Vandaag maakte ik deze verrukkelijke spinazie frittata met o.a. spinazie, ricotta en lekker veel kruiden. Man man man (m/v), dat was me toch smullen en daar kan ik weer een middagje mee vooruit! Zouden er nog mensen zijn die nog nooit een frittata gemaakt hebben? Vast wel, en dat is zo jammer! Het is het ultieme koelkast-opruim-gerecht! Bovendien is een frittata ongelooflijk makkelijk om te maken, er zit ei én groente in. Daardoor verzadigt het goed en dat maakt het een ideaal gerecht voor in een koolhydraatarme leefstijl. Het gerecht bevat 1.85 gram koolhydraten per portie.
Spinazie frittata of eigen restjes?
Voor deze spinazie frittata hoef je totaal geen keukenprinses te zijn. Het is makkelijker dan een eitje bakken zelfs. Terwijl de frittata gaart kun je wat anders doen! Meng ei met iets van zuivel en kruiden mengen, dan als dat nodig is de groente (uitje is altijd wel lekker) even aanbakken. Vervolgens giet je het eimengsel erop en laat het ei rustig stollen op laag vuur, echt geen kunst aan. Als je ook een gebruinde bovenkant wilt en je hebt een ovenbestendig pannetje, dan zet je ‘m nog even in de oven.
Italiaanse omelet
Een frittata is eigenlijk een gevulde omelet op z’n Italiaans. Het grootste verschil is dat een omelet dunner is en op redelijk hoog vuur wordt gebakken terwijl je een frittata laat garen op laag vuur of in de oven. Ik maakte deze spinazie frittata met lekker veel kruiden (overgehouden van kerst). Maar je kunt aan het eimengsel diverse soorten groenten toevoegen. Als de groenten maar in ongeveer 10 minuten gaar zijn en anders moet je ze even kort voorkoken of -bakken. Een hele berg tips voor het bakken van de perfecte frittata heb ik al eens beschreven bij de frittata met broccoli en bloemkool.
Spinazie frittata bewaren
Zo’n frittata kan heel makkelijk zijn om achter de hand te hebben in de diepvries, even in de magnetron op de ontdooi-stand of in de oven. Je maakt dan dus eerst één grote frittata en vriest daarna de punten per portie in. Ideaal voor als je een keer in nood zit, of gewoon veel plek in je diepvries hebt. Of maak een bakplaat vol in de oven en serveer kleine vierkantjes als gezellig hapje op een feestje. Ik maak de frittata meestal vers want onze diepvries is zeer bescheiden! Als ik later groot ben wil ik een diepvries die drie keer zo groot is, hoewel… dan zouden jullie een stuk minder vaak nieuwe recepten van ons krijgen. toch maar die kleine houden zeker?
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je spinazie frittata met ricotta
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Spinazie frittata met ricotta
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 4 eieren
- 50 g ricotta
- omelet-frittatakruiden
- peper en zout, naar smaak
Vulling
- 150 g spinazie (wilde), vers, of deelblokjes
- stuk bosui , in ringen
- flinke hand kruiden , vers, en/of rucola fijngesneden
- olijfolie, of boter, om in te bakken
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snijd de bosui in ringen en hak de spinazie grof. Bak kort aan in wat olie om de spinazie te laten slinken.
- Klop ondertussen de eieren los met ricotta en de frittatakruiden en/of peper en zout.
- Snijd ook de kruiden en/of rucola fijn en meng door het eimengsel. Giet het eimengsel gelijkmatig over de geslonken spinazie. Temper het vuur en laat zachtjes garen. (ongeveer 10 minuten). Als je een echte kaaslover bent kun je er extra kaas over raspen.
- Mocht je een ovenbestendige pan hebben, kun je de frittata ook in de voorverwarmde oven verder garen, hetelucht 170 °C.
- Geen ricotta in huis? Crème fraîche, geraspte kaas of zelfs slagroom kan ook prima.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Is Dit ook mogelijk met een zuivelvrije versie zoals soja kookroom, amandelmelk?
Uiteraard is dat ook mogelijk Jessica. Al zal de smaak iets anders zijn.
Het is zondag, geen zin in weer kwark met nootjes en pitten. Ik heb nog een restant spinazie, kruidenkaas en genoeg eieren. Kruidenmengsel genoeg in de kast. Uien heb ik standaard in huis. Mijn gietijzeren koekenpan kan in de oven (gewoon een keer bij Lidl gekocht) en daar staat hij nu ook in.
Ben benieuwd! Wat er over blijft neem ik morgen mee als lunch.
Leuk Jacqueline. Ja, zo gaan die dingen soms. Eet ze!
Ik eet wel 5 x in de week frittata en meestal van paksoi (met kerriepoeder): ik ben er min of meer aan verslaafd….Héérlijk!!!
Ohw… is dat niet wat veel? Zou mij wel gaan vervelen, maar ik ben dan ook een enorme ‘variatiejunk’.
Sta iedere morgen blij op in het vooruitzicht van een kop verse koffie en die heerlijke frittata…..ik ben blijkbaar dus een echte frittata-junk” Heb er na 15 maanden nog steeds geen genoeg van…. Haha.
Hallo Anna-Karina,
Alweer zo’n heerlijke lunch!!! Vandaag maak ik deze frittata met ricotta voor de tweede keer. Verrukkelijk!
Eén vraag: waar vind je zo’n handig ovenbestendig pannetje zoals op de foto? Ben al aan het zoeken op internet maar tot nu toe zonder resultaat.
Hoi Hanny,
Je moet even zoeken naar een paellapannetje, die heb je in diverse formaten.
Succes!
Oh mooi. ik wist niet eens dat het een paella pannetje was.
Fijn dat je me even kon helpen. Dank je wel.
GEVONDEN!!!
Klopt het dat zo’n pannetje een diameter heeft van 15 cm? is dat voldoende voor de frittata?
Dan ga ik ze meteen bestellen. De prijs is ook super vriendelijk.
Even goed opletten waar je bestelt, het adres dat ik eerder noemde schijnt failliet te zijn, maar de website is wel gewoon online. Even dubbelchecken!
Ik heb 2 maatjes: de kleine is inderdaad 15 doorsnee (één persoon) de grotere is 20 cm (tweepersoons)
Nog een dingetje Anna-Karina, Je schrijft dat je de frittata nog even in de oven verder kan laten garen.. Heb jij dat gedaan in zo’n paella pannetje?
Er staat niets over op de betreffende website. Volgens Horecastyle moet het kunnen maar de fabrikant raadt het niet aan. Dus wanneer jij het al eens geprobeerd hebt weet ik wat ik moet doen.
groetjes, Hanny
Ja bij de frittata met broccoli en bloemkool die ging nog de oven in. Oficcieel moet dat. Maar dat kan uitstekend met deze pannetjes het is namelijk allemaal metaal.
Super hoor! inderdaad was de website veranderd maar ik heb ze gevonden. Ga ze NU bestellen.
Nogmaals dank ook voor het steeds antwoorden.
We genieten elke dag van jouw/jullie maaltijden. Gisteren nog van de worteltaart. MMMMMMM
Het was overheerlijk! Waar kun je de frittata kruiden kopen?
even klikken Trudy.
Goeie tip om een frittata te maken van restjes. Ik heb nog een zielige broccoli liggen. En dan heb ik gelijk een aantal lunches klaar om mee te nemen naar mijn werk. Soms heb je zo’n eye-opener nodig om weer op nieuwe ideetjes te komen. Bedankt.
heerlijk gerecht en zo gepiept
Heerlijk gerecht, smaakte prima.
Volgende week maak ik een variatie met tomaten knoflook en kabeljouw met tacokruiden.