Soep van geroosterde tomaten

soep van geroosterde tomaten

Jemig wat ruikt dat lekker! Oh, die geur in huis als er dingen in de oven liggen te roosteren, wat is dat toch zalig. En dat is in dit geval om een koolhydraatarme soep van geroosterde tomaten te gaan maken. Die zalige geur komt overigens niet zo zeer van de tomaten, maar veeleer van de komijn, gemalen korianderzaad, tijm en knoflook. Het duurt een tijdje voordat de tomaten de juiste staat van gaarheid hebben bereikt. Maar je hoeft er verder niets voor te doen. Dat roosteren gaat immers vanzelf! Jij en jezelf kunnen gewoon een uurtje iets anders doen. Echt iets voor mensen die wel thuis zijn, maar geen tijd of zin hebben om in de keuken te staan. Dit krachtige soepje bevat 3.35 gram koolhydraten per amuseportie, zoals op de foto.

Tomaten roosteren: doen!

Ik heb het basisrecept voor deze soep van geroosterde tomaten lang geleden ergens opgeduikeld. Ik heb het toen uitgeprobeerd en genoteerd als ‘bijzonder makkelijk en heel intens van smaak dus ook koud lekker’. Bij het teruglezen bedacht ik dat heel prima past in onze koolhydraatarme leefstijl. Er staat ook nog bij dat het van Noord-Afrikaanse origine is, maar zijn de enige aanwijzingen die erbij staan. Zou het Marokkaans zijn, of Tunesisch? Het zou zo maar kunnen. Immers korianderzaad en komijn zijn in die hele regio populair. Het is dus een gouden combinatie, die in veel gerechten terugkeert. Misschien even wennen om soep te maken door tomaat en ui te roosteren. Maar eigenlijk is dit vele malen makkelijker dan de gebruikelijke methode waarbij je tomatensoep in een pan bereidt.

Van amuse tot lunch

Omdat de smaak van de  soep van geroosterde tomaten zo intens is serveren wij het in een klein glaasje als amuse. Heel leuk en makkelijk voor grotere gezelschappen! Maar een normale portie als voorgerecht of lunch werkt ook uitstekend. Afhankelijk van de hoeveelheid soep die je serveert is het recept dus geschikt voor 4-15 porties. Rood en groen past ook helemaal bij kerst. Wij deden het in tulpvormige Turkse theeglaasjes (Action, zag je hier bij een toetje ook al eens voorbijkomen) en hadden wel 15 porties. Oh ja als je de soep ijskoud serveert is het bij je zomerse barbecue ook bijzonder verfrissend! Hoe dan ook: geniet ervan!


Wij gaan een beetje gas terug nemen in deze zomer. Vanaf 10 juli verschijnen er minder nieuwe recepten. Op vrijdag wel een nieuw recept van onszelf en op dinsdag de bezoekersrecepten. Vanaf dinsdag 7 september gaan we weer terug naar ‘normaal’.
Fijne zomer allemaal & blijf gezond!
Hans & Anna-Karina

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

soep van geroosterde tomaten
soep van geroosterde tomaten
soep van geroosterde tomaten

Zo maak je Soep van geroosterde tomaten

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Soep van geroosterde tomaten

soep van geroosterde tomaten
Door: Hans van Deelen
Die intense geur van geroosterde groente in huis, wat is dat toch zalig. En dat is in dit geval om een heerlijke soep van geroosterde tomaten te gaan maken. Vergis je niet in de aangegeven tijd, dat is vooral oventijd.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Tomaten roosteren 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 min

Voedingswaarde

Per amuseportie*
calorieën 69.72 kcalkoolhydraten 3.35 geiwitten 0.93 gvetten 5.6 gvezels 1.36 g
Hoeveelheid (aan te passen)12 amuseporties

Ingrediënten

Topping

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snijd de tomaten doormidden en leg ze met het snijvlak naar boven in een ingevette grote ovenschaal.
  • Snijd de uien in ringen, halveer deze en maak ze los. Leg de uienstukken tussen de tomaten in.
  • Meng de olie met een geperst teentje knoflook, korianderpoeder, komijn, tijm, zoetstof en peper. Druppel of strijk deze olie over de tomaten.
    tomaten roosteren

Roosteren

  • Bak 1 uur in het midden van de heteluchtoven op 175 °C (hoeft nu eens niet voorverwarmd te zijn).
  • Haal de tomaten uit de oven en doe ze in een pan. Voeg de bouillon toe en pureer met een staafmixer. Lang of kort, afhankelijk van hoe glad je de substantie wilt hebben. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Topping en serveren

  • Klop voor de topping slagroom met roomkaas redelijk stijf. Warm de soep goed door en serveer met een klodder room, wat verse kruiden en maal er peper over.
  • Wij staken er een mals stengeltje bleekselderij in, hoe feestelijk!
  • Je kunt de koolhydraatarme soep ook heel goed koud serveren, breng dan pittiger op smaak.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten


Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!


(Visited 11 times, 1 visits today)
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties