spaghettipompoen met paddenstoelensaus

Spaghettipompoen met paddenstoelensaus

De spaghettipompoen met paddenstoelensaus is echt verdomd makkelijk te maken en ik vond het een heel feestelijk klusje, ik werd er helemaal vrolijk van! De smaak is zonnig herfstig want ik heb in de saus, naast champignons en eekhoorntjesbrood, namelijk aardig wat tijm, oregano en een snufje pimentón verwerkt. Door room te gebruiken verbind je als het waren alle smaken aan elkaar, en daarmee maak je de saus ook zo dik of dun als jezelf wilt. Samen met de subtiel zoete smaak van de pompoen is de kruidige saus, delicious, echt zo’n leuk gerecht! Dien het op tijdens een vrienden etentje of eet ‘m lekker zelf op op een doodgewone dinsdag zoals wij deden.

Spaghettipompoen kopen?

Deze spaghettipompoen is nog vrij onbekend*, maar is in ras tempo aan een opmars bezig! Deze heb ik van onze lieve vriendin Astrid gekregen afgelopen weekend, tijdens een vriendenweekend in Drenthe. Zij kocht een hele serie pompoenen bij ene Duncan in Wapse langs de weg. Zij wist niet dat spaghettipompoen al heel lang op mijn to-cook lijstje stond, des te leuker dus om ‘m van haar te krijgen. Soms liggen ze toch opeens bij een supermarkt of groenteman dan snel scoren dus, je kunt ze weken goed houden tenslotte.  Een spaghettipompoen is rijk aan vitamine A, kalium en bètacaroteen en rauwe pompoen bevat zo’n 2 gr. khd (NEVO). Ik ben vergeten die van mij te wegen… maar ik hou het op zo’n 250 gram pp eetbare delen schoongemaakt.

Spaghettipompoen snijden, oppassen!

Snijd een spaghetti pompoen liefst niet over de lange zijde doormidden, maar over de korte zijde, overdwars dus. Dan heb je de langste spaghetti sliertjes en die zijn juist zo leuk van deze pompoensoort. Neem wel echt een scherp mes en snijdt geconcentreerd als je tenminste al je vingers wilt behouden. Steek de punt van een scherp mes zo’n 4 cm in de pompoen en draai en snijd in korte rukjes verder, dat vind ik het handigst, heb je een betere methode? Laat het me (en een heleboel anderen) vooral weten!

Verschillende sauzen

Terwijl de pompoen in de oven gaart maak je pompoenpitjes schoon, als je dat wilt. kruiden erop en mee roosteren. Vervolgens maak je de saus klaar. Ik had zin in een herfstig gerecht, daarom koos ik voor paddenstoelen:. Kastanjechampignons en eekhoorntjesbrood. Maar je kunt evengoed de traditionele tomaten-gehaktsaus maken of deze heerlijke champignon-kaas-roomsaus die ik al eerder beschreven heb. Of een vulling op basis van zuurkool met spekjes, lijkt me ook heel lekker! De spaghettipompoen is van zichzelf redelijk neutraal, dat is makkelijk qua combineren. Verzin dus gerust je eigen favoriete saus of groenteprutje.

Meer recepten met pompoen.

spaghettipompoen met paddenstoelensaus

spaghettipompoen met paddenstoelensaus

Zo maak je deze spaghettipompoen

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


spaghettipompoen met paddenstoelensaus

Spaghettipompoen met paddenstoelensaus

De spaghettipompoen met paddenstoelensaus is verdomd makkelijk te maken en ik vond het een heel feestelijk klusje, ik werd er helemaal vrolijk van!

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 107

5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: oven
Voorbereiden: 15 min
Koken: 45 min
Weken: 1 uur
Totale tijd: 2 uur

Koolhydraten - hoeveelheid

9 gram koolhydraten per portie
Uit recept: 2 porties

Ingrediënten

Kruidenolie

Bereiden

  • Week eerst het gedroogde eekhoorntjesbrood 1 uur en water. (Of neem meer kastanjechampignons)
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en haal de bakplaat eruit.
Pompoen marineren
  • Begin met de kruidenolie. Meng alle ingrediënten voor de kruidenolie door elkaar. Snijd de spaghettipompoen overdwars doormidden en schraap de pitten eruit met een lepel. Zet de pompoenhelften elk op een ruim stuk alufolie en besmeer met de kruidenolie. Vouw het alufolie om de pompoen. Gaar de pompoen 30-45 minuten in de oven. Hangt af van de grootte van de pompoen.
Vulling
  • Snipper de ui en snijd de overige ingrediënten zoals aangegeven. Bak de gesnipperde ui op matig vuur in 2-3 minuten glazig in wat boter en pers het teentje knoflook erboven uit. Voeg de (geweekte en verse) paddenstoelen, tijm, oregano en lavas toe Blijf omscheppen totdat de paddenstelen beginnen te garen. Laat nog 5 minuten zachtjes bakken. Voeg vlak voor het serveren een scheutje slagroom toe, zodat het saus achtiger wordt. Proef en breng verder op smaak met peper en zout.
Serveren
  • Trek de spaghettislierten los met een vork, maar laat de spaghetti in de schil zitten. Serveer een halve pompoen per persoon, schep de saus over de spaghetti. Garneer met vers gehakte peterselie. Eet de spaghetti uit de schil.
  • Leuk uit zo'n natuurlijk pompoenjasje eten!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

22 reacties op “Spaghettipompoen met paddenstoelensaus”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

397 Shares
Share201
Pin196
Tweet