spinaziepannenkoekjes met limoenboter

Spinaziepannenkoekjes met limoenboter

Deze spinaziepannenkoekjes met limoenboter zijn zeer geschikt als ontbijt, lunch of avondeten. Je verorbert ze ‘t best warm en supervers gebakken, zodat die heerlijke limoenboter smelt terwijl je eet. Doordat je stijf geslagen eiwit apart door het beslag spatelt, zijn deze spinaziepannenkoekjes heerlijk luchtig. Dit recept hebben we gebaseerd op een recept van mijnheer Ottoleghi. Je weet wel die beroemde kok die volgens velen zelfs broccoli sexy wist te maken. Tevens heeft hij met zijn kookboeken het gebruik van sumak, za’atar en granaatappelpitten populair weten te maken.

Pannenkoeken in soorten en maten

Ik maakte zes pannenkoekjes, drie per persoon. Maar ik vond ze eerlijk gezegd aan de grote kant. In de beschrijving in het recept voor de spinaziepannenkoekjes met limoenboter heb ik er 8 van gemaakt, dan zijn ze ongeveer 1 gram koolhydraten per stuk. Pannenkoekjes gaan er bij mij sowieso altijd wel goed in. Omdat je er eigenlijk wel alle groenten in kunt verwerken, zijn ze bovendien makkelijk om als restjesrecept te maken. En door het gebruik van zoveel groente zijn ze super gezond! Een lekker sausje erbij of, zoals bij deze spinaziepannenkoekjes met limoenboter! De limoenboter is een sterk geurende en kruidige boter.

Afwisselen

Ik hou van een afwisselend ontbijt en merk dat mijn gewicht daar ook veel stabieler van blijft. Toen ik een tijd elke dag Griekse yoghurt al, viel ik niet meer af. Dus ontbijt lekker afwisselend, ook eens met ei en rauwkost, belegde crackers en op z’n tijd een hartige groente-pannenkoek was voor mij de oplossing. Bovendien verzadigt dat langer dan yoghurt. Eet bijvoorbeeld de pannenkoekjes ook eens als ontbijt. Alhoewel deze spinaziepannenkoekjes met limoenboter misschien iets teveel werk vergt voor een een doordeweeks ontbijtje? Maak ze dan in een weekend!

Limoenboter

Laat je trouwens niet afschrikken door de bereidingstijd van de spinaziepannenkoekjes met limoenboter, dat is voornamelijk koeltijd voor de boter. Ik maakte de limoenboter een dag van tevoren, waarschijnlijk hou je wel wat over. Bewaar dat afgesloten in de koelkast, want het is ook heel lekker op een stukje focaccia. Ik weet dat sommige mensen de smaak van koriander minder waarderen, maar in deze boter is het absoluut niet overheersend, dus probeer het eens. Of gebruik een combinatie van peterselie met munt. Oké, dat smaakt anders maar ook heel lekker hoor!

spinaziepannenkoekjes met limoenboter

spinaziepannenkoekjes met limoenboter

 

Zo maak je zelf spinaziepannenkoekjes met limoenboter

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

spinaziepannenkoekjes met limoenboter

Spinaziepannenkoekjes met limoenboter

Deze spinaziepannenkoekjes met limoenboter zijn zeer geschikt voor een lunch of als avondeten. Versgebakken en warm met smeltende boter uiteraard het allerlekkerst!
Afdrukken Reacties
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch, Ontbijt
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: eiergerecht, hartig ontbijt
Voorbereiden: 15 min
Koken: 15 min
Boter koelen: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 30 min

Koolhydraten - hoeveelheid

1 gram koolhydraten per stuk
Uit recept: 8 stuks

Ingrediënten

Limoenboter
Groente
Beslag
Bakken en serveren

Bereiden

LIMOENBOTER 0,75 khd totaal
  • Maak eerst de limoenboter, dit kan ook een dag van tevoren. Roer daartoe de roomboter zacht met limoenrasp, en -sap, koriander en knoflook. Proef er breng pittig op smaak met chilipoeder en peper en zout. Vorm tot een rolletje en laat de limoenboter minstens twee uur in de koelkast.
Groente en beslag
  • Snipper de ui en paprika heel fijn. Bak ze samen in een wok met wat olie ongeveer 2 minuten. Hak de spinazie grof en voeg toe en laat snel slinken. Doof het vuur.
  • Klop het ei met de amandelmelk, amandelmeel, kokosmeel, komijn en bakpoeder. Meng met de gesmolten boter en een snuf zout tot een dik beslag. Roer het groentemengsel door het beslag.
  • Klop in een vetvrije kom het eiwit goed stijf, zie onderaan. Spatel dit rustig door je pannenkoekenbeslag. Niet roeren of kloppen dan sla je alle lucht er weer uit.
Pannenkoekjes bakken
  • Bak 8 kleine pannenkoekjes in olijfolie. Schep hoopjes in de pan en druk ze iets plat. Bak ze in ongeveer 2 minuten per kant mooi goudbruin. Houd de spinaziepannenkoekjes onder aluminiumfolie warm.
Serveren
  • Stapel per persoon 4 pannenkoekjes op een bord. Snijd een plak van die heerlijke limoenboter af en leg die op de stapel, die begint gelijk te smelten... nog een snufje paprikapoeder over je spinaziepannenkoekjes met limoenboter, maar dan onmiddellijk aan tafel en smullen!
    De hoeveelheid hangt uiteraard ook af van hoe groot ze zijn en wat je erbij eet.
NB
  • Let er bij het stijf slaan van eiwit altijd goed op dat je gereedschap geheel vetvrij is, want elk klein spoortje vet zal ervoor zorgen dat je eiwit niet stijf wordt. Maak je kom en gardes vooraf schoon met een paar druppels citroen en een keukenpapiertje dan weet je zeker dat het gaat lukken. En niet met je vette vingers van het goedje proeven 😉

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 reacties op “Spinaziepannenkoekjes met limoenboter”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

509 Shares
Share301
Pin208
Tweet