sinaasappelcake

Sinaasappelcake met pecannoten

Het leuke van Facebook is dat mensen elkaar waanzinnig tot steun kunnen zijn op allerlei gebied! Koolhydraatarmrecept.nl heeft zelf een eigen Facebookpagina, die is te vinden op dit adres: https://www.facebook.com/koolhydraatarmrecept. Ik ben ook lid van facebookgroepen die gaan over o.a. koolhydraatarm eten. Ik doe er de nodige inspiratie op en zo heb ik in mijn beginjaar heel snel bijgeleerd en nu nog steeds! Onderstaand recept voor mijn koolhydraatarme sinaasappelcake is een samenraapsel van meerdere recepten en mijn eigen draai die ik eraan heb gegeven.

Dank!
Met dank aan Anja en Marja, uit een van die groepen, voor de basis van deze Anna-Karina variant. Ik vond de ingrediënten in hun versie van cake wel leuk, een met slagroom (Marja) en de ander met Griekse yoghurt (Anja). Ik liet wat weg en voegde er natuurlijk mijn geheime wapens aan toe: snufje zout (in alle baksel echt heel belangrijk), kokosmeel, sinaasappelschil en kaneel. Bovenop een paar mooie pecannoten. Mijn sinaasappelcake is heerlijk smeuïg, een beetje klef zelfs en ‘cake achtig’ met een heerlijke sinaasappelsmaak. Breng een stuk van de koolhydraatarme sinaasappelcake naar de buren als je bang bent dat-ie in 1x op gaat, of maak ‘m alleen als je gasten krijgt!

sinaasappelcake

Structuur van cake?
Ik zeg hierboven met opzet ‘cake achtig’ omdat het uiteraard nooit precies zo’n cake wordt zoals je die in je vorige leven maakte. Dat is dan maar gelijk gezegd. Veel mensen vervangen koolhydraatrijke ingrediënten (suiker, tarwemeel) door een koolhydraatarme variant en verwachten dan precies dezelfde smaak als het origineel. Sjah … dat is misschien een gevalletje van ‘foute verwachting’? Wennen aan nieuwe smaken en structuren en ze op hun eigen waarde schatten! Daar doe je jezelf een groot plezier mee, vooral bij het bakken van zoete dingen moet je leren welke zoetstoffen het best zijn in welk gebak, bepaalde combinaties maken etc. Doen, testen, aanpassen; zo leer je je eigen smaak en voorkeur ook beter kennen.

Ik geef een geschat aantal khd per plak sinaasappelcake omdat dat o.a. afhangt van hoeveel (en welk merk) kokosmeel en zoetstof je gebruikt. En sommigen snijden wel 18 plakken uit een cake anderen krijgen er met moeite 14 uit!

Zoetmiddelen
Ik gebruik bij voorkeur Stevija Kristal of Sukrin of pure stevia of een mengsel. Eventueel zoeten met 1/3 banaan (koolhydraatbeperkt) als je echt niet van stevia of Sukrin etc. houdt! Soms hebben zoetstoffen een bijsmaak en de dosering luistert heel nauw, dan is banaan nog wel eens een optie. Het gaat erom dat je zelf zo verstandig bent om niet elke dag cake of andere zoete baksels te willen eten en je koolhydraten vooral uit -veel gezondere- groenten haalt. Beschouw dit soort recepten dus als cadeautje, voor af en toe dus!

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de heerlijke sinaasappelcake

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Sinaasappelcake met pecannoten


sinaasappelcake

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst november 21, 2014

  • Aantal of hoeveelheid: 14-18
  • Koolhydraten: 2-3,5 khd per plak (14-18 uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Klaar in: 40 minuten

Een smeuïge sinaasappelcake met een heerlijke sinaasappelsmaak! Te lekker? Breng een stuk van de koolhydraatarme cake naar de buren!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Boen de sinaasappel goed schoon en rasp 3/4 van de schil af of schil met de dunschiller en pureer de sinaasappelschillen en een scheut slagroom met de staafmixer tot een soort sinaasappelroom.
  2. Verwarm de boter een beetje tot je het goed door het beslag kan mengen. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht 165graden).
  3. Doe dan alle ingrediënten, behalve het kokosmeel, bij elkaar. Goed kloppen tot je een mooi egaal beslag hebt. Het kokosmeel gebruik je als bindmiddel. Voeg beetje bij beetje 1 à 2 eetlepels kokosmeel toe tot je een mooi beslag hebt met de dikte van 'normaal' cakebeslag. Proef je beslag, is het zoet genoeg? Zie ook boven bij ZOETMIDDELEN.
  4. Stort je beslag in een ingevette cakevorm en bak ongeveer 30-40 minuten goudbruin en gaar. Na 20 minuten kan je er nog wat (pecan)noten op doen. Doe bij deze sinaasappelcake absoluut de gaarheidstest voor je 'm definitief uit de oven haalt! Steek een houten satéprikker in het hart van je sinaasappelcake. De prikker moet er schoon weer uitkomen. Als er nog deeg aanplakt is je cake nog niet gaar en verleng je de baktijd met 5 à 10 minuten. De mijne was in 35 minuten gaar. Snoep verstandig!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internetBestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

23 gedachten over “Sinaasappelcake met pecannoten”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

539 Shares
Share226
Pin313
Tweet