krokante sesam kletskoppen met sambal

Sesam kletskoppen met sambal

Zoals beloofd een hartige variatie op de zoete knapperige sesamkoekjes van eerder. Deze krokante sesam kletskoppen met sambal zijn enorm geschikt als versiering op een salade, of bij je zelfgemaakte pompoenburger, een soepje etc. Ik heb ze zowel zoet als pit meegegeven, dat leek mij voor nu de lekkerste combinatie. Als je de sesam kletskoppen wilt eten bij een geroosterde tomatensoep of courgetti Bolognese kan ik me zo voorstellen dat je er (in plaats van sambal) basilicum, oregano, tijm, rozemarijn en wat knoflookpoeder aan toevoegt en het zoet helemaal achterwege laat.

Bakmat voor whoopies

Ik maakte deze sesam kletskoppen 3 x zo groot als de kleine sesamkoekjes. Prima formaat ook om te beleggen met allerlei lekkers. Deze 12 grote kletskoppen zijn 8 cm. gemaakt met een siliconen bakmat voor whoopies. Die heeft 8 ondiepe holtes van maar een paar millimeter. Perfect voor crackers dus! Sorry… ik weet niet meer waar ik ‘m gekocht heb, ik denk in Duitsland want er zit een boekje bij met Duitse recepten. (Deze mat van de Kookwinkel lijkt er nog het meest op, #nospon)

Advertisements

Je kunt het mengsel anders ook dun uitrollen tussen bakpapier en dan uitsteken met een vorm.

krokante sesam kletskoppen met sambal
Stevig in de vorm kloppen

Kruidenmixen
Tegenwoordig maak ik vaak zelf kruidenmixen, ik vind ze lekkerder want ik pas ze aan mijn eigen smaak aan, zo eenvoudig is dat. Of ik neem een bestaande “Italiaanse kruidenmix” en voeg daar meer tijm aan toe bijvoorbeeld. Zo’n zelfgemaakt mengsel is ook leuk om cadeau te geven met verjaardagen, Sint of Kerst.

Eens per jaar kijk ik mijn kruiden helemaal door en gooi wat restjes bij elkaar waarvan ik denk dat het wel kan. In het courgettebrood en de geweldig veelzijdige kaasbroodjes kan je de gekste kruiden en specerijen kwijt, zo heb je elke weer een ander broodje! Altijd hetzelfde gaat ook vervelen en daar sukkel je van in slaap. Hou jezelf scherp, wees creatief, probeer, maak fouten, leer ervan, LEEF! (ook in de keuken)

Kletskoppen en crackers vormen
Je kan de sesam kletskop met sambal na de 1e bakronde van 10 minuten  ook voorzichtig (!) in een kromme vorm laten ‘uitharden’. Daarvoor druk je ze als ze nog warm zijn en dus enigszins flexibel  voorzichtig om een deegroller of wijnfles. Zie voorbeeld bij de zoete kletskop met ijs. Ze zijn best kwetsbaar dus opletten dat ze niet breken. Heel feestelijk als je bovenop een eenvoudige groene salade je fijngesneden vulling in zo’n mooi sesam schuitje legt. Zou zomaar met Kerst op tafel kunnen staan!

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze sesam kletskoppen met sambal 

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

 


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek



Sesam kletskoppen met sambal


krokante sesam kletskoppen met sambal

Door Anna-Karina Geplaatst oktober 4, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 12 kletskoppen
  • Koolhydraten: 6,3 gr. hele recept - 0,5 gr. per kletskop (12 kletskoppen uit recept)
  • Voorbereiding: 20 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • Klaar in: 35 minuten

Deze krokante sesam kletskoppen met sambal zijn enorm geschikt als versiering op een salade, of bij je zelfgemaakte soepje, als ontbijtcracker met een lekkere plak kaas of gewoon zo als tussendoortje.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Rooster de sesamzaadjes even in een droge koekenpan. Smelt de boter op laag vuur voor de helft in een pannetje, haal van het voor en laat de rest verder smelten.
  2. Maal het lijnzaad fijn in een molentje of gebruik een keukenmachine of vijzel.
  3. Splits het ei en weeg 25 gram eiwit af.
  4. Klop het eiwit los met een snufje zout, voeg dan alle overige ingrediënten toe en meng alles zorgvuldig door elkaar.
  5. Verwarm nu de oven voor op 165 graden (150 graden hetelucht).
  6. Vandaag gebruikte ik een siliconen bakmat voor 8 grote whoopies en hield 1/3 van het 'deeg' over. Dat bakte ik in 1 stuk.
  7. Schep een bescheiden hoeveelheid deeg in een vorm en klop dat met een vork plat tot het overal net zo hoog is als het randje en de vorm helemaal bedekt. Vul zo alle holtes op. Hoe beter aangedrukt hoe minder kwetsbaar de crackers zullen zijn. Maal er eventueel nog wat extra peper over.
  8. Bak de kletskoppen 10 minuten, draai ze voorzichtig (!) om en bak ze nog eens 5 minuten in elk geval tot ze goed droog zijn. Hou in de gaten want als jouw over wat heter is verbranden ze snel. Eventueel de temperatuur lager instellen en iets langer laten drogen...
  9. Laat afkoelen en uitharden op een rooster. Eet smakelijk!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 reacties op “Sesam kletskoppen met sambal”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

827 Shares
Share426
Pin401
Tweet