Speculaas knappertjes, yoghurt crunch

Griekse yoghurt als ontbijt of toetje blijft heel populair, ook bij mij, maar wat doe je er in, er op of er over? Wie weet de volgende keer wel deze geurige, gezonde speculaas knappertjes? Vroeger schepte ik kilo’s muesli, magere yoghurt en kwark mijn mond binnen. Tegenwoordig verkruimel ik diverse crackers of onze fabuleuze koolhydraatarme granola over mijn ochtendyoghurt. Deze speculaas knappertjes zijn ontstaan uit diverse varianten op het thema “crackers en koekjes”.

Kruidig

Ze zijn zo lekker kruidig en daardoor alleen al zijn ze zeker een blijvertje. Maar ik denk dat ze ook heel geschikt zouden zijn als taartbodem. Ook om zo tussendoor te eten als zoete snack of koekje zijn ze lekker. Het hele recept (ongeveer 75 knappertjes) bevat  8 gram koolhydraten, dat is iets meer dan 0,1 gram koolhydraten per stuk. Op de foto heb ik 3 stukjes over de yoghurt gedaan, dat is dus 0,31 gram koolhydraten.  We noemen het maar *niets* hè?

Speculaasje?

Zoals gezegd zijn ze geweldig kruidig en geurig geworden. Ons hele huis ruikt nog steeds naar speculaasjes. Door toevoeging van een beetje sinaasappelschil krijgen ze net een extra vleugje Spanje mee. Over Spanje gesproken, maak er wat dikkere koekjes van en bestrooi ze met amandelschaafsel. Vervolgens iets langer bakken dan in onderstaand recept en je hebt een lekker koolhydraatarm speculaasje! Kijk hier voor nog meer: Sinterklaas recepten.

Betere stoelgang

Veel mensen die koolhydraatarm gaan eten, krijgen meer moeite met hun stoelgang. Waarschijnlijk omdat veel mensen toch minder vezels (groente) eten dan verstandig is. Je kan dan last krijgen van hardere ontlasting en/of minder regelmatig naar de WC kunnen. Naast voldoende vezels is beweging cruciaal. Maar ook voldoende drinken (water), evenals voldoende eten is van belang. Sla zeker geen maaltijden over! Immers, regelmatig en voldoende eten houdt je darmen aan de gang.

Goed ontbijten

Een goed ontbijt zet je spijsvertering ‘s morgens gelijk aan het werk. Die goede (regelmatige) darmwerking heb je echt nodig voor een soepele stoelgang. Je darmen floreren letterlijk en figuurlijk bij een schaaltje yoghurt (bevat veel goede bacteriën!).De speculaas knappertjes bevatten nuttige vezels in de vorm van lijnzaadmeel en kokosmeel, deze zullen de goede bacteriën in je darmen voeden en zo je weerstand verhogen. Verder kan kaneel helpen om o.a. je bloedsuikergehalte op peil te houden en dat is weer behulpzaam bij het afvallen. Kortom: duik snel de keuken in voor dit gezonde baksel!

Bewaren

Luchtdicht bewaren. Zelf vind ik baksels met kokosmeel vaak de volgende dag veel lekkerder. Ze zijn minder ‘scherp’ ofzo.

speculaas knappertjes

speculaas knappertjes

 

Zo maak je speculaas knappertjes

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


speculaas knappertjes

Speculaas knappertjes, yoghurt crunch

Deze heerlijke speculaas knappertjes zijn ontstaan uit diverse varianten op het thema "crackers en koekjes" en zijn zowel geschikt als koekje maar ook heerlijk over de yoghurt.
Afdrukken Reacties
Gang: Bijgerecht, Nagerecht - Toetje - Dessert, Tussendoortje (zoet)
Keuken: Overig
Trefwoord: brood & crackers, gebak zoet, koek en snoep
Voorbereiden: 15 min
Koken: 10 min
Totale tijd: 25 min

Koolhydraten - hoeveelheid

0,1 gram koolhydraten per stuk
Uit recept: 75 stuks

Ingrediënten

Bereiden

  • Maak de roomboter zacht op laag vuur.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en leg twee bakvellen klaar.
  • Splits het ei en en klop 30 gram eiwit los met een snufje zout.
  • Maal het lijnzaad fijn in een koffiemolentje, vijzel of blender. Meng lijnzaadmeel met amandelmeel, kokosmeel en de speculaaskruiden. Rasp er wat sinaasappelschil op en voeg zoetstof (geschikt voor bakken) naar smaak toe. Kneed alles met de zachte boter samen, en vorm een deegbal. Proef en voeg zo nodig zoetstof toe. Het baksel verliest tijdens het bakken wat zoetigheid, dus breng het nu goed op smaak.
Uitrollen
  • Leg de deegbal tussen twee (siliconen) bakvellen. Wrijf met je handen plat en rol uit tot een heel dunne platte koek. Gebruik een deegroller of wijnfles. Trek het bovenste vel er voorzichtig af, repareer de randjes. Geef snijranden aan met de stompe kant van een mes, zodat je straks veel (75) kleine koekjes hebt.
Bakken
  • Bak 5-10 minuten of tot de koek droog is. Controleer regelmatig! Omdat de koek kruidig en zo dun is, kan het snel verbranden.
  • Haal ze direct van de (hete) bakplaat en laat afkoelen op een rooster. Breek in stukjes. Als het goed is heb je nu ongeveer 1 ons heerlijke speculaas knappertjes. Lekker verkruimelen over de yoghurt of als koekje tussendoor. Geniet ervan!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 reacties op “Speculaas knappertjes, yoghurt crunch”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

650 Shares
Share434
Pin216
Tweet