bakvormen -siliconen

Schoonmaken van siliconen bakvormen

In de keuken gebruiken we zowel vormen van metaal als siliconen. Silicone is een duurzaam rubberproduct dat wordt verwarmd, behandeld, gekleurd en gevormd in talloze geinige vormen. Siliconen bakvormen zijn bovendien goed bestand tegen zowel warme als koude temperaturen, daardoor zijn ze multi inzetbaar in de keuken.  Van ijskoude ijsjes tot kokend heet gebak! Hoewel ze dus heel makkelijk in het gebruik zijn, is het schoonmaken van zo’n siliconenvorm soms wel een ‘dingetje’.  Vooral die met al die lollige hoekjes en gaatjes… Vandaag heb ik daarom voor jullie een artikeltje over het schoonmaken van siliconen bakvormen. Of het nu gaat om kleine siliconen bonbonvormpjes, cupcake vormpjes of grotere siliconen brood- en cakevormen, als je deze tips in je oren knoopt hou je ze hygiënisch schoon en gaan ze ook veel langer mee.

Advertentie

Sopje zonder schuurmiddelen!

Een enkel merk mag volgens de labels in de afwasmachine. Ik vind ik dat zelf absoluut geen succes. Ze worden niet echt droog en je proeft het vaatwasmiddel bij de volgende bakronde. Direct met de hand schoonmaken en heel goed drogen voordat je ze weer opbergt werkt voor mij het best.  Gebruik bij het schoonmaken echter nooit schuursponsjes of schuurmiddel. Daarmee beschadig je het oppervlak en zo tast je de anti aanbaklaag aan. Neem een warm sopje met afwasmiddel en een afwasborstel of een doekje om de vorm schoon te maken. Spoel je siliconen bakvormen goed na met schoon heet water.

Drogen van siliconen bakvormen

Droog de schone bakvormen gelijk goed af. ‘Zwiep’ het meeste water er eerst even af.  Dan de gehele vorm goed droogmaken, dat kan op verschillende manieren. Allereerst ouderwets met een theedoek. Gebruik liefst een niet pluizende, linnen theedoek. Je kunt ook de luie methode gebruiken. Dan droog je ze in de oven, stop de siliconen vormen 10 minuten in een oven van 160 graden. Laat ze in de oven afkoelen voordat je ze opbergt.  Dan weet je zeker dat ook de lastige hoekjes en gaatjes goed droog zijn.  Droog maken met een föhn kan ook, maar vind ik zelf een beetje vergezocht. Ik weet niet waar jullie je föhn bewaren maar bij mij ligt die echt niet in de keuken.

schoonmaken van siliconen bakvormen

Ontvetten met citroen of azijn

Als het niet lukt om de siliconen bakvormen onmiddellijk na gebruik schoon te maken, leg ze dan in heet water met citroensap of azijn.  Ook als de vorm vet geworden is dat een prima oplossing. Siliconen bakvormen zijn zo handig in het gebruik omdat ze van zichzelf non-stick zijn. Bij het bereiden is het daarom niet nodig om extra vet of olie te gebruiken. Invetten kan op zich geen kwaad, het zal op den duur wel vuil aantrekken en sneller ongewenste geurtjes afgeven. Een sopje met afwasmiddel is dan niet meer voldoende om ze echt schoon te krijgen. Om de vorm weer echt vetvrij te maken, doe je onverdunde schoonmaakazijn op een droge doek en maakt daarmee de vorm schoon. Wel heel goed naspoelen met heet water, anders smaakt je volgende baksel naar azijn, dat lijkt me niet de bedoeling…

stapeltje muffinvormpjesUitkoken

Je kunt kleinere vormpjes ook uitkoken. Breng water met een flinke hoeveelheid schoonmaakazijn aan de kook en stop de siliconen bakvormen voorzichtig in de pan. Laat ze zo een paar minuten koken. Doof het vuur en laat nog 10 minuten staan. Haal de vormen uit het de pan en spoel na met schoon water. Drogen zoals boven beschreven. 

Baking soda, tegen geurtjes, vlekken en bakresten

Mocht je vorm hardnekkige geurtjes, vlekken of bakresten hebben dan is baking soda echt een wondermiddel. Maak een papje van baking soda en een piepklein beetje water en smeer de vorm ermee in. Laat het goedje drogen en spoel schoon met met warm water. Drogen zoals hierboven beschreven. 

 

17 gedachten over “Schoonmaken van siliconen bakvormen”

  1. Met de dure energieprijzen momenteel is het toch beter een goede handdoek te gebruiken 🙂

 1. Amourette Leito

  Ik vind het vreselijk dat er vezels overblijven na het drogen. Enige tips voor een ander droogoptie?

 2. Mijn silicone bakmat kleeft aan elkaar. Ik krijg die niet meer los. Wat zou ik kunnen doen?

 3. Ik merk dat ze soms, als je ze een poosje niet hebt gebruikt, helemaal plakkerig worden. En dan weer afwassen in een sopje werkt niet. Wat kan ik dan het beste doen?

  1. In zo’n geval zou ik het proberen met de methode die ik beschrijf met Baking soda. Maar… heb je ze weleens in de afwasmachine gedaan? Dat kun je namelijk beter niet doen (tenminste niet met dat soort afwasmachine afwasmiddel) Volgens mij komt dat plakkerige door weekmakers, en die zijn erg ongezond, niet echt voedselveilig. Zijn ze al wat ouder misschien, want dat mocht toen nog. Misschien toch eens een begin maken met vervangen door echt voedselveilig siliconen…?

 4. Silicone vind ik een mooi rubberproduct. Ik heb zelf ook dergelijk bakvormen en wil ze nu eens goed schoonmaken. Interessant dat je ze beter niet in de vaatwasser kan doen.

 5. Dank voor het bevestigen van mijn juiste wijze van het schoonmaken van mijn siliconen-bakvormen. Dat over drogen in de oven was nieuwe informatie en het insmeren van hardnekkige vlekken met baking-soda ook! Hartstikke goede informatie.

 6. Margreet van der Zijden

  Hartelijk dank Anna-Karina en Hans voor de tips. Die van de oven vond ik een goede. Ga ik uitproberen..
  Groetjes Margreet

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven