Deze koolhydraatarme sesamcrackers zijn zeer voedzaam en uitstekend zelf te maken. In 30 minuten zijn ze klaar en heb je de keuken weer ‘aan kant’. Maak ze voor een feestje, de stevigheid en de heerlijke sesamsmaak maakt de koolhydraatarme cracker erg geschikt om te dippen of te besmeren met guacamole, edamame hummus of een van onze lekkere heksenkazen! Je hoeft natuurlijk niet op een feestje te wachten, je mag deze low carb sesamcrackers van mij ook best als lunch eten. Of als aanvulling op een soepje. Voor de koolhydraten hoef je het niette laten, ze bevatten 0.63 gram koolhydraten per stuk.
Spontane verrassende combinaties
Crackers maken is altijd een leuk klusje, echt moeilijk is het niet. De eerste keer was het even zoeken maar nu draai ik mijn hand er niet meer voor om hoor. Je kunt echt zo eindeloos variëren met ingrediënten, ik maak bijna nooit twee keer dezelfde. De verrassendste combinaties ontstaan als ik een bepaald ingrediënt niet in huis heb en ik op zoek ga naar een alternatief.
Bakvellen
Ik gebruik voor het bakken van crackers liever geen (weggooi) bakpapier. In plaats daarvan investeerde ik in herbruikbare bakfolies. Ze zijn er in verschillende soorten, je hebt de siliconen bakmatten, die zijn wat steviger. Voor alles wat dun moet zijn, zoals deze sesamcrackers, gebruik ik een dunne teflon bakfolie. Je legt de crackermassa op de siliconenmat en de teflon mat erop. Met je handen wrijf je de massa naar de randen tot je een mooie dunne plak hebt. Ik heb van alles geprobeerd maar dit gaat echt heel snel en makkelijk. Even narollen en randen recht maken. Dat doe ik door de rand van het onderste bakvel even om te vouwen en zo krijg je een mooie rechte rand.
Sesamcrackers bewaren
Bewaar de crackers in een afgesloten glazen pot buiten de koelkast, zo blijven ze zeker een week lekker. Deze crackers met vet blijven overigens wel iets minder lang lekker dan de pitten-lijnzaadckackers.
Er staan genoeg koolhydraatarme/keto weekmenu’s online om 2 jaar lang lekker gevarieerd te eten. Of maak je eigen keus uit de ruim 1100 gratis recepten. We wensen jullie heel veel eetplezier!
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Zo maak je de sesamcrackers
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Of reageer via onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Sesamcrackers zelf maken
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en haal de bakplaat eruit.
- Roer sesampasta, sesamolie, sesamzaad, mosterd en eieren goed door elkaar. Je hebt nu een soort egale dunne pindakaas. Oh, die geur!
- Meng vervolgens het kokosmeel erdoor. Even wachten, dat bindt al het vocht. Proef of het zout genoeg is.
- Leg het deeg tussen twee (teflon) bakvellen. Strijk vervolgens met platte handen vanuit het midden naar de randen. Narollen met een deegroller tot een dunne plak van 2 à 3 millimeter. Zie ook de foto's.
- Trek de bovenste bakmat voorzichtig los en repareer de rafelige randen als je dat wilt. Prik er wat gaatjes in met een vork. Snijd de crackers voor, maak verschillende formaten.
- Bak de crackers 15 minuten of tot ze lichtbruin zijn.
- Ideaal toastje om te beleggen met van alles en nog wat, of eet ze gewoon zo. Eet smakelijk!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Vandaag gemaakt. Ik merkte dat ik het deeg nog wat dunner had mogen uitrollen, in het midden bleven de crackers nog een beetje zacht. Ik heb ze gewoon opnieuw een kwartiertje in de oven gedaan bij 150 graden. Dat werkte. Ze waren heerlijk bij een kom bloemkool – kerriesoep.
De 2e ronde nu met eieren, ze zijn heerlijk!!!!
Ah, gelukkig dat ze nu wel goed zijn!
Ik dacht wat is het een droog deeg, toch gebakken, zie ik dat ik de eieren ben vergeten “bevangen door de hitte?”
Nu kan ik het denk ik als paneermeel gebruiken, wie weet hoe lekker dat is☺️
Oeps, ja of als crunch door de yoghurt!
ik heb lijnzaadmeel genomen. Ook lekker
Is de mosterd vervangbaar in dit recept?
Mosterd is in sommige recepten ook eventueel te vervangen door wasabi of mierikswortel naar smaak. Is maar net of je dat lekkerder vindt…
Ik vind ze heerlijk maar de volgende keer doe ik er wat zout doorheen
Als het goed is zit er door de tahin ook zout, maar ik heb het erbij gezet.
Ik heb ook sesammeel in huis, zou ik dat kunnen gebruiken ipv kokosmeel?
Kokosmeel bindt heel veel vocht, ik denk dat de structuur wel wat anders wordt als je sesamzaad gebruikt, maar het is een experimentje waard misschien? Als je deeg voldoende samenhangend is en je er crackers van kunt vormen gaat het vast lukken. Laat je het ons even weten? Heel veel succes Ellen!
Kan er ook havermeel gebruikt worden voor diverse gerechten bv IPV amandelmeel??
Alles kan, maar als het koolhydraatarm mot zijn niet bevat erg veel koolhydraten. (TIP: check altijd even een verpakking of Google het product)
Spannend hoor, ze liggen in de oven! En de boeken zijn besteld!
Zoveel om te proberen..
Wat leuk Anne-Marie, veel kooklust en eet smakelijk!
Kan dit ook met amandelmeel i.p.v. kokosmeel?
Het kokosmeel is in dit recept behoorlijk essentieel. Als je tenminste dezelfde structuur wilt. Anders krijg je toch een wat korreliger cracker.
Ik ben me even aan het verdiepen in Tahin :-). Ik heb nu een potje van AH. Maar ik bestel veel producten bij Pit en Pit en ik zie daar nu 2 varianten. een lichte en een donkere. Verschil is dat de lichte is gepeld, geroosterd en gemalen en de donkere ongepeld, geroosterd en gemalen. Als ik op het ingrediënt klik zie ik het merk dat jij gebruikt en dat lijkt donker. Is er verschil in smaak, maakt het uit welke ik gebruik? De eerste crackers heb ik nu gemaakt met de lichte Tahin van AH, ze moeten nog even afkoelen. Ben benieuwd! Maar zoals alles wat ik tot nu toe gemaakt heb zal dit ook vast prima smaken!
Mijn heer hans koopt de tahin meestal bij de Biowinkel. Ik ken niet alle merken. Ja die ik in een eerder recept gebruik is donker (en dik) maar deze was dun en licht. Het maakt in zoverre uit dat de dunne dus echt dun is en je eventueel iets toe moet voegen als je de dikke neemt. En andersom als je dunne gebruikt in een recept waar ik dikke gebruik…
Oh wat lekker!! Weer een heerlijke variant op mijn favoriete Italiaanse crackers (met pesto) Bedankt voor recept 😉
Ik vind ze heel lekker. Mooie afwisseling voor in het koolhydraat dieet. Dank!
Graag gedaan Teuntje!
In het uitsmeren/rollen moet ik nog handigheid krijgen. Daarnaast tegenslag, de batterij van de weegschaal leeg. Maar wel al de eieren en de sesampasta al in de mengkom. Tja. Dan maar gokken wat 40 gram kokosmeel is. Daardoor de mosterd vergeten.
Maar… ook zonder mosterd een heerlijk recept. Dank je wel hiervoor.
Gokken kan prima als je een beetje ervaring hebt met hoe de substantie moet worden.
Wat een heerlijke crackers! Ben met koolhydraatarm eten bezig en deze crackers staan bij mij meteen op nr 1!
Heerlijk!
bedankt voor het recept.
Wat een leuke recepten. Ook leuk geschreven en heel inspirerend
Dank je!
De crackers gebakken, alleen dan op gewoon bakpapier. Helaas werkt mijn oven niet zo goed, dus moet ik meestal recepten langer (en op iets hogere temp.) bakken. Dit heb ik dus ook met de crackers gedaan. Nu worden de randen bruiner en zijn hard maar de binnenkant van de crackers blijft een beetje zacht. Hoort dit of horen ze helemaal krokant te worden? (Zoals crackers naar mijn mening ook horen te zijn).
Nee ze moeten echt helemaal droog worden, anders zijn het geen crackers toch? Je hebt ze wel mooi plat uitgerold, neem ik aan? De randjes mogen wel een beetje kleuren maar zeker niet verbranden. Misschien de temperatuur dan toch lager zodat ze in elk geval niet te snel gaan en dan gerust de dubbele tijd bakken, in jouw geval heet het dan “rustig laten drogen”. De crackers lager in de oven plaatsen zou ook nog kunnen. Soms is het even puzzelen met een oven.
Ik heb ze gebakken voor 20 minuten en uit de oven gehaald om af te koelen. De binnenste crackers heb ik even later nog 10 minuten in de oven gezet om nog iets knapperiger te worden. Ze waren nog niet droog genoeg. (een beetje taai) Ik vind ze best wel lekker.
Zo leer je je eigen oven het best kennen, ik moet ze ook altijd even wisselen en draaien vanwege duidelijke warmere zones in mijn oven. Succes!