saag paneer met gele bloemkoolrijst

Saag paneer met gele bloemkoolrijst

Deze saag paneer met gele bloemkoolrijst is ónze koolhydraatarme vertaling van de beroemde Indiase saag paneer. Lekker kruidig en romig, precies goed! Wij zijn gek op de Indiase keuken. Ik vooral vanwege alle exotisch smakende specerijen die men gebruikt en mijn heer Hans vooral omdat er ook heel veel vegetarische Indiase gerechten bestaan.
Als je wel eens in een Indiaas restaurantje hebt gegeten is de kans dat je saag of palak paneer op de menukaart hebt zien staan ongeveer 99%. Deze vegetarische curry is namelijk ontzettend populair, ook in Nederland! Eigenlijk zou je het de spinazie à la crème van India kunnen noemen.

Gemakkelijk gerecht

Het is ongelooflijk makkelijk om onze saag paneer met gele bloemkoolrijst te maken. Als je tenminste de 4 specerijen in huis hebt die er in gaan: gemalen koriander, gemberpoeder,  garam masala, en komijn. Mocht je die niet hebben, dan zijn ze uiterst betaalbaar te koop in elke toko en wat prijziger in de supermarkt.
Verder gaat in de saag paneer spinazie (saag, palak) en heel milde kaas (paneer, panir). Wij gebruikten diepvries spinazie, omdat die wat minder vocht loslaat. Het scheelt ook snij- en haktijd 😉  In de bloemkoolrijst verwerken we nog stukjes tomaat en een snuf kurkuma. Bij elkaar een heerlijk aromatische, Indiase koolhydraatarme hoofdmaaltijd. Lekker vegetarisch ook nog!

Paneer of panir

De paneer wordt tegenwoordig, net als feta van het merk Apetina, in een blok verkocht bij de supermarkt, zie foto’s. Paneer is een kaas, gemaakt van koemelk, die veel wordt gegeten in India. Het woord paneer is afgeleid van het woord panir, wat kaas betekent. Paneer is hoog in eiwit en laag in zout, wat voor een kaas uniek is. Het hoge eiwitgehalte maakt de paneer een ideale koolhydraatarme vleesvervanger.

Mild en subtiel

Paneer is niet alleen hoog gewaardeerd in India, maar ook in Pakistan, Bangladesh, Nepal, Afghanistan en Sri Lanka lusten ze er wel pap van. Paneer heeft een subtiele en milde smaak en neemt daardoor makkelijk de smaak van kruiden en sauzen op. De kaas is te gebruiken in zowel warme als koude gerechten. In koude gerechten lijkt het qua structuur op cottage cheese en in warme gerechten lijkt het qua structuur op kip. De kaas smelt niet en je kunt de blokjes daardoor makkelijk bakken. Bron: Apetina (#nospon).

Verschil tussen saag paneer en palak paneer

Officieel is er een subtiel verschil tussen beide Indiase gerechten. Palak betekent spinazie in Hindi. In het gerecht palak paneer gebruikt je uitsluitend spinazie en geen room maar boter. In de saag paneer kunnen allerlei groene bladgroenten verwerkt zijn en er zit room in. Wij hebben ons gerecht daarom saag paneer met gele bloemkoolrijst genoemd.

saag paneer met gele bloemkoolrijst

saag paneer met gele bloemkoolrijst

Ook lekker:

Zo maak je saag paneer met gele bloemkoolrijst

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


saag paneer met gele bloemkoolrijst

Saag paneer met gele bloemkoolrijst

door Anna-Karina van Denderen
Lekker kruidig en romig, precies goed! Deze saag paneer met gele bloemkoolrijst is ónze koolhydraatarme vertaling van de beroemde Indiase saag paneer.
5 van 2 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Oosters
Trefwoord: fornuisgerecht, snel
Voorbereiden: 5 min
Koken: 15 min
Totale tijd: 20 min

Koolhydraten per hoeveelheid

10 gram koolhydraten per portie
Koolhydraten 10 g
Uit recept: 2 porties

Ingrediënten

GELE BLOEMKOOLRIJST

Bereiden

  • Snijd de paneer in blokjes en bak in een hapjespan rondom in olie tot ze net beginnen te kleuren. Schep de blokjes uit de pan en zet apart.
  • Snijd de ui grof en fruit in de hapjespan glazig. Knijp de knoflook erboven uit en voeg ook de specerijen toe. Roer om en bak 2 minuten mee. (Oh die geur!). Voeg zo nodig wat olie toe. Voeg dan de blokjes spinazie toe en laat ontdooien. Proef en voeg zout naar smaak toe.
  • Roer de blokjes gebakken paneer erdoor en een scheut slagroom tot de gewenste binding is bereikt. Sommige mensen willen graag een soort dun soepje, wij houden het grover. Warm alles door, terwijl je de bloemkoolrijst bakt.
BLOEMKOOLRIJST BAKKEN
  • Halveer de tomaat, verwijder de pitten en snijd in blokjes. Bak de bloemkoolrijst met de tomatenblokjes en een snuf kurkuma ongeveer 2 minuten op hoog vuur. Steeds blijven omscheppen, ik gebruik daarvoor twee houten spatels. Als de rijst flink gaat 'stomen', is het gaar. Te lang gebakken vind ik muf smaken.
  • Dien de rijst en saag paneer onmiddellijk op en geniet!
  • Restje over? Kluts 2 eieren en meng alles door elkaar, bakken in de koekenpan en je hebt een heerlijke snelle lunch!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 10 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 reacties op “Saag paneer met gele bloemkoolrijst”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like