Een koolhydraatarme hartige taart is altijd goed en meestal makkelijk vooraf te maken. Deze spectaculaire spiraal groentetaart is werkelijk een plaatje om te zien. Oké je moet er even wat extra aandacht aan besteden omdat je de plakjes netjes in de vorm moet leggen. Maar dat loont zeker de moeite! De spiraal groentetaart is bijzonder geschikt voor een feestelijk diner, lunch of in een buffet. Of maak eenpersoons spiraaltaartjes in cupcakevormpjes. Zowel koud als warm is de spiraal groentetaart heerlijk! Bevat 130.15 kcal ⋆ koolhydraten 5.85 g ⋆ eiwitten 8.32 g ⋆ vetten 7.7 g ⋆ vezels 2.4 g per kwart stuk taart. Ook heel geschikt om nonchalant uit je tas te toveren op je werk. Zie je je collega’s al voor je met hun beteuterde gezichten en saaie bruine boterhammetjes?
Met of zonder korst?
Ooit heb ik zo’n spiraaltaart op Pinterest eens voorbij zien komen, zo mooi… Die had uiteraard een gewone deegkorst en heel veel wortel. Deze koolhydraatarme spiraal groentetaart heeft geen korst. Dus mocht je een korst willen, dan kan je die gemakkelijk toevoegen. Gebruik daarvoor dan dit recept van de hartige taartbodem. Vandaag maak ik er een zonder deegkorst en met aangepaste ingrediënten. Neem zeker niet te weinig groente, de gewichten hieronder zijn de hoeveelheden die uiteindelijk (netto) in de taart zijn gegaan. Op de foto’s zie je andere hoeveelheden, ik hield aardig wat groente over, ook omdat ik bijvoorbeeld de te smalle reepjes courgette niet gebruikte in de taart. Van de restjes maakte ik een lekkere tomatensoep!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je deze prachtige spiraal groentetaart
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Spiraal groentetaart
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Saus
- 50 ml amandelmelk, of slagroom
- 25 g roomkaas
- 40 g geraspte kaas, 0 khd indien zelf geraspt
- 1½ tl Italiaanse kruiden
- peper en zout
- 2 eieren
Groente
- 700 g courgette, in plakken
- 1 tomaat
- 50 g wortel, 1 flinke
- 4 cherrytomaatje, voor in het midden
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Onze taart heeft geen korst, mocht je een korst willen kan je die gemakkelijk toevoegen gebruik daarvoor dan dit recept voor een lekkere hartige taartbodem.
Saus
- Verwarm voor de saus in een pan met dikke bodem op laag vuur de amandelmelk met de roomkaas en kaas. Voeg de Italiaanse kruiden toe en breng op smaak met peper en zout. Laat afkoelen.
- Na het afkoelen: Klop de eieren los met een klein scheutje van de afgekoelde kaassaus. Voeg dan alle saus toe en klop goed door.
Groente
- Halveer de courgette in de lengte en schaaf vanaf de smalle kant in plakken. Bestrooi de plakken courgette met zout en laat 15 minuten intrekken.
- Schaaf ondertussen de wortel in dunne plakken en snijd tomaat in dunne plakjes.
- Dep de courgetteplakken droog met keukenpapier.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet een -ondiepe- quichevorm Ø 28 cm. in.
Samenstellen
- Leg de plakken van buiten naar binnen in afwisselende laagjes. Ga door tot het midden en leg een paar cherrytomaatjes in het midden.
- Verdeel de eier-saus voorzichtig over de taart. Zet de groente niet helemaal onder, maar laat de bovenkant vrij. Anders gaat het fraaie spiraal effect verloren.
Bakken
- Bak de taart 20-25 minuten tot het ei gestold is en de taart begint te kleuren. Eventueel aan het eind van de baktijd afdekken met alufolie.
- Laat 5 minuten rusten (daardoor wordt de spiraal groentetaart steviger!) voordat je de taart aansnijdt met een scherp mes met fijne kartels.
- Eet de spiraaltaart warm, lauwwarm of koud, allemaal goed.
- 2 stukken als hoofdmaaltijd, met een simpele salade. Of 1 stukje als lunch. Geniet ervan!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Vandaag de taart gemaakt voor mijn breifeestje met mijn zussen. Vanwege tomaten allergie van een zus heb ik paprika gebruikt. De wortel heb ik in de lengte geschaafd, net als de courgette. In het boek staat slagroom in plaats van amandelmelk. Volgens mij maakt dat niet uit. Dezelfde zus is ook allergisch voor amandelen.
Erbij heb ik de tabouleh gemaakt, uit de serie mezzes. Ook weer zonder tomaat, maar met paprika.
We zijn heel benieuwd hoe alles smaakt!
Een breifeestje… dat wekt wel mijn nieuwsgierigheid. Klinkt grappig, veel plezier gewenst!
Het eten was een groot succes! Alles was goed gelukt. Het breifeestje was ook een succes. Ik was er achter gekomen dat het 50 jaar geleden was dat ik had leren breien, en dat vond ik een reden voor een feestje met mijn 4 zussen. Wij zaten vroeger thuis vaak met zijn allen te handwerken . Ik had vogels gebreid uit een boek van Arne en Carlos, we hebben vogels versierd, ik heb ze de koffieboon steek geleerd. Ook hebben we natuurlijk veel gepraat, gelachen en lekker gegeten.
Whow dat klinkt leuk en warm. Bijzonder dat wij daar een beetje in de vorm van recepten ‘bij’ mogen zijn 😉
De taart heb ik een paar jaar geleden gemaakt.
Hierbij alsnog een reactie.
Probleem was dat de diverse groentes (wortel en courgette) een andere hoogte hadden. Ik heb het toen niet bijgesneden. Taart zag er toch wel goed uit.
Zojuist proef gedraaid voor kerst en de spiraal taart in kleine souffle bakjes gedaan. Een schitterend gezicht! Alleen… er liep water uit en wortels niet gaar. Hoe voorkomen jullie die vochtigheid? Door tomaat, alleen buitenkant te doen? Wortels evt voorkoken of een dunnere kaasschaaf of fijn schiller gebruiken? Dank voor de reactie!
Hoi Sandy,
Eens even denken welke slimme tip ik kan bedenken…
Vocht kan inderdaad wel een probleem zijn. Vooral snel opgekweekte courgettes kunnen heel veel vocht bevatten, in biologische groente zit naar mijn ervaring vaak minder vocht. Zoals je ziet op de foto’s had ik van vocht niet echt heel veel last.
Helemaal voorkom je dat vocht niet. Eventueel kun je een bodem maken van deeg, die kan dan wat vocht opnemen. Zelf vind ik deze bodem daar het meest geschikt voor.
Heb je daar wat aan zo? Succes!
AK
Was wel wat werk, maar dan heb je wel wat. Ik heb de groenteschijven weleerst geblancheerd. Op het laatst heb ok wat meer tomaatjes in het midden gelegd. Ook de oventijd heb ik gevoelsmatig met 15 minuten verlengd. Leuke reacties gehad op gerelateerde FB-groep. Was ook lekker en heb dit met een eenvoudige salade gegeten. Ik ga dit zeker vaker maken.
Vanavond deze spiraal groententaart gemaakt.
Héél erg lekker en een feestje om naar te kijken!
Ik had geen roomkaas in huis dus met gewone kaas en parmezaanse gedaan en ipv amandelmelk, wat ik ook niet had, heb ik soya kookroom gebruikt. Wat ook prima lukte.
Ik ga deze zeker nog vaker maken.
Bedankt voor dit recept!
afgelopen weekend gemaakt. Op zich prima te doen maar ik miste toch een soort van extra bite en we vonden de bodem behoorlijk zandachtig. Wij houden meer van een hartige/harde bodem. Is daar ook iets voor?
Als je een hardere bodem wilt moet je al snel over op tarwesoorten en die zijn nu eenmaal niet khd-arm. Je zou er wel deel pitten of zadenmeel (bv. sesamzaad) in kunnen doen i.p.v. amandelmeel. En/of het lijnzaad fijnmalen?
Heerlijk! Hoe snijdt je de tomaat in dunne schijfjes? Als ik ze dunner probeerde te maken dan ca. 8 mm werd de inhoud eruit geperst.
Beste Herman,
Ik halveer een tomaat, snijd de bladaanzet weg door een kleine v-vormige inkeping te maken. Dan leg ik de platte kant op de snijplank en snijd heel dunne plakjes. Ik gebruik een heel scherp mes met fijne karteltjes (tomatenmes). Inderdaad zullen er wat pitjes verloren gaan onderweg maar je houdt wel degelijk echt plakjes over.
Groetje, AK
Een heel erg goed recept, heb hem wel 25 minuten gebakken, 20 op 200 C en 5 op 175 C. Heb ook lente ui en gewone ui toegevoegd!
Heerlijk met veldsla, komkommer, tomaatjes en paprikasalade!
Dank voor je variatietip, klinkt ook lekker. Had je de ui rauw in het ei-mengsel gedaan of eerst nog gebakken? Of…?
Vraagje, aangezien ik niet van kaas hou kan je dit ook vervangen door wat anders?
Je hebt de vraag al eens gesteld meen ik? Als je ook de roomkaas wilt vervangen kan dat wel eens vrij smakeloos worden. Je zou er meer ei in kunnen doen en edelgistvlokken? Maar misschien hou je daar ook niet van? Hoe vervang je zelf kaas normaal gesproken, dat lijkt me nogal onvervangbaar qua substantie eigenlijk…
Ik heb de vraag aan Google gesteld voor je. 400.000 hit. kijk je zelf even wat een alternatief voor jouw smaak zou kunnen zijn?
Mijn taart zit in de oven ?
Denk alleen dat ik te weinig ei mengsel had
Of een te groot bakblik?
Heb het in de appeltaartvorm gedaan
Spannend hoor hoe het worden gaat
Het ziet er in elk geval lekker en vrolijk uit
Het eimengsel komt niet echt omhoog, dat kan je goed zien op de foto’s. De plakken moeten nét niet onder staan. Ik gebruikte een (ondiepe) quichevorm ongeveer 2,5 cm hoog en diameter 28 cm.
Het was echt heerlijk, alleen mijn saus was niet gestold. Hoe zou dat kunnen ?
Niet lang genoeg? Een heel klein ei? Hele natte courgette? Zoiets…