Griekse yoghurt als ontbijt of toetje blijft heel populair, ook bij mij, maar wat doe je er in, er op of er over? Wie weet de volgende keer wel deze geurige, gezonde speculaas knappertjes? Vroeger schepte ik kilo’s muesli, magere yoghurt en kwark mijn mond binnen. Tegenwoordig verkruimel ik diverse crackers of onze fabuleuze koolhydraatarme granola over mijn ochtendyoghurt. Deze speculaas knappertjes zijn ontstaan uit diverse varianten op het thema “crackers en koekjes”.
Koolhydraten
Ze zijn zo lekker kruidig en daardoor alleen al zijn ze zeker een blijvertje. Maar ik denk dat ze ook heel geschikt zouden zijn als taartbodem. Ook om zo tussendoor te eten als zoete snack of koekje zijn ze lekker. Van het recept maakte ik 75 kleine knappertjes. Op die manier bevatten ze 0,07 gram koolhydraten per stuk. Op de foto heb ik 3 stukjes over de yoghurt gedaan, dat is dus 0,21 gram koolhydraten. We noemen het maar *niets* hè?
Speculaasje?
Zoals gezegd zijn ze geweldig kruidig en geurig geworden. Ons hele huis ruikt nog steeds naar speculaasjes. Door toevoeging van een beetje sinaasappelschil krijgen ze net een extra vleugje Spanje mee. Over Spanje gesproken, maak er wat dikkere koekjes van en bestrooi ze met amandelschaafsel. Vervolgens iets langer bakken dan in onderstaand recept en je hebt een lekker koolhydraatarm speculaasje! Kijk hier voor nog meer: Sinterklaas recepten.
Betere stoelgang
Veel mensen die koolhydraatarm gaan eten, krijgen meer moeite met hun stoelgang. Waarschijnlijk omdat veel mensen toch minder vezels (groente) eten dan verstandig is. Je kan dan last krijgen van hardere ontlasting en/of minder regelmatig naar de WC kunnen. Naast voldoende vezels is beweging cruciaal. Maar ook voldoende drinken (water), evenals voldoende eten is van belang. Sla zeker geen maaltijden over! Immers, regelmatig en voldoende eten houdt je darmen aan de gang.
Goed ontbijten
Een goed ontbijt zet je spijsvertering ’s morgens gelijk aan het werk. Die goede (regelmatige) darmwerking heb je echt nodig voor een soepele stoelgang. Je darmen floreren letterlijk en figuurlijk bij een schaaltje yoghurt (bevat veel goede bacteriën!).De speculaas knappertjes bevatten nuttige vezels in de vorm van lijnzaadmeel en kokosmeel, deze zullen de goede bacteriën in je darmen voeden en zo je weerstand verhogen. Verder kan kaneel helpen om o.a. je bloedsuikergehalte op peil te houden en dat is weer behulpzaam bij het afvallen. Kortom: duik snel de keuken in voor dit gezonde baksel!
Bewaren
Luchtdicht bewaren. Zelf vind ik baksels met kokosmeel vaak de volgende dag veel lekkerder. Ze zijn minder ‘scherp’ ofzo.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je speculaas knappertjes
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Speculaas knappertjes, yoghurt crunch
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 30 g roomboter, smelten
- 30 g ei-eiwit, van 1 ei
- snuf zout
- 10 g lijnzaad, fijn gemalen tot meel
- 50 g amandelmeel
- 10 g kokosmeel
- 1 el koek- of speculaaskruiden, pas op voor overdosering=bitter
- zoetstof, naar keuze en smaak
- 1 tl sinaasappelschil, geraspt
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en leg twee bakvellen klaar.
- Smelt de roomboter op laag vuur. (dus niet bakken)
- Splits het ei (eigeel kun je gebruiken voor iets anders) en en klop 30 gram eiwit los met een snufje zout.
- Maal het lijnzaad fijn in een koffiemolentje, vijzel of blender. Meng lijnzaadmeel met amandelmeel, kokosmeel en de speculaaskruiden. Rasp er wat sinaasappelschil op en voeg zoetstof (geschikt voor bakken) naar smaak toe. Kneed nu alles (het meelmengsel, eiwit en de zachte boter) samen, en vorm een deegbal. Proef en voeg zo nodig zoetstof toe. Het baksel verliest tijdens het bakken wat zoetigheid, dus breng het nu goed op smaak.
Uitrollen
- Leg de deegbal tussen twee (siliconen) bakvellen. Wrijf met je handen een beetje plat en rol uit met een deegroller of wijnfles tot een heel dunne platte koek (1-2 mm). Trek het bovenste vel er voorzichtig af, repareer de randjes. Geef snijranden aan met de stompe kant van een mes, zodat je straks 75 kleine koekjes hebt.
Bakken
- Bak 5-10 minuten of tot de koek droog is. Controleer regelmatig! Omdat de koek kruidig en zo dun is, kan het snel verbranden.
- Haal ze direct van de (hete) bakplaat en laat afkoelen op een rooster. Breek in stukjes. Als het goed is heb je nu ongeveer 1 ons heerlijke speculaas knappertjes. Lekker verkruimelen over de yoghurt of als koekje tussendoor. Geniet ervan!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Ik mis in het recept wat ik met de opgeklopte eiwit moet doen… meng ik met de boter en het meel???
Geweldige site btw!
Misschien overheen gelezen? Het staat er wel, maar ik heb het even wat verduidelijkt, succes!
Bedankt voor de supersnelle reactie. Ze zijn inmiddels klaar en gelukt! Gelijk de granolala erachter aan in de oven. Nooit meer saaie kwark 🙂 geweldige site is dit. Heerlijke recepten en heel veel handige weetjes. Komende week enkel recepten van hier op het menu staan. I like❤
Nou wat eervol Chris! Eet smakelijk dan!
Hoe ga ik dit doen? Zoveel kan ik er niet tegelijk maken kan je een derde nemen van het recept of kan ik het deeg zelf nog bewaren??
Zoveel is het niet toch, gewoon 1 bakplaat (1 ons ongeveer). En je kunt ze prima bewaren.
Helemaal “verslaafd” aan je geweldige website, wat een mooie en goed te maken recepten, ik kan helemaal mijn hart ophalen nu!!
Sinds eergisteren, 23-05-2018 deze site ontdekt en al de romige paprikasoep – crackers – basilicum pesto – pitten en zaden granola en de speculaas knappertjes gemaakt. Het is allemaal heel mooi gelukt en heeeeerlijk. Heel erg bedankt voor de gratis recepten en info.
Een vraag heb ik wel,! mag ik als ik wil afvallen ’s ochtends koffie met room en zoetstof?
en hoeveel koolhydraten-vet-eiwit mag ik op een dag als ik gewicht wil verliezen?
Hartelijke groet,
Toebie Joe ( Ans)
Koffie met room lijkt me geen bezwaar. van zoetstof weet ik dat je heel goed kunt afbouwen en ontwennen van zoete smaken is wel beter voor je als je dat wilt. Welke hoeveelheden precies hangt helemaal van je persoonlijke situatie af. Als je dat allemaal tot achter de komma wilt gaan bijhouden, dan staat alle informatie op deze pagina. Gewoon rustig maar gestaag afvallen en gezondere eetgewoontes aanwennen is vele malen blijvender dan even snel een heleboel willen afvallen en daarna weer terugvallen in je oude patroon.
Heerlijk deze ‘Speculaas knappertjes, yoghurt crunch’! Bedankt voor dit lekkere recept, door de yoghurt, of als koekje. Prima om de zoete trek – die me af en toe overvalt – mee te dempen.
Heerlijk. Eindelijk eens iets lekkers ❤. Al die recepten op internet zijn allemaal met veel eieren waardoor het al snel naar omelet smaakt of ruikt. Net deze koekjes gemaakt maar ook de sesamcrackers. Nu staat de notenkoek in de oven. Superbedankt voor deze lekkere recepten!! Ik ga er nog veel meer proberen.
Heerlijk resultaat! Veel werk voor een kleine hoeveelheid, maar erg lekker. Mijn koekjes zijn ook niet erg donker en heb ze ook wat langer moeten bakken om ze enigszins knapperig te krijgen. Morgen eens in de yoghurt proberen. Als snack zijn ze in ieder geval geslaagd. Bedankt voor de heerlijke recepten!
Ik heb het recept twee keer gemaakt. De eerste keer belandde het deeg in de container en bij de tweede keer kreeg ik het weer niet goed. Ik heb exact alle ingrediënten goed afgewogen. Maar ik heb het niet donker zoals op de foto.
Help
Het gaat niet om de kleur, het gaat om de smaak toch? De kleur komt vooral van de speculaaskruiden, en dat is een mix van verschillende specerijen. Het zou kunnen dat dat jouw mix anders gekleurd is. Op de foto’s kun je precies zien hoe het er bij mij uitziet in ongebakken en gebakken vorm.
Als je op de ingrediënten klikt zie meestal welke merken ikzelf gebruik. Verder kan ik hiervandaan weinig voor je doen…
Heerlijke crackers! precies goed voor het eind van de dag als ik toch behoefte heb aan iets zoets en knapperigs!
bij 2e keer maken iets meer kruiden toegevoegd en iets dikker gelaten, echt smullen!
Superrr lekker!! Net een bakje Griekse yoghurt op met de speculaasknappertjes. Liefst pak ik nog wat Haha.. Ik heb het wel 13 mij in de oven gehad om het knapperig te krijgen! Dit ga ik vaak maken ?
Bij deze ook mijn complimenten voor deze site! Super handige dingen te vinden zoals die tomatensaus in deelblokjes maken! Tot nu toe 8 dingen gemaakt, allemaal super lekker en m’n man is ook erg enthousiast!
Hoi Sharon,
Leuk om te horen!
Ik rol het deeg altijd superdun uit en dan moet ik uitkijken dat het niet verbrand (ligt ook aan de hoeveelheid specerijen). Dus een langere baktijd is prima, het is klaar als het klaar is tenslotte 😉
Ik heb zaterdag de speculaas knappertjes gebakken.
Ik kreeg ze alleen niet knapperig. Ze bleven een beetje taaiig, Net als speculaas die te lang hebben gelegen.
Heb ik ze dan te kort gebakken?
groetjes,
Karin
Ja dat denk ik, maar elke oven is anders, dus liever wat langer op lage temperatuur dan dat ze verbranden. Ik maakte de mijne heel dus, dat scheelt allemaal uiteraard. Gewoon even terug de oven in, kan dat?
Dat had ik geprobeerd, terug in de oven. Ik had ze ook heel dun uitgerold, 8 minuten in de oven. Af laten koelen en toen ik merkte dat ze niet knapperig werden van afkoelen nog eens 5 minuten. Maar ze werden niet knapperig. De smaak is wel lekker, en in de yoghurt gaat het ook wel. Maar ze horen toch eigenlijk wel knapperig te zijn neem ik aan?
Groetjes,
Karin
Zo knapperig al baksels met dit soort meel kunnen worden ja!
Anna-Karina,
Ik ben niet zo van het reageren maar nu word ik toch gedwongen door al je heerlijke recepten om het doen. Onze voorkeur gaat uit naar de witlof met zalm. Heerlijk. We eten het minstens eens per week. Het is echt een topper. Ook als we eters krijgen ben ik vol lof (dubbel). Ik heb al diverse keren het recept gedeeld. Ook je schrijfsels vind ik leuk om te lezen. Kortom genieten. Ik hoop dat je nog lang door gaat met de heerlijke recepten. Manlief en ik zijn twee jaar terug behoorlijk afgevallen door anders (minder koolhydraten) te gaan eten. We raakten ieder zo”n 25 kilo kwijt. Van die ongemerkte kilo’s: te verklaren door leeftijd, overgang enz. Een maatje meer hoort erbij! Je kan niet altijd slank blijven. Inmiddels zijn we nog steeds tussen de 22 en de 24 kilo kwijt. We voelen ons er prima bij. We hopen het zo te houden mede dankzij jouw heerlijke recepten. Ik hoop dat je nog lang inspiratie krijgt. Warme groeten. Marijke
Beste Marijke, Dank voor al je lof! Ja inderdaad, die Witlof met zalm is enorm populair, het recept is te eenvoudig voor woorden eigenlijk, mede daarom zo geliefd misschien? Ik kan je verklappen dat het hier in huis ook een van de gerechten is die met grote regelmaat op het menu staat!
Je reactie stimuleert me enorm, ik ben mijn recepten ooit gaan delen omdat ik hoopte dat anderen er op die manier ook iets aan zouden hebben. Dus zo’n reactie is precies waar ik het voor doe. Ik wens jullie nog veel kookplezier en smakelijke maaltijden toe! Zaans hartelijks, AK