We beloofden jullie meer makkelijke eenpansgerechten. Dit is er zo een. Want wat is er nu fijner dan deze snelle, maar laag in koolhydraten, spinazie shakshuka? Want het gerecht bevat 4.7 gram koolhydraten per portie. Volgens Wikipedia is shakshuka of shakshouka een gerecht van eieren gepocheerd in een saus van tomaten, chilipeper en ui. Verder gekruid met komijn, paprikapoeder en cayennepeper. Het gerecht komt uit het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten. Shakshuka is in rap tempo de westerse keukens aan het veroveren. Het woord shakshouka betekent een mengsel, nou daar kun je alle kanten mee op! Lekker aanpassen aan onze eigen smaak, vandaag deel ik mijn westerse kant van shakshuka met je.
Geen tomaat, wel spinazie
De traditionele shakshuka is dus met tomaat heb je net geleerd. Oeps, dat hebben wij al helemaal ‘fout’ gedaan. Vanwege Anna-Karina’s overgevoeligheid voor tomaat heb ik een shakshouka met ingrediënten bedacht waar zij zonder problemen van kan smullen. En gesmuld hebben we! Wij aten een bescheiden portie als lunch, met een simpel sneetje omegabrood erbij. Maar het staat je vrij om een dubbele portie te nemen als hoofdgerecht of de spinazie shakshuka nog uit te breiden met bijvoorbeeld chorizo of gebakken spek. Of neem eenvoudig meer spinazie of doe er twee eieren per persoon in.
Smaakmakers in de shakshuka
In plaats van specerijen heb ik in de spinazie shakshuka gekozen voor verse groene kruiden, om de groene groenten in de smaak goed naar voren te laten komen: basilicum, peterselie en bieslook. Bij elkaar een ruime handvol. Liever dan pit in het gerecht te brengen, ondersteun ik de subtiele smaak van groene asperge en courgette met kruidige accenten. Met de spinazie is het een beetje passen en meten hoe je het in de pan krijgt. Daarom heb ik aangegeven dat er 50 tot 100 gram spinazie in de shakshuka gaat. Je moet niet wachten met toevoegen van een volgende portie tot de vorige portie spinazie helemaal geslonken is, maar op het moment dat de stijfheid uit de blaadjes verdwijnt, krijg je er wel weer wat nieuwe bij.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je deze snelle spinazie shakshuka
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
spinazie shakshuka
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 150 g asperges, schoongemaakt
- 2 el olijfolie
- 1 dl (groente)bouillon
- 200 g courgette
- 100 g spinazie (wilde)
- 2 eieren
- peper en zout
KRUIDENDIP
- 100 g Parmezaanse kaas
- 3 g basilicum, vers
- 3 g platte peterselie, vers
- 3 g bieslook, vers
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snijd de droge onderkant van de groene asperges. Snijd de asperges in stukjes van 2 – 3 centimeter. Bak de stukjes ongeveer 2 minuten op laag vuur in een ruime koekenpan aan in een eetlepel olijfolie. Voeg de bouillon toe en laat met het deksel op de pan 5 minuten zachtjes stoven.
- Spiraliseer de courgette. Giet de bouillon uit de pan. Voeg courgetti en portie voor portie de spinazie toe. Als dat voldoende is geslonken, maak twee holtes in de groenten. Breek een ei boven allebei de holtes. Bestrooi met peper. Doe het deksel op de pan en laat 15 minuten heel zachtjes garen.
- Voor de dip: Rasp de Parmezaan en doe in een hoge kom, samen met in totaal een handvol groene kruiden en een scheut olijfolie. Pureer met een staafmixer. Breng de kruidenpesto op smaak met peper en zout.
- Als het eiwit is gestold, is de shakshuka klaar, Het eigeel mag best nog wat zacht zijn. Serveer met een boodje kruidenpesto! Of verdeel de pesto over de shakshuka. Smakelijk!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Net het recept gemaakt. En heerlijk gegeten!!
Dat ga ik vaker maken.
Leuk Thérèse, dank je, klinkt goed. We zijn altijd blij als mensen smullen van onze recepten. We hebben nog veel meer lekkers!
Beste Hans en Anna-Karina,
Al ruim 2 jaar volg ik trouw jullie website en heb ongelooflijk veel respect voor jullie creativiteit en deelzaamheid. Jullie kookboek (ik heb vooralsnog alleen het eerste) ziet er fantastisch uit. Het enige probleem dat ik heb is dat ik me regelmatig verlies in de veelheid aan prachtige recepten, waardoor ik (door tijdgebrek) toch vaak terugval op die welke ik al vaker heb gemaakt. In elk geval ben ik door jullie fantastische recepten een fervente fan geworden van koolhydraatarm eten. Wij doen praktisch niet anders meer. Chapeau dus vanuit het Brabantse land. Fijne feestdagen gewenst en naar ik hoop zien we nog vele mooie recepten voorbijkomen.
Heerlijk bericht, dank je! Jullie ook heel gezellige dagen gewenst! En tot volgend jaar. Zang er kooklust is is er leven!
GM
Kan dat het hoofd gerecht het zelfde is als de lunch.
Hoi Cobi, ik begrijp je vraag niet helemaal, maar misschien heb je hier iets aan? Je kunt eigenlijk alles wel als lunch of hoofdgerecht eten. Je neemt meestal voor een hoofdgerecht een grotere portie, of iets erbij. Zo ook hier: “Wij aten een bescheiden portie als lunch, met een simpel sneetje omegabrood erbij. Maar het staat je vrij om een dubbele portie te nemen als hoofdgerecht of de spinazie shakshuka nog uit te breiden met bijvoorbeeld chorizo of gebakken spek. Of neem eenvoudig meer spinazie of doe er twee eieren per persoon in.” Zo pas je dit soort gerechten gemakkelijk aan aan je eigen wensen.
Ok dank je wel
Ik ben gek op spinazie en dit recept was dan ook een schot in de roos. Bedankt!
Geen asperges in huis, dus een flinke ui, knoflook en een hele zak (400 gr) spinazie, 2 eitjes pp. Lekkerrrrrr!
Hoi Nel,
Tuurlijk, ook lekker!