fruittaart met bodem

Roomboter taartbodem

Dit is een fijn basisrecept voor een heerlijke roomboter taartbodem. De bodem is niet alleen uitermate geschikt voor ‘n zoete roomkaastaart maar met kruiden en specerijen in plaats van zoetstof maak je evengoed een heerlijke hartige basis. Je bakt een zoete bodem met zoetstof (doseren naar eigen smaak) en doet er een koude vulling in zoals bijvoorbeeld bij deze verrukkelijke fruittaart.  Hoeveel zoetstof je gebruikt hangt vooral af van je eigen soort en smaak, maar ook van je vulling die je erin doet. Is die vulling heel zoet dan kun je de bodem wat minder zoet maken. Maak je toch liever toch die hartige taart, laat dan de zoetstof achterwege en gebruik kruiden en/of bouillonpoeder om de boden op smaak te brengen? Even voorbakken, daarna vullen met een groentevulling en afbakken. 

Vorm en berekening koolhydraten

Je kunt het deeg in allerlei vormen drukken en zo voor diverse toepassingen gebruiken. Rechthoekig ovenschotel voor een hartige taart, rond voor een taart waar je puntjes van snijdt of meerdere kleine tartelettevormpjes. Op de foto gebruikten wij onze quichevorm van 28 Ø cm (Ikea) voor een grote taart die we in stukken konden snijden voor een verjaardag. Het recept voor onze roomboter taartbodem bevat in totaal 11,3 gram koolhydraten exclusief vulling. Dat is net geen 1 gram als je er 12 punten van snijdt. Zie het receptkader voor de berekening van de andere voedingswaarden.

Ook lekker:

Zo maak je de roomboter taartbodem

Laat je het even weten nadat je dit gemaakt hebt? Dat kan bijvoorbeeld in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest met #KoohydraatarmRecept Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank!


Roomboter taartbodem

door Anna-Karina van Denderen
Dit is een heerlijke roomboter taartbodem, uitermate geschikt voor ‘n zoete taart, bijvoorbeeld deze verrukkelijke fruittaart. Maar ook als hartige bodem, met wat gedroogde kruiden en een (hartige) vulling naar keuze erin.
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht, Tussendoortje (hartig), Tussendoortje (zoet)
Keuken: Overig
Trefwoord: deeg voor bodem, gebak zoet, koek en snoep, quiche & hartige taarten
Voorbereiden: 10 min
Koken: 20 min
Totale tijd: 30 min

Voedingswaarden

Per hele quichevorm Ø 28 cm exclusief vulling (10-12 puntjes)
Calorieën 1695.9 kcal
Koolhydraten 11.3 g
Eiwit 60.7 g
Vet 150 g
Vezels 33.4 g

Uit recept

1 Quichevorm Ø 28 cm

Ingrediënten

Taartbodem
Optioneel
  • zoetstof - 0 khd naar smaak voor zoete taart
  • kruiden - voor een hartige taart

Bereiden

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en vet een quichevorm Ø 28 cm in. Of leg een vel natgemaakt en uitgeknepen bakpapier in de vorm, dat vormt makkelijk en dan til je de bodem er later makkelijk uit.
  • Smelt de boter op laag vuur. Meng de boter met amandelmeel, kokosmeel, bakpoeder en zout. Voeg de eieren toe. Voeg voor zoet gebak wat zoetstof toe en voor hartig gebak kruiden en/of specerijen. Meng tot een samenhangend deeg.
  • Druk het deeg gelijkmatig in de vorm. Maak ook een opstaande rand rondom als je wilt.
Voorbakken zonder vulling
  • Prik met een vork op regelmatige afstand gaten in het deeg om blazen te voorkomen. Bak de taartbodem 10 minuten voor. (10 minuten langer als je de bodem alleen met een koude vulling vult, roomkaas en fruit bijvoorbeeld)
  • Na het voorbakken kun je de boden afbakken met (hartige of zoete) vulling erin. Afhankelijk van de vulling nog eens 10-20 minuten.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!



(Gezien 1.678 keer, 10 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties op “Roomboter taartbodem”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like