Deze spinaziepannenkoekjes met limoenboter zijn zeer geschikt als ontbijt, lunch of avondeten. Je verorbert ze ’t best warm en supervers gebakken, zodat die heerlijke limoenboter smelt terwijl je eet. Doordat je stijf geslagen eiwit apart door het beslag spatelt, zijn deze spinaziepannenkoekjes heerlijk luchtig. Dit recept hebben we gebaseerd op een recept van mijnheer Ottoleghi. Je weet wel die beroemde kok die volgens velen zelfs broccoli sexy wist te maken. Tevens heeft hij met zijn kookboeken het gebruik van sumak, za’atar en granaatappelpitten populair weten te maken.
Pannenkoeken in soorten en maten
Ik maakte zes pannenkoekjes, drie per persoon. Maar ik vond ze eerlijk gezegd aan de grote kant. In de beschrijving in het recept voor de spinaziepannenkoekjes met limoenboter heb ik er 8 van gemaakt, dan zijn ze ongeveer 1 gram koolhydraten per stuk. Pannenkoekjes gaan er bij mij sowieso altijd wel goed in. Omdat je er eigenlijk wel alle groenten in kunt verwerken, zijn ze bovendien makkelijk om als restjesrecept te maken. En door het gebruik van zoveel groente zijn ze super gezond! Een lekker sausje erbij of, zoals bij deze spinaziepannenkoekjes met limoenboter! De limoenboter is een sterk geurende en kruidige boter.
Afwisselen
Ik hou van een afwisselend ontbijt en merk dat mijn gewicht daar ook veel stabieler van blijft. Toen ik een tijd elke dag Griekse yoghurt al, viel ik niet meer af. Dus ontbijt lekker afwisselend, ook eens met ei en rauwkost, belegde crackers en op z’n tijd een hartige groente-pannenkoek was voor mij de oplossing. Bovendien verzadigt dat langer dan yoghurt. Eet bijvoorbeeld de pannenkoekjes ook eens als ontbijt. Alhoewel deze spinaziepannenkoekjes met limoenboter misschien iets teveel werk vergt voor een een doordeweeks ontbijtje? Maak ze dan in een weekend!
Limoenboter
Laat je trouwens niet afschrikken door de bereidingstijd van de spinaziepannenkoekjes met limoenboter, dat is voornamelijk koeltijd voor de boter. Ik maakte de limoenboter een dag van tevoren, waarschijnlijk hou je wel wat over. Bewaar dat afgesloten in de koelkast, want het is ook heel lekker op een stukje focaccia. Ik weet dat sommige mensen de smaak van koriander minder waarderen, maar in deze boter is het absoluut niet overheersend, dus probeer het eens. Of gebruik een combinatie van peterselie met munt. Oké, dat smaakt anders maar ook heel lekker hoor!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je zelf spinaziepannenkoekjes met limoenboter
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Spinaziepannenkoekjes met limoenboter
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Limoenboter
- 45 g roomboter, op kamertemperatuur
- ½ limoen, sap en rasp
- handje koriander (blad), gehakt vers of peterselie
- teentje knoflook, geperst
- snuf chilipoeder
- peper en zout
Groente
- 1 ui
- 35 g paprika, groene
- olijfolie
- 100 g spinazie (wilde), vers en gewassen
Beslag
- 1 eieren
- 75 ml amandelmelk
- 50 g amandelmeel
- 1 tl kokosmeel
- ½ tl komijn, gemalen
- 1 tl bakpoeder
- 25 g roomboter, gesmolten grasboter
- zout
- 1 ei-eiwit, van een ei
Bakken en serveren
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
LIMOENBOTER
- Maak eerst de limoenboter, dit kan ook een dag van tevoren. Roer daartoe de roomboter zacht met limoenrasp, en -sap, koriander en knoflook. Proef er breng pittig op smaak met chilipoeder en peper en zout. Vorm tot een rolletje en laat de limoenboter minstens twee uur in de koelkast.
Groente en beslag
- Snipper de ui en paprika heel fijn. Bak ze samen in een wok met wat olie ongeveer 2 minuten. Hak de spinazie grof en voeg toe en laat snel slinken. Doof het vuur.
- Klop het ei met de amandelmelk, amandelmeel, kokosmeel, komijn en bakpoeder. Meng met de gesmolten boter en een snuf zout tot een dik beslag. Roer het groentemengsel door het beslag.
- Klop in een vetvrije kom het eiwit goed stijf, zie onderaan. Spatel dit rustig door je pannenkoekenbeslag. Niet roeren of kloppen dan sla je alle lucht er weer uit.
Pannenkoekjes bakken
- Bak 8 kleine pannenkoekjes in olijfolie. Schep hoopjes in de pan en druk ze iets plat. Bak ze in ongeveer 2 minuten per kant mooi goudbruin. Houd de spinaziepannenkoekjes onder aluminiumfolie warm.
Serveren
- Stapel per persoon 4 pannenkoekjes op een bord. Snijd een plak van die heerlijke limoenboter af en leg die op de stapel, die begint gelijk te smelten… nog een snufje paprikapoeder over je spinaziepannenkoekjes met limoenboter, maar dan onmiddellijk aan tafel en smullen! De hoeveelheid hangt uiteraard ook af van hoe groot ze zijn en wat je erbij eet.
NB
- Let er bij het stijf slaan van eiwit altijd goed op dat je gereedschap geheel vetvrij is, want elk klein spoortje vet zal ervoor zorgen dat je eiwit niet stijf wordt. Maak je kom en gardes vooraf schoon met een paar druppels citroen en een keukenpapiertje dan weet je zeker dat het gaat lukken. En niet met je vette vingers van het goedje proeven 😉
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Ik weet niet wat ik fout deed, maar het is bij mij een soort scrambled egg geworden. Ik vond het beslag ook niet heel veel, heb wel 5x de ingrediënten gecheckt, maar heb wel precies de verhoudingen van het recept gevolgd. Jammer dat het mislukte!
Nee dat is niet de bedoeling. Jammer hoor. Op de foto’s zie je precies hoe je het wel had moeten doen.
Dit was fantastisch. Zelf mijn kleinzoon, van 8, heeft toch van de ‘vreemde’ smaak van de limoenboter gesmuld
Heerlijk en voedzaam en weinig koolhydraten.
Een blijvertje. Dankjewel voor al deze recepten.
Ik ben zowat op mijn gewicht, gaat wel langzaam in deze laatste fase. Maar doorzetten met heerlijk anders eten. ❤****
Langzaam is beter dan snel in dit geval. Het gaat er toch vooral om dat je je eetpatroon structureel verandert. Zo blijf je ook op de lange termijn een gezonder gewicht houden.
Heerlijk!! Geen limoenboter maar gewone boter gebruikt.
Ga ik zeker vaker maken.
Top!
Mooi zou, wil je het recept ook sterren geven?
Ik heb deze vanochtend gemaakt. Waren heerlijk. Ga dit zeker vaker maken. Het ziet er ook nog mooi uit.
Top!
Natuurlijk gunnen we je even pauze Anna- Karina. Maar dan sla ik het tecept van de spinziepannenkoekjes met limoenboter “voorlopig” wel op Ik zie uit naar je 1e kookboek.
Erg lekker. Staat dit recept ook in je kookboek Anna-Karina? Of moeten we wachten tot je 2e kookboek??
Er staan ruim 120 recepten in het boek. Maar helaas deze nou net niet! Een tweede boek 😉 mag ik even pauze?
Heb de spinaziepannenkoekjes gisteravond gemaakt met tomaat ipv paprika en de pannenkoekjes gestapeld met geitenkaas ertussen. Limoenboter weggelaten, heerlijk!
Klinkt ook goed! Je zou er ook simpel limoen op kunnen druppelen.
Ze waren heerlijk! En de volgende dag koud waren ze misschien wel nog lekkerder 😉
Deze ga ik zeker nog een keer maken.