We beloofden jullie meer makkelijke eenpansgerechten. Dit is er zo een. Want wat is er nu fijner dan deze snelle, maar laag in koolhydraten, spinazie shakshuka? Want het gerecht bevat 4.7 gram koolhydraten per portie. Volgens Wikipedia is shakshuka of shakshouka een gerecht van eieren gepocheerd in een saus van tomaten, chilipeper en ui. Verder gekruid met komijn, paprikapoeder en cayennepeper. Het gerecht komt uit het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten. Shakshuka is in rap tempo de westerse keukens aan het veroveren. Het woord shakshouka betekent een mengsel, nou daar kun je alle kanten mee op! Lekker aanpassen aan onze eigen smaak, vandaag deel ik mijn westerse kant van shakshuka met je.
Geen tomaat, wel spinazie
De traditionele shakshuka is dus met tomaat heb je net geleerd. Oeps, dat hebben wij al helemaal ‘fout’ gedaan. Vanwege Anna-Karina’s overgevoeligheid voor tomaat heb ik een shakshouka met ingrediënten bedacht waar zij zonder problemen van kan smullen. En gesmuld hebben we! Wij aten een bescheiden portie als lunch, met een simpel sneetje omegabrood erbij. Maar het staat je vrij om een dubbele portie te nemen als hoofdgerecht of de spinazie shakshuka nog uit te breiden met bijvoorbeeld chorizo of gebakken spek. Of neem eenvoudig meer spinazie of doe er twee eieren per persoon in.
Smaakmakers in de shakshuka
In plaats van specerijen heb ik in de spinazie shakshuka gekozen voor verse groene kruiden, om de groene groenten in de smaak goed naar voren te laten komen: basilicum, peterselie en bieslook. Bij elkaar een ruime handvol. Liever dan pit in het gerecht te brengen, ondersteun ik de subtiele smaak van groene asperge en courgette met kruidige accenten. Met de spinazie is het een beetje passen en meten hoe je het in de pan krijgt. Daarom heb ik aangegeven dat er 50 tot 100 gram spinazie in de shakshuka gaat. Je moet niet wachten met toevoegen van een volgende portie tot de vorige portie spinazie helemaal geslonken is, maar op het moment dat de stijfheid uit de blaadjes verdwijnt, krijg je er wel weer wat nieuwe bij.
Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:




Zo maak je deze snelle spinazie shakshuka
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!
spinazie shakshuka
Ook in Verrukkelijk Koolhydraatarm, blz. 119
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 150 g asperges, schoongemaakt
- 2 el olijfolie
- 1 dl (groente)bouillon
- 200 g courgette
- 100 g spinazie (wilde)
- 2 ei
- peper en zout
KRUIDENDIP
- 100 g Parmezaanse kaas
- 3 g basilicum, vers
- 3 g platte peterselie, vers
- 3 g bieslook, vers
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snijd de droge onderkant van de groene asperges. Snijd de asperges in stukjes van 2 – 3 centimeter. Bak de stukjes ongeveer 2 minuten op laag vuur in een ruime koekenpan aan in een eetlepel olijfolie. Voeg de bouillon toe en laat met het deksel op de pan 5 minuten zachtjes stoven.
- Spiraliseer de courgette. Giet de bouillon uit de pan. Voeg courgetti en portie voor portie de spinazie toe. Als dat voldoende is geslonken, maak twee holtes in de groenten. Breek een ei boven allebei de holtes. Bestrooi met peper. Doe het deksel op de pan en laat 15 minuten heel zachtjes garen.
- Voor de dip: Rasp de Parmezaan en doe in een hoge kom, samen met in totaal een handvol groene kruiden en een scheut olijfolie. Pureer met een staafmixer. Breng de kruidenpesto op smaak met peper en zout.
- Als het eiwit is gestold, is de shakshuka klaar, Het eigeel mag best nog wat zacht zijn. Serveer met een boodje kruidenpesto! Of verdeel de pesto over de shakshuka. Smakelijk!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!
Onze 3 bestsellende kookboeken!
Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870
Kookboek bestellen?
Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen.
Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com, Libris, Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com: