Deze sambal goreng boontjes is een heerlijk romig bijgerecht met als hoofdingrediënten sperzieboontjes, prei en kokosmelk en een berg lekkere specerijen uit de oosterse keuken. Wil je het wat pittiger? Doe er dan meer sambal of rode peper door. Het spreekt voor zich dat je dit gerecht uitstekend vooraf kunt maken, misschien zelfs wel lekkerder. Serveer deze overheerlijke koolhydraatarme sambal goreng boontjes met bloemkoolrijst of een ander oosters gerecht. Als je vis eet dan zijn de tonijnspiesjes zeer aanbevelenswaardig. Die laatste is mijn favoriet, zo mjummie. Per portie reken je 3 gram koolhydraten voor deze overheerlijke boontjes.
Kokoscream vs kokosmelk
In dit soort gerechten gebruik ik vaak geen kokosmelk uit een blikje omdat ik dan met iets teveel beperkt houdbare kokosmelk blijf zitten. In plaats daarvan rasp ik eenvoudig wat van een blok santen over het gerecht. Dat bindt ook gelijk, ideaal dus. Zo’n blok kokoscream – santen ligt gewoon in de koelkast en is schier oneindig houdbaar, raspen, eventueel aanlengen met water en klaar. Al sinds 1980 behoort het tot de standaarduitrusting van mijn huishouden. Qua dikte bij de sambal goreng boontjes, kijk zelf even hoe dik het is en doe er dan naar eigen inzicht wat water bij of bind de saus een beetje met konjacpoeder.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de goreng boontjes
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Goreng boontjes, romig bijgerecht
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 350 g sperzieboontjes
- 75 g prei
- ghee of roomboter, of ander bakvet
- 1 teentje knoflook
- 1 tl gemberpoeder
- ½ tl trassi, of meer naar smaak (garnalenpasta)
- 1 – 2 el sojasaus, type Tamari
- 1 el sambal, of rode peper nar smaak
- 20 g kokoscream, van een blok geraspt of 50 ml kokosmelk uit blik
Optioneel
- bouillonpoeder
- 1 snufje konjacpoeder
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Kook de boontjes in 5 minuten beetgaar. Spoel ze in een vergiet onder koud stromend water af, dan blijven ze mooi groen.
- Snijd de prei in ringen en spoel schoon. Fruit de prei 2 minuten in een wok of ruime koekenpan in bakvet. Knijp knoflook erboven uit, voeg gemberpoeder, trassi, sojasaus en sambal toe. Roer om en bak alles ongeveer 5 minuten mee. Let vooral op dat de trassi zich goed verspreidt.
- Voeg de boontjes toe en rasp er santen van een blok overheen (of 50 ml kokosmelk uit blik). Laat 10 minuten zachtjes garen. Proef en voeg naar smaak wat bouillonpoeder toe.
- Qua dikte: kijk zelf even hoe dik het is en doe er dan naar eigen inzicht wat water bij of bind het een beetje met konjacpoeder.
- Smikkelen en smullen met tonijnspiesjes: https://www.koolhydraatarmrecept.nl/tonijnspiesjes en een beetje bloemkoolrijst!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Ik ben vegetariër en heb de trassi weggelaten. Was alsnog smullen!
wat is eventueel een vervanger van trassi? wil liever geen vlees/vis eten.
Eigenlijk is dat zo specifiek van smaak dat dat niet echt na te bootsen is. Dan kun je het beter weglaten.
Weer een hit! Ik heb in knoflook/koreanderolie gemarineerde kipreepjes toegevoegd aan het recept. Heerlijk gesmuld!
Vanavond gegeten: héérlijk! Ik wilde er tonijnspiesjes bij eten, maar kon niet aan verse tonijn komen. Heb toen spiezen gemaakt van gemarineerde pangafilet met ertussen stukjes zalm en paprika.Man, we hebben echt heel lekker gegeten.