spinaziesoep

Spinaziesoep met een bootje

Dat ik een liefhebber ben van pure smaken is inmiddels wel bekend, deze spinaziesoep is er weer zo een met de prachtige pure smaak van spinazie. De ingrediëntenlijst is niet erg lang, het recept is snel en makkelijk te maken en de kleur van de soep is bijna onwerkelijk groen. Echt prachtig! Als je van spinazie houd zeker maken dus, als voorgerecht of lunch bijzonder geschikt, het prijkt in minder dan geen tijd op tafel.

Stroeve tanden van spinazie?

Spinazie bevat net als postelein en rabarber oxaalzuur. Dat oxaalzuur reageert op calcium en dat voel je aan je gebit als ‘stroeve tanden’. Herken je dat? Het zuur bindt zich trouwens ook aan calcium in het voedsel; die calcium kan je lichaam dus niet meer benutten. Er zijn manieren om dat ‘stroeve tanden’ gevoel te voorkomen, de truc is: voeg calcium toe. Raar maar waar: een beetje gewoon schoolkrijt kan, maar dat tast de smaak van spinazie aan. Ik voeg liever een beetje crème fraîche of room toe aan spinazierecepten om het ontkalkende effect tegen te gaan. Ook de combinatie van spinazie met een hardgekookt ei gaat het ‘stroeve tanden’ gevoel tegen. Dit gerecht kun je dus met een gerust hart eten.
Nu we toch bezig zijn met handige weetjes… (Bron: Voedingscentrum)

Spinazie opwarmen?

Ja, je kan spinazie gewoon weer opwarmen! Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 graden Celsius. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien.  Bewaar restjes niet langer dan 2 dagen in de koelkast.

Spinazie combineren  met vis?

Ja, ook  is het tegenwoordig helemaal veilig bevonden om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan zelfs meerdere keren per week, dankzij recente onderzoeken weten we dat het eten van deze nitraatrijke groenten geen gevaar vormt voor de gezondheid. Dat is goed nieuws!

Als voorgerechtje 4 porties= 2,4 khd per persoon. Als lunch mogen de porties iets groter zijn en zijn de hoeveelheden voor 3 personen, reken dan op 3,2 per portie.

spinaziesoep

 

Zo maak je de spinaziesoep

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

spinaziesoep

Spinaziesoep met een bootje

Deze spinaziesoep heeft die prachtige pure smaak van spinazie. Het recept is snel en heel makkelijk om te maken en de kleur van de soep is bijna onwerkelijk groen.

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 87

5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Lunch, Voorgerecht
Keuken: Europees
Trefwoord: soep
Voorbereiden: 5 min
Koken: 10 min
Totale tijd: 15 min

Koolhydraten - hoeveelheid

2 gram koolhydraten per portie
Uit recept: 4 kommen

Ingrediënten

Bereiden

  • Kook de eieren hard in 8 minuten, pel en hak ze en zet apart.
  • Was de spinazie en laat uitlekken. Houd een paar mooie spinaziebladeren achter voor de garnering.
  • Snipper de ui en fruit in olijfolie glazig. Pers een teentje knoflook erboven uit en voeg portie voor portie de uitgelekte spinazie toe tot alles is geslonken.
  • Voeg de bouillon toe en laat de spinazie nog 2 minuten zachtjes garen.
  • Pureer de soep met een staafmixer zo fijn als je zelf lekker vindt. Roer er een klontje roomboter door, proef en breng zo nodig verder op smak met peper en zout.
  • Schep de soep in kommen en dien op met een lepel crème fraîche, vers gemalen peper en een 'bootje' van spinazieblad waar je wat gehakt ei in hebt gelegd. Geef de rest van het gehakte ei er los bij.
  • Deze kaassticks passen hier ook leuk bij!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 reacties op “Spinaziesoep met een bootje”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

16 Shares
Share2
Pin14
Tweet