spinaziepannenkoekjes met limoenboter

Spinaziepannenkoekjes met limoenboter

Deze spinaziepannenkoekjes met limoenboter zijn zeer geschikt als lunch of avondeten. Je verorbert ze ‘t best warm en superversgebakken, zodat die heerlijke limoenboter smelt terwijl je eet. De spinaziepannenkoekjes zijn lekker luchtig doordat je stijfgeslagen eiwit apart door het beslag spatelt. Let er bij het stijfslaan van eiwit altijd goed op dat je gereedschap geheel vetvrij is, want elk klein spoortje vet zal ervoor zorgen dat je eiwit niet stijf wordt. Maak je kom en gardes vooraf schoon met een paar druppels citroen en een keukenpapiertje dan weet je zeker dat het gaat lukken.

 

Advertisements

 

Pannenkoeken in soorten en maten
Ik maakte zes pannenkoekjes, drie per persoon maar vond ze aan de grote kant. Wat mij betreft maak je er makkelijk acht, ongeveer 1 gr. khd per stuk.  Pannenkoekjes gaan er bij mij altijd wel goed in eigenlijk, je kan er diverse groenten in verwerken en dat maakt ze uiterst gezond! Een lekker sausje erbij of, zoals hier, een geurige en kruidige boter. Ik eet pannenkoeken niet alleen ‘s middags maar ook gerust als ontbijt, al zijn deze spinaziepannenkoekjes misschien iets teveel werk voor een het ontbijt. Ik hou van een afwisselend ontbijt en merk dat mijn gewicht daar ook veel stabieler van blijft. Van elke dag Griekse yoghurt bleef ik toch veel sneller stil staan. Ontbijt lekker afwisselen met gekookt ei en rauwkost, belegde crackers en op z’n tijd een hartige groentenpannenkoek is voor mij de oplossing, lekker vullend ook. Alles went blijkbaar…

spinaziepannenkoekjes

Laat je trouwens niet afschrikken door de bereidingstijd, dat is voornamelijk koeltijd voor de boter. Ik maakte de limoenboter een dag van tevoren, waarschijnlijk hou je wel wat over. Bewaar dat afgesloten in de koelkast, want het is ook heel lekker op een stukje focaccia. Ik weet dat sommige mensen de smaak van koriander minder waarderen, maar in deze boter is het absoluut niet overheersend, dus probeer het eens of gebruik peterselie. Oké, dat smaakt anders maar ook heel lekker hoor!

Dit is een bewerking van een recept van Yotam Ottolenghi.

Klik voor vergrotingen!

Zo maak je zelf lekkere spinaziepannenkoekjes met limoenboter

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Spinaziepannenkoekjes met limoenboter


spinaziepannenkoekjes met limoenboter

Door Anna-Karina Geplaatst mei 3, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 8 pannenkoekjes
  • Koolhydraten: 1 gr. per stuk (8 pannenkoekjes uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • Klaar in: 2 uren 30 minuten

Deze spinaziepannenkoekjes met limoenboter zijn zeer geschikt voor een lunch of als avondeten. Versgebakken en warm met smeltende boter uiteraard het beste.

Ingrediënten

Bereiding

  1. LIMOENBOTER0,75 khd totaal
    De limoenboter maak je een paar uur van tevoren want die moet snijdbaar en dus weer gestold zijn. Hak de koriander fijn. Roer de roomboter zacht en meng limoenrasp, en -sap, koriander, knoflook er goed doorheen. Breng de limoenboter op smaak met chilipoeder en peper en zout. De boter mag lekker pittig zijn. Vorm de boter in huishoudfolie tot een rolletje en draai de uiteinden dicht. Laat de limoenboter in de folie minstens twee uur in de koelkast helemaal hard worden.
  2. GROENTE BAKKEN
    Was de spinazie en laat uitlekken in een vergiet of centrifugeer droog. Snijd de sjalot en paprika heel fijn. Bak de sjalot in een wok even glazig en voeg dan de paprika toe en bak 2 minuten mee. Haal ui en paprika uit de pan en hou even apart. Roerbak de spinazie in dezelfde wok (omscheppend) totdat die geslonken is. Hak de spinazie grof.
  3. BESLAG MAKEN
    Klop het ei in een beslagkom los met de amandelmelk. Meng amandelmeel, kokosmeel, komijn en bakpoeder goed door elkaar en voeg dat toe aan het eimensel, giet hier ook de gesmolten boter bij en een snuf zout en meng alles goed door elkaar tot je een dik beslag hebt. Roer dan de spinazie, ui en paprika door het beslag. Klop in een vetvrije kom het eiwit goed stijf. Spatel dit voorzichtig door je pannenkoekenbeslag, niet roeren of kloppen dan sla je alle lucht er weer uit.
  4. PANNENKOEKJES BAKKENtotaal 7,4 khd
    Bak van het (dikke)beslag direct 6-8 kleine pannenkoekjes. Druk ze iets plat zodat je pannenkoekjes van ca. 7 cm krijgt. Bak de pannenkoekjes in ongeveer 2 minuten per kant mooi goudbruin. Leg ze op keukenpapier en houd ze warm tussen 2 borden.
  5. SERVEREN
    Stapel per persoon 2 - 4 pannenkoekjes op een bord. Hoeveelheid hangt af van hoe groot ze zijn en wat je erbij eet. Snijd een plak van die heerlijke limoenboter af en leg die op de stapel, die begint gelijk te smelten... nog eensnufje paprikapoeder erover maar dan onmiddellijk aan tafel en smullen!
    Lekker met een groene salade van bijvoorbeeld veldsla.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 reacties op “Spinaziepannenkoekjes met limoenboter”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

213 Shares
Share106
Pin107
Tweet