Deze sambal goreng boontjes is een heerlijk romig bijgerecht met als hoofdingrediënten sperzieboontjes, prei en kokosmelk en een berg lekkere specerijen uit de Oosterse keuken. Wil je het nog pittiger? Doe er dan meer sambal of rode peper door. Het spreekt voor zich dat je dit gerecht uitstekend vooraf kunt maken, misschien zelfs wel lekkerder.
Kokoscream vs kokosmelk
In dit soort gerechten gebruik ik vaak geen kokosmelk uit een blikje omdat ik dan met iets teveel beperkt houdbare kokosmelk blijf zitten. In plaats daarvan rasp ik eenvoudig wat van een blok santen over het gerecht. Dat bindt ook gelijk, ideaal dus. Zo’n blok kokoscream – santen ligt gewoon in de koelkast en is schier oneindig houdbaar, raspen, eventueel aanlengen met water en klaar. Al sinds 1980 behoort het tot de standaarduitrusting van mijn huishouden. Qua dikte bij de sambal goreng boontjes, kijk zelf even hoe dik het is en doe er dan naar eigen inzicht wat water bij of bind de saus een beetje met johannesbroodpitmeel.
Serveer deze overheerlijke sambal goreng boontjes met bloemkoolrijst (kort gebakken gemalen bloemkool, lijkt op rijst!) of een ander Oosters gerecht. Als je vis eet dan zijn de tonijnspiesjes zeer aanbevelenswaardig. Die laatste is mijn favoriet, zo mjummie.
Meer recepten met sperzieboontjes
Klik voor vergrotingen
Zo maak je de goreng boontjes
Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!
Goreng boontjes, romig bijgerecht

Door oktober 12, 2014
Geplaatst- Maaltijdgang: Bijgerecht
- Aantal of hoeveelheid: 4 porties
- Koolhydraten: 5 gr. pp (4 porties uit recept)
- Voorbereiding: 5 minuten
- Kooktijd: 20 minuten
- Klaar in: 25 minuten
Sambal goreng boontjes is een koolhydraatarm bijgerecht van sperzieboontjes met kokos. Maak het nóg pittiger met meer sambal of rode peper.
Ingrediënten
- 350 gram sperzieboontjes 12,6 khd
- 75 gram prei 2,85 khd
- ghee 0 khd of ander bakvet
- 1 teentje knoflook 0,6 khd
- 1 theelepel gemberpoeder
- ½ theelepel trassi of meer naar smaak (garnalenpasta)
- 1-2 eetlepels sojasaus 1 khd type Tamari
- 1 eetlepel sambal of rode peper nar smaak
- 20 gram kokoscream 0,8 khd van een blok geraspt
- groentebouillon poeder OPTIONEEL naar smaak
- johannesbroodpitmeel OPTIONEEL naar eigen inzicht
Bereiding
- Haal de boontjes af en kook ze in 5 minuten beetgaar. Spoel ze in een vergiet onder koud stromend water af, dan blijven ze mooi groen.
- Fruit de prei in wat ghee ongeveer 2 minuten in een wok of ruime koekenpan. Temper het vuur en knijp knoflook erboven uit. Voeg gemberpoeder, trassi, sojasaus en sambal toe. Bak dit ongeveer 5 minuten mee. Let op dat de trassi zich goed verspreidt.
- Voeg de boontjes toe en rasp er santen van een blok overheen (of 50 ml. kokosmelk uit blik). Laat 10 minuten zachtjes garen. Proef en voeg zonodig wat bouillonpoeder toe.
- Qua dikte: kijk zelf even hoe dik het is en doe er dan naar eigen inzicht wat water bij of bind het een beetje met johannesbroodpitmeel.
- Smikkelen en smullen met die tonijnspiesjes!
© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet
Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!
Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm
5 gedachten over “Goreng boontjes, romig bijgerecht”
Ik ben vegetariër en heb de trassi weggelaten. Was alsnog smullen!
wat is eventueel een vervanger van trassi? wil liever geen vlees/vis eten.
Eigenlijk is dat zo specifiek van smaak dat dat niet echt na te bootsen is.
Weer een hit! Ik heb in knoflook/koreanderolie gemarineerde kipreepjes toegevoegd aan het recept. Heerlijk gesmuld!
Vanavond gegeten: héérlijk! Ik wilde er tonijnspiesjes bij eten, maar kon niet aan verse tonijn komen. Heb toen spiezen gemaakt van gemarineerde pangafilet met ertussen stukjes zalm en paprika.Man, we hebben echt heel lekker gegeten.