sambal goreng boontjes

Goreng boontjes, romig bijgerecht

Deze sambal goreng boontjes is een heerlijk romig bijgerecht met als hoofdingrediënten sperzieboontjes, prei en kokosmelk en een berg lekkere specerijen uit de Oosterse keuken. Wil je het nog pittiger? Doe er dan meer sambal of rode peper door. Het spreekt voor zich dat je dit gerecht uitstekend vooraf kunt maken, misschien zelfs wel lekkerder.

Kokoscream vs kokosmelk

In dit soort gerechten gebruik ik vaak geen kokosmelk uit een blikje omdat ik dan met iets teveel beperkt houdbare kokosmelk blijf zitten. In plaats daarvan rasp ik eenvoudig wat van een blok santen over het gerecht. Dat bindt ook gelijk, ideaal dus. Zo’n blok kokoscream – santen ligt gewoon in de koelkast en is schier oneindig houdbaar, raspen, eventueel aanlengen met water en klaar. Al sinds 1980 behoort het tot de standaarduitrusting van mijn huishouden. Qua dikte bij de sambal goreng boontjes, kijk zelf even hoe dik het is en doe er dan naar eigen inzicht wat water bij of bind de saus een beetje met johannesbroodpitmeel.

Serveer deze overheerlijke sambal goreng boontjes met bloemkoolrijst (kort gebakken gemalen bloemkool, lijkt op rijst!)  of een ander Oosters gerecht. Als je vis eet dan zijn de tonijnspiesjes zeer aanbevelenswaardig. Die laatste is mijn favoriet, zo mjummie.

Meer recepten met sperzieboontjes

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de goreng boontjes

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Goreng boontjes, romig bijgerecht


sambal goreng boontjes

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst oktober 12, 2014

  • Aantal of hoeveelheid: 4 porties
  • Koolhydraten: 5 gr. pp (4 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 5 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Klaar in: 25 minuten

Sambal goreng boontjes is een koolhydraatarm bijgerecht van sperzieboontjes met kokos. Maak het nóg pittiger met meer sambal of rode peper.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Haal de boontjes af en kook ze in 5 minuten beetgaar. Spoel ze in een vergiet onder koud stromend water af, dan blijven ze mooi groen.
  2. Fruit de prei in wat ghee ongeveer 2 minuten in een wok of ruime koekenpan. Temper het vuur en knijp knoflook erboven uit. Voeg gemberpoeder, trassi, sojasaus en sambal toe. Bak dit ongeveer 5 minuten mee. Let op dat de trassi zich goed verspreidt.
  3. Voeg de boontjes toe en rasp er santen van een blok overheen (of 50 ml. kokosmelk uit blik). Laat 10 minuten zachtjes garen. Proef en voeg zonodig wat bouillonpoeder toe.
  4. Qua dikte: kijk zelf even hoe dik het is en doe er dan naar eigen inzicht wat water bij of bind het een beetje met johannesbroodpitmeel.
  5. Smikkelen en smullen met die tonijnspiesjes!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 gedachten over “Goreng boontjes, romig bijgerecht”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

335 Shares
Share234
Pin101
Tweet