Speculaas knappertjes, yoghurt crunch

Griekse yoghurt als ontbijt of toetje blijft heel populair, ook bij mij, maar wat doe je er in, er op of er over? Wie weet de volgende keer wel deze geurige, gezonde speculaas knappertjes? Vroeger schepte ik kilo’s muesli, magere yoghurt en kwark mijn mond binnen. Tegenwoordig verkruimel ik diverse crackers of onze fabuleuze koolhydraatarme granola over mijn ochtendyoghurt. Deze speculaas knappertjes zijn ontstaan uit diverse varianten op het thema “crackers en koekjes”.

Koolhydraten

Ze zijn zo lekker kruidig en daardoor alleen al zijn ze zeker een blijvertje. Maar ik denk dat ze ook heel geschikt zouden zijn als taartbodem. Ook om zo tussendoor te eten als zoete snack of koekje zijn ze lekker. Van het recept maakte ik 75 kleine knappertjes. Op die manier bevatten ze 0,07 gram koolhydraten per stuk. Op de foto heb ik 3 stukjes over de yoghurt gedaan, dat is dus 0,21 gram koolhydraten.  We noemen het maar *niets* hè?

Speculaasje?

Zoals gezegd zijn ze geweldig kruidig en geurig geworden. Ons hele huis ruikt nog steeds naar speculaasjes. Door toevoeging van een beetje sinaasappelschil krijgen ze net een extra vleugje Spanje mee. Over Spanje gesproken, maak er wat dikkere koekjes van en bestrooi ze met amandelschaafsel. Vervolgens iets langer bakken dan in onderstaand recept en je hebt een lekker koolhydraatarm speculaasje! Kijk hier voor nog meer: Sinterklaas recepten.

Betere stoelgang

Veel mensen die koolhydraatarm gaan eten, krijgen meer moeite met hun stoelgang. Waarschijnlijk omdat veel mensen toch minder vezels (groente) eten dan verstandig is. Je kan dan last krijgen van hardere ontlasting en/of minder regelmatig naar de WC kunnen. Naast voldoende vezels is beweging cruciaal. Maar ook voldoende drinken (water), evenals voldoende eten is van belang. Sla zeker geen maaltijden over! Immers, regelmatig en voldoende eten houdt je darmen aan de gang.

Goed ontbijten

Een goed ontbijt zet je spijsvertering ‘s morgens gelijk aan het werk. Die goede (regelmatige) darmwerking heb je echt nodig voor een soepele stoelgang. Je darmen floreren letterlijk en figuurlijk bij een schaaltje yoghurt (bevat veel goede bacteriën!).De speculaas knappertjes bevatten nuttige vezels in de vorm van lijnzaadmeel en kokosmeel, deze zullen de goede bacteriën in je darmen voeden en zo je weerstand verhogen. Verder kan kaneel helpen om o.a. je bloedsuikergehalte op peil te houden en dat is weer behulpzaam bij het afvallen. Kortom: duik snel de keuken in voor dit gezonde baksel!

Bewaren

Luchtdicht bewaren. Zelf vind ik baksels met kokosmeel vaak de volgende dag veel lekkerder. Ze zijn minder ‘scherp’ ofzo.

speculaas knappertjes

speculaas knappertjes

 

Zo maak je speculaas knappertjes

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


speculaas knappertjes

Speculaas knappertjes, yoghurt crunch

Door: Anna-Karina van Denderen
Deze heerlijke speculaas knappertjes zijn ontstaan uit diverse varianten op het thema "crackers en koekjes" en zijn zowel geschikt als koekje maar ook heerlijk over de yoghurt.
4.78 van 18 stemmen

Voedingswaarde

Per stuk
calorieën 8.69 kcalkoolhydraten 0.07 geiwitten 0.26 gvetten 0.77 gvezels 0.17 g
Gang Bijgerecht, Nagerecht - Toetje - Dessert, Tussendoortje (zoet)
Keuken Overig
Trefwoord brood & crackers, gebak zoet, koek en snoep
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 25 min
Hoeveelheid (aan te passen)75 stuks

Ingrediënten

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Maak de roomboter zacht op laag vuur.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en leg twee bakvellen klaar.
  • Splits het ei en en klop 30 gram eiwit los met een snufje zout.
  • Maal het lijnzaad fijn in een koffiemolentje, vijzel of blender. Meng lijnzaadmeel met amandelmeel, kokosmeel en de speculaaskruiden. Rasp er wat sinaasappelschil op en voeg zoetstof (geschikt voor bakken) naar smaak toe. Kneed alles met de zachte boter samen, en vorm een deegbal. Proef en voeg zo nodig zoetstof toe. Het baksel verliest tijdens het bakken wat zoetigheid, dus breng het nu goed op smaak.

Uitrollen

  • Leg de deegbal tussen twee (siliconen) bakvellen. Wrijf met je handen een beetje plat en rol uit met een deegroller of wijnfles tot een heel dunne platte koek (1-2 mm). Trek het bovenste vel er voorzichtig af, repareer de randjes. Geef snijranden aan met de stompe kant van een mes, zodat je straks 75 kleine koekjes hebt.

Bakken

  • Bak 5-10 minuten of tot de koek droog is. Controleer regelmatig! Omdat de koek kruidig en zo dun is, kan het snel verbranden.
  • Haal ze direct van de (hete) bakplaat en laat afkoelen op een rooster. Breek in stukjes. Als het goed is heb je nu ongeveer 1 ons heerlijke speculaas knappertjes. Lekker verkruimelen over de yoghurt of als koekje tussendoor. Geniet ervan!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten

Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm Kookboek - Gewoon Koolhydraatarm Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

19 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties