Whow, dat is nog eens een feestelijk soepje hè? Leuk met de feestdagen in het vooruitzicht! Deze zalige, verfijnde soep van wortelpeterselie met peer bewijst dat die Poolse wortel absoluut geen saaie groente is. Door de combinatie peterseliewortel (andere naam voor wortelpeterselie) met peer verkrijg je een geurig en hemels lekker gerecht. Bovendien is het niet alleen keto en koolhydraatarm, maar ook vegan. Wil je een lunch met een lekker sneetje koolhydraatarm brood, of een feestelijk uitziend voorgerecht, zoals wij? Het kan allemaal. Pas de porties eenvoudig aan je eigen wens aan. Als je de peterseliewortelsoep als hoofdgerecht eet kun je er wat extra vulling aan toevoegen. Ik denk dat goed gebakken kastanjechampignons of vegan kip dan wel heerlijk is!
Wortelpeterselie is geen pastinaak
Wortelpeterselie lijkt wel wat op pastinaak maar is het niet! Volgens de Poolse en Amerikaanse USDA database bevat wortelpeterselie per 100 g: calorieën 36 kcal, koolhydraten 2.7 g, eiwitten 3 g, vetten 0.8 g, vezels 3.3 g. Pastinaak bevat meer dan 13 g koolhydraten! Wortelpeterselie wordt vaak gebruikt in een groentebouillon. Het is ook gezond, want het neutraliseert een opgeblazen gevoel en helpt bij de bestrijding van blaasontsteking. Bovendien bestrijdt het reumatische aandoeningen (zou ik het daarom zo lekker vinden?), is vochtafdrijvend en heeft een positief effect op de nieren.
Handig om het verschil te weten te onthouden en kunnen herkennen:


Bewaren
Bewaar de soep tot een dag of twee in de koelkast. Maar je kunt de basissoep ook prima invriezen, dus maak gerust de dubbele hoeveelheid. Verwarm de soep en serveer de topping er vers bij. Neem je het mee naar een vrienden- of familiefeestje? Dan kun je de soep en de garnering alvast klaar maken en alles apart vervoeren. Ter plaatse verwarm je de soep even en maakt de borden op.
Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:








Zo maak je soep van peterseliewortel met peer
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!
Soep van wortelpeterselie met peer
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Soep
- 450 g wortelpeterselie, schoon gewicht!
- 30 g ui
- 15 ml olijfolie
- 1 harde peer, 6 dunne plakken, de rest in blokjes (200g gewogen)
- 1 tl tijm, gedroogde
- 800 ml (groente)bouillon
- peper en zout, naar smaak
Garneren (plakken peer, zie boven)
- 5 g amandelschaafsel
- 6 kleine partjes citroen
- 60 g haverfraîche, (of crème fraîche als het niet vegan hoeft)
- 2 g platte peterselie, vers gehakt
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Schil de wortelpeterselie, snijd in plakjes en spoel schoon.
- Snipper de ui en fruit deze 5 minuten samen met de plakken wortelpeterselie in een soeppan met olijfolie.
- Snijd ondertussen uit het midden van de ongeschilde peer 6 mooie dunne plakjes voor de garnering. (ongeveer 2,5 mm). Schil de rest van de peer en snijd in blokjes. Voeg de blokjes peer en tijm toe aan de groente in de pan. Stoof met een deksel erop, 5 minuten. Roer af en toe om.Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat nog 10 minuten zachtjes pruttelen of tot de groente zacht genoeg is.
- Grill in de tussentijd de plakken peer in een ingevette hete grillpan snel en op hoog vuur. Draai na een minuutje met de klok mee zodat een ruitpatroon ontstaat. Keer de plakken om en herhaal dit procedé. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan.
- Pureer de wortelpeterselie soep met de staafmixer zo glad als je zelf lekker vindt. Proef en breng de soep op smaak met peper en zout.
- Schep de soep van wortelpeterselie in soepborden en garneer met de geroosterde peer, amandelschaafsel, een lepeltje haverfraîche, een partje citroen en tot slot wat verse peterselie.
- Wat een feestelijk plaatje!
Optioneel
- Wil je een meer gevulde maaltijdsoep? Pureer de soep minder glad en voeg gebakken paddenstoelen en/of vegan kipstuckjes toe.
Bewaren en vooraf maken
- Bewaar de soep tot een dag of twee in de koelkast. Maar je kunt de basissoep ook prima invriezen, dus maak gerust de dubbele hoeveelheid. Verwarm de soep en serveer de topping er vers bij. Neem je de soep mee naar een vrienden- of familiefeestje? Dan kun je de soep en de garnering alvast klaar maken en alles apart vervoeren. Ter plaatse verwarm je de soep even en maakt de borden op.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!
Onze 3 bestsellende kookboeken!
Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870
Kookboek bestellen?
Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen.
Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com, Libris, Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com: