Speculaas knappertjes, yoghurt crunch

Griekse yoghurt als ontbijt of toetje blijft heel populair, ook bij mij, maar wat doe je er in, er op of er over? Wie weet de volgende keer wel deze geurige gezonde speculaas knappertjes? Vroeger schepte ik kilo’s muesli, magere yoghurt en kwark mijn mond binnen. Tegenwoordig verkruimel ik diverse crackers over mijn yoghurtjes zoals de muesli van vroeger. Deze speculaas knappertjes zijn ontstaan uit diverse varianten op het thema “crackers en koekjes” en zijn zeker een blijvertje. Ook omdat ze heel geschikt zijn als taartbodem of om zo tussendoor te eten als zoete snack of koekje. Het hele recept (ongeveer 75 knappertjes) bevat  8 gr. khd, dat is iets meer dan 0,1 gr. khd per stuk. Op de foto heb ik 3 stukjes over de yoghurt gedaan, dat is dus 0,31 gr, khd. *niets* dus eigenlijk.

 

Sinterklaas
Ze zijn geweldig kruidig en geurig geworden, het hele huis ruikt nog steeds naar speculaasjes. Door toevoeging van een beetje sinaasappelschil krijgen ze net een extra vleugje Spanje mee. Over Spanje gesproken… maak er wat dikkere koekjes van (iets langer bakken dan ook) die je bestrooit met amandelschaafsel en je hebt een lekker koolhydraatarm speculaasje! Kijk hier voor nog meer: Sinterklaas recepten.

speculaas knappertjes

Goed ontbijt, betere stoelgang
De meeste mensen die koolhydraatarm eten, krijgen meer moeite met hun stoelgang. Je kan last hebben van hardere ontlasting en/of minder regelmatig kunnen. Beweging is cruciaal en voldoende drinken (water), maar sla zeker geen maaltijden over. Regelmatig en voldoende eten houdt je darmen aan de gang. Een goed ontbijt zet je spijsvertering ‘s morgens gelijk aan het werk en een goede (regelmatige) darmwerking heb je echt nodig voor een soepele stoelgang. Je darmen floreren letterlijk en figuurlijk bij een schaaltje yoghurt (bevat veel goede bacteriën!). De speculaas knappertjes bevatten nuttige vezels in de vorm van lijnzaadmeel en kokosmeel, deze zullen de goede bacteriën in je darmen voeden en zo je weerstand verhogen. Verder kan kaneel helpen om o.a. je bloedsuikergehalte op peil te houden en dat is weer behulpzaam bij het afvallen. Kortom: duik snel de keuken in voor dit gezonde baksel!

Luchtdicht bewaren. Zelf vind ik baksels met kokosmeel vaak de volgende dag lekkerder, minder ‘scherp’ ofzo. (ik denk tenminste dat het daardoor komt)

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze gezonde speculaas knappertjes

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Speculaas knappertjes, yoghurt crunch

Door Anna-Karina Geplaatst september 25, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 75 stuks
  • Koolhydraten: 8 gr. khd hele recept (75 stuks uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • Klaar in: 25 minuten

Deze heerlijke speculaas knappertjes zijn ontstaan uit diverse varianten op het thema "crackers en koekjes" en zijn geschikt als koekje of over de yoghurt.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Smelt de roomboter op laag vuur voor de helft en roer dan de rest er even door zodat het ook smelt. Verwarm de oven voor op 175 graden (160 graden hetelucht) en leg twee bakmatten klaar.
  2. Splits het ei en van het eiwit op in een ruim schaaltje. Klop het eiwit even los met wat zout.
  3. Maal het lijnzaad fijn in een koffiemolentje of blender. Boen een sinaasappel schoon en rasp wat van de schil. Meng de drie soorten meel en de speculaaskruiden goed door het eiwit. Voeg de sinaasappelschil en zoetstof toe die geschikt is voor bakken. Ik gebruikte de vloeibare van het Kruidvat of Sukrin.
  4. Je hebt nu een kruimelige substantie, doe daar de gesmolten boter bij en kneed even goed door. Proef het deeg en voeg nog wat zoetstof toe indien gewenst. Het baksel verliest tijdens het bakken wat zoetigheid, dus breng het nu goed op smaak. Vorm een bal van het deeg.
  5. Leg de deegbal tussen twee (siliconen) bakvellen of gebruik bakpapier. Rol uit tot een dunne platte koek, ik maak 'm heel dun en bak 'm dan echt maar 8 minuutjes. Als je geen deegroller hebt kan dit ook prima met een wijnfles o.i.d. Trek het bovenste vel er voorzichtig af, repareer zonodig de randjes en breng er met een vork diagonale strepen in aan, zodat je ze straks makkelijk in stukjes kan breken.
  6. Bak 5-10 minuten of totdat de koek droog is en begint te breken. Laat het niet verbranden, omdat de koek zo dun is gebeurt dat snel. Zet desnoods de temperatuur wat lager en droog de koek wat langer, ik blijf de laatste minuten in de buurt en kijk regelmatig. Laat afkoelen en breek in stukjes, als het goed is heb je nu 1 ons heerlijke speculaas knappertjes. Lekker verkruimelen over de yoghurt of als koekje tussendoor. Geniet ervan!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 gedachten over “Speculaas knappertjes, yoghurt crunch”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

650 Shares
Share434
Pin216
Tweet