spinaziesoep

Spinaziesoep met een bootje

Dat ik een liefhebber ben van pure smaken is inmiddels wel bekend, deze spinaziesoep is er weer zo een met de prachtige pure smaak van spinazie. De ingrediëntenlijst is niet erg lang, het recept is snel en makkelijk te maken en de kleur van de soep is bijna onwerkelijk groen. Echt prachtig! Als je van spinazie houd zeker maken dus, als voorgerecht of lunch bijzonder geschikt, het prijkt in minder dan geen tijd op tafel.

spinaziesoepStroeve tanden van spinazie?
Spinazie bevat net als postelein en rabarber oxaalzuur. Dat oxaalzuur reageert op calcium en dat voel je aan je gebit als ‘stroeve tanden’. Herken je dat? Het zuur bindt zich trouwens ook aan calcium in het voedsel; die calcium kan je lichaam dus niet meer benutten. Er zijn manieren om dat ‘stroeve tanden’ gevoel te voorkomen, de truc is: voeg calcium toe. Raar maar waar: een beetje gewoon schoolkrijt kan, maar dat tast de smaak van spinazie aan. Ik voeg liever een beetje crème fraîche of room toe aan spinazierecepten om het ontkalkende effect tegen te gaan. Ook de combinatie van spinazie met een hardgekookt ei gaat het ‘stroeve tanden’ gevoel tegen. Dit gerecht kun je dus met een gerust hart eten.

Nu we toch bezig zijn met handige weetjes… (Bron: Voedingscentrum)

Spinazie opwarmen?
Ja, je kan spinazie gewoon weer opwarmen! Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 graden Celsius. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien.  Bewaar restjes niet langer dan 2 dagen in de koelkast.

Spinazie combineren  met vis?
Ja, ook  is het tegenwoordig helemaal veilig bevonden om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan zelfs meerdere keren per week, dankzij recente onderzoeken weten we dat het eten van deze nitraatrijke groenten geen gevaar vormt voor de gezondheid. Dat is goed nieuws!

Als voorgerechtje 4 porties= 2,4 khd per persoon. Als lunch mogen de porties iets groter zijn en zijn de hoeveelheden voor 3 personen, reken dan op 3,2 per portie.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de spinaziesoep

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Spinaziesoep met een bootje


spinaziesoep

Door Anna-Karina Geplaatst november 27, 2014

  • Aantal of hoeveelheid: 4
  • Koolhydraten: 2 khd per portie (4 uit recept)
  • Voorbereiding: 5 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • Klaar in: 15 minuten

Dat ik een liefhebber ben van pure smaken is inmiddels wel bekend, deze spinaziesoep is er weer zo een met de prachtige pure smaak van …

Ingrediënten

Bereiding

  1. Kook de eieren hard.
    Was de spinazie grondig en laat uitlekken in een vergiet. Hou een paar mooie spinaziebladeren achter voor de garnering.
  2. Snipper de ui en fruit in olijfolie glazig. Pers een teentje knoflook erboven uit en voeg de uitgelekte spinazie toe. Voeg een portie toe en laat de spinazie al omscheppend slinken, voeg dan de volgende portie toe.
    Verkruimel de bouillontablet over de spinazie en giet het water erbij. Breng opnieuw aan de kook, laat de spinazie nog 2 minuten zachtjes garen.
  3. Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine. 2 minuten voor een geheel gladde soep en korter als je af en toe nog wat spinazie wilt tegenkomen. Voeg als laatste een klontje boter toe en pureer nogmaals tot dat helemaal is opgenomen. Proef je soep en breng op smaak.
  4. Pel de eieren en hakt ze fijn. Doe de soep in kommen en garneer met een toefje crème fraîche, vers gemalen peper en een 'bootje' van spinazieblad waar je wat gehakt ei in hebt gelegd. Geef de rest van het gehakte ei er los bij. Deze kaassticks passen hier ook leuk bij!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 gedachten over “Spinaziesoep met een bootje”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

12 Shares
Share2
Pin10
Tweet