Bij warm weer heb ik altijd meer trek in salade dan in een dampende substantie. Als dat voor jou ook zo werkt, dan heb ik een geweldige suggestie voor de zwoele (na)zomerdagen: spinazie salade met rode biet! Ook bijzonder lekker bij een barbecue, en weer eens wat anders dan bladsla. Het karakteristieke van deze spinazie salade zit in de aardse smaak van de bietjes, in combinatie met het aroma van de balsamico azijn en de olijfolie. De (baby)spinazie en de geitenkaas vullen dat goed aan. Met een onmisbare crunch er bovenop van de amandelen. De salade bevat per portie 7,75 gram koolhydraten, de rest van de voedingswaarden vind je in het receptkader hieronder.
Rode kleurstof
Het enige nadeel van rode biet is, dat het enorm afgeeft. Als je even niet oplet, zit er er een dieprode kleur op van alles en nog wat. In de voedingsindustrie wordt betanine (bietenrood) vaak als rode kleurstof gebruikt. Dat is niet voor niets! Om vlekken van rode biet in bijvoorbeeld kleding te verwijderen, gaf Anna-Karina bij het recept voor snelle bietensalade al wat tips. Ik heb nog een uitbreiding. En dan met name als gaat om kleding. Maak de stof vochtig en sprenkel er daarna citroensap op. Laat het even intrekken en dep het dan met zuivere alcohol. Heb ik niet zelf uitgeprobeerd hoor, dus vlekken voorkomen is een nog betere tip.
Armeluisvoedsel
Natuurlijk kun je zelf rode bieten gaan koken voor deze spinazie salade met rode biet, maar zo’n verpakking gekookte bieten is heel erg handig. Ze zijn altijd heel betaalbaar, zelfs als je gaat voor de biologische variant. Vroeger werd de rode biet als armeluisvoedsel gezien, omdat het goed geteeld kan worden op arme grond. Tegenwoordig geniet de rode biet wat meer aanzien. Zo is carpaccio van rode biet al een ingeburgerd gerecht geworden. Rode bieten worden weinig aangetast door ziekten of plagen. Een te koesteren gewas dus!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je spinazie salade met rode biet
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Spinazie salade met rode biet
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 250 g rode biet, gekookt
- 50 g spinazie (wilde)
- 1 el olijfolie, extra vierge, goede kwaliteit
- 1 tl balsamico azijn, goede kwaliteit
- peper en zout
- 50 g geitenkaas blanc
- 25 g amandelen, ongezouten witte, middelgrof gehakt
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Als de gekookte rode bieten nog een schil hebben, verwijder deze dan. Snijd de bieten in plakjes en halveer deze indien gewenst.
- Verdeel de spinazieblaadjes over een platte schaal en schik de rode bieten erop en eronder.
- Meng de olijfolie met de balsamico, peper en (een beetje) zout. Druppel over de salade.
- Verdeel de geitenkaas in kleine stukjes. Verdeel over de salade.
- Hak de noten niet al te fijn en strooi ze over de spinaziesalade.
- Serveer met bijvoorbeeld een (vega)worst of een (vega)burger.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Dag Anna-Karina, meestal pak ik ook de snelle voorgekookte bieten, maar toevallig van de week lagen er mooie stevige kleine rauwe bieten bij de blauwe grootgrutter. Ik heb ze afgespeeld, in folie gewikkeld, per stuk, en ruim een uur in de oven gezet, ongeveer 200 C. Hoef je niet bij te blijven😀😊. Waren toch wel de allerlekkerste ooit!
Ohja absoluut, geroosterd is alles zo enorm vol van smaak, daar schrik je van 🙂
Hallo Hans en Anna Karina,
deze salade maak ikzelf al jaren en is inderdaad heeeerlijk.
Misschien een kleine tip, in de winter maak ik hem met boerenkool ipv
spinazie ook heel lekker, vooral als je de salade van te voren al aanmaakt met de dressing
Leuke tip, dank je!!