat groente over, ook omdat ik bijvoorbeeld de te smalle reepjes courgette niet gebruikte in de taart. Van de restjes maakte ik een lekkere tomaten-groentesoep! Mijn vorm was een (ondiepe) quichevorm van 28 cm.

2 of 4 personen?
Wij eten de helft van de spiraaltaart als hoofdgerecht samen met een frisse salade. De rest eten bijvoorbeeld de volgende dag als lunch met een halve avocado. Wij zijn niet van die enorme eters. Voor 4 personen als hoofdmaaltijd zou ik de taart met korst maken en een lekkere frisse salade erbij geven.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze prachtige spiraal groentetaart

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Spiraal groentetaart

spiraal groentetaart

Door Anna-Karina Geplaatst juli 14, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 4 stukken
  • Koolhydraten: 4,4 khd per stuk (4 stukken uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Klaar in: 50 minuten

Een hartige taart is altijd goed en meestal makkelijk vooraf te maken. Deze spectaculaire spiraal groentetaart is werkelijk een prachtig plaatje om te zien.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Deze taart heeft geen korst, mocht je een korst willen kan je die gemakkelijk toevoegen gebruik daarvoor dan dit recept van de hartige taartbodem.
  2. Los op laag vuur in de amandelmelk (of slagroom) de roomkaas en kaas op. Voeg de kruiden toe en breng op smaak met peper en zout. Laat afkoelen.
  3. Was de groenten. Snijd de courgette in de lengte doormidden en schaaf van een smalle kant een plak af. Schaaf de courgette met een kaasschaaf of mandoline in dunne plakken. Doe het zo dat alle plakken aan één kant een stukje schil hebben, zie foto's. Bestrooi de plakken courgette met zout en laat 15 minuten intrekken.
  4. Snijd tomaat in dunne plakken. Schaaf ook de wortel in dunne plakken.
  5. Klop de eieren los met een klein scheutje van de afgekoelde kaassaus. Voeg dan alle saus toe en klop nog even goed door.
  6. Dep de courgetteplakken goed droog met keukenpapier. Vet een ronde ovenschaal in of gebruik een bakvel. Ik gebruikte een (ondiepe) quichevorm van 28 cm.
    Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht).
  7. Leg de plakken van buiten naar binnen, wissel met je ingrediënten op een manier die je zelf goed dunkt. Ik begon met een laag wortel aan de buitenkant. Leg alle plakjes courgette met de schil naar boven. Ga door tot het midden of leg een paar cherrytomaatjes in het midden.
  8. Verdeel het kaas-eimengsel voorzichtig over de taart. Zet de taart niet helemaal onder de saus, maar laat de randjes aan de bovenkant vrij anders gaat het hele spiraal effect verloren, dat zou jammer zijn.
  9. Bak de taart voor ongeveer 20 minuten gaar, het ei moet gestold zijn maar laat de taart niet te bruin worden. Anders aan het eind van de baktijd even afdekken met een stukje alufolie en/of de temperatuur iets verlagen. Laat minstens 5 minuten staan voor je de taart aansnijdt. Gebruik daarvoor een goed scherp mes met fijne kartels. Warm, lauwwarm of koud eten, allemaal goed. Lekker met een simpele salade. Geniet!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

21 gedachten over “Spiraal groentetaart”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

66 Shares
Share15
Pin51
Tweet