spinazie shakshuka

Spinazie shakshuka

We beloofden jullie meer makkelijke eenpansgerechten. Dit is er zo een. Want wat is er nu fijner dan deze snelle, maar laag in koolhydraten, spinazie shakshuka?  Volgens Wikipedia is shakshuka of shakshouka (Arabisch: شكشوكة,) een gerecht van eieren gepocheerd in een saus van tomaten, chilipeper en ui. Verder gekruid met komijn, paprikapoeder en cayennepeper. Het gerecht komt uit het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten. Shakshuka is in rap tempo de westerse keukens aan het veroveren. Het woord shakshouka betekent een mengsel, nou daar kun je alle kanten mee op! Lekker aanpassen aan onze eigen smaak, vandaag deel ik mijn westerse kant van shakshuka met je.

Geen tomaat, wel spinazie

De traditionele shakshuka is dus met tomaat heb je net geleerd. Oeps, dat hebben wij al helemaal ‘fout’ gedaan. Vanwege Anna-Karina’s overgevoeligheid voor tomaat heb ik een shakshouka met ingrediënten bedacht waar zij zonder problemen van kan smullen. En gesmuld hebben we! Wij aten een bescheiden portie als lunch, met een simpel sneetje omegabrood erbij.  Maar het staat je vrij om een dubbele portie te nemen als hoofdgerecht of de spinazie shakshuka nog uit te breiden met bijvoorbeeld chorizo of gebakken spek. Of neem eenvoudig meer spinazie of doe er twee eieren per persoon in.

Smaakmakers in de shakshuka

In plaats van specerijen heb ik in de spinazie shakshuka gekozen voor verse groene kruiden, om de groene groenten in de smaak goed naar voren te laten komen: basilicum, peterselie en bieslook. Bij elkaar een ruime handvol. Liever dan pit in het gerecht te brengen, ondersteun ik de subtiele smaak van groene asperge en courgette met kruidige accenten. Met de spinazie is het een beetje passen en meten hoe je het in de pan krijgt. Daarom heb ik aangegeven dat er 50 tot 100 gram spinazie in de shakshuka gaat. Je moet niet wachten met toevoegen van een volgende portie tot de vorige portie spinazie helemaal geslonken is, maar op het moment dat de stijfheid uit de blaadjes verdwijnt, krijg je er wel weer wat nieuwe bij.

spinazie shakshuka

 

spinazie shakshuka

spinazie shakshuka

Ook lekker:

Zo maak je deze snelle spinazie shakshuka

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Spinazie shakshuka


spinazie shakshuka

Door Hans van Deelen Geplaatst november 8, 2019

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 3,5 khd pp (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • Klaar in: 25 minuten

We beloofden jullie meer makkelijke eenpansgerechten. Dit is er zo een. Want wat is er nu fijner dan deze snelle maar voedzame spinazie shakshuka?

Ingrediënten

Bereiding

  1. Snijd de droge onderkant van de groene asperges. Snijd de asperges in stukjes van 2 -3 centimeter. Bak de stukjes ongeveer 2 minuten op laag vuur in een ruime koeken aan in een eetlepel olijfolie. Voeg de bouillon toe en laat met het deksel op de pan 5 minuten zachtjes stoven.
  2. Spiraliseer de courgette. Giet de bouillon uit de pan. Voeg courgetti en portie voor portie de spinazie toe. Als dat voldoende is geslonken, maak twee holtes in de groenten. Breek een ei boven allebei de holtes. Bestrooi met peper. Doe het deksel op de pan en laat 15 minuten heel zachtjes garen.
  3. Voor de dip: Rasp de Parmezaan en doe in een hoge kom, samen met in totaal een handvol groene kruiden en een scheut olijfolie. Pureer met een staafmixer. Breng de kruidenpesto op smaak met peper en zout.
  4. Als het eiwit gestold is is de shakshuka klaar, het eigeel mag best nog wat zacht zijn. Serveer met een boodje kruidenpesto! Of verdeel de pesto over de shakshuka. Smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Spinazie shakshuka”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

276 Shares
Share64
Pin212
Tweet