roomkaas met pepernoten dessert

Roomkaas met pepernoten dessert

Dit hemelse roomkaas met pepernoten dessert hebben jullie te danken aan de enorme berg koolhydraatarme pepernoten (500 gram) die ik had gemaakt. Want die aten we niet in 1x op uiteraard, dus wat zou je daar nog meer mee kunnen doen? Een feestelijk toetje in een glaasje is het geworden, een soort cheesecake. Stoere pepernoten met zachte, zoutige roomkaas, knisperende amandelen en romige Griekse yoghurt vormen dit koolhydraatarme dessert. Ik ben -ongelogen- helemaal niet zo’n fan een zoet nagerecht. Geef mij een lekker kaasplankje en je hoort me niet meer! We zijn sinds de website (2014) veel vaker koolhydraatarme desserts gaan eten. Mijn smoes is dat het moet voor mijn pottenkijkers.

Met pepernoten of crunchy kruidnoten?

Ik maakte dit koolhydraatarme toetje met deze echte koolhydraatarme pepernoten omdat ik die op voorraad had. Maar je kunt uiteraard ook crunchy kruidnootjes nemen. Dus de eerstvolgende keer dat je een van beiden gaat bakken, even wat bewaren voor je roomkaas met pepernoten dessert. Ook goed om te melden dat je die koolhydraatarme pepernoten goed kunt invriezen! Als je het met kerst wilt serveren, bereid dan zoveel mogelijk voor. Dus meng de roomkaas vooraf al en breek ook vast stukjes van de pepernoten, dan is het samenstellen een ‘piece of cake’. 

Dessert, toetje of nagerecht?

Nederlanders eten pas sinds de Middeleeuwen zoete desserts. Vanaf de Middeleeuwen at men Hipocras om de spijsvertering na de maaltijd te bevorderen. Dat was wijn gemengd met specerijen en suiker. In de hogere kringen verdween die medicinale toepassing echter naar de achtergrond. Daar werd de afsluitende lekkernij een dagelijkse gewoonte. Zo’n laatste gang noem je een dessert, nagerecht, toespijs of toetje. Allemaal synoniemen voor hetzelfde, wel elk met hun eigen etymologische oorsprong. Als je alles wilt weten over de herkomst van de verschillende woorden en gebruiken lees dan dit uitgebreide artikel van Nicoline van der Sijs (september 2012 – Onze Taal). 

Kijk hier voor andere heerlijke koolhydraatarme nagerechten.

roomkaas met pepernoten dessert

roomkaas met pepernoten dessert

roomkaas met pepernoten dessert

Zo maak je dit Roomkaas met pepernoten dessert

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


roomkaas met pepernoten dessert

Roomkaas met pepernoten dessert

door Anna-Karina van Denderen
Stoere, echte koolhydraatarme pepernoten met zachte, zoutige roomkaas, knisperende amandelen en romige Griekse yoghurt vormen dit hemelse roomkaas met pepernoten dessert.

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 197

5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Nagerecht - Toetje - Dessert, Tussendoortje (zoet)
Keuken: Europees
Trefwoord: gebak zoet, koek en snoep, knutselen in de keuken
Voorbereiden: 10 min
Totale tijd: 10 min

Koolhydraten per hoeveelheid

3,6 gram koolhydraten per portie
Koolhydraten 3.6 g
Uit recept: 4 porties

Ingrediënten

Pepernoten of kruidnoten, zie voor recepten de links onder

Bereiden

  • Voor de vulling breek je echte pepernoten of de crunchy kruidnootjes in stukjes. Een handje per portie is ruim voldoende. TIP: de pepernoten kun je invriezen 🙂
  • Meng de amandelpasta met roomkaas. Proef en voeg zoetstof naar smaak toe.
  • Rooster het amandelschaafsel.
Samenstellen
  • Begin onderin een glas met een laagje pepernoten, dan de amandel-roomkaas, een laagje pepernoten en geroosterd amandelschaafsel. Sluit tot slot af met ongezoete Griekse yoghurt en garneer met een paar achterhouden stukjes pepernoot en amandelschaafsel.
  • Een heerlijke afsluiter. Met een lekker sterke espresso stel ik voor!
Groepsdiner?
  • Wil je dit meenemen als sharing dessert voor een vrienden- of burenfeestje of familie(kerst)diner? Goed om te melden dat je de pepernoten goed kunt invriezen! Bereid zoveel mogelijk voor. Meng de amandel-roomkaas vooraf en breek de pepernoten. Daarna is het samenstellen van je roomkaas met pepernoten dessert echt een ‘piece of cake’.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 8 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken je onze Facebook pagina al?

Like