De spaghettipompoen met paddenstoelensaus is echt verdomd makkelijk te maken en ik vond het een heel feestelijk klusje, ik werd er helemaal vrolijk van! De smaak is zonnig herfstig want ik heb in de saus, naast champignons namelijk aardig wat tijm, oregano en een snufje pimentón verwerkt. Door room te gebruiken verbind je als het waren alle smaken aan elkaar, en daarmee maak je de saus ook zo dik of dun als jezelf wilt. Samen met de subtiel zoete smaak van de pompoen is de kruidige saus, delicious, echt zo’n leuk gerecht! Dien het op tijdens een vrienden etentje of eet ‘m lekker zelf op op een doodgewone dinsdag zoals wij deden. Je eet een halve per persoon, dan bevat het koolhydraatarme gerecht 9 gram koolhydraten per persoon.
Spaghettipompoen kopen?
Deze spaghettipompoen is nog vrij onbekend, maar is in ras tempo aan een opmars bezig! Deze heb ik van onze lieve vriendin Astrid gekregen afgelopen weekend, tijdens een vriendenweekend in Drenthe. Zij kocht een hele serie pompoenen bij ene Duncan in Wapse langs de weg. Zij wist niet dat spaghettipompoen al heel lang op mijn to-cook lijstje stond, des te leuker dus om ‘m van haar te krijgen. Soms liggen ze toch opeens bij een supermarkt of groenteman dan snel scoren dus, je kunt ze weken goed houden tenslotte. Je kunt ook gewone pompoen gebruiken. Pompoen is rijk aan vitamine A, kalium en bètacaroteen.
Spaghettipompoen snijden, oppassen!
Snijd een spaghetti pompoen liefst niet over de lange zijde doormidden, maar over de korte zijde, overdwars dus. Dan heb je de langste spaghetti sliertjes en die zijn juist zo leuk van deze pompoensoort. Neem wel echt een scherp mes en snijd geconcentreerd als je tenminste al je vingers wilt behouden. Steek de punt van een scherp mes zo’n 4 cm in de pompoen en draai en snijd in korte rukjes verder, dat vind ik het handigst, heb je een betere methode? Laat het vooral weten!
Verschillende sauzen
Ik had zin in een herfstig gerecht, daarom koos ik voor kastanjechampignons. Maar je kunt evengoed de traditionele tomaten-gehaktsaus maken of deze heerlijke champignon-kaas-roomsaus die ik al eerder beschreven heb. Of een vulling op basis van zuurkool met spekjes, lijkt me ook heel lekker! De spaghettipompoen is van zichzelf redelijk neutraal, dat is makkelijk qua combineren. Verzin dus gerust je eigen favoriete saus of groenteprutje.
Er staan genoeg koolhydraatarme/keto weekmenu’s online om 2 jaar lang lekker gevarieerd te eten. Of maak je eigen keus uit de ruim 1100 gratis recepten. We wensen jullie heel veel eetplezier!
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:


Zo maak je deze spaghettipompoen
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Of reageer via onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Spaghettipompoen met paddenstoelensaus
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 500 g pompoen, spaghettipompoen, schoon gewicht (eetbare delen)
- 1 ui, gesnipperd
- teentje knoflook
- 250 g kastanjechampignons, in plakken
- tijm, naar smaak
- oregano, naar smaak
- 1 tl lavas, naar smaak
- scheutje slagroom
- peper en zout
- platte peterselie, om te garneren
Kruidenolie
- 100 ml olijfolie
- 3 snufjes paprikapoeder, (gerookt) naar smaak
- 1 snufje kruidnagel, naar smaak
- 2 snufjes nootmuskaat, naar smaak
- 1 snufje chilipoeder, naar smaak
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en haal de bakplaat eruit.
Pompoen marineren
- Begin met de kruidenolie. Meng alle ingrediënten voor de kruidenolie door elkaar. Snijd de spaghettipompoen overdwars doormidden en schraap de pitten eruit met een lepel. Zet de pompoenhelften elk op een ruim stuk bakpapier en besmeer met de kruidenolie. Vouw om de pompoen dicht. Gaar de pompoen 30-45 minuten in de oven. Hangt af van de grootte van de pompoen.
Vulling
- Snipper de ui en snijd de overige ingrediënten zoals aangegeven. Bak de gesnipperde ui op matig vuur in 2-3 minuten glazig in wat boter en pers het teentje knoflook erboven uit. Voeg de paddenstoelen, tijm, oregano en lavas toe. Blijf omscheppen totdat de paddenstelen beginnen te garen. Laat nog 5 minuten zachtjes bakken. Voeg vlak voor het serveren een scheutje slagroom toe, zodat het sauziger wordt. Proef en breng verder op smaak met peper en zout.
Serveren
- Trek de spaghettislierten los met een vork, maar laat de spaghetti in de schil zitten. Schep de saus over de spaghetti. Garneer met vers gehakte peterselie. Eet de spaghetti uit de schil. Serveer een halve pompoen per persoon.
- Leuk uit zo'n natuurlijk pompoenjasje eten!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Verduveld lekker, het snijden was wel een dingetje. Met mijn koksmes een fikse erin gezet, even doorgeduwd naar sneetje. Mijn koksbijltje in deze snee, twee keer hard werken en door… ik heb mijn pompoen rechtstreeks bij een biologische kweker gekocht.
Net dit recept gebruikt, wel met gewone champignons en crème fraîche. De spaghettipompoenen komen uit eigen tuin. Tjonge jonge, wat groeien die planten snel en wat een reuzen van bladeren. Maggiplant is al jaren mijn favoriet in de kruidenbak. Ook de peterselie en oregano kwamen vers uit de tuin. Het was voor het eerst dat we pompoen aten. Erg lekker zo. Dank je!
Jaloers op zoveel versigheid uit eigen tuin! Ons ontbreekt de ruimte, tijd en energie daarvoor. Volgend jaar wil ik wel een verse kruidenplek inruimen in onze nieuwe tuin.
Hoi, We hebben 2 pompoenen langs de weg gekocht. De planning was om pompoensoep te maken maar na het aansnijden van het pompoen bleek hij een beetje harig van binnen te zijn :P. Tot mijn blije verbazing bleek dit een spaghetti pompoen te zijn. We hebben genoten van jou recept!!!
DANK JE WEL !
Grappig Agnes, ja geinig ding toch?
Hoi, eindelijk een spaghettipompoen in huis maar nu kan ik bij ons op het dorp, Sassenheim, nergens lavas/maggikruid kopen. Waar kan ik het door vervangen?
Heb je wel selderij? Of iets van peterselie is ook best lekker.
Bedankt! peterselie wordt het dan. Ben benieuwd!
Heerlijk!
Anna Karina. Als eerste weer ontzettend bedankt voor je mooie heldere uitleg en foto’s van recepten. Alle artikelen die groen staan, dat zijn linkjes.( denk ik). Ze komen allemaal uit op je recept, voor zover ik het geprobeerd heb.: “Broccoli courgettesoep, met een vleugje citroen”
Klopt dat en zijn de groene woorden geen link, naar bijvoorbeeld een toelichting of zoiets. Ik klikte O.a op Lavas.
Hallo Rita, Als je cursor verandert in een aanwijshandje is het een klikbare link. In de ingrediëntenlijst bij het recept geeft het een overzicht van alle recepten met dat ingrediënt en meestal ook meer info over het ingrediënt zelf. Links in de tekst verwijzen naar andere websites of andere inhoud van mijn eigen website. Lavas is nog niet echt een uitgebreid ingrediënt.
Spaghettipompoen woog bijna 2 kg.. Wel een beetje groot, dus na halvering er nog een ring van ongeveer 700 gram afgehaald totaal. Saus van verse paddestoelen was heerlijk met wat maggi ipv. lavas. In de oven op 200 C gedurende 37 minuten. Was wat aan de korte kant. Wel was het vruchtvlees met kruidenolie ingesmeerd. Ondanks de niet geheel gare pompoen een heel smakelijk gerecht. Ook waar de spaghetti wat steviger was gebleven. Een aanrader. En … AH heeft ze.
Het is pas gaar als het gaar is vandaar de ruimere tijden. Altijd zelf de gaarheid controleren.
Gisteren gemaakt met een grote ronde oranje pompoen, was erg lekker, we kunnen er nog een keer van eten.
Alleen kastanje champignons gebruikt en geen andere.
Vandaag voor het eerst gemaakt. Eindelijk had AH spaghetti-pompoenen liggen. En met jouw perfecte aanwijzingen lukt altijd alles, dus: gelukt! En lekker! Vandaag met jouw zelfgemaakte pesto Genova en wat spekjes. Maar ja, als je alleen bent heb je nog een halve pompoen over, dus van de week nog een keer met de paddenstoelensaus! Kijk er nu al naar uit 🙂
Ik vind dit overigens lekkerder dan courgetti, dit is wat neutraler van smaak en wat steviger van bite als je het warm eet.
Ik heb de zaadjes voor de spaghettipompoen gekocht en aan moestuinierende vriendinnen gegeven. Met als resultaat dat ik vandaag voor het eerst in mijn leven spaghettipompoen at met tomaten-gehaktsaus.
Jummie wat was dat lekker!
Ah, wat bijzonder! Zelf gekweekt is natuurlijk nóg lekkerder!!
Spaghettipompoenen zijn ook gemakkelijk zelf te kweken, ik had er heel veel vorig jaar 😉
Stoer! En lekker!
Wat een ontzettend leuk, orgineel, recept. Zeker voor herhaling vatbaar. Had nog nooit van deze pompoensoort gehoord en was daarom erg nieuwsgierig. Was weer een kadootje hoor!!!
Ja vond ‘m zelf ook heel geinig! Ik ga zeker nog een recept verzinnen binnenkort met de spaghettipompoen.
Ik heb dit recept van je gemaakt, en we hebben ervan genoten. Het was de eerste keer dat ik pompoen gegeten en gemaakt heb, en dat op mijn (bijna 80e) (lol).
Ik kon jammer genoeg niet de spaghettipompoen vinden maar heb de leuke oranje kleurige gekocht en wel met de paddestoelen saus gemaakt. Ik had geen eekhoorntjes brood maar wel een gemengde herfstpaddestoelen schaaltje, en die heb ik gebruikt.
Beslist voor herhaling vatbaar!
Bedankt weer voor dit fijne recept, groetjes, Cornelia.
Wat geinig Cornelia! Met een andere pompoen gaat het ook prima, maar de spaghettipompoen heeft een wat neutralere smaak en ‘wateriger’ structuur. Dus als je er eentje kan bemachtigen, proberen!