Zoals beloofd een hartige variatie op de zoete knapperige sesamkoekjes van eerder. Deze krokante sesam kletskoppen met sambal zijn enorm geschikt als versiering op een salade, of bij je zelfgemaakte pompoenburger, een soepje etc. Ze bevatten 0.5 gram koolhydraten per stuk. Qua smaak heb ik ze zowel ’n zoetje als pit meegegeven. Dat leek mij voor nu de lekkerste combinatie. Als je de sesam kletskoppen wilt eten bij een geroosterde tomatensoep of courgetti Bolognese kan ik me zo voorstellen dat je er -in plaats van de sambal- liever basilicum, oregano, tijm, rozemarijn en wat knoflookpoeder aan toevoegt en het zoet helemaal achterwege laat.
Bakmat voor whoopies of macarons
Ik maakte deze sesam kletskoppen 3 x zo groot als de kleine sesamkoekjes. Prima formaat ook om te beleggen met allerlei lekkers. Deze 12 grote kletskoppen zijn 8 cm. gemaakt met een siliconen bakmat voor whoopies. Die heeft 8 ondiepe holtes van maar een paar millimeter. Perfect voor crackers dus! Maar sorry… ik weet niet meer waar ik ‘m gekocht heb, ik denk in Duitsland want er zit een boekje bij met Duitse recepten. Misschien lukt het ook met een platte macaronvorm, maar die zijn wel wat kleiner. Je kunt het mengsel anders ook heel dun uitrollen tussen bakpapier en dan uitsteken met een vorm.
Kruidenmixen
Tegenwoordig maak ik vaak zelf kruidenmixen, ik vind ze lekkerder want ik pas ze aan mijn eigen smaak aan, zo eenvoudig is dat. Of ik neem een bestaande “Italiaanse kruidenmix” en voeg daar meer tijm aan toe bijvoorbeeld. Zo’n zelfgemaakt mengsel is ook leuk om cadeau te geven met verjaardagen, Sint of Kerst.
Eens per jaar kijk ik mijn kruiden helemaal door en gooi wat restjes bij elkaar waarvan ik denk dat het wel kan. In het courgettebrood en de geweldig veelzijdige kaasbroodjes kan je de gekste kruiden en specerijen kwijt, zo heb je elke weer een ander broodje! Altijd hetzelfde gaat ook vervelen en daar sukkel je van in slaap. Hou jezelf scherp, wees creatief, probeer, maak fouten, leer ervan, LEEF! (ook in de keuken)
Kletskoppen en crackers vormen
Je kan de sesam kletskoppen met sambal na de 1e bakronde van 10 minuten ook voorzichtig (!) in een kromme vorm laten ‘uitharden’. Daarvoor druk je ze als ze nog warm zijn en dus enigszins flexibel voorzichtig om een deegroller of wijnfles. Zie voorbeeld bij de zoete kletskop met ijs. Ze zijn best kwetsbaar dus opletten dat ze niet breken. Heel feestelijk als je bovenop een eenvoudige groene salade je fijngesneden vulling in zo’n mooi sesam schuitje legt. Zou zomaar met Kerst op tafel kunnen staan!
Er staan genoeg koolhydraatarme/keto weekmenu’s online om 2 jaar lang lekker gevarieerd te eten. Of maak je eigen keus uit de ruim 1100 gratis recepten. We wensen jullie heel veel eetplezier!
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Zo maak je de sesam kletskoppen met sambal
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Of reageer via onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Sesam kletskoppen met sambal
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Rooster het sesamzaad in een droog pannetje, doe over in een schaaltje en zet apart.
- Smelt de boter op laag vuur, doe over in een schaaltje en zet apart.
- Maal lijndaad fijn in een koffie- of notenmolentje of gebruik een ander keukenapparaat of vijzel.Splits het ei en weeg 25 gram eiwit af. (De rest gebruik je misschien voor een lekker omeletje?)
- Klop het eiwit los met een snufje zout. Mang met het sesamzaad, boter, lijnzaadmeel, een beetje zoetstof en sambal. Proef en breng op smaak met peper en meer sambal als je wilt.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 150 °C en leg een siliconen whoopie bakmat met 8 holtes klaar, zie foto. De rondjes zijn 2 millimeter diep en Ø 8 cm. (2e bakronde nodig)
- Verdeel een kleine hoeveelheid sesammassa in een holte en klop met een vork plat tot de holte helemaal bedekt en aaneengesloten is. Zo vul je alle holtes op. Maal er eventueel nog wat extra peper over.
- Heel dun uitrollen en rondjes uitsteken kan ook.
- Bak de kletskoppen 10 minuten, draai ze voorzichtig (!) om en bak ze nog eens 5 minuten in elk geval tot ze goed droog zijn. Hou in de gaten want als jouw over wat heter is verbranden ze snel. Eventueel de temperatuur lager instellen en iets langer laten drogen…
Bakken
- Bak de kletskoppen 8-10 minuten. draai ze voorzichtig (!) om en bak ze nog eens 5 minuten in elk geval tot ze goed droog zijn. Hou in de gaten want als jouw over wat heter is verbranden ze snel. Eventueel de temperatuur lager instellen en iets langer laten drogen…
- Laat de sesamkletskoppen met sambal afkoelen en uitharden op een rooster.
- Eet smakelijk!
Tip
- Als je de sesam kletskoppen wilt eten bij een geroosterde tomatensoep of courgetti Bolognese kan ik me zo voorstellen dat je er (in plaats van de sambal) basilicum, oregano, tijm, rozemarijn en wat knoflookpoeder aan toevoegt en het zoet helemaal achterwege laat.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Met zelfgemaakte filet American.
Hoe kom ik aan die bakvorm? Lijkt me nl super om te maken.
Dat staat ook al in de tekst, zoek naar een whoopievorm of platte macaronvorm. “Misschien lukt het ook met een platte macaronvorm, maar die zijn wel wat kleiner… Je kunt het mengsel anders ook heel dun uitrollen tussen bakpapier en dan uitsteken met een vorm.”
Heerlijke crackers, geen passende bakmat te krijgen. Ik maak nu 8 hoopjes sesambolletjes op de bakplaat. Een kookring (voor o.a. hamburger) eroverheen en flink aanduwen, gaat perfect.
Moet je het in een keer bakken? Past niet in mijn oventje maar meestal halveer ik de recepten is bij deze niet zo makkelijk ook vanwege het eiwit? Ik wil dus eerst de ene helft van beslag en als ze klaar zijn de andere bakken??
In twee keer moet wel kunnen hoor. Succes!
Ik maak steeds 8 stuks in 2 yorkshire puddingvormen, hiervoor gebruik ik anderhalf x het recept, heerlijk zijn ze.
Goei tip Janny, dank je!
Knapperig en krokant maar bitter door het roosteren van het sesamzaad, kon zo de kliko in. Volgende keer zonder roosteren proberen. De lijnzaadcrackers zijn lekker, daar vervang ik een deel van de zaden voor sesamzaad.
Ach wat jammer, te lang en te heet?
nee, achteraf blijk ik geroosterd sesamzaad gekocht te hebben, oeps foutje
Oh, jammer.
Dat ziet er weer lekker uit. Ik ga ze binnenkort maken.
De siliconen whoopie-mat is trouwens verkrijgbaar bij bol.com en bij kookwinkel.nl.
Groetjes Lia
Bij Bol.com hebben ze wel een Macaron mat maar dan zijn die holtes kleiner denk ik.
Dat zou kunnen, ik ken niet alle mat maten van Bol.
Heb al diverse gerechten gemaakt, allemaal even lekker.
Vandaag de sesamcrackers gemaakt. Heb deze in de yorkshirepuddingvorm gedaan, bij het omdraaien breken ze makkelijk. Maar dat maakt niet uit, de stukjes zijn ook goed. Heerlijk zijn ze.
Deze crackers zijn inderdaad wat kwetsbaarder dan bijvoorbeeld de pitten-zadencrackers. Goed aandrukken of aankloppen dus zodat de sesamzaadjes goed aan elkaar plakken. (ik heb even een extra regeltje toegevoegd in het recept hierover)
Deze crackers heb ik een paar weken geleden gemaakt. De volgende keer doe ik er meer sambal in, dan zijn ze voor mij lekkerder. Ik houd wel van extra pittig.
Zojuist de sesam kletskoppen gemaakt, weer eens een leuke afwisseling.
Ze zijn goed gelukt en smaken prima, heerlijk knapperig en krokant! Ik heb het mengsel eerst met een vork aangedrukt en daarna nog met een “natte vinger”. Verder is het gebruik van een siliconen whoopievorm heel prettig, voordeel is dan dat je crackers overal even dik zijn.
Dus bedankt voor dit recept!
Ja, inderdaad je krijgt heel mooie crackers op die manier. Ook best leuk! Dank voor je tip van de natte vinger. Groetje, AK
mm lijkt me wel wat, maar ik heb een andere vraag.
Waar koop jij dat mooie cracker bakvel van siliconen ?
Als je de tekst leest zie jet het 😉 In Nederland zijn vergelijkbare te krijgen als ‘macaronvormen’, met alleen zo’n opstaand randje.
hallo,
Heb ze net gemaakt maar het bleef 1 losse massa wat is er fout gegaan? Er staat niets over het eigeel, wat moet daar eigenlijk mee gebeuren?
gr monica
Ik kan hiervandaan natuurlijk niet zien hoe jij het precies doet. Als je het mengsel door elkaar roert is het inderdaad wat ‘los’, maar daarom moet je het met een vork ook stevig aandrukken in een vorm. Zoals je kunt zien op de foto’s. Juist om te voorkomen dat mensen te weinig eiwit gebruiken heb ik het gewicht erbij gezet.
De eierdooier gebruik je niet in het recept, maar die zou je kunnen gebruiken in een van deze gerechten: https://www.koolhydraatarmrecept.nl//ingredient/eidooiers/
Ik doe het zelf vaak gewoon door m’n omeletje extra de volgende dag ofzo…
Vandaag de sesamkletskoppen gemaakt. zeer goed gelukt. Ik deed iets meer sambal omdat ik daarvan houd. De suiker en zoutsnufjes heb ik vervangen door een half theelepeltje zoete ketjap manis. Zowel in sambal als kitjap zit veel verborgen zout. In een half theelepeltje zit dan een kwart theelepel suiker. (niet khd-arm AK). Ik was ook vergeten om de zaadjes vooraf te roosteren maar met gelijke baktijd en temperatuur pakte dat goed uit! Dank voor ’t recept.
De pitten lijnzaad crackers ook gemaakt. Volledig recept gevolgd. Toprecept!
Heerlijk, zo knapperig en krokant! Dank jewel!