Spaghettipompoen met paddenstoelensaus 20

spaghettipompoen met paddenstoelensaus-opgemaakt bord

De spaghettipompoen met paddenstoelensaus is echt verdomd makkelijk te maken en ik vond het een heel feestelijk klusje, ik werd er helemaal vrolijk van! De smaak is zonnig herfstig want ik heb in de saus, naast champignons en eekhoorntjesbrood, namelijk aardig wat tijm, oregano en een snufje pimentón verwerkt. Door room te gebruiken verbind je als het waren alle smaken aan elkaar, en daarmee maak je de saus ook zo dik of dun als jezelf wilt. Samen met de subtiel zoete smaak van de pompoen is de kruidige saus, delicious, echt zo’n leuk gerecht! Dien het op tijdens een vrienden etentje of eet ‘m lekker zelf op op een doodgewone dinsdag zoals wij deden.

 

Spaghettipompoen kopen?
Deze spaghettipompoen is nog vrij onbekend*, maar is in ras tempo aan een opmars bezig! Deze heb ik van onze lieve vriendin Astrid gekregen afgelopen weekend, tijdens een vriendenweekend in Drenthe. Zij kocht een hele serie pompoenen bij ene Duncan in Wapse langs de weg. Zij wist niet dat spaghettipompoen al heel lang op mijn to-cook lijstje stond, des te leuker dus om ‘m van haar te krijgen. Soms liggen ze toch opeens bij een supermarkt of groenteman dan snel scoren dus, je kunt ze weken goed houden tenslotte.  Een spaghettipompoen is rijk aan vitamine A, kalium en bètacaroteen en rauwe pompoen bevat zo’n 2 gr. khd (NEVO). Ik ben vergeten die van mij te wegen… maar ik hou het op zo’n 250 gram pp eetbare delen schoongemaakt.

spaghettipompoen met paddenstoelensaus-pompoen spaghetti trekken met een vork

Spaghettipompoen snijden, oppassen!
Snijd een spaghetti pompoen liefst niet over de lange zijde doormidden, maar over de korte zijde, overdwars dus. Dan heb je de langste spaghetti sliertjes en die zijn juist zo leuk van deze pompoensoort. Neem wel echt een scherp mes en snijdt geconcentreerd als je tenminste al je vingers wilt behouden. Steek de punt van een scherp mes zo’n 4 cm in de pompoen en draai en snijd in korte rukjes verder, dat vind ik het handigst, heb je een betere methode? Laat het me (en een heleboel anderen) vooral weten!

Verschillende sauzen
Terwijl de pompoen in de oven gaart maak je pompoenpitjes schoon, als je dat wilt. kruiden erop en mee roosteren. Vervolgens maak je de saus klaar. Ik had zin in een herfstig gerecht, daarom koos ik voor paddenstoelen:. Kastanjechampignons en eekhoorntjesbrood. Maar je kunt evengoed de traditionele tomaten-gehaktsaus maken of deze heerlijke champignon-kaas-roomsaus die ik al eerder beschreven heb. Of een vulling op basis van zuurkool met spekjes, lijkt me ook heel lekker! De spaghettipompoen is van zichzelf redelijk neutraal, dat is makkelijk qua combineren. Verzin dus gerust je eigen favoriete saus of groenteprutje.

*Ik zag ooit mijn eerste spaghettipompoen voorbijkomen toen ik een artikel schreef over verschillende soorten pompoenen.

Meer recepten met pompoen.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze spaghettipompoen

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Spaghettipompoen met paddenstoelensaus

spaghettipompoen met paddenstoelensaus-opgemaakt bord

Door Anna-Karina Geplaatst oktober 16, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 9 gr. khd pp (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 45 minuten
  • Klaar in: 60 minuten

De spaghettipompoen met paddenstoelensaus is verdomd makkelijk te maken en ik vond het een heel feestelijk klusje, ik werd er helemaal vrolijk van!

Ingrediënten

Bereiding

  1. * het gedroogde eekhoorntjesbrood moest een uur weken, dat deed ik eerder op de middag al.
  2. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden (200 graden conventionele oven)
  3. Snijd de spaghettipompoen overdwars doormidden (zie tekst boven waarom) en schraap de pitten en pulp eruit met bijvoorbeeld een lepel, ik gebruikte hiervoor een ijslepel. Bewaar als je de pitjes wilt roosteren.
  4. Meng in een kommetje de kruidenolie met de specerijen en kruiden zoals aangegeven of verzin je eigen mengsel, kaneel is ook heerlijk! Zet de schone pompoenhelften elk op een ruim stuk alufolie en besmeer met de kruidenolie. Vouw het alufolie om de pompoen dicht. Gaar de pompoen in de oven zo'n 30-45 minuten.
  5. Scheid de pompoenpitten van de draderige pulp, spoel evn af en droog met een theedoek. Hussel ze met wat kruidenolie, strooi er desgewenst nog wat extra kruiden over. Leg op een stukje bakpapier en bak 15-20 minuten naast de pompoen mee in de oven.
  6. Snipper de ui en snijd de overige ingrediënten zoals aangegeven. Bak de ui op matig vuur in 2-3 minuten glazig in wat boter en pers het teentje knoflook erboven uit. Roer en voeg de paddenstoelen toe. Blijf omscheppen tot de paddenstelen hun vocht beginnen af te geven en voeg dan de kruiden toe. Roer en laat op zacht vuur 4 minuten zachtjes bakken. Breng de saus vlak voor het serveren op dikte met de room. Proef en breng verder op smaak met peper en zout.
  7. Als de spaghettipompoen gaar is trek je de spaghetti los van de schil met een vork*. Laat de spaghetti in de schil zitten en zet een halve pompoen per persoon op een bord. Schep de saus over de spaghetti, garneer met vers gehakte peterselie en geroosterde pompoenpitten. Optioneel nog wat kaas erover raspen.
    *Ik mengde 2 lepels van de spaghetti met de paddenstoelensaus, om de smaken iets naar elkaar te trekken.
  8. Als je niet uit de schil wilt eten doe dan de spaghetti van de pompoen gewoon op een bord en schep de saus erover. Allebei even lekker, maar ik vind uit zo'n jasje eten wel echt heel feestelijk. Hoe dan ook, smul ze!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

 



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 gedachten over “Spaghettipompoen met paddenstoelensaus

  • Agnes

    Hoi, We hebben 2 pompoenen langs de weg gekocht. De planning was om pompoensoep te maken maar na het aansnijden van het pompoen bleek hij een beetje harig van binnen te zijn :P. Tot mijn blije verbazing bleek dit een spaghetti pompoen te zijn. We hebben genoten van jou recept!!!

    DANK JE WEL !

  • Karin

    Hoi, eindelijk een spaghettipompoen in huis maar nu kan ik bij ons op het dorp, Sassenheim, nergens lavas/maggikruid kopen. Waar kan ik het door vervangen?

  • Rita de Jong

    Anna Karina. Als eerste weer ontzettend bedankt voor je mooie heldere uitleg en foto’s van recepten. Alle artikelen die groen staan, dat zijn linkjes.( denk ik). Ze komen allemaal uit op je recept, voor zover ik het geprobeerd heb.: “Broccoli courgettesoep, met een vleugje citroen”
    Klopt dat en zijn de groene woorden geen link, naar bijvoorbeeld een toelichting of zoiets. Ik klikte O.a op Lavas.

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Hallo Rita, Als je cursor verandert in een aanwijshandje is het een klikbare link. In de ingrediëntenlijst bij het recept geeft het een overzicht van alle recepten met dat ingrediënt en meestal ook meer info over het ingrediënt zelf. Links in de tekst verwijzen naar andere websites of andere inhoud van mijn eigen website. Lavas is nog niet echt een uitgebreid ingrediënt.

  • Dick

    Spaghettipompoen woog bijna 2 kg.. Wel een beetje groot, dus na halvering er nog een ring van ongeveer 700 gram afgehaald totaal. Saus van verse paddestoelen was heerlijk met wat maggi ipv. lavas. In de oven op 200 C gedurende 37 minuten. Was wat aan de korte kant. Wel was het vruchtvlees met kruidenolie ingesmeerd. Ondanks de niet geheel gare pompoen een heel smakelijk gerecht. Ook waar de spaghetti wat steviger was gebleven. Een aanrader. En … AH heeft ze.

  • Rita

    Gisteren gemaakt met een grote ronde oranje pompoen, was erg lekker, we kunnen er nog een keer van eten.
    Alleen kastanje champignons gebruikt en geen andere.

  • Cona

    Vandaag voor het eerst gemaakt. Eindelijk had AH spaghetti-pompoenen liggen. En met jouw perfecte aanwijzingen lukt altijd alles, dus: gelukt! En lekker! Vandaag met jouw zelfgemaakte pesto Genova en wat spekjes. Maar ja, als je alleen bent heb je nog een halve pompoen over, dus van de week nog een keer met de paddenstoelensaus! Kijk er nu al naar uit 🙂
    Ik vind dit overigens lekkerder dan courgetti, dit is wat neutraler van smaak en wat steviger van bite als je het warm eet.

  • Sietske van der Veen

    Ik heb de zaadjes voor de spaghettipompoen gekocht en aan moestuinierende vriendinnen gegeven. Met als resultaat dat ik vandaag voor het eerst in mijn leven spaghettipompoen at met tomaten-gehaktsaus.
    Jummie wat was dat lekker!

  • Ronny

    Wat een ontzettend leuk, orgineel, recept. Zeker voor herhaling vatbaar. Had nog nooit van deze pompoensoort gehoord en was daarom erg nieuwsgierig. Was weer een kadootje hoor!!!

     

  • Cornelia

    Ik heb dit recept van je gemaakt, en we hebben ervan genoten. Het was de eerste keer dat ik pompoen gegeten en gemaakt heb, en dat op mijn (bijna 80e)  (lol).

    Ik kon jammer genoeg niet de spaghettipompoen vinden maar heb de leuke oranje kleurige gekocht en wel met de paddestoelen saus gemaakt. Ik had geen eekhoorntjes brood maar wel een gemengde herfstpaddestoelen schaaltje, en die heb ik gebruikt.

    Beslist voor herhaling vatbaar!

    Bedankt weer voor dit fijne recept, groetjes, Cornelia.

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Wat geinig Cornelia! Met een andere pompoen gaat het ook prima, maar de spaghettipompoen heeft een wat neutralere smaak en ‘wateriger’ structuur. Dus als je er eentje kan bemachtigen, proberen!