koolhydraatarme erwtensoep- snert zonder erwt

Snert zonder erwt – koolhydraatarme erwtensoep

Zeg snert, dan zie onmiddellijk Ard en Keessie op mijn netvlies, dat leg ik je zo uit. “Dit smaakt gewoon naar erwtensoep! Dus de smaak van erwtensoep komt helemaal niet van de erwten”? Was de conclusie van mijn heer Hans na zijn eerste hap. Inderdaad deze heerlijk geurende koolhydraatarme erwtensoep, of snert zonder erwt lijkt behoorlijk op ‘the real thing’.  Het verschil met bijvoorbeeld de befaamde erwtensoep van mijn eigen moeder zit meer in de afwezigheid van het vlees. Want ik maakte deze versie met vegetarische producten. Ik maakte de snert zonder erwt heel dik en het is daardoor behoorlijk voedzaam! (7,5 gram koolhydraten per kom. Doe er gerust meer water of bouillon bij, bereken dan wel even het aantal khd opnieuw.

Vroeger bij ons thuis…

Mijn moeder maakte (net als vele moeders en oma’s) wereldberoemde erwtensoep in een pan die nauwelijks op het fornuis paste, in mijn beleving was het meer een wastobbe. Ik vertelde al eerder dat mijn moeder twaalf monden te voeden had dus dat formaat was echt niet overdreven. Waar de meeste mensen karbonades, poten, krabbetjes e.d. in de oer-Hollandse snert doen ging er bij ons thuis, naast een ouderwetse mergpijp en een zij spek, voor een vermogen aan prachtige fricandeau in! Tegen de tijd dat de soep geserveerd werd was die fricandeau bijna helemaal in fijne draadjes en stukjes uiteengevallen en door de soep verspreid… Hmm… Twee van mijn broers,  Hans en Martin, konden legendarische hoeveelheden erwtensoep verorberen, soms wel vier borden! 

Ard-en-keessieArd en KeessieE

In mijn herinnering is het sinterklaastijd, sowieso al heel gezellig. Het is zaterdag (ergens tussen 1966-1969) en wij zitten met z’n allen voor de zwart-wit TV naar spannende schaatswedstrijden te kijken, Ard en Keesie natuurlijk. Wij zijn kleinbehuisd, maar toch past het er allemaal in. De twee kleintjes, mijn broer Theo (1955) en ik (1960), zitten zoals gewoonlijk knus samen in 1 stoel vlak voor de TV.

Daarachter zitten hutjemutje op de bank en bijgeschoven stoelen mijn andere nog thuiswonende broers. Mijn vader heeft natuurlijk zijn eigen zetel. Mijn moeder loopt heen en weer tussen haar stoel vlakbij bij de keuken en het fornuis om af en toe in die enorme pan erwtensoep te roeren. Mijne grote broers noteren fanatiek alle tijden op zelfgemaakte lijsten om de stand bij te houden. De spanning is om te snijden… En ondertussen die steeds sterker wordende geur van die erwtensoep die urenlang stond te pruttelen. Man, man, man wat een gezelligheid!

koolhydraatarme erwtensoep- snert zonder erwt

koolhydraatarme erwtensoep- snert zonder erwt

koolhydraatarme erwtensoep- snert zonder erwt

Zo maak je koolhydraatarme erwtensoep – snert zonder erwt

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


koolhydraatarme erwtensoep- snert zonder erwt

Snert zonder erwt – koolhydraatarme erwtensoep

De snert zonder erwt smaakt gewoon naar erwtensoep! Inderdaad deze heerlijk geurende koolhydraatarme erwtensoep lijkt behoorlijk op 'the real thing'!!
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht, Soep
Keuken: Europees
Trefwoord: groente
Voorbereiden: 15 min
Koken: 45 min
Totale tijd: 1 uur

Koolhydraten - hoeveelheid

7,5 gram koolhydraten per kom
Uit recept: 6 kommen

Ingrediënten

Bereiden

NB: als je 'echt' spek gebruikt, bak dan eerst de spekjes uit. Vegetarische spekjes verliezen nogal wat smaak als ze mee moeten koken, dus die bak je pas op het laatst.
  • Snipper de ui, snijd en was de prei, wortel en bleekselderij. Bak de ui in een ruime soeppan met olijfolie en pers knoflook erboven. Voeg de prei, wortel en bleekselderij toe en bak 5 minuten mee, schep af en toe even om.
  • Snijd van de knolselderij de boven-en onderkant af. Snijd de knol in plakken en schil de plakken Snijd de plakken vervolgens in blokjes. Spoel schoon en voeg de knolselderijblokjes samen met de laurierbladeren en de bouillon toe aan de andere groenten. Voor een echt dikke snert gebruik je 500 ml bouiilon. Breng de soep aan de kook. Laat de soep minstens 30 minuten zachtjes pruttelen. Tot zover kan je het makkelijk een dag van te voren maken en gekoeld bewaren.
Soep afmaken
  • je gebruikt broccoli als bindmiddel voor de snert zonder erwt. Kook daarvoor de broccoli 15 minuten en giet af. Stoom droog op laag vuur en pureer fijn.
  • Bereid de (vega) spekjes en worst en zet apart.
  • Verwijder de laurierblaadjes uit de koolhydraatarme erwtensoep en stamp de soep grof met een pureestamper. Meng de broccolipuree, spek en plakjes worst door de snert (houd wat van de worst en spekjes achter). Warm alles goed door. Proef en voeg zo nodig peper en/of kruiden naar smaak toe.
  • Schep de snert zonder erwt in kommen en serveer met plakjes worst en spekjes en strooi er vers gesneden bleekselderijgroen over. En nu maar hopen op sneeuw en ijs.
  • Hup Ard, hup Keessie... Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

101 reacties op “Snert zonder erwt – koolhydraatarme erwtensoep”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

2.3K Shares
Share1.4K
Pin818
Tweet