roomboterkoekjes op een plankje

Roomboterkoekjes, koolhydraatarm koekje

Het perfecte koolhydraatarme koekje voor bij de koffie of thee! Deze amandel roomboterkoekjes lijken wel wat op de Turkse zachte zoete amandelkoekjes, ook lekker om er rozenwater in te verwerken! Ik heb ze in diverse uitvoeringen gemaakt. Omdat we in de kersttijd zitten vond ik het leuk om koolhydraatarme kerstkransjes te maken. Je ziet ze met een gat erin als kransje met en zonder icing erop en roomboterkoekjes met verschillende nootjes. Allemaal even lekker, ik ben heel benieuwd wat jullie ervan bakken!

Greensweet stevia Icing

Van Greensweet stevia kreeg ik wat verschillende soorten zoetstof opgestuurd om uit te proberen. Ik gebruikte Greensweet xtra sweet en de icing voor deze amandel roomboterkoekjes en ze hebben totaal geen bittere bijsmaak. Dat is wel echt een voordeel ten opzichte van bakken met pure stevia. Er zat ook een flesje ‘vloeibare stevia’ in het pakketje, die is perfect in mijn basisdressing, de heerlijke kaasspreads (heksenkaas®) en in de Griekse yoghurt. Een paar drupjes is echt meer dan genoeg en ook daar geen bijsmaak.

roomboterkoekjes met kerstboom kerstkransjes

Netto koolhydraten in de icing: nul

Als je naar de ingrediëntenlijst kijkt en de voedingswaardetabel, zie je dat de Icing 99,8 gram koolhydraten bevat. Toch kan het product gebruikt worden in een koolhydraatarm dieet omdat het wel als een koolhydraat wordt beschouwd maar in het lichaam NIET wordt opgenomen als een koolhydraat. Het wordt in het lichaam niet omgezet in energie en bevat dus geen calorieën. Het verlaat je lichaam d.m.v. de urinewegen.

Welke suiker vervanger?

Wat zoetstoffen betreft ben ik een redelijk kritische consument. Ik schreef eerder al eens een artikel over suiker vervangen. Tegenwoordig gebruik ik bij voorkeur uitsluitend (zuivere) stevia en erythritol, dat is er in diverse  samenstellingen en soorten. De ene is geschikter om te bakken, de ander kun je in de koffie, thee of yoghurt doen als je écht niet kan wennen aan een minder zoete smaak. Geinig om te ontdekken dat die icing op zo’n koekje ook echt een leuk koud mondgevoel geeft, dat is een bij effect van erythritol en pakt lollig uit. Oja en GMO-vij, ook niet onbelangrijk.

Smaakvariaties voor de roomboterkoekjes

Maak de amandel roomboterkoekjes ook eens met anijs- of venkelzaad, gemberpoeder, kardemom, vanille, speculaas of rozenwater als je de Turkse koekjes ook zo lekker vindt.

Meer recepten voor lekkere koolhydraatarm gebak en koekjes.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze koolhydraatarme roomboterkoekjes

Laat je het me even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op mijn Facebookpagina (ook voor foto’s), Twitter, Pinterest en Instagram. Altijd leuk & alvast dank!

Roomboterkoekjes, koolhydraatarm koekje


roomboterkoekjes op een plankje

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst oktober 15, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 16 koekjes
  • Koolhydraten: 0,9 gr khd per koekje (16 koekjes uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • Klaar in: 1 uur 30 minuten

Het perfecte koolhydraatarme koekje voor bij de koffie of thee, deze amandel roomboterkoekjes lijken wel wat op de Turkse koekjes.Het perfecte koolhydraatarme koekje voor bij de koffie of thee, deze amandel roomboterkoekjes lijken wel wat op de Turkse koekjes.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Smelt de roomboter op zacht vuur. Klopt het ei los en kneed de helft van het ei met amandelmeel, citroenrasp, zoetstof, zout en de gesmolten boter door elkaar. Het deeg is soepel en lijkt op amandelspijs. Proef of het zoet genoeg is en voeg nog een smaak uit het rijtje toe als je wilt. Maak van het deeg twee strakke rollen wikkel ze in huishoudfolie en laat een uur opstijven in de koelkast, je kunt er dan gemakkelijk plakken van snijden.
  2. Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd elke rol in 8 plakjes, leg ze op de bakplaat. Kneed zo nodig een beetje in model en steek er gaatjes uit als je een kransje wilt. Bestrijk alle koekjes met de rest van het losgeklopte ei. Versier met amandelschaafsel en gehakte pistachenootjes.
  3. Bak 10-15 minuten in de oven of tot de roomboterkoekjes goudgeel kleuren. De warme koekjes zijn nog een beetje zacht, dus behandel ze voorzichtig. Laat helemaal afkoelen op een rooster, dan worden ze steviger.
  4. Al thee gezet? Eet smakelijk!
  5. TIPS:
    Heb je een erg klein ei, dan is een lepel Griekse yoghurt erbij ook prima om te voorkomen dat de koekjes te droog uitpakken. Meng voor een icing bijvoorbeeld Greensweet icing met een piepklein beetje water tot het de juiste dikte heeft en besmeer het koekje ermee, laat uitharden. Wel mierzoet! Het deeg kun je invriezen als een rolletje, snijd het in plakjes vlak voor het afbakken. Wel een minuutje langer afbakken.

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 gedachten over “Roomboterkoekjes, koolhydraatarm koekje”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

912 Shares
Share420
Pin492
Tweet