In het kader van de vakantieperiode verschijnt er gelijktijdig ook een verzamelpost met 7 x zomerse salades. Op het laatste moment heb ik toch maar besloten dat er wel een nieuw, fris saladerecept bij kon. Deze heerlijke, frisse en snelle bietensalade staat met 7 minuten op tafel en bevat per portie 6.5 gram koolhydraten. Je zou de bietensalade deels ook vooraf al kunnen maken en lekker koud zetten tot gebruik. Vlak voor het serveren verkruimel je er kaas over en snijd wat verse kruiden en klaar ben je. Ik at de koolhydraatarme, snelle bietensalade als maaltijdlunch op een mooi roze bord. Ik vind het er extra lief uitzien op die manier, een beetje als snoep. Je kunt de bietensalade ook als voor- of bijgerecht serveren bij de hoofdmaaltijd. Of zelfs in leuke kleine porties op je borreltafel zetten.
Portie: lunch, voorgerecht of koolhydraatarm borrelhapje?
Als ik wil voorkomen dat ik teveel mee snoep van een (koolhydraatrijke) borreltafel, dan zet ik er vaak een leuke salade bij. Om het helemaal aantrekkelijk te maken kun je het op een mooi klein schaaltje presenteren. Schelpen met parelmoer aan de binnenkant gebruik ik daar graag voor!
Als lunchsalade bevat het recept voor snelle bietensalade 6.5 gram koolhydraten per portie. Voor een voorgerechtje zou ik er een hand gemengde sla of verse spinazie onder leggen, en een stuk kleinere porties nemen. Reken dan met 8 porties. (3×6.5/8=2.73 g khd pp). Maak je er toch een borrelhapje van? Snijd dan de bietjes in kleine blokjes en maak van ditzelfde recept 12 kleine porties. (3×6.5/12= 1.63 pp)
Eerste hulp bij bietenvlekken
Dan nog even een paar praktische tips die ik ooit van mijn moeder leerde Mocht je bietenvlekken hebben veroorzaakt op je houten snijplank, handen of je kleding raadpleeg dan even deze 3 tips.
Normaal gesproken kan je een houten snijplank makkelijk schoonmaken met een drupje afwasmiddel en water. Echter het bietensap trekt meteen in het hout. Strooi zeezout over de snijplank en wrijf met een halve citroen over de plank. Spoel het af en je plank is weer als nieuw!
Als je de bieten voor deze snelle bietensalade hebt gesneden heb je waarschijnlijke wel wat bietenvlekken op je handen. Die vlekken verwijder je eigenlijk met dezelfde middelen als bij de snijplank. Wrijf met een appel of halve citroen over je handen. Is dit niet voldoende? Scrub ze dan met wat zout én citroensap. Lekker zacht ook nog!
Voorkomen is beter dan genezen. Maar rode bietensap op je kleding lijkt meestal erger dan het is! Het meest belangrijk is om het niet te laten indrogen. Spoel de vlek zo snel mogelijk uit met een lauw sopje met wasmiddel. Is de vlek er nog niet helemaal uit? Probeer het dan met een mengsel van water en een beetje ammonia.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! We hebben besloten dat we onze boeken niet gaan herdrukken. Er is nog maar beperkte voorraad. Mocht je dus nog een boek willen aanschaffen, koop ‘m dan direct via Boekdelen.com (ons eigen winkeltje) daar zie je ook de actuele voorraad.
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de snelle bietensalade
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Snelle bietensalade
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Dressing
- 2 el roomkaas
- 2 el mayonaise
- 1 tl augurkennat
- 1-2 tl mierikswortel, of mosterd naar smaak
Serveren
- 80 g geitenkaas, of feta, verkruimeld
- peper
- handje basilicum, vers
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snijd de bieten in staafjes en doe ze in een bakje.
- Snipper de ui en snijd de augurken klein. Voeg toe aan het bakje met bietenstaafjes.
Dressing
- Meng voor de dressing de roomkaas met mayonaise en augurkennat. Meng de dressing door de bieten. Proef en breng op smaak met mierikswortel. Schep de salade over op een schone schaal. (tot zover goed voor te bereiden, koel bewaren)
Serveren
- Verkruimel de kaas er vlak voor het serveren over en maal er peper over.
- Hak tot slot de basilicum fijn en verdeel het over de snelle bietensalade.
- Prima salade voor op een borreltafel, als voor-of bijgerecht of als lunch.
Porties en koolhydraten
- Als lunchsalade komt het recept voor snelle bietensalade uit op 6.5 gram koolhydraten per portie. Voor een voorgerechtje zou ik er een hand gemengde sla of verse spinazie onder leggen, en een stuk kleinere porties nemen. Reken dan met 8 porties. (3×6.5/8=2.73 g khd pp)Maak je er toch een borrelhapje van? Snijd dan de bietjes in kleine blokjes en maak van ditzelfde recept 12 kleine porties. (3×6.5/12= 1.63 pp)
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Heb ook nog wat kappertjes erdoor gedaan…
Een heerlijke salade vooral met de geitenkaas erin. Lekker fris en goed nog een dagje in de koelkast te bewaren. Een toppertje!!
Super lekker, andere variant dan die ik normaal maak, maar ook heerlijk.
Misschien vind je het leuk om jouw variant ook eens in te sturen? Zie bezoekersrecept insturen.