Deze saag paneer met gele bloemkoolrijst is ónze koolhydraatarme vertaling van de beroemde Indiase saag paneer. Lekker kruidig en romig, precies goed! Wij zijn gek op de Indiase keuken. Ik vooral vanwege alle exotisch smakende specerijen die men gebruikt en mijn heer Hans vooral omdat er ook heel veel vegetarische Indiase gerechten bestaan.
Als je wel eens in een Indiaas restaurantje hebt gegeten is de kans dat je saag of palak paneer op de menukaart hebt zien staan ongeveer 99%. Deze vegetarische curry is namelijk ontzettend populair, ook in Nederland! Eigenlijk zou je het de spinazie à la crème van India kunnen noemen. Hoe dan ook, het gerecht in deze vorm bevat 12 gram koolhydraten per portie.
Gemakkelijk gerecht
Het is ongelooflijk makkelijk om onze saag paneer met gele bloemkoolrijst te maken. Als je tenminste de 4 specerijen in huis hebt die er in gaan: gemalen koriander, gemberpoeder, garam masala, en komijn. Mocht je die niet hebben, dan zijn ze uiterst betaalbaar te koop in elke toko en wat prijziger in de supermarkt. Verder gaat in de saag paneer spinazie (saag, palak) en heel milde kaas (paneer, panir). Wij gebruikten diepvries spinazie, omdat die wat minder vocht loslaat. Het scheelt ook snij- en haktijd 😉 In de bloemkoolrijst verwerken we nog stukjes tomaat en een snuf kurkuma. Bij elkaar een heerlijk aromatische, Indiase koolhydraatarme hoofdmaaltijd. Lekker vegetarisch ook nog!
Paneer of panir
De paneer wordt tegenwoordig, net als feta van het merk Apetina, in een blok verkocht bij de supermarkt, zie foto’s. Paneer is een kaas, gemaakt van koemelk, die veel wordt gegeten in India. Het woord paneer is afgeleid van het woord panir, wat kaas betekent. Paneer is hoog in eiwit en laag in zout, wat voor een kaas uniek is. Het hoge eiwitgehalte maakt de paneer een ideale koolhydraatarme vleesvervanger. Deze ‘kaas’ bevat wel koolhydraten.
Mild en subtiel
Paneer is niet alleen hoog gewaardeerd in India, maar ook in Pakistan, Bangladesh, Nepal, Afghanistan en Sri Lanka lusten ze er wel pap van. Paneer heeft een subtiele en milde smaak en neemt daardoor makkelijk de smaak van kruiden en sauzen op. De kaas is te gebruiken in zowel warme als koude gerechten. In koude gerechten lijkt het qua structuur op cottage cheese en in warme gerechten lijkt het qua structuur op kip. De kaas smelt niet en je kunt de blokjes daardoor makkelijk bakken. Bron: Apetina (#nospon). Eventueel te vervangen door halloumi, dat smelt ook niet.
Verschil tussen saag paneer en palak paneer
Officieel is er een subtiel verschil tussen beide Indiase gerechten. Palak betekent spinazie in Hindi. In het gerecht palak paneer gebruikt je uitsluitend spinazie en geen room maar boter. In de saag paneer kunnen allerlei groene bladgroenten verwerkt zijn en er zit room in. Wij hebben ons gerecht daarom saag paneer met gele bloemkoolrijst genoemd.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je saag paneer met gele bloemkoolrijst
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Saag paneer met gele bloemkoolrijst
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 175 g paneer, te vervangen door halloumi
- olijfolie
- 450 g spinazie (wilde), diepvries
- 75 g ui
- 1 teentj knoflook, of meer
- ½ tl komijn
- 1 tl garam masala
- 1 tl gemberpoeder, of gebruik verse
- 1½ tl korianderpoeder
- 30 ml slagroom, of meer
- zout
GELE BLOEMKOOLRIJST
- 300 gr bloemkoolrijst
- snuf kurkuma
- 50 g tomaat, 1 stuks, zonder zaad in blokjes gesneden
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snijd de paneer in blokjes en bak in een hapjespan rondom in olie tot ze net beginnen te kleuren. Schep de blokjes uit de pan en zet apart.
- Snijd de ui grof en fruit in de hapjespan glazig. Knijp de knoflook erboven uit en voeg ook de specerijen toe. Roer om en bak 2 minuten mee. (Oh die geur!). Voeg zo nodig wat olie toe. Voeg dan de blokjes spinazie toe en laat ontdooien. Proef en voeg zout naar smaak toe.
- Roer de blokjes gebakken paneer (eventueel te vervangen door halloumi, dat smelt ook niet) erdoor en een scheut slagroom tot de gewenste binding is bereikt. Sommige mensen willen graag een soort dun soepje, wij houden het grover. Warm alles door, terwijl je de bloemkoolrijst bakt.
BLOEMKOOLRIJST BAKKEN
- Halveer de tomaat, verwijder de pitten en snijd in blokjes. Bak de bloemkoolrijst met de tomatenblokjes en een snuf kurkuma ongeveer 2 minuten op hoog vuur. Steeds blijven omscheppen, ik gebruik daarvoor twee houten spatels. Als de rijst flink gaat 'stomen', is het gaar. Te lang gebakken vind ik muf smaken.
- Dien de rijst en saag paneer onmiddellijk op en geniet!
- Restje over? Kluts 2 eieren en meng alles door elkaar, bakken in de koekenpan en je hebt een heerlijke snelle lunch!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Heerlijk gegeten. Wel wat aanpassingen gedaan. Zo heb ik de slagroom vervangen door kokos cream en paneer vervangen door yellow burger in blokjes. Het was echt super. Bedankt Anna Karina en meneer Hans
Super dank je wel, ik ben nog steeds blij met jullie recepten!!
Alles smaakt zo heerlijk, zoals deze; heerlijk ook de dag erna de restjes in ei verwerkt zoals jullie aangaven, helemaal perfect voor de lunch😀
Dank je wel voor de prachtige recepten!!
Waar is de saag te koop en koop je bloemkoolrijst kant en klaar of maak je die zelf?
Klik maar even op het ingrediënt, dan krijg je meer info Els.