Spinazie frittata met ricotta

Vandaag maakte ik deze verrukkelijke spinazie frittata met o.a. spinazie, ricotta en lekker veel kruiden. Man man man (m/v), dat was me toch smullen en daar kan ik weer een middagje mee vooruit! Zouden er nog mensen zijn die nog nooit een frittata gemaakt hebben? Vast wel, en dat is zo jammer! Het is het ultieme koelkast-opruim-gerecht! Bovendien is een frittata ongelooflijk makkelijk om te maken, er zit ei én groente in. Daardoor verzadigt het goed en dat maakt het een ideaal  gerecht voor in een koolhydraatarme leefstijl. Het gerecht bevat 1.85 gram koolhydraten per portie. 

Advertentie

Spinazie frittata of eigen restjes?

Voor deze spinazie frittata hoef je totaal geen keukenprinses te zijn. Het is makkelijker dan een eitje bakken zelfs. Terwijl de frittata gaart kun je wat anders doen! Meng ei met iets van zuivel en kruiden mengen, dan als dat nodig is de groente (uitje is altijd wel lekker) even aanbakken. Vervolgens giet je het eimengsel erop en laat het ei rustig stollen op laag vuur, echt geen kunst aan. Als je ook een gebruinde bovenkant wilt en je hebt een ovenbestendig pannetje, dan zet je ‘m nog even in de oven.

Italiaanse omelet

Een frittata is eigenlijk een gevulde omelet op z’n Italiaans. Het grootste verschil is dat een omelet dunner is en op redelijk hoog vuur wordt gebakken terwijl je een frittata laat garen op laag vuur of in de oven. Ik maakte deze spinazie frittata met lekker veel kruiden (overgehouden van kerst). Maar je kunt aan het eimengsel diverse soorten groenten toevoegen. Als de groenten maar in ongeveer 10 minuten gaar zijn en anders moet je ze even kort voorkoken of -bakken. Een hele berg tips voor het bakken van de perfecte frittata heb ik al eens beschreven bij de frittata met broccoli en bloemkool.

Spinazie frittata bewaren

Zo’n frittata kan heel makkelijk zijn om achter de hand te hebben in de diepvries, even in de magnetron op de ontdooi-stand of in de oven. Je maakt dan dus eerst één grote frittata en vriest daarna de punten per portie in. Ideaal voor als je een keer in nood zit, of gewoon veel plek in je diepvries hebt. Of maak een bakplaat vol in de oven en serveer kleine vierkantjes als gezellig hapje op een feestje. Ik maak de frittata meestal vers want onze diepvries is zeer bescheiden! Als ik later groot ben wil ik een diepvries die drie keer zo groot is, hoewel… dan zouden jullie een stuk minder vaak nieuwe recepten van ons krijgen. toch maar die kleine houden zeker?


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te bestellen voor €23,50. Of koop er een online bij Libris Bookspot of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

spinazie frittata met ricotta

spinazie frittata met ricotta

Zo maak je spinazie frittata met ricotta

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Spinazie frittata met ricotta

Voor deze goed gevulde spinazie frittata met ricotta en kruiden hoef je echt geen keukenprinses te zijn. Het is zelfs makkelijker dan een eitje bakken!
5 van 10 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten

Voedingswaarde

Per portie
kcal 232.65 koolhydraten 1.85 geiwitten 17.15 gvetten 17.3 gvezels 1.8 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Vulling

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snijd de bosui in ringen en hak de spinazie grof. Bak kort aan in wat olie om de spinazie te laten slinken.
  • Klop ondertussen de eieren los met ricotta en de frittatakruiden en/of peper en zout.
  • Snijd ook de kruiden en/of rucola fijn en meng door het eimengsel. Giet het eimengsel gelijkmatig over de geslonken spinazie. Temper het vuur en laat zachtjes garen. (ongeveer 10 minuten). Als je een echte kaaslover bent kun je er extra kaas over raspen.
  • Mocht je een ovenbestendige pan hebben, kun je de frittata ook in de voorverwarmde oven verder garen, hetelucht 170 °C.
  • Geen ricotta in huis? Crème fraîche, geraspte kaas of zelfs slagroom kan ook prima.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



20 gedachten over “Spinazie frittata met ricotta”

  1. Is Dit ook mogelijk met een zuivelvrije versie zoals soja kookroom, amandelmelk?

  2. Het is zondag, geen zin in weer kwark met nootjes en pitten. Ik heb nog een restant spinazie, kruidenkaas en genoeg eieren. Kruidenmengsel genoeg in de kast. Uien heb ik standaard in huis. Mijn gietijzeren koekenpan kan in de oven (gewoon een keer bij Lidl gekocht) en daar staat hij nu ook in.

    Ben benieuwd! Wat er over blijft neem ik morgen mee als lunch.

  3. Pien van Leeuwen

    5 sterren
    Ik eet wel 5 x in de week frittata en meestal van paksoi (met kerriepoeder): ik ben er min of meer aan verslaafd….Héérlijk!!!

      1. Pien van Leeuwen

        5 sterren
        Sta iedere morgen blij op in het vooruitzicht van een kop verse koffie en die heerlijke frittata…..ik ben blijkbaar dus een echte frittata-junk” Heb er na 15 maanden nog steeds geen genoeg van…. Haha.

  4. 5 sterren
    Hallo Anna-Karina,
    Alweer zo’n heerlijke lunch!!! Vandaag maak ik deze frittata met ricotta voor de tweede keer. Verrukkelijk!
    Eén vraag: waar vind je zo’n handig ovenbestendig pannetje zoals op de foto? Ben al aan het zoeken op internet maar tot nu toe zonder resultaat.

      1. Oh mooi. ik wist niet eens dat het een paella pannetje was.
        Fijn dat je me even kon helpen. Dank je wel.

        1. GEVONDEN!!!
          Klopt het dat zo’n pannetje een diameter heeft van 15 cm? is dat voldoende voor de frittata?
          Dan ga ik ze meteen bestellen. De prijs is ook super vriendelijk.

          1. Even goed opletten waar je bestelt, het adres dat ik eerder noemde schijnt failliet te zijn, maar de website is wel gewoon online. Even dubbelchecken!
            Ik heb 2 maatjes: de kleine is inderdaad 15 doorsnee (één persoon) de grotere is 20 cm (tweepersoons)

          2. Nog een dingetje Anna-Karina, Je schrijft dat je de frittata nog even in de oven verder kan laten garen.. Heb jij dat gedaan in zo’n paella pannetje?
            Er staat niets over op de betreffende website. Volgens Horecastyle moet het kunnen maar de fabrikant raadt het niet aan. Dus wanneer jij het al eens geprobeerd hebt weet ik wat ik moet doen.
            groetjes, Hanny

          3. Super hoor! inderdaad was de website veranderd maar ik heb ze gevonden. Ga ze NU bestellen.
            Nogmaals dank ook voor het steeds antwoorden.
            We genieten elke dag van jouw/jullie maaltijden. Gisteren nog van de worteltaart. MMMMMMM

  5. 5 sterren
    Goeie tip om een frittata te maken van restjes. Ik heb nog een zielige broccoli liggen. En dan heb ik gelijk een aantal lunches klaar om mee te nemen naar mijn werk. Soms heb je zo’n eye-opener nodig om weer op nieuwe ideetjes te komen. Bedankt.

  6. 5 sterren
    Heerlijk gerecht, smaakte prima.
    Volgende week maak ik een variatie met tomaten knoflook en kabeljouw met tacokruiden.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven