groenten ontbijt

Groenten ontbijt: snel roerei of frittata

Vandaag een makkelijk groenten ontbijt. Velen van jullie hebben behoefte aan een snel ontbijt dus kies maar, het supersnelle roerei of de ook nog best snelle frittata? Afhankelijk van de hoeveelheid groenten en je trek eet je er wel of niet nog een lekker kaasbroodje bij.

Gezond koolhydraatarm? Varieer!

Mijn voorkeuren voor hartig en zoet zijn behoorlijk veranderd sinds ik koolhydraatarm en zoveel mogelijk ‘suikervrij’ eet. Vroeger een boterham met Nutella, of een beschuitje met jam? Al geruime tijd neem ik, geheel vrijwillig, veel vaker een groenten ontbijt. Ik wissel ontbijt dagelijks af. De ene dag wat zoeter bijvoorbeeld crunchy-yoghurt of pannenkoekjes de andere dag een hartig koolhydraatarm ontbijt:  bloemkoolbroodjes of oopsies of crackers of muffins etc.

Varieer zo veel mogelijk, je lichaam vaart er wel bij en je krijgt veel verschillende voedingstoffen binnen. Dit groenten ontbijt bevat groente, ei en de juiste vetten (olijfolie, vis of noten). Op die manier is het een enorm voedzaam en gezond begin van de dag! Je bloedsuikerspiegel krijgt geen enorme piek te verduren en de rest van zo’n dag heb je minder snel behoefte aan eten. Eet wel altijd iets tussendoor, daarmee houd je je verbranding aan de gang en geeft signalen aan je hersenen dat er voldoende voedsel is en je spijsvertering dus niet in de spaarstand hoeft.

groenten ontbijt, snel roerei of frittata - koolhydraatarm-recept-02

Koolhydraatarm eten tijd

Dit groenten ontbijt is met wat slim vooruitdenken echt zo klaar… Bovendien wat mij betreft is iedereen het waard om een klein beetje tijd (extra) te investeren om er een gezonder lichaam mee te kweken. Wie wil er niet langer en gezonder van je leven genieten samen met je dierbaren, want dat is het ultieme doel toch?  Afvallen is geen doel op zich. Je bent een tijdje bewuster met voeding bezig om een gezonder gewicht te bereiken. Er komt een dag dat je niet meer bij alles wat je in je mond stopt nadenkt, je hebt jezelf aangeleerd om ‘gewoon’ gezonder te leven. Dat is de basis voor een nog leuker leven en hopelijk nog heel veel levensgeluk! Dat is wel een doel.

Voedzaam groenten ontbijt, restjes sparen

Maar ik dwaal af… slim vooruit denken. Spaar voor zo’n heerlijk voedzaam groenten ontbijt wat groente van eerdere maaltijden. Denk aan een reepje gebakken paprika, restje gegaarde courgette of wortel*, stukjes gebakken champignon, een gekookt roosje broccoli of bloemkool, een plakje zalm. Verzamel de gare groenten tot gebruik in een afgesloten bakje in de koelkast, eindeloos variëren mogelijk.  Ook prima om er iets echt vers aan toe te voegen: verse kruiden of een beetje sla etc.  Je eigen fantasie is de enige beperking.

*Als je een Spirelli hebt om mooie courgetti van te maken (te bestellen bij o.a. Gobento), houd je altijd een kegeltje over na het slijpen, die kegeltjes snij ik in blokjes en bak/kook ik even mee maar bewaar ze, zo zijn ze heel geschikt om te verwerken in je groente ontbijtje!

Klik voor vergrotingen

Zo maak je dit groenten ontbijt (lunch of diner mag ook)

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Groenten ontbijt: snel roerei of frittata


groenten ontbijt

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst januari 17, 2015

 • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
 • Koolhydraten: 3,5 gr. per portie (2 porties uit recept)
 • Voorbereiding: 2 minuten
 • Kooktijd: 5 minuten
 • Klaar in: 7 minuten

Varieer zo veel mogelijk, je lichaam vaart er wel bij. Het groenten ontbijt bevat groente, ei en de juiste vetten (bv. olijfolie, vis of noten). Goed bezig!

Ingrediënten

Bereiding

 1. De bereiding is een fluitje van een cent. Kleingesneden gare groenten allemaal even bakken (omscheppen) tot ze een beetje warm zijn. Vervolgens de verse kruiden en/of slasoorten toevoegen.
 2. Kies nu of je er een snel roerei of een frittata van maakt.
  Roerei: doe de eieren er in z'n geheel bij en roer alles op een middelhoog vuur door elkaar.
  Frittata: Klop de eieren los en schenk het over de groente. Doe een deksel op de pan, zet het vuur laag.
 3. Rasp er als je wilt nog wat kaas over. In beide gevallen is je groenten ontbijt klaar als het ei gestold is en de groenten warm. Maal er naar smaak peper en zout uit de molen over. Goed bezig!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internetBestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Groenten ontbijt: snel roerei of frittata”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

54 Shares
Share49
Pin5
Tweet