koolhydraatarme erwtensoep- snert zonder erwt

Snert zonder erwt – koolhydraatarme erwtensoep

Zeg snert, dan zie ik onmiddellijk Ard en Keessie op mijn netvlies, dat leg ik je zo uit. Maar eerst dit: “… euhm, dit smaakt gewoon naar erwtensoep! Dus de smaak van erwtensoep komt helemaal niet van de erwten?”. Dat was dus de conclusie van mijn heer Hans na zijn eerste hap. Inderdaad deze heerlijk geurende koolhydraatarme erwtensoep, of snert zonder erwt lijkt behoorlijk op ‘the real thing’.  Zie ook de reacties onderaan. Het verschil met bijvoorbeeld de befaamde erwtensoep van mijn eigen moeder zit meer in de afwezigheid van het vlees. Want ik maakte deze versie met vegetarische producten. Ik maakte de snert zonder erwt heel dik en het is daardoor behoorlijk voedzaam! De soep bevat 8 gram koolhydraten per kom. Doe er gerust meer water of bouillon bij, bereken dan wel even het aantal khd opnieuw.

Advertentie

Bij ons thuis…

Mijn moeder maakte (net als vele moeders en oma’s) wereldberoemde erwtensoep in een pan die nauwelijks op het fornuis paste, in mijn beleving was het meer een wastobbe. Ik vertelde al eerder dat mijn moeder twaalf monden te voeden had dus dat formaat was echt niet overdreven. Waar de meeste mensen karbonades, poten, krabbetjes e.d. in de oer-Hollandse snert doen ging er bij ons thuis, naast een ouderwetse mergpijp en een zij spek, voor een vermogen aan prachtige fricandeau in! Tegen de tijd dat de soep geserveerd werd was die fricandeau bijna helemaal in fijne draadjes en stukjes uiteengevallen en door de soep verspreid… Hmm… Twee van mijn broers,  Hans en Martin, konden legendarische hoeveelheden erwtensoep verorberen, soms wel vier borden! 

Ard en Keessie

In mijn herinnering is het sinterklaastijd, sowieso al heel gezellig. Het is zaterdag (ergens tussen 1966-1969) en wij zitten met z’n allen voor de zwart-wit TV naar spannende schaatswedstrijden te kijken, Ard en Keesie natuurlijk. Wij zijn in die tijd kleinbehuisd, maar toch past het er allemaal in. De twee kleintjes, mijn broer Theo (1955-1988) en ik (1960), zitten zoals gewoonlijk knus samen in 1 stoel vlak voor de TV. Daarachter zitten hutjemutje op de bank en bijgeschoven stoelen mijn andere nog thuiswonende broers. Mijn vader heeft natuurlijk zijn eigen zetel. Mijn moeder loopt heen en weer tussen haar stoel vlakbij bij de keuken en het fornuis om af en toe in die enorme pan erwtensoep te roeren. Mijn grote broers noteren fanatiek alle tijden op zelfgemaakte lijsten om de stand bij te houden. De spanning is om te snijden… En ondertussen die steeds sterker wordende geur van die erwtensoep die urenlang stond te pruttelen. Man, man, man wat een gezelligheid!

koolhydraatarme erwtensoep- snert zonder erwt
koolhydraatarme erwtensoep- snert zonder erwt

Zo maak je koolhydraatarme erwtensoep – snert zonder erwt

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Snert zonder erwt – koolhydraatarme erwtensoep

De snert zonder erwt smaakt gewoon naar erwtensoep! Inderdaad deze heerlijk geurende koolhydraatarme erwtensoep lijkt behoorlijk op ‘the real thing’!!
4.70 van 10 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur

Voedingswaarde

Per kom
kcal 165.72 koolhydraten 8 geiwitten 8.53 gvetten 9.37 gvezels 7.52 g
Hoeveelheid (aan te passen)6 kommen

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

NB: als je 'echt' spek gebruikt, bak dan eerst de spekjes uit. Vegetarische spekjes verliezen nogal wat smaak als ze mee moeten koken, dus die bak je pas op het laatst.

 • Snipper de ui, snijd en was de prei, wortel en bleekselderij. Bak de ui in een ruime soeppan met olijfolie en pers knoflook erboven. Voeg de prei, wortel en bleekselderij toe en bak 5 minuten mee, schep af en toe even om.
 • Snijd van de knolselderij de boven-en onderkant af. Snijd de knol in plakken en schil de plakken Snijd de plakken vervolgens in blokjes. Spoel schoon en voeg de knolselderijblokjes samen met de laurierbladeren en de bouillon toe aan de andere groenten. Voor een echt dikke snert gebruik je 500 ml bouiilon. Breng de soep aan de kook. Laat de soep minstens 30 minuten zachtjes pruttelen. Tot zover kan je het makkelijk een dag van te voren maken en gekoeld bewaren.

Soep afmaken

 • je gebruikt broccoli als bindmiddel voor de snert zonder erwt. Kook daarvoor de broccoli 15 minuten en giet af. Stoom droog op laag vuur en pureer fijn.
 • Bereid de (vega) spekjes en worst en zet apart.
 • Verwijder de laurierblaadjes uit de koolhydraatarme erwtensoep en stamp de soep grof met een pureestamper. Meng de broccolipuree, spek en plakjes worst door de snert (houd wat van de worst en spekjes achter). Warm alles goed door. Proef en voeg zo nodig peper en/of kruiden naar smaak toe.
 • Schep de snert zonder erwt in kommen en serveer met plakjes worst en spekjes en strooi er vers gesneden bleekselderijgroen over. En nu maar hopen op sneeuw en ijs.
 • Hup Ard, hup Keessie… Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


105 gedachten over “Snert zonder erwt – koolhydraatarme erwtensoep”

 1. 4 sterren
  Het is een heerlijke (pruttel)soep maar niet te vergelijken met mijn echte snert. Ik mis de spliterwten echt wel. Het maakt de soep gebonden. Maar dit is ook een welkome vullende soep. 4 liter voorraad gemaakt dus heb even genoeg.

 2. 5 sterren
  Een echte voltreffer dit. Als erwtensoepliefhebber begon ik wat sceptisch aan deze kha variant. Maar hij is heerlijk! Wat fijn dat erwtensoep nu weer kan. Heel erg bedankt voor het recept.

 3. Gisteren met een vriendin in de stad even iets gegeten; kopje erwtensoep.
  Raaiswat ………lang niet zo lekker en ligt veel zwaarder op de maag. Viva snert zonder erwt!

 4. Ik heb deze gemaakt! In december nog de echte gehad, maar nu moet het toch weer KHA. En gelukkig had jij een recept. Goed idee met broccoli. Ik heb voor de basis eerst 2 mergpijpjes laten trekken. Even met de staafmixer werkt goed, ook bij de broccoli. Smaak is maar ietsje anders. Dus een succes! Bedankt!

 5. Hennie Vermeulen

  Wat een heerlijke snert, helaas moesten we het eten zonder Ard en Keessie maar de snert maakte alles goed. Zelfs mijn buurvrouw ( met hoge leeftijd) wilde niet geloven dat geen erwt aan te pas gekomen was.

 6. Hoi Anna-Karina, dank je wel voor al de lekkere recepten en je prachtige boek, de erwtensoep lijkt me ook heerlijk, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit van gerookte knoflook heb gehhord en ook niet wwet waar ik dat kan kopen. Kun jij me een tip geven ?

 7. De soep is echt heerlijk!!! Vandaag het restje van de vorige keer opgegeten (in de vriezer bewaard) en hij was nu nog lekkerder, hmmmmmm… Mijn zoon zegt dat het Ensoep is (erwtensoep zonder erwt?).

 8. Gisteren de erwtensoep zonder erwten gemaakt. Wel de dubbele hoeveelheid. Ik heb er wel hamlappen aan toegevoegd. Hij was heeeerlijk! Ik heb bijna alles ingevroren, want dat gaat mee naar de wintersport. Ik heb wel de blender erdoor gegaan, dan eten de kleinkinderen het ook.

 9. Gisteren de snert gemaakt. Het was erg lekker. Dank je voor de lekkere recepten, ben er erg blij mee. 🙂

 10. Anna-Karina, vandaag ga ik deze soep maken, laat nog weten hoe het heeft gesmaakt.
  Heb jouw site pas sinds 2 weken ontdekt en heb al een aantal recepten gemaakt. Voor het eerst ben ik om, wat een overheerlijke recepten, makkelijk en zonder koolhydraten. Heb inmiddels ook je kookboek besteld.
  Bedankt voor het delen van jouw recepten.

  Hartelijke groeten, Henny

 11. Wat een heerlijke soep is deze snert. Voor het eerst SNERT soep gemaakt. Vond het altijd een gedoe en dus werd het een blik.
  Maar ik had alles in huis voor deze soep en dus ging ik overstag. Ben helemaal om. Mijn zoon die kwam mee eten was het helemaal met me eens. Anna wat een energie steek je erin om ons met weinig koolhydraten te laten genieten.
  Groet Corry

 12. Ik heb nog 2 eetlepels sambal toegevoegd omdat ik de soep wat zoet vond, verder het recept precies gevolgd.
  Ik gaf de soep een nieuwe naam pittige winter maaltijdsoep
  Het was heerlijk en mijn gasten schepten allemaal 2x in.
  Niemand wist dat het om een koolhydraat arm soepje ging

 13. Gisteren gemaakt, vandaag gegeten. Heerlijke smaak, nagenoeg niet van erwtensoep te onderscheiden. Ik heb er karbonades spekjes en slagersrookworst ingedaan en alle groente tegelijkertijd gekookt. (niet eerst gebakken, doe ik ook niet met ‘echte’ erwtensoep).

 14. Wendy van Dijk

  Vandaag gemaakt speciaal voor manlief. Hij was lekker maar ik moest hem niet meer maken.
  Smaken verschillen

 15. Vandaag voor het eerst gemaakt, gelijk een dubbele portie. Vond het erg veel werk maar het was dubbel en dwars de moeite waard. Het hele gezin heeft er van gesmuld en er is zelfs nog over om in te vriezen. Dankjewel voor dit heerlijke recept. i

 16. Echt een heerlijke soep. Ik ben helemaal.om en hoef nooit geen koolhydraat recepten meer .Ik vind alles lekker van deze site.zelfs mijn man lust alles.terwijl het normaal een moeilijke eter is .

 17. Deze snert zonder erwt ook gemaakt en was echt heerlijk. Het vult ook heel erg. 1kom was meer dan genoeg.

 18. Genoten van deze snert zonder erwt. Lijkt me ook lekker met nog wat fricandeau erbij. Blijvertje voor de winter straks.

 19. Ik heb de soep vandaag gemaakt en wij vonden het heerlijk. Echt de smaak van erwtensoep, de broccoli heeft de erwten vervangen. Ik had de vorige dag een bol knoflook en een schouderkarbonade gerookt in mijn rookpan. Dus het vlees is er ook in gegaan evenals de Hema rookworst. Wat een tractatie! Ik heb 750 ml water gebruikt met een groente- en een paddestoelenbouillontablet. Bedankt voor het recept!

 20. Anja Franssen

  De soep is heerlijk. Vond het niet echt erwtensoep maar een heerlijke soep voor guur weer. Complimenten voor dit heerlijke recept!!

 21. Gm Anna,

  Heb de snert zonder erwt gemaakt maar ben vergeten de spekjes eruit te halen. Ben dus benieuwd hoe dat gaat smaken. Was weer een fijn recept. Staan er in je kookboek allemaal nieuwe recepten?

  Groetjes Jenny.

  1. Ik heb voor het boek alle recepten flink moeten aanpassen, dus alle recepten herschreven en geüpdatet.
   Verder staan er ook een paar gloednieuwe in, maar het gros is in de basis al te vinden op mijn website.

 22. Pien van Leeuwen

  Ook al een paar keer eerder gemaakt, en zelfs aangeraden aan vrienden! En met dit weer zou je er ook echt trek in krijgen…..Het is ongelooflijk (maar waar) dat deze soep echt naar erwtensoep smaakt, terwijl er geen erwt aan te pas komt!!! Heerlijk recept.

 23. We hebben echt heerlijk gegeten van de snert. Was niet een moeilijk recept (daar hou ik van ) en nog 2 porties in de diepvries. Hoop dat het dan ook nog lekker is. Bedankt

 24. Ik heb dit recept al 2 keer gemaakt.
  Heerlijk! De broccoli proef je niet goed het snmaakt gewoon naar erwtensoep!

 25. Vandaag gemaakt en we vonden het superlekker. Ga het vaker maken. Thanks voor het recept

 26. Niet van te voren gezegd dat er broccoli in zit, lusten ze namelijk niet. Ze vonden het heerlijk dachten dat het echt snert was.

 27. Kan ik de broccoli niet gewoon na 15 minuten in de pan gooien? Waarom moet dit in een aparte pan? Verder bedankt voor dit recept! De soep staat nu op!

  1. Zoals je op de foto ziet, is de soep nogal dik, ik vind dat lekker. Dat dikke komt door de gepureerde broccoli. Als je alles er al bij doet heb je verder niet zo’n invloed meer op de dikte van je soep. Sommige laten het weg, zij hebben liever dunne snert. Komt mijn uitleg nog op tijd? Hoe dan ook: eet smakelijk!!

   1. Ik heb het er al bij gegooid. Ik kan er eventueel toch wat extra water bij doen als hij echt te dik is?
    Bedankt voor je snelle reactie!

    1. De soep was heerlijk dik. Ik had er 700ml water en 2 bouillonblokjes in gedaan en de broccoli dus gewoon in de pan mee gekookt. Heerlijk!

 28. Echt een aanrader!! voor mijn vleesetende man de spekjes en een stukje chorizo uitgebakken en er bovenop gelegd. Ook hij vond het heerlijk. Deze houden we erin?

 29. Echt een heerlijke soep. Dit word een blijvertje bij mij. Ik heb alleen net zoals ik bij snert doe bouillon getrokken van 3 schouderkarbonade. Was heerlijk vooral de volgende dag.

 30. Carla Langeslag

  Ik had dit recept al een paar keer aangekeken maar kon niet aan de gerookte knoflook komen. Toch de stap genomen en gewone knoflook gebruikt. Ik weet niet wat ik gemist heb want mijn soep was geweldig. Dank je wel.

 31. Hoi,
  Eergisteren deze soep gemaakt, was heerlijk maar kon nog even niet een grote link met (mijn) erwtensoep leggen.
  Vandaag opgewarmd en meer de ouwerwetse smaak te pakken.
  Heel erg bedankt voor dit recept
  Ik houd hem erin.
  ?

 32. Net gemaakt voor vanavond. Ik ben Ik ben benieuwd. Geen spek erdoor maar een stukje zaden/notenkoek erbij met plakje katenspek.

 33. Vrijdag de snert gemaakt. Ik heb alleen meer bouillon erbij gedaan, totaal 1 liter groente bouillon en een halve liter paddestoelen bouillon. Het was echt heerlijk. Net nog weer een kommetje gehad en het was nu nog lekkerder. Voor ons dus zeker voor herhaling vatbaar ? Dit recept is echte aanrader.

 34. Afgelopen week deze soep gemaakt. De smaak is erg goed, maar volgende keer doe ik er, net zoals ik gewend was bij echte “snert” te doen, toch ook een paar schouderkarbonades in. Ik denk dat de smaak dan nog dichter bij de oude vertrouwde snert komt. Maar zo is hij ook al heerlijk hoor, dus bedankt voor dit fijne recept.

 35. Jammie Jammie!!! Een ware smaaksensatie heerlijk!!!
  Dank je voor het delen
  vriendelijke groet
  Janoja

 36. Jum jum jummie!!! Deze soep is echt overheerlijk!! Ik heb hem al aan veel mensen aanbevolen.

 37. sandra van Luijk

  Vanavond gegeten en het was zooooooooooooooooooooo lekker dat ik heel blij ben dat ik nog een hele pan over heb!

  Dank voor dit heerlijke recept, mvg Sandra van Luijk

 38. Heerlijke soep. Mijn buurvrouw  laten proeven en haar gelijk het recept gegeven. Haar zoon van 11 jaar was ook erg enthousiast.
  De prei was ik vergeten te kopen en heb maar een extra uitje erbij gedaan.
  Dank voor deze vondst.

 39. Hallo,
  wat wordt er mee bedoeld als er achter de ingredienten “khd” staat…?
  ik denk me suf en kom er niet uit…

 40. Vandaag de erwtensoep gemaakt. Wow, die houden we erin. Manlief vroeg of ik ook een kom voor hem had en hoe het toch kwam dat het naar erwtensoep smaakte zonder erwten!

 41. Astrid van den Oever

  Ik ga vandaag deze vega soep maken! Ik heb gelukkig de gerookte knoflook kunnen scoren bij Marqt die het sinds deze week in het assortiment heeft.

  Bedankt voor je heerlijke recepten!

 42. Het was een heerlijke soep, deze maak ik nog wel een paar keer deze winter. Dankjewel voor het duidelijk beschreven recept.

 43. Lijkt me heerlijk ga ik zeker maken? Je hebt een super website met heerlijke recepten. Het afvallen is bijna een feestje?

 44. Ik zat afgelopen weekend al te kniezen: helaas geen erwtensoep deze winter…. 🙁 Maar dus toch!! Ik ga hem vrijdag maken en de grote (zelfverklaarde) snertkenner (mijn vader) dit voorzetten. En dan zeg ik niets, wacht af en kijk of hij het lekker vindt én het verschil proeft! Ik houd jullie op de hoogte!

  1. Jee hee, haha, ja dat is wel echt de ultieme test. Verschil zal hij best proeven misschien. Maar ik heb goede hoop dat hij zijn bord toch met smaak leeg eet! Ik ben heel erg benieuwd Cona, ik vind het een geweldig dapper experiment, succes en plezier gewenst!!

   1. Experiment zéér geslaagd! Gisteren de soep gemaakt, vandaag gegeten. En het is dat ik het weet, maar anders zou ik het verschil met snert niet proeven. Ik had wel lekker een stuk spek en karbonades mee laten koken en een grote rookworst er in tijdens het eten.
    Wat betreft de ‘grote snertkenner’, mijn vader: die wilde graag nog een tweede bord. Zoals gezegd: ik heb vooraf niets gezegd over dat het geen echte erwtensoep is en bij nader inzien achteraf ook maar niet, want mijn vader ‘lust geen broccoli’… Om volgende keer wantrouwen tegen mijn snert te voorkomen, heb ik hem dus lekker in de waan gelaten.

    Anna-Karina, bedankt dus weer voor dit top-recept!

 45. Ineke Zandstra

  Snert zonder erwt, een heerlijke voedzame en gezonde soep, bedankt voor het recept Anna-Karina, hij smaakt verrukkelijk. Mijn courgettebrood staat nu in de oven.

 46. Ooooooh dat klinkt lekker ga ik morgen de spullen halen en maken.
  Dank je wel voor het recept.

 47. Klinkt heerlijk, deze ga ik zeker maken. Vraag me wel af of je het kunt invriezen, want ik ben de enige die snert lust hier in huis …

  1. Jazeker dat kan uitstekend zelfs, als je tenminste verse producten gebruikt, die niet al eerder zijn ingevroren. Ik zou alleen vegaspekjes en vegaworst dan NIET mee invriezen, die verliezen teveel smaak. Als je ‘echt’ vlees gebruikt kan dat wel.

 48. Dat wordt smullen Anna-Karina en idd “oude tijden herleven” met jouw beschrijvingen. Ik zie het weer helemaal voor me!

Reacties zijn gesloten.

4.70 from 10 votes (7 ratings without comment)
Scroll naar boven