snelle bietensalade

Snelle bietensalade, lekker fris!

In het kader van de vakantieperiode verschijnt er gelijktijdig ook een verzamelpost met 7 x zomerse salades. Op het laatste moment heb ik toch maar besloten dat er wel een nieuw, fris saladerecept bij kon. Deze heerlijke, frisse en snelle bietensalade staat met 7 minuten op tafel. Je zou de bietensalade deels ook vooraf al kunnen maken en lekker koud zetten tot gebruik.  Vlak voor het serveren verkruimel je er kaas over en snijd wat verse kruiden en klaar ben je.  

Portiegrootte

Ik at de snelle bietensalade als maaltijdlunch op een mooi roze bord. Ik vind het er extra lief uitzien op die manier, een beetje als snoep. Je kunt de bietensalade ook als voor- of bijgerecht serveren bij de hoofdmaaltijd. Of zelfs in leuke kleine porties op je borreltafel zetten. Als ik wil voorkomen dat ik teveel mee snoep van een (koolhydraatrijke) borreltafel, dan zet ik er vaak een leuke salade bij. Om het helemaal aantrekkelijk te maken kun je het op een mooi klein schaaltje presenteren. Schelpen met parelmoer aan de binnenkant gebruik ik daar graag voor! Als lunchsalade komt het recept uit op 9 gram koolhydraten per portie. Voor een voorgerechtje zou ik er een hand gemengde sla  of verse spinazie onder leggen, en een stuk kleinere porties nemen. Reken dan met 8 porties, 3,5 khd per portie. Maak je er toch een borrelhapje van? Snijd dan de bietjes in kleine blokjes en maak er 12 porties van dat is 2,25 gram khd pp (of neem de helft van recept voor 6 borrelporties).

Eerste hulp bij bietenvlekken

Dan nog even een paar praktische tips die ik ooit van mijn moeder leerde Mocht je bietenvlekken hebben veroorzaakt op je houten snijplank, handen of je kleding raadpleeg dan even deze 3 tips.

Normaal gesproken kan je een houten snijplank makkelijk schoonmaken met een drupje afwasmiddel en water. Echter het bietensap trekt meteen in het hout. Strooi zeezout over de snijplank en wrijf met een halve citroen over de plank. Spoel het af en je plank is weer als nieuw!

Als je de bieten voor deze snelle bietensalade hebt gesneden heb je waarschijnlijke wel wat bietenvlekken op je handen. Die vlekken verwijder je eigenlijk met dezelfde middelen als bij de snijplank. Wrijf met een halve citroen over je handen. Is dit niet voldoende? Scrub ze dan met wat zout én citroensap. Lekker zacht ook nog!

Voorkomen is beter dan genezen. Maar rode bietensap op je kleding lijkt meestal erger dan het is! Het meest belangrijk is om het niet te laten indrogen. Spoel de vlek zo snel mogelijk uit met een lauw sopje met wasmiddel. Is de vlek er nog niet helemaal uit? Probeer het dan met een mengsel van water en een beetje ammonia.

Ook lekker:

snelle bietensalade

snelle bietensalade

Zo maak je de snelle bietensalade

Laat je het even weten nadat je dit gemaakt hebt? Dat kan bijvoorbeeld in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest met #KoohydraatarmRecept Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank!


snelle bietensalade

Snelle bietensalade

door Anna-Karina van Denderen
Deze heerlijke, frisse en snelle bietensalade staat met 7 minuten op tafel. Je zou de bietensalade deels ook vooraf al kunnen maken en lekker koud zetten tot gebruik. 
4.6 van 10 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Bijgerecht, Lunch, Salade
Keuken: Europees
Trefwoord: maaltijdsalade, snel
Voorbereiden: 7 min
Totale tijd: 7 min

Voedingswaarden

9 gram koolhydraten per lunchportie
Koolhydraten 9 g

Uit recept

3 lunch porties

Ingrediënten

  • 300 g rode biet - 13,5 khd, voorgekookt
  • 1 kleine ui(en) - 2 khd, gesnipperd
  • 120 g augurk - 1,3 khd klein gesneden
Dressing
Serveren

Bereiden

  • Snijd de bieten in staafjes en doe ze in een bakje.
  • Snipper de ui en snijd de augurken klein. Voeg toe aan het bakje met bietenstaafjes.
Dressing
  • Meng voor de dressing de roomkaas met mayonaise en augurkennat. Meng de dressing door de bieten. Proef en breng op smaak met mierikswortel. Schep de salade over op een schone schaal. (tot zover goed voor te bereiden, koel bewaren)
Serveren
  • Verkruimel de kaas er vlak voor het serveren over en maal er peper over.
  • Hak tot slot de basilicum fijn en verdeel het over de snelle bietensalade.
  • Prima salade voor op een borreltafel, als voor-of bijgerecht of als lunch.
Porties en koolhydraten
  • Als lunchsalade komt het recept voor snelle bietensalade uit op 9 gram koolhydraten per portie.
    Voor een voorgerechtje zou ik er een hand gemengde sla of verse spinazie onder leggen, en een stuk kleinere porties nemen. Reken dan met 8 porties, 3,5 khd per portie.
    Maak je er toch een borrelhapje van? Snijd dan de bietjes in kleine blokjes en maak er 12 porties van (of neem de helft van recept). Voor zo'n borrelportie snelle bietensalade reken je dan 2,25 gram koolhydraten per persoon.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!



(Gezien 4.423 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 reacties op “Snelle bietensalade, lekker fris!”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like