De spaghettipompoen met paddenstoelensaus is echt verdomd makkelijk te maken en ik vond het een heel feestelijk klusje, ik werd er helemaal vrolijk van! De smaak is zonnig herfstig want ik heb in de saus, naast champignons namelijk aardig wat tijm, oregano en een snufje pimentón verwerkt. Door room te gebruiken verbind je als het waren alle smaken aan elkaar, en daarmee maak je de saus ook zo dik of dun als jezelf wilt. Samen met de subtiel zoete smaak van de pompoen is de kruidige saus, delicious, echt zo’n leuk gerecht! Dien het op tijdens een vrienden etentje of eet ‘m lekker zelf op op een doodgewone dinsdag zoals wij deden. Je eet een halve per persoon, dan bevat het koolhydraatarme gerecht 9 gram koolhydraten per persoon.
Spaghettipompoen kopen?
Deze spaghettipompoen is nog vrij onbekend, maar is in ras tempo aan een opmars bezig! Deze heb ik van onze lieve vriendin Astrid gekregen afgelopen weekend, tijdens een vriendenweekend in Drenthe. Zij kocht een hele serie pompoenen bij ene Duncan in Wapse langs de weg. Zij wist niet dat spaghettipompoen al heel lang op mijn to-cook lijstje stond, des te leuker dus om ‘m van haar te krijgen. Soms liggen ze toch opeens bij een supermarkt of groenteman dan snel scoren dus, je kunt ze weken goed houden tenslotte. Je kunt ook gewone pompoen gebruiken. Pompoen is rijk aan vitamine A, kalium en bètacaroteen.
Spaghettipompoen snijden, oppassen!
Snijd een spaghetti pompoen liefst niet over de lange zijde doormidden, maar over de korte zijde, overdwars dus. Dan heb je de langste spaghetti sliertjes en die zijn juist zo leuk van deze pompoensoort. Neem wel echt een scherp mes en snijd geconcentreerd als je tenminste al je vingers wilt behouden. Steek de punt van een scherp mes zo’n 4 cm in de pompoen en draai en snijd in korte rukjes verder, dat vind ik het handigst, heb je een betere methode? Laat het vooral weten!
Verschillende sauzen
Ik had zin in een herfstig gerecht, daarom koos ik voor kastanjechampignons. Maar je kunt evengoed de traditionele tomaten-gehaktsaus maken of deze heerlijke champignon-kaas-roomsaus die ik al eerder beschreven heb. Of een vulling op basis van zuurkool met spekjes, lijkt me ook heel lekker! De spaghettipompoen is van zichzelf redelijk neutraal, dat is makkelijk qua combineren. Verzin dus gerust je eigen favoriete saus of groenteprutje.
Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:




Zo maak je deze spaghettipompoen
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!
Spaghettipompoen met paddenstoelensaus
Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 107
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 500 g pompoen, spaghettipompoen, schoon gewicht (eetbare delen)
- 1 ui, gesnipperd
- teentje knoflook
- 250 g kastanjechampignons, in plakken
- tijm, naar smaak
- oregano, naar smaak
- 1 tl lavas, naar smaak
- scheutje slagroom
- peper en zout
- platte peterselie, om te garneren
Kruidenolie
- 100 ml olijfolie
- 3 snufjes paprikapoeder, (gerookt) naar smaak
- 1 snufje kruidnagel, naar smaak
- 2 snufjes nootmuskaat, naar smaak
- 1 snufje chilipoeder, naar smaak
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en haal de bakplaat eruit.
Pompoen marineren
- Begin met de kruidenolie. Meng alle ingrediënten voor de kruidenolie door elkaar. Snijd de spaghettipompoen overdwars doormidden en schraap de pitten eruit met een lepel. Zet de pompoenhelften elk op een ruim stuk bakpapier en besmeer met de kruidenolie. Vouw om de pompoen dicht. Gaar de pompoen 30-45 minuten in de oven. Hangt af van de grootte van de pompoen.
Vulling
- Snipper de ui en snijd de overige ingrediënten zoals aangegeven. Bak de gesnipperde ui op matig vuur in 2-3 minuten glazig in wat boter en pers het teentje knoflook erboven uit. Voeg de paddenstoelen, tijm, oregano en lavas toe. Blijf omscheppen totdat de paddenstelen beginnen te garen. Laat nog 5 minuten zachtjes bakken. Voeg vlak voor het serveren een scheutje slagroom toe, zodat het sauziger wordt. Proef en breng verder op smaak met peper en zout.
Serveren
- Trek de spaghettislierten los met een vork, maar laat de spaghetti in de schil zitten. Schep de saus over de spaghetti. Garneer met vers gehakte peterselie. Eet de spaghetti uit de schil. Serveer een halve pompoen per persoon.
- Leuk uit zo'n natuurlijk pompoenjasje eten!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!
Onze 3 bestsellende kookboeken!
Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870
Kookboek bestellen?
Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com, Libris, Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com: