Soep van wortelpeterselie met peer

Soep van wortelpeterselie met peer

Whow, dat is nog eens een feestelijk soepje hè? Leuk met de feestdagen in het vooruitzicht! Deze zalige, verfijnde soep van wortelpeterselie met peer bewijst dat die Poolse wortel absoluut geen saaie groente is. Door de combinatie peterseliewortel (andere naam voor wortelpeterselie) met peer verkrijg je een geurig en hemels lekker gerecht. Bovendien is het niet alleen keto en koolhydraatarm, maar ook vegan. Wil je een lunch met een lekker sneetje koolhydraatarm brood, of een feestelijk uitziend voorgerecht, zoals wij? Het kan allemaal. Pas de porties eenvoudig aan je eigen wens aan. Als je de peterseliewortelsoep als hoofdgerecht eet kun je er wat extra vulling aan toevoegen. Ik denk dat goed gebakken kastanjechampignons of vegan kip dan wel heerlijk is!

Advertentie

Wortelpeterselie is geen pastinaak

Wortelpeterselie lijkt wel wat op pastinaak maar is het niet! Volgens de Poolse en Amerikaanse USDA database bevat wortelpeterselie per 100 g: calorieën 36 kcal, koolhydraten 2.7 g, eiwitten 3 g, vetten 0.8 g, vezels 3.3 g. Pastinaak bevat meer dan 13 g koolhydraten! Wortelpeterselie wordt vaak gebruikt in een groentebouillon. Het is ook gezond, want het neutraliseert een opgeblazen gevoel en helpt bij de bestrijding van blaasontsteking. Bovendien bestrijdt het reumatische aandoeningen (zou ik het daarom zo lekker vinden?), is vochtafdrijvend en heeft een positief effect op de nieren.

Handig om het verschil te weten te onthouden en kunnen herkennen:

verschil-tussen-wortelpeterselie-peterseliewortel-pastinaak

Bewaren

Bewaar de soep tot een dag of twee in de koelkast. Maar je kunt de basissoep ook prima invriezen, dus maak gerust de dubbele hoeveelheid. Verwarm de soep en serveer de topping er vers bij. Neem je het mee naar een vrienden- of familiefeestje? Dan kun je de soep en de garnering alvast klaar maken en alles apart vervoeren. Ter plaatse verwarm je de soep even en maakt de borden op.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.

Verrukkelijk Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659818

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Soep van wortelpeterselie met peer

Zo maak je soep van peterseliewortel met peer

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

Soep van wortelpeterselie met peer

Soep van wortelpeterselie met peer

Deze zalige, feestelijke soep van wortelpeterselie en peer bewijst dat die Poolse wortel absoluut geen saaie groente is. Door de combinatie peterseliewortel met peer verkrijg je een verfijnd en hemels lekker gerecht. Pas de porties aan je eigen wens aan. Lunch, voorgerecht of hoofdgerecht? Het kan allemaal.
4.75 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten

Voedingswaarde

Per portie 
kcal 99.13 koolhydraten 7.95 geiwitten 2.9 gvetten 5.35 gvezels 3.37 g
Hoeveelheid (aan te passen)6 porties (voorgerecht)

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Soep

Garneren (plakken peer, zie boven)

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Schil de wortelpeterselie,  snijd in plakjes en spoel schoon.
  • Snipper de ui en fruit deze 5 minuten samen met de plakken wortelpeterselie in een soeppan met olijfolie.
  • Snijd ondertussen uit het midden van de ongeschilde peer 6 mooie dunne plakjes voor de garnering. (ongeveer 2,5 mm).
    Schil de rest van de peer en snijd in blokjes. Voeg de blokjes peer en tijm toe aan de groente in de pan. Stoof met een deksel erop, 5 minuten. Roer af en toe om.
    Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat nog 10 minuten zachtjes pruttelen of tot de groente zacht genoeg is.
  • Grill in de tussentijd de plakken peer in een ingevette hete grillpan snel en op hoog vuur. Draai na een minuutje met de klok mee zodat een ruitpatroon ontstaat. Keer de plakken om en herhaal dit procedé.
    Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan.
  • Pureer de wortelpeterselie soep met de staafmixer zo glad als je zelf lekker vindt. Proef en breng de soep op smaak met peper en zout.
  • Schep de soep van wortelpeterselie in soepborden en garneer met de geroosterde peer, amandelschaafsel, een lepeltje haverfraîche, een partje citroen en tot slot wat verse peterselie.
  • Wat een feestelijk plaatje!

Optioneel

  • Wil je een meer gevulde maaltijdsoep? Pureer de soep minder glad en voeg gebakken paddenstoelen en/of vegan kipstuckjes toe.

Bewaren en vooraf maken

  • Bewaar de soep tot een dag of twee in de koelkast. Maar je kunt de basissoep ook prima invriezen, dus maak gerust de dubbele hoeveelheid. Verwarm de soep en serveer de topping er vers bij.
    Neem je de soep mee naar een vrienden- of familiefeestje? Dan kun je de soep en de garnering alvast klaar maken en alles apart vervoeren. Ter plaatse verwarm je de soep even en maakt de borden op.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


11 gedachten over “Soep van wortelpeterselie met peer”

  1. Ann Vissers-de Greef

    een vraag over de gebruikte peer, ik neem aan hard omdat je anders niet kunt grillen, gebruik je een wat zoete handpeer (bv conference) of gebruik je juist een stoofpeer ?

      1. Ann Vissers-de Greef

        Inmiddels de soep gemaakt en gegeten, superlekker! ik moet nog wel even oefenen om zo’n mooi ruitpatroon op de peer te krijgen….

        1. Wat leuk! De peer met rust laten. Je start met een ingevette hete pan, leg de peer erin wacht 1 minuut en verschuif 1 x een stukje (iets minder dan een kwartslag) dan weer met rust laten. Eventueel met een platte spatel op de bovenkant lichtjes aandrukken. Omdraaien en herhalen.

  2. 2 vragen:1, waar oh waar koop je wortelpeterselie? Ik kom hier uitsluitend en alleen pastinaak tegen. Zou dat een regionaal ‘iets’ zijn? 2, is haverfraîche crème fraîche van havermelk?
    Gezellig weekend en hopelijk beloond de sint jullie rijkelijk voor al die lekkere recepten waar jullie Nederland zo blij mee maken. Liefs, Erna.

      1. 5 sterren
        Via een verre AH toch nog wortelpeterselie in onze keuken. Aangezien ik de andere ingrediënten ook in huis had, meteen de soep gemaakt. En lekker dat ie is.
        Heerlijk zacht van smaak. Ik denk dat hij met kerst ook op het menu staat. Als het zonder wortelpeterselie moet volg ik je voorstel en probeer het met gewone wortel.
        Bedankt voor dit lekkere recept en de postbode 😉

Reacties zijn gesloten.

4.75 from 4 votes (2 ratings without comment)
Scroll naar boven