smoesjes rondom vers koken

Verzin jij ook smoesjes rond vers koken?

Vers koken, wat een gedoe… Je wilt eigenlijk wel beginnen aan een nieuwe leefstijl? Maar hoe dan? We verzinnen allemaal wel eens smoesjes rond vers koken, om maar niet over een bepaalde drempel heen te hoeven. Dat is nu eenmaal menselijk, het geeft niet, maar we willen graag een paar van die hardnekkig zelf opgeworpen drempels wegnemen. Ben je niet zo’n keukenprins of -prinses? Dan hebben we een stel leuke tips & trics voor je. Van alles en nog wat om het koken zo makkelijk en leuk mogelijk te maken. Doe er je voordeel mee!

Advertentie

Smoesje 1: Koken duurt zo lang, daar heb ik geen tijd voor

Wat lang is als het om koken gaat is nogal subjectief. Ik besteed graag aandacht en tijd aan het eten, het is immers het belangrijkste wat je voor jezelf kunt doen als het om gezondheid gaat! Ik beschouw alle tijd in de keuken als pure zelfliefde. En ja, er zijn natuurlijk dagen dat het allemaal wat gehaaster is. Dus een beetje planning kan op de drukste dagen al voor veel tijdwinst zorgen; maak regelmatig grotere porties en vries de rest in. Zorg voor basis ingrediënten op voorraad, of in de diepvries: currypasta, tomatensaus, crackers, granola, koolhydraatarm brood etc. Een zak wokgroente met currypasta is een uitstekende snelle, en verse maaltijd!

Smoesje 2. Koolhydraatarm koken is duur!

Sommige denken dat koolhydraatarm eten duur is, en dat houdt ze tegen om te beginnen. Ja, je kunt het inderdaad ook heel duur maken, maar dat is beslist NIET noodzakelijk. Je koop ook heel veel producten niet meer en daarmee bespaar je juist. In plaats van chips, frisdrank, snoep en koek zul je veel meer groente gaan eten. Ook bijvoorbeeld gezonde zuivel, zaden en noten staan regelmatiger op je keto menu.

Af en toe iets lekkers bakken kan, maar is zeker niet nodig binnen het dieet. Amandelmeel, zoetstof, noten en zaden zijn regelmatig in de reclame, sla op zo’n moment je slag! Je kunt die dingen goed bewaren dus geen probleem om er wat meer van de kopen als de prijs aantrekkelijk laag is. Een goede planning is al het halve werk. Kijk bij je weekplanning naar de (vers) aanbiedingen van verschillende supermarkten, en kies wat vaker voor huismerken; zo eet je sowieso een stuk voordeliger! Diepvriesgroente en vis uit de diepvries zijn volwaardige goedkopere alternatieven. Eet liever geen groenten uit een pot of blik. Een markt heeft ook een groot aanbod seizoensgroente, vaak leuk geprijsd.

Meer eiwitten eten betekent niet altijd duur vlees toevoegen aan je keto menu, dat is om meerdere redenen niet zo gezond. Wij raden je aan regelmatiger te kiezen voor plantaardige eiwitten. Noten en zaden (ook notenpasta’s) zijn rijk aan eiwit maar toch koolhydraatarm. Daarnaast kun je ook recepten maken met bijvoorbeeld tofu als vervanging voor vlees of vis.

Alles kant-en-klaar kopen? Ja, dan ben je inderdaad heel duur uit. Een hele bloemkool is goedkoper dan bloemkoolrijst in een zak. Hetzelfde geld voor pompoenlasagne, courgetti, crackers, tortilla & nachochips, pesto, smeersels, heksenkaas enzovoort. Dus maak het lekker zelf, op onze website staan genoeg recepten voor heerlijke homemade producten.

En tot slot: je krijgt er wel een veel gezonder & fitter lichaam voor terug, hoeveel is je dat waard?

Smoesje 3: Zelf maken is veel werk en zo’n gedoe

Klopt, het is iets meer werk om bepaalde dingen zelf te maken, daar gaan we niet over jokken. Maar die voldoening is de investering dubbel en dwars waard! Want ook hier geldt de wet van zelfliefde. Je wilt verandering toch? Vaak lijkt het veel meer werk dan het is. Crackers maken is echt niet veel werk, in het begin zal het nog niet zo handig gaan, maar je leert vast snel, zeker als je onze tips bij de recepten ter harte neemt. Het zal je bewustzijn rond eten ook versterken, wat stop je eigenlijk precies in je mond?

Smoesje 4: Ik heb niet genoeg kookspullen

Nee, je hoeft niet beslist een 6-delige messenset, keukenmachine of een frituurpan aan te schaffen. Wij gebruiken onze keukenmachine eigenlijk bijna nooit. Hoewel het handig is voor grotere klussen, kun je prima zonder. Frituren kan ook in een gewoon pannetje. Een staafmixer met garde is wel echt handig. Daarnaast gebruiken we voor diverse hakklusjes een hakmolentje met trekkoord, daarvoor gebruik je pure spierkracht, gelijk je workout weer gedaan. Een handzaam koksmes is voldoende. Kies een niet al te zwaar mes dat goed in de hand ligt en waarmee je in een keer moeiteloos groente in blokjes, plakjes of partjes kunt snijden. Maar het kan allemaal ook met een gewoon aardappelschilmesje, hoor. Enne… 4 euro voor 5 fijne scherpe schilmesjes is niet duur toch? (Blokker).

schilmesjes

Smoesje 5: Ik heb een kleine keuken

Jarenlang heb ik in een minikeukentje met drie gaspitten de lekkerste maaltijden gekookt, dus dat is onzin. Snijden hoeft niet op een meterslang aanrecht, dat deed ik aan een tafel. Qua apparatuur behoren een koelkast en een oven wel tot de basisuitrusting tegenwoordig. Die oven is eigenlijk je beste vriend toch? Als je na het werk niet te lang in de keuken wilt staan, zet je een ovengerecht in de oven en ga je zelf even relaxen tot het klaar is. Ook voor het bakken van koolhydraatarme crackers, brood en taart is de oven onontbeerlijk!

Bekijk nu ook de TIPS & TRICS

Welke smoesjes rond vers koken verzin jij weleens? Laat het ons vooral weten!

1: Gebruik het Kookschrift

Duizenden mensen hebben het gemak van ons online kookschrift al ontdekt. In het kookschrift kun je namelijk heel makkelijk alle recepten opslaan. Het best gooi je ze niet allemaal op één grote hoop, maar stop je ze in mapjes met categorieën die jij zelf het handigst vindt. Bijvoorbeeld per maaltijd: ontbijt, lunch en diner. Of per thema: Feest, Sinterklaas, gebak en koek. Zo kun je snel iets vinden als je inspiratiegebrek hebt. Of nog makkelijker kook met behulp van onze weekmenu’s, die hoef je overigens niet exact te volgen, als je eens wilt wisselen kan dat prima! Ook de weekmenu’s kun je opslaan in je kookschrift.

2: Liever papier?

Sommige mensen hebben de recepten toch liever op papier, dat kan natuurlijk ook. Natuurlijk maken we graag even reclame voor onze drie papieren kookboeken. Die hoef je niet per se aan te schaffen, je kunt ze ook eens lenen bij jouw bieb (of daar aanvragen). En als je zelf een mapje aanlegt met printjes van de recepten mag dat ook. Zolang je dat maar alleen voor eigen gebruik doet. Wij horen zo vaak van mensen die alle favorieten in een mooi mapje stoppen. Dat is toch fijn, we zijn deze website tenslotte ooit begonnen met het idee dat “… een ander er ook nog iets aan heeft.”. Bovendien dat is ook het doel van Stichting Gewoon Goed Eten: laagdrempelige, gratis toegankelijke recepten voor een gezondere leefstijl aanbieden.

3: De voorraadkast, boodschappen voor beginners

Een goede voorraad is het halve werk. Zorg dat je een basisvoorraad aanlegt van je eigen favoriete ingrediënten en droge en verse kruiden en smaakmakers. We hebben over boodschappen eerder al eens een boel geschreven, dus zie voor alle tips dit uitgebreide artikel.

4: Gebruik de oven

De oven is je beste vriend! Met name wanneer je kookt voor bezoekers, want na wat voorbereiding kun je je energie besteden aan gezellig bijpraten en dat is waarom je mensen uitnodigt toch? Maar ook als je in je eentje bent schuif je makkelijk iets in de oven, zet wel even de kookwekker want wie weet raak je zo relaxed dat je in slaap valt. (Maak gelijk een dubbele portie en vries de rest in!)

de oven

5: Gebruik die vriezer

Veel gerechten maak je net zo makkelijk in een grotere hoeveelheid, denk aan een ovenschotels, soepen, tomatensaus, currypasta, deeg voor taart etc. Per portie in een diepvriesbakje of -zakje, datumstickertje erop en hup de vriezer in. Heerlijk voor de drukke dagen waarop je ’s avonds naar de sportschool gaat ofzo… of gewoon moe bent of even geen boodschappen hebt gedaan. Ontdooien in de magnetron of de avond tevoren alvast uit de vriezer halen en langzaam in de koelkast laten ontdooien.

6: Samen feesten = samen eten

Niets is zo leuk als een feestje vieren, maar nog leuker (en minder saai) is het met eten erbij. Dat kan klein of groot zijn. Voor de buurt, voor vrienden of voor familie of gewoon voor allemaal. Of je nu zelf kookt of iedereen wat laat meenemen. In dat laatste geval is het wel raadzaam als je vooraf even rondbazuint wat precies de bedoeling is. Soms is het handig en leuk om een thema te hanteren. Op een van mijn vorige adressen hadden we in september altijd een buurtfeestje, iedereen nam een gerecht mee uit het vakantieland van dat jaar, dat was altijd een groot succes! Maar je kunt ook een regenboogfeestje maken, geef dan iedereen de ‘opdracht’ om een gerecht te maken in een bepaalde kleur. Of per seizoen, of een high tea, of uitsluitend salades op een warme zomerdag.

samen koken

7: Buiten eten!

Over warme zomerdag gesproken… als er een reclame gemaakt moet worden voor lekker Italiaans eten, zit er 9 van de 10 x een grote familie (oud & jong!) aan een grote tafel in de buitenlucht het leven te vieren. Wij Nederlanders kennen buiten eten toch vooral van het barbecueën in de tuin of op het balkon. Ik vind dat er veel te weinig wordt gepicknickt. Ga met een stel mensen, gevulde manden en een koelbox eens het park in, zoek een duinpan, of een meertje in de buurt. Of kaap een picknicktafel in een buurtbos. Kijk eens naar de leuke tips van Coop: https://www.coop.nl/pagina/picknickplekken

Algemene keukentips

1. Hoe zaden snel uit groenten te verwijderen

Gebruik een ijslepel om zaden en zaden snel uit een pompoen te verwijderen. De scherpe rand krast gemakkelijk de zaden uit de groente.

2. Gebruik plasticfolie als een professionele kok

Is je huishoudfolie niet gelijkmatig gescheurd of kun je niet vinden waar de randen zijn? Bewaar het in de koelkast zoals professionele koks doen. Zo plakt en scheurt het beter, waardoor je frustratie en zenuwen bespaart.

3. Pel gemakkelijk hardgekookte eieren

Voeg bakpoeder of azijn toe aan het water waarin je de eieren kookt. Zo wordt pellen een eitje 😉

4. Zachte kaas raspen zonder plakken

Zet de kaas 30 minuten in de vriezer voordat je begint te raspen. De kaas wordt hard en plakt niet aan je rasp.

Bewaren kruiden en noten

1. Kruiden bewaren

Als je verse kruiden in een ijsblokjesvorm invriest, blijft hun voedingswaarde behouden. Probeer ze in te vriezen met water of olijfolie.

2. Noten bewaren

Bevries gepelde noten om hun voedingswaarde, smaak en aroma te behouden. Doe ze in een goed gesloten potje voordat je ze in de vriezer legt. Rooster of bak ze niet eerder, anders verliezen ze hun smaak. De noten moeten vers en ongekookt zijn. Noten die zo worden bewaard, krijgen niet de bittere smaak die noten krijgen wanneer ze bij kamertemperatuur worden bewaard.

Schoonmaken

1. Gietijzeren pannen

Om roest te voorkomen, moet je je gietijzeren pan niet wassen met afwasmiddel. Gebruik in plaats daarvan zout. Dat verwijdert ook diverse geuren!

2. Je handen

Gebruik keukenzout met citroensap om hardnekkige knoflook- en uiengeur te verwijderen. Helpt ook tegen rode bietenvingers 😉 Wrijf eenvoudig in en spoel af met koud water.

3. Houten lepels

Na verloop van tijdkunnen houten lepels hun mooie uiterlijk verliezen en etensgeur teveel opnemen. Gooi ze niet weg, maar kook ze 10 minuten in helder water en laat ze drogen in de zon.

4. Houten snijplank

Korte versie: Wrijf je plank in met grof zout, wacht 10-15 minuten en veeg daarna af met een halve citroen. Droog af en je snijplank ruikt en ziet er weer als nieuw uit. Lange versie in dit artikel: Onderhoud houten snijplanken.


Bekijk de smoesjes.


2 gedachten over “Verzin jij ook smoesjes rond vers koken?”

  1. Leuk artikel over vers koken. Eerlijk gezegd heb ik nooit zo’n hekel aan koken gehad, maar door jullie ben ik het nog leuker gaan vinden. Koken met produkten van ‘om de hoek’ en toch altijd een verrassend gerecht op tafel.
    Veel groetjes, Erna.

  2. De heerlijke frambozen cakejes gemaakt.
    De siliconen cups hoef je niet in te vetten.
    Weer even iets anders bij de koffie.
    Groetjes Hennie.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven