Spinazie frittata met ricotta

Zouden er nog mensen zijn die nog nooit een frittata gemaakt hebben? Vast wel, en dat is zo jammer! Het is het ultieme koelkast-opruim-gerecht! Bovendien is een frittata ongelooflijk makkelijk om te maken, er zit ei én groente in. Daardoor verzadigt het goed en dat maakt het een ideaal  gerecht voor in een koolhydraatarme leefstijl. In mijn koolhydraatrijke leven at ik op inspiratieloze dagen vaak een gebakken eitje op een boterhammetje, altijd goed! Tegenwoordig maak ik op zulke momenten ‘n  frittata, nog beter! Want dan kan ik ondertussen zelfs nog even sokken paren (stom werk). Vandaag maakte ik deze verrukkelijke  spinazie frittata met o.a. spinazie, ricotta en lekker veel kruiden. Man man man (m/v), dat was me toch smullen en daar kan ik weer een middagje mee vooruit!

Spinazie frittata of eigen restjes?

Voor deze spinazie frittata hoef je geen keukenprinses te zijn. Het is makkelijker dan een eitje bakken zelfs. Terwijl de frittata gaart kun je wat anders doen! Meng ei met iets van zuivel en kruiden mengen, dan als dat nodig is de groente (uitje is altijd wel lekker) even aanbakken. Vervolgens giet je het eimengsel erop en laat het ei rustig stollen op laag vuur, echt geen kunst aan. Als je ook een gebruinde bovenkant wilt en je hebt een ovenbestendig pannetje, dan zet je ‘m nog even in de oven.

Italiaanse omelet

Een frittata is eigenlijk een gevulde omelet op z’n Italiaans. Het grootste verschil is dat een omelet dunner is en op redelijk hoog vuur wordt gebakken terwijl je een frittata laat garen op laag vuur of in de oven. Ik maakte deze spinazie frittata met lekker veel kruiden (overgehouden van kerst). Maar je kunt aan het eimengsel diverse soorten groenten toevoegen. Als de groenten maar in ongeveer 10 minuten gaar zijn en anders moet je ze even kort voorkoken of -bakken.

Een hele berg tips voor het bakken van de perfecte frittata heb ik al eens beschreven bij de frittata met broccoli en bloemkool.

Spinazie frittata bewaren

Zo’n frittata kan heel makkelijk zijn om achter de hand te hebben in de diepvries, even in de magnetron op de ontdooi-stand of in de oven. Je maakt dan dus eerst één grote frittata en vriest daarna de punten per portie in. Ideaal voor als je een keer in nood zit, of gewoon veel plek in je diepvries hebt. Of maak een bakplaat vol in de oven en serveer kleine vierkantjes als gezellig hapje op een feestje. Ik maak de frittata meestal vers want onze diepvries is zeer bescheiden! Als ik later groot ben wil ik een diepvries die drie keer zo groot is, hoewel… dan zouden jullie een stuk minder vaak nieuwe recepten van ons krijgen. toch maar die kleine houden zeker?

spinazie frittata met ricotta

spinazie frittata met ricotta

Zo maak je spinazie frittata met ricotta

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Spinazie frittata met ricotta

Voor deze goed gevulde spinazie frittata met ricotta en kruiden hoef je echt geen keukenprinses te zijn. Het is zelfs makkelijker dan een eitje bakken!
5 van 2 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Lunch, Ontbijt
Keuken: Europees
Trefwoord: eiergerecht, snel
Voorbereiden: 5 min
Koken: 10 min
Totale tijd: 15 min

Koolhydraten - hoeveelheid

2 gram koolhydraten per portie
Uit recept: 2 porties

Ingrediënten

Vulling
  • 150 g spinazie - vers, of deelblokjes
  • stuk bosui - in ringen
  • flinke hand kruiden - vers, en/of rucola fijngesneden
  • olie - of boter, om in te bakken

Bereiden

  • Snijd de bosui in ringen en hak de spinazie grof. Bak kort aan in wat olie om de spinazie te laten slinken.
  • Klop ondertussen de eieren los met ricotta en de frittatakruiden en/of peper en zout.
  • Snijd ook de kruiden en/of rucola fijn en meng door het eimengsel. Giet het eimengsel gelijkmatig over de geslonken spinazie. Temper het vuur en laat zachtjes garen. (ongeveer 10 minuten). Als je een echte kaaslover bent kun je er extra kaas over raspen.
  • Mocht je een ovenbestendige pan hebben, kun je de frittata ook in de voorverwarmde oven verder garen, hetelucht 170 °C.
  • Geen ricotta in huis? Crème fraîche, geraspte kaas of zelfs slagroom kan ook prima.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

20 reacties op “Spinazie frittata met ricotta”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

357 Shares
Share191
Pin166
Tweet