sesam kletskoppen met sambal

Sesam kletskoppen met sambal

Zoals beloofd een hartige variatie op de zoete knapperige sesamkoekjes van eerder. Deze krokante sesam kletskoppen met sambal zijn enorm geschikt als versiering op een salade, of bij je zelfgemaakte pompoenburger, een soepje etc. Ik heb ze zowel zoet als pit meegegeven, dat leek mij voor nu de lekkerste combinatie. Als je de sesam kletskoppen wilt eten bij een geroosterde tomatensoep of courgetti Bolognese kan ik me zo voorstellen dat je er (in plaats van de sambal) basilicum, oregano, tijm, rozemarijn en wat knoflookpoeder aan toevoegt en het zoet helemaal achterwege laat.

Bakmat voor whoopies

Ik maakte deze sesam kletskoppen 3 x zo groot als de kleine sesamkoekjes. Prima formaat ook om te beleggen met allerlei lekkers. Deze 12 grote kletskoppen zijn 8 cm. gemaakt met een siliconen bakmat voor whoopies. Die heeft 8 ondiepe holtes van maar een paar millimeter. Perfect voor crackers dus! Maar sorry… ik weet niet meer waar ik ‘m gekocht heb, ik denk in Duitsland want er zit een boekje bij met Duitse recepten. Misschien lukt het ook met een macaronvorm, maar die zijn veel kleiner… Je kunt het mengsel anders ook heel dun uitrollen tussen bakpapier en dan uitsteken met een vorm.

Kruidenmixen

Tegenwoordig maak ik vaak zelf kruidenmixen, ik vind ze lekkerder want ik pas ze aan mijn eigen smaak aan, zo eenvoudig is dat. Of ik neem een bestaande “Italiaanse kruidenmix” en voeg daar meer tijm aan toe bijvoorbeeld. Zo’n zelfgemaakt mengsel is ook leuk om cadeau te geven met verjaardagen, Sint of Kerst.

Eens per jaar kijk ik mijn kruiden helemaal door en gooi wat restjes bij elkaar waarvan ik denk dat het wel kan. In het courgettebrood en de geweldig veelzijdige kaasbroodjes kan je de gekste kruiden en specerijen kwijt, zo heb je elke weer een ander broodje! Altijd hetzelfde gaat ook vervelen en daar sukkel je van in slaap. Hou jezelf scherp, wees creatief, probeer, maak fouten, leer ervan, LEEF! (ook in de keuken)

Kletskoppen en crackers vormen

Je kan de sesam kletskoppen met sambal na de 1e bakronde van 10 minuten  ook voorzichtig (!) in een kromme vorm laten ‘uitharden’. Daarvoor druk je ze als ze nog warm zijn en dus enigszins flexibel  voorzichtig om een deegroller of wijnfles. Zie voorbeeld bij de zoete kletskop met ijs. Ze zijn best kwetsbaar dus opletten dat ze niet breken. Heel feestelijk als je bovenop een eenvoudige groene salade je fijngesneden vulling in zo’n mooi sesam schuitje legt. Zou zomaar met Kerst op tafel kunnen staan!

 

sesam kletskoppen met sambal

 

Zo maak je de sesam kletskoppen met sambal 

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


sesam kletskoppen met sambal

Sesam kletskoppen met sambal

Deze krokante sesam kletskoppen met sambal zijn enorm geschikt als versiering op een salade, of bij je zelfgemaakte soepje, als ontbijtcracker met een lekkere plak kaas of gewoon zo als tussendoortje.
Afdrukken Reacties
Gang: Bijgerecht, Tussendoortje (hartig)
Keuken: Overig
Trefwoord: brood & crackers, knutselen in de keuken
Voorbereiden: 20 min
Koken: 15 min
Totale tijd: 35 min

Koolhydraten - hoeveelheid

0,5 gram koolhydraten per kletskop
Uit recept: 12 kletskoppen

Ingrediënten

Bereiden

  • Rooster het sesamzaad in een droog pannetje, doe over in een schaaltje en zet apart.
  • Smelt de boter op laag vuur, doe over in een schaaltje en zet apart.
  • Maal lijndaad fijn in een koffie- of notenmolentje of gebruik een ander keukenapparaat of vijzel.Splits het ei en weeg 25 gram eiwit af. (De rest gebruik je misschien voor een lekker omeletje?) Klop het eiwit los met een snufje zout en meng met
  • Klop het eiwit los met een snufje zout. Mang met het sesamzaad, boter, lijnzaadmeel, een beetje zoetstof en sambal. Proef en breng op smaak met peper en meer sambal als je wilt.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 150 °C en leg een siliconen whoopie bakmat met 8 holtes klaar, zie foto. De rondjes zijn 2 millimeter diep en 8 cm. in het rond. (2e bakronde nodig)
    sesam kletskoppen met sambal
  • Verdeel een kleine hoeveelheid sesammassa in een holte en klop met een vork plat tot de holte helemaal bedekt en aaneengesloten is. Zo vul je alle holtes op. Maal er eventueel nog wat extra peper over.
  • Heel dun uitrollen en rondjes uitsteken kan ook.
  • Bak de kletskoppen 10 minuten, draai ze voorzichtig (!) om en bak ze nog eens 5 minuten in elk geval tot ze goed droog zijn. Hou in de gaten want als jouw over wat heter is verbranden ze snel. Eventueel de temperatuur lager instellen en iets langer laten drogen...
Bakken
  • Bak de kletskoppen 8-10 minuten. draai ze voorzichtig (!) om en bak ze nog eens 5 minuten in elk geval tot ze goed droog zijn. Hou in de gaten want als jouw over wat heter is verbranden ze snel. Eventueel de temperatuur lager instellen en iets langer laten drogen...
  • Laat de sesamkletskoppen met sambal afkoelen en uitharden op een rooster.
  • Eet smakelijk!
Tip
  • Als je de sesam kletskoppen wilt eten bij een geroosterde tomatensoep of courgetti Bolognese kan ik me zo voorstellen dat je er (in plaats van de sambal) basilicum, oregano, tijm, rozemarijn en wat knoflookpoeder aan toevoegt en het zoet helemaal achterwege laat.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

22 reacties op “Sesam kletskoppen met sambal”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

932 Shares
Share426
Pin506
Tweet