soep van geroosterde tomaten

Soep van geroosterde tomaten

Jemig wat ruikt dat lekker! Oh, die geur in huis als er dingen in de oven liggen te roosteren, wat is dat toch zalig. En dat is in dit geval om een koolhydraatarme soep van geroosterde tomaten te gaan maken. Die zalige geur komt overigens niet zo zeer van de tomaten, maar veeleer van de komijn, gemalen korianderzaad, tijm en knoflook. Het duurt een tijdje voordat de tomaten de juiste staat van gaarheid hebben bereikt. Maar je hoeft er verder niets voor te doen. Dat roosteren gaat immers vanzelf! Jij en jezelf kunnen gewoon een uurtje iets anders doen. Echt iets voor mensen die wel thuis zijn, maar geen tijd of zin hebben om in de keuken te staan.

Tomaten roosteren: doen!

Ik heb het basisrecept voor deze soep van geroosterde tomaten lang geleden ergens opgeduikeld. Ik heb het toen uitgeprobeerd en genoteerd als ‘bijzonder makkelijk en heel intens van smaak dus ook koud lekker’. Bij het teruglezen bedacht ik dat heel prima past in onze koolhydraatarme leefstijl. Er staat ook nog bij dat het van Noord-Afrikaanse origine is, maar zijn de enige aanwijzingen die erbij staan. Zou het Marokkaans zijn, of Tunesisch? Het zou zo maar kunnen. Korianderzaad en komijn zijn in die hele regio populair. Het is dus een gouden combinatie, die in veel gerechten terugkeert. Misschien even wennen om soep te maken door tomaat en ui te roosteren. Maar eigenlijk is dit vele malen makkelijker dan de gebruikelijke methode waarbij je tomatensoep in een pan bereidt.

 

Saus of soep van geroosterde tomaten

Natuurlijk kun je op dezelfde manier een heel lekkere intens smakende tomatensaus maken. Die geroosterde tomatensaus kun je bijvoorbeeld over courgetti scheppen. Of gebruik de saus als basis voor een heerlijke koolhydraatarme lasagne.  Je kunt het goedje zo dik of dun maken als je zelf wilt. Je voegt dan gewoon meer of minder bouillon toe. Voor soep van geroosterde tomaten voeg je 750 ml bouillon toe en voor saus misschien niet of een klein scheutje. Wellicht wil je nog meer groeten erdoor? Paprika, bleekselderij of champignon? Probeer maar uit!

Van amuse tot lunch

Omdat de smaak van de  soep van geroosterde tomaten zo intens is serveren wij het in een klein glaasje als amuse. Heel leuk en makkelijk voor grotere gezelschappen! Maar een normale portie als voorgerecht of lunch werkt ook uitstekend. Afhankelijk van de hoeveelheid soep die je serveert is het recept geschikt voor 4-15 porties. Rood en groen past ook helemaal bij kerst. Wij deden het in tulpvormige Turkse theeglaasjes (Action, zag je hier bij een toetje ook al eens voorbijkomen) en hadden wel 15 porties! Oh ja als je de soep ijskoud serveert is het bij je zomerse barbecue ook bijzonder verfrissend! Hoe dan ook: geniet ervan 😉

Ook lekker:

soep van geroosterde tomaten

soep van geroosterde tomaten

soep van geroosterde tomaten

Zo maak je Soep van geroosterde tomaten

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


soep van geroosterde tomaten

Soep van geroosterde tomaten

door Hans van Deelen
Die intense geur van geroosterde groente in huis, wat is dat toch zalig. En dat is in dit geval om een heerlijke soep van geroosterde tomaten te gaan maken. Vergis je niet in de aangegeven tijd, dat is vooral oventijd.
5 van 3 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Amuse & Borrelhapje, Lunch, Soep
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: grillen, roosteren & bbq, oven
Voorbereiden: 15 min
Tomaten roosteren: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 min

Voedingswaarden

2,5 gram koolhydraten per amuseportie*
Koolhydraten 2.5 g

Uit recept

12 amuseporties

Ingrediënten

Topping

Bereiden

  • Snijd de tomaten doormidden en leg ze met het snijvlak naar boven in een ingevette grote ovenschaal.
  • Snijd de uien in ringen, halveer deze en maak ze los. Leg de uienstukken tussen de tomaten in.
  • Meng de olie met een geperst teentje knoflook, korianderpoeder, komijn, tijm, zoetstof en peper. Druppel of strijk deze olie over de tomaten.
    tomaten roosteren
Roosteren
  • Bak 1 uur in het midden van de heteluchtoven op 175 °C (hoeft nu eens niet voorverwarmd te zijn).
  • Haal de tomaten uit de oven en doe ze in een pan. Voeg de bouillon toe en pureer met een staafmixer. Lang of kort, afhankelijk van hoe glad je de substantie wilt hebben. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Topping en serveren
  • Klop voor de topping slagroom met roomkaas redelijk stijf. Warm de soep goed door en serveer met een klodder room, wat verse kruiden en maal er peper over.
  • Wij staken er een mals stengeltje bleekselderij in, hoe feestelijk!
  • Je kunt de koolhydraatarme soep ook heel goed koud serveren, breng dan pittiger op smaak.
* Porties
  • Wij serveerden de soep als kleine amuse (voor kerst), maar uit het recept haal je ook 4 normale porties. Die bevatten dan 9 gram koolhydraten per portie.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 138 keer, 7 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 reacties op “Soep van geroosterde tomaten”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like