sinaasappelcake

Sinaasappelcake met pecannoten

Het leuke van Facebook is dat mensen elkaar waanzinnig tot steun kunnen zijn op allerlei gebied! Koolhydraatarmrecept.nl heeft zelf een eigen Facebookpagina, die is te vinden op dit adres: https://www.facebook.com/koolhydraatarmrecept. Ik ben ook lid van een paar facebookgroepen die gaan over o.a. koolhydraatarm eten. Ik doe er de nodige inspiratie op en zo heb ik vooral in mijn beginmaanden heel snel bijgeleerd. Onderstaand recept voor mijn koolhydraatarme sinaasappelcake is een samenraapsel van meerdere recepten en mijn eigen draai die ik eraan heb gegeven.

Dank!

Met dank aan Anja en Marja, uit een van die groepen, voor de basis van deze Anna-Karina variant. Ik vond de ingrediënten in hun versie van cake wel leuk, een met slagroom (Marja) en de ander met Griekse yoghurt (Anja). Ik liet wat weg en voegde er natuurlijk mijn geheime wapens aan toe: snufje zout (in alle baksel echt heel belangrijk), kokosmeel, sinaasappelschil en kaneel. Bovenop een paar mooie pecannoten. Deze sinaasappelcake is heerlijk smeuïg, een beetje klef zelfs en ‘cake achtig’ met een heerlijke sinaasappelsmaak. Breng een stuk van de koolhydraatarme sinaasappelcake naar de buren als je bang bent dat-ie in 1x op gaat, of maak ‘m alleen als je gasten krijgt!

Structuur van cake?

Ik zeg hierboven met opzet ‘cake achtig’ omdat het uiteraard nooit precies zo’n cake wordt zoals je die in je vorige leven maakte. Dat is dan maar gelijk gezegd. Veel mensen vervangen koolhydraatrijke ingrediënten (suiker, tarwemeel) door een koolhydraatarme variant en verwachten dan precies dezelfde smaak als het origineel. Sjah … dat is misschien een gevalletje van ‘foute verwachting’? Wennen aan nieuwe smaken en structuren en ze op hun eigen waarde schatten! Daar doe je jezelf een groot plezier mee, vooral bij het bakken van zoete dingen moet je leren welke zoetstoffen het best zijn in welk gebak, bepaalde combinaties maken etc. Doen, testen, aanpassen; zo leer je je eigen smaak en voorkeur ook beter kennen.

Het aantal koolhydraten is berekend met mijn ingrediënten en op basis van 16 plakken.

sinaasappelcake

sinaasappelcake

sinaasappelcake

 

Zo maak je de heerlijke sinaasappelcake

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


sinaasappelcake

Sinaasappelcake met pecannoten

door Anna-Karina van Denderen
Een smeuïge sinaasappelcake met een heerlijke sinaasappelsmaak! Te lekker? Breng een stuk van de koolhydraatarme cake naar de buren!
5 van 2 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Tussendoortje (zoet)
Keuken: Amerikaans N/Z
Trefwoord: gebak zoet, koek en snoep
Voorbereiden: 10 min
Koken: 30 min
Totale tijd: 40 min

Voedingswaarden

0,8 gram koolhydraten per plak

Uit recept

16 plakken

Ingrediënten

Garneren

Bereiden

  • Boen de ½ sinaasappel goed schoon en rasp de schil. Alleen de oranje schil, het wit is te bitter! Klop sinaasappelrasp met een scheut slagroom tot lobbige sinaasappelroom.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 165 °C en vet een cakevorm in.
  • Smelt de roomboter op laag vuur. Meng de boter met amandelmeel, Griekse yoghurt, eieren, zoetstof, bakpoeder, kaneel, een snufje zout en de sinaasappelroom tot een dun beslag. Voeg 1 el kokosmeel toe, roer en wacht 1 minuutje. Voeg meer kokosmeel toe tot een beslag met de dikte van 'normaal' cakebeslag. Kokosmeel heeft even tijd nodig om te binden, dus tussendoor steeds even wachten. Proef en voeg zo nodig zoetstof toe. Giet het beslag in de cakevorm. Leg een paar pecannoten op het beslag.
  • Bak 30-40 minuten of tot de cake goudgeel en gaar is.
  • Doe de prikkertest: steek een houten satéprikker in het hart van je sinaasappelcake, die moet er schoon weer uitkomen. Als er nog deeg aanplakt is je cake nog niet gaar en verleng je de baktijd met 5 à 10 minuten. De mijne was in 35 minuten gaar.
  • Snoep verstandig, maar geniet!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 143 keer, 5 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

27 reacties op “Sinaasappelcake met pecannoten”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like