Jemig wat ruikt dat lekker! Oh, die geur in huis als er dingen in de oven liggen te roosteren, wat is dat toch zalig. En dat is in dit geval om een koolhydraatarme soep van geroosterde tomaten te gaan maken. Die zalige geur komt overigens niet zo zeer van de tomaten, maar veeleer van de komijn, gemalen korianderzaad, tijm en knoflook. Het duurt een tijdje voordat de tomaten de juiste staat van gaarheid hebben bereikt. Maar je hoeft er verder niets voor te doen. Dat roosteren gaat immers vanzelf! Jij en jezelf kunnen gewoon een uurtje iets anders doen. Echt iets voor mensen die wel thuis zijn, maar geen tijd of zin hebben om in de keuken te staan. Dit krachtige soepje bevat 3.35 gram koolhydraten per amuseportie, zoals op de foto.
Tomaten roosteren: doen!
Ik heb het basisrecept voor deze soep van geroosterde tomaten lang geleden ergens opgeduikeld. Ik heb het toen uitgeprobeerd en genoteerd als ‘bijzonder makkelijk en heel intens van smaak dus ook koud lekker’. Bij het teruglezen bedacht ik dat heel prima past in onze koolhydraatarme leefstijl. Er staat ook nog bij dat het van Noord-Afrikaanse origine is, maar zijn de enige aanwijzingen die erbij staan. Zou het Marokkaans zijn, of Tunesisch? Het zou zo maar kunnen. Immers korianderzaad en komijn zijn in die hele regio populair. Het is dus een gouden combinatie, die in veel gerechten terugkeert. Misschien even wennen om soep te maken door tomaat en ui te roosteren. Maar eigenlijk is dit vele malen makkelijker dan de gebruikelijke methode waarbij je tomatensoep in een pan bereidt.
Van amuse tot lunch
Omdat de smaak van de soep van geroosterde tomaten zo intens is serveren wij het in een klein glaasje als amuse. Heel leuk en makkelijk voor grotere gezelschappen! Maar een normale portie als voorgerecht of lunch werkt ook uitstekend. Afhankelijk van de hoeveelheid soep die je serveert is het recept dus geschikt voor 4-15 porties. Rood en groen past ook helemaal bij kerst. Wij deden het in tulpvormige Turkse theeglaasjes (Action, zag je hier bij een toetje ook al eens voorbijkomen) en hadden wel 15 porties. Oh ja als je de soep ijskoud serveert is het bij je zomerse barbecue ook bijzonder verfrissend! Hoe dan ook: geniet ervan!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je Soep van geroosterde tomaten
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Soep van geroosterde tomaten
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 1 kilo tomaat
- 2 ui
- 3 el olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl korianderpoeder
- ½ tl komijn
- 1 tl tijm
- zoetstof, optioneel
- peper
- 750 ml (groente)bouillon
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snijd de tomaten doormidden en leg ze met het snijvlak naar boven in een ingevette grote ovenschaal.
- Snijd de uien in ringen, halveer deze en maak ze los. Leg de uienstukken tussen de tomaten in.
- Meng de olie met een geperst teentje knoflook, korianderpoeder, komijn, tijm, zoetstof en peper. Druppel of strijk deze olie over de tomaten.
Roosteren
- Bak 1 uur in het midden van de heteluchtoven op 175 °C (hoeft nu eens niet voorverwarmd te zijn).
- Haal de tomaten uit de oven en doe ze in een pan. Voeg de bouillon toe en pureer met een staafmixer. Lang of kort, afhankelijk van hoe glad je de substantie wilt hebben. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Topping en serveren
- Klop voor de topping slagroom met roomkaas redelijk stijf. Warm de soep goed door en serveer met een klodder room, wat verse kruiden en maal er peper over.
- Wij staken er een mals stengeltje bleekselderij in, hoe feestelijk!
- Je kunt de koolhydraatarme soep ook heel goed koud serveren, breng dan pittiger op smaak.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Heerlijke soep, jammer dat de uien zwart werden tijdens het bakken in oven.
Ojee, dan heeft jouw oven wellicht een hogere temperatuur, heb je dat wel eens gemeten?
Wij vonden de soep ook heerlijk, maar id, bijna de helft van de uien zwart. Volgende keer doe ik ze er wat later bij!
De uien geven hun smaak wel af maar pureer je niet mee.
Heb ze wel mee gepureerd want ik hou erg van ui, maar de tweede keer dat ik de soep maakte, heb ik de uien maar een half uurtje in de oven geroosterd.
Dat is dan wel beter ja!
Zou je deze soep ook kunnen invriezen? Zo ja, is het dan handig om de soep niet te fijn te pureren omdat deze al waterig wordt met uit de vriezer opwarmen?
Dat moet wel kunnen, inderdaad beter pas pureren als je het opwarmt. Of je maakt juist een geconcentreerde gepureerde ‘saus’ waarvan je vlak voor gebruik soep maakt met bouillon.
We zijn vergeten een foto te maken, maar wat een heerlijke soep. En het ziet er ook nog fantastisch uit! Absoluut een aanrader.
Bedankt voor dit heerlijke recept. Door de geroosterde tomaten en uien i.c.m. De kruiden krijg je een heerlijk resultaat. Van amuse met topping, tot ‘gewone’ tomatensoep, telkens zeer smakelijk! Dit ga ik vaker maken!
klopt als een bus Tanja!
Dank voor alle inspiratie. Geniet van alle feestdagen!
Dank je!
Soepje nog niet gemaakt maar dat gaat voor het kersteten wel gebeuren!
Ik wens jullie ook fijne dagen, dank voor al die fijne recepten maar ook voor de humorvolle manier waarop je alles altijd beschrijft! Alleen dat al is het lezen ( ook van je 2 boeken) waard!
Dank jullie wel, ook meneer Hans he!!!! groeten van Ineke
Dank je, en een genoeglijke maaltijd met kerst! Leuk dat we ‘erbij’ mogen zijn!
Lekker lekker! Mijn favoriete manier van soep en saus maken. Precies zoals je schrijft: leg het op de bakplaat en ga wat anders doen ?. Ik leg er ook ongepelde knoflook, blaadjes laurier en takjes rozemarijn tussen. De knoflook knijp ik na het roosteren uit boven de pan, de blaadjes en takjes pureer ik niet mee.
Moeten de tomaten niet ontveld worden?
Nee dat hebben we niet gedaan omdat je de soep pureert. Maar als je nou echt heel graag tomaten ontveld, kun je het gerust doen. 🙂 Fijne dagen!