koolhydraatarme erwtensoep - snert zonder erwt

Snert zonder erwt – koolhydraatarme erwtensoep

Zeg snert, dan zie onmiddellijk Ard en Keessie op mijn netvlies, dat leg ik je zo uit. “Dit smaakt gewoon naar erwtensoep! Dus de smaak van erwtensoep komt helemaal niet van de erwten”? Was de conclusie van mijn heer Hans na zijn eerste hap. Inderdaad deze heerlijk geurende koolhydraatarme erwtensoep (snert zonder erwt) lijkt behoorlijk op ‘the real thing’.  Het verschil met bijvoorbeeld de befaamde erwtensoep van mijn eigen moeder zit meer in de afwezigheid van het vlees, want ik maakte deze versie met vegetarische producten. Ik maakte de snert heel dik en dus behoorlijk voedzaam! (7,5 gr, khd per kom, zonder de vega producten) Doe er gerust meer water of bouillon bij, bereken dan wel even het aantal khd opnieuw.

 

 

Vroeger bij ons thuis …
Mijn moeder maakte (net als vele moeders en oma’s) wereldberoemde erwtensoep in een pan die nauwelijks op het fornuis paste, in mijn beleving was het meer een wastobbe. Ik vertelde al eerder dat mijn moeder twaalf monden te voeden had dus dat formaat was echt niet overdreven. Waar de meeste mensen karbonades, poten, krabbetjes e.d. in de oer-Hollandse snert doen ging er bij ons thuis, naast een ouderwetse mergpijp en een zij spek, voor een vermogen aan prachtige fricandeau in! Tegen de tijd dat de soep geserveerd werd was die fricandeau bijna helemaal in fijne draadjes en stukjes uiteengevallen en door de soep verspreid… Hmm… Twee van mijn broers,  Hans en Martin, konden legendarische hoeveelheden erwtensoep verorberen, soms wel vier borden! 

Ard-en-keessieARD en KEESSIE
In mijn herinnering is het sinterklaastijd, sowieso al heel gezellig. Het is zaterdag (ergens tussen 1966-1969) en wij zitten met z’n allen voor de zwart-wit TV naar spannende schaatswedstrijden te kijken, Ard en Keesie natuurlijk. Wij zijn kleinbehuisd, maar toch past het er allemaal in. De twee kleintjes, mijn broer Theo (1955) en ik (1960), zitten zoals gewoonlijk knus samen in 1 stoel vlak voor de TV. Daarachter zitten hutjemutje op de bank en bijgeschoven stoelen mijn andere nog thuiswonende broers. Mijn vader heeft natuurlijk zijn eigen zetel. Mijn moeder loopt heen en weer tussen haar stoel vlakbij bij de keuken en het fornuis om af en toe in die enorme pan erwtensoep te roeren. Mijne grote broers noteren fanatiek alle tijden op zelfgemaakte lijsten om de stand bij te houden. De spanning is om te snijden… En ondertussen die steeds sterker wordende geur van die erwtensoep die urenlang stond te pruttelen. Man, man, man wat een gezelligheid!

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze koolhydraatarme erwtensoep – snert zonder erwt

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Snert zonder erwt – koolhydraatarme erwtensoep


koolhydraatarme erwtensoep - snert zonder erwt

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst december 24, 2016

 • Aantal of hoeveelheid: ruim 6 kommen
 • Koolhydraten: 7,5 gr. per kom (ruim 6 kommen uit recept)
 • Voorbereiding: 15 minuten
 • Kooktijd: 45 minuten
 • Klaar in: 60 minuten

Dit smaakt gewoon naar erwtensoep! Inderdaad deze heerlijk geurende koolhydraatarme erwtensoep, snert zonder erwt, lijkt behoorlijk op 'the real thing'!!

Ingrediënten

Bereiding

 1. NB: als je 'echt' spek gebruikt bak dan eerst de spekjes uit! De vegetarische spekjes verliezen nogal wat smaak als ze mee moeten koken, dus die bak ik pas op het laatst.
 2. Snipper de ui, snijd en was de prei, wortel en bleekselderij. Bak de ui eerst even aan in een ruime soeppan in wat kokosolie (of het spekvet) en pers knoflook erboven (laat niet verbranden). Doe dan de prei, wortel en bleekselderij erbij en bak 5 minuten mee schep af en toe even om.
 3. Snijd ondertussen van de knolselderij eerst de wortels en het onderkantje af. Dan de knol in plakken snijden zo kan je elke plak gemakkelijk schillen. Snijd de plakken vervolgens in blokjes en voeg ze bij de andere groenten. Bak ook de knolselderij weer een paar minuutjes mee.
 4. Voeg laurierblaadjes toe (haal ze eruit voordat je de soep pureert!) en giet 500-750 ml. bouillon bij de groenten. Voor deze -lekkere dikke- snert gebruikte ik 500 ml en 1 bospaddenstoelen-, en 1 groentebouillonblokje. Breng de soep aan de kook.
 5. Laat de soep minstens 30 minuten zachtjes pruttelen. Tot zover kan je het makkelijk een dag van te voren maken. Wel gekoeld bewaren.
 6. SOEP AFMAKEN
  Kook broccoli in 15 minuten in een apart pannetje, giet af en pureer fijn, dit werkt uitstekend als bindmiddel voor je soep!
  Bak de (vega) spekjes in een pan en houd apart.
  Warm de soep langzaam op en warm de (vega) worst in de soep mee of bereid volgens verpakking.
 7. Haal de worst en de 3 laurierblaadjes uit de warme snert en stamp de soep grof met een pureestamper (of pureer als je een gladde soep wilt). Snijd de warme worst in plakjes. Roer de broccolipuree, spek en plakjes worst door de snert (houd wat garnering apart van de worst en spekjes). Warm alles nog even goed door, proef en voeg zonodig peper en/of kruiden naar smaak toe.
 8. Schep de stevige snert zonder erwt in kommen en serveer met plakjes worst en spekjes en strooi er vers gesneden bleekselderijgroen over. En nu maar hopen op sneeuw en ijs. Hup Ard, hup Keessie... Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internetBestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

101 gedachten over “Snert zonder erwt – koolhydraatarme erwtensoep”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

2.2K Shares
Share1.4K
Pin754
Tweet