sambal goreng boontjes

Goreng boontjes, romig bijgerecht

Deze sambal goreng boontjes is een heerlijk romig bijgerecht met als hoofdingrediënten sperzieboontjes, prei en kokosmelk en een berg lekkere specerijen uit de oosterse keuken. Wil je het nog pittiger? Doe er dan meer sambal of rode peper door. Het spreekt voor zich dat je dit gerecht uitstekend vooraf kunt maken, misschien zelfs wel lekkerder.

Kokoscream vs kokosmelk

In dit soort gerechten gebruik ik vaak geen kokosmelk uit een blikje omdat ik dan met iets teveel beperkt houdbare kokosmelk blijf zitten. In plaats daarvan rasp ik eenvoudig wat van een blok santen over het gerecht. Dat bindt ook gelijk, ideaal dus. Zo’n blok kokoscream – santen ligt gewoon in de koelkast en is schier oneindig houdbaar, raspen, eventueel aanlengen met water en klaar. Al sinds 1980 behoort het tot de standaarduitrusting van mijn huishouden. Qua dikte bij de sambal goreng boontjes, kijk zelf even hoe dik het is en doe er dan naar eigen inzicht wat water bij of bind de saus een beetje met johannesbroodpitmeel.

Serveer deze overheerlijke sambal goreng boontjes met bloemkoolrijst (kort gebakken gemalen bloemkool, lijkt op rijst!)  of een ander oosters gerecht. Als je vis eet dan zijn de tonijnspiesjes zeer aanbevelenswaardig. Die laatste is mijn favoriet, zo mjummie.

sambal goreng boontjes

Meer recepten met sperzieboontjes

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de goreng boontjes

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

sambal goreng boontjes

Goreng boontjes, romig bijgerecht

Sambal goreng boontjes is een koolhydraatarm bijgerecht van sperzieboontjes met kokos. Maak het nóg pittiger met meer sambal of rode peper.
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Bijgerecht
Keuken: Oosters
Trefwoord: kruidig
Voorbereiden: 5 min
Koken: 20 min
Totale tijd: 25 min

Koolhydraten - hoeveelheid

5 gram koolhydraten per portie
Uit recept: 4 porties

Ingrediënten

Optioneel

Bereiden

  • Kook de boontjes in 5 minuten beetgaar. Spoel ze in een vergiet onder koud stromend water af, dan blijven ze mooi groen.
  • Snijd de prei in ringen en spoel schoon. Fruit de prei 2 minuten in een wok of ruime koekenpan in bakvet. Knijp knoflook erboven uit, voeg gemberpoeder, trassi, sojasaus en sambal toe. Roer om en bak alles ongeveer 5 minuten mee. Let vooral op dat de trassi zich goed verspreidt.
  • Voeg de boontjes toe en rasp er santen van een blok overheen (of 50 ml kokosmelk uit blik). Laat 10 minuten zachtjes garen. Proef en voeg naar smaak wat bouillonpoeder toe.
  • Qua dikte: kijk zelf even hoe dik het is en doe er dan naar eigen inzicht wat water bij of bind het een beetje met johannesbroodpitmeel.
  • Smikkelen en smullen met tonijnspiesjes: https://www.koolhydraatarmrecept.nl/tonijnspiesjes en een beetje bloemkoolrijst!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 reacties op “Goreng boontjes, romig bijgerecht”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

440 Shares
Share330
Pin110
Tweet