roomkaas met pepernoten

Roomkaas met pepernoten dessert

Dit mooie en hemelse Roomkaas met pepernoten dessert hebben jullie te danken aan de enorme berg pepernoten (500 gr.) die ik had gemaakt. Wat zou je daar nog meer mee kunnen? Een feestelijk toetje in een glaasje is het geworden, een soort cheesecake. Stoere pepernoten met zachte, zoutige roomkaas, knisperende amandelen en romige Griekse yoghurt vormen dit hemelse dessert. Ik ben -ongelogen- helemaal niet zo’n fan een zoet nagerecht. Geef mij een kaasplankje en je hoort me niet meer! We zijn sinds ik de website heb (2014) veel vaker dessert gaan eten, mijn smoes is dat het moet voor mijn pottenkijkers.

Roomkaas met pepernoten of crunchy kruidnoten?

Ik maakte dit toetje met deze echte pepernoten omdat ik die op voorraad had, maar je kunt uiteraard ook kruidnootjes nemen. Dus de eerstvolgende keer dat je een van beiden gaat bakken, even wat bewaren voor je Roomkaas met pepernoten dessert. Ook goed om te melden dat je de pepernoten goed kunt invriezen! Als je het met kerst wilt serveren, bereid dan zoveel mogelijk voor. Dus meng de roomkaas vooraf al en breek ook vast stukjes van de pepernoten, dan is het samenstellen een ‘piece of cake’.

roomkaas met pepernoten

Dessert, toetje of nagerecht?

Nederlanders eten pas sinds de Middeleeuwen zoete desserts. Vanaf de Middeleeuwen at men Hipocras om de na de maaltijd te bevorderen. Dat was wijn gemengd met specerijen en suiker. In de hogere kringen verdween die medicinale toepassing echter naar de achtergrond. Daar werd de lekkernij  aan het eind van een meergangenmaaltijd een dagelijkse gewoonte. Zo’n afsluitende gang noem je een dessert, nagerecht, toespijs of toetje. Allemaal synoniemen voor hetzelfde, wel elk met hun eigen (etymologische) oorsprong. Als je alles wilt weten over de herkomst van de verschillende woorden en gebruiken lees dan dit uitgebreide artikel van Nicoline van der Sijs (sept. 2012 – Onze Taal).

roomkaas met pepernoten

Kijk hier voor andere heerlijke nagerechten

Zo maak je dit Roomkaas met pepernoten dessert

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

Roomkaas met pepernoten dessert


roomkaas met pepernoten

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst november 14, 2017

  • Aantal of hoeveelheid: 2-4 porties
  • Koolhydraten: 7,5 gr - 3,6 khd pp (2-4 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten

Stoere pepernoten met zachte, zoutige roomkaas, knisperende amandelen en romige Griekse yoghurt vormen dit hemelse Roomkaas met pepernoten dessert.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Voor de vulling breek je echte pepernoten of de crunchy kruidnootjes in stukjes. Een handje per portie is ruim voldoende. (6 khd) Of kruidnootjes.
  2. Meng de amandelpasta en roomkaas, proef en voeg zoetstof naar smaak toe, ik gebruikte 10 druppels met een heerlijke caramelsmaak.
  3. Stel het toetje vlak voor het serveren samen: laagje pepernoten, dan de roomkaas, weer een laagje pepernoten met geroosterde amandelen. Sluit af met ongezoete Griekse yoghurt en garneer met een paar achterhouden stukjes pepernoot en amandel.
  4. Een heerlijke afsluiter van een gezellige maaltijd met een lekker sterke espresso stel ik voor!
  5. NB: Dit zijn best flinke porties, de helft in een kleiner glaasje past beter in een meergangen-maaltijd.

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

349 Shares
Share109
Pin240
Tweet