Roodlofsalade met ei

roodlofsalade met ei

Je weet dat het bestaat, maar je komt het niet zo maar in de winkel tegen: roodlof. Daar gaan we vandaag een fraai ogende, koolhydraatarme lunchsalade mee maken: roodlofsalade met ei. Eigenlijk is het niet meer dan witlof dat een rood in plaats van een geel uiteinde aan de blaadjes heeft. Het smaakverschil is klein: roodlof is ietsje pittiger. Maar het oog wil ook wat. En als je er van uitgaat dat alle vijf je zintuigen meebepalen hoe lekker je iets vindt, dan heeft het uiterlijk zeker wel invloed. Maar stad en land afzoeken is ook niet echt nodig. De roodlofsalade met ei bevat per lunchportie slechts 1.4 gram koolhydraten.

Porties, klein snijden en bewaren

Op de foto zie je dat wij de roodlofsalade met ei als voorgerechtje voor 4 personen serveerden, op die manier is het recept voldoende voor 4 porties en het aantal khd kun je dan ook nog halveren: 0.7 g khd per keto voorgerechtje. Oja het is ook een goed idee om de kaas en de augurk echt in kleine blokjes te snijden (brunoise), dat ziet er niet alleen leuker uit maar geeft ook echt meer smaak! Je kunt een restje van de salade de volgende dag ook gewoon eten. De smaken zullen dan nog meer in de witlof zijn getrokken.

Radicchio rosso

Goed de roodlofsalade met ei maak je dus met de rode versie van witlof zeg maar. Maar wat is dat nou eigenlijk? Roodlof wordt onder de naam radicchio rosso al eeuwenlang geteeld in Italië, met name in de streek Veneto. Er zijn eigenlijk drie soorten roodlof. Twee daarvan groeien zoals kropsla. De soort die we hier bedoelen is een kruising van die kropsla met witlof, die daarmee ook minder bitter is gaan smaken. Je kunt de roodlof ongeveer een week bewaren in de koelkast. Wat met roodlof kan, kan ook met witlof en vice versa, dus kijk vooral ook bij de witlofrecepten of tips hieronder!


Wij gaan een beetje gas terug nemen in deze zomer. Vanaf 10 juli verschijnen er minder nieuwe recepten. Op vrijdag wel een nieuw recept van onszelf en op dinsdag de bezoekersrecepten. Vanaf dinsdag 7 september gaan we weer terug naar ‘normaal’.
Fijne zomer allemaal & blijf gezond!
Hans & Anna-Karina

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

roodlofsalade met ei

Zo maak je roodlofsalade met ei

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Roodlofsalade met ei

roodlofsalade met ei
Door: Hans van Deelen
Heerlijk! Een fraai ogende koolhydraatarme roodlofsalade met ei, die je ook nog eens makkelijk kunt meenemen in je lunchbox!
5 van 1 stem
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 15 min

Voedingswaarde

Per lunchportie (als voorgerecht halveren)
calorieën 158.8 kcalkoolhydraten 1.4 geiwitten 10.7 gvetten 11.6 gvezels 3.15 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 lunchporties

Ingrediënten

  • 2 eieren - in kwarten
  • 120 g roodlof - 2 stronkjes schoongemaakt gewogen, witlof kan ook
  • 45 g augurken - 3 stuks klein
  • 20 g kaas - bv. oude kaas, in elk geval lekker pittig

Dressing

Garnering

  • 1 kleine bosui - in dunne ringetjes gesneden
  • ½ el sesamzaad - geroosterd

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Kook de eieren 6 of 8 minuten -halfhard of hard- wat je zelf het lekkerst vindt. Spoel koud af, pel en snijd in kwarten.
  • Maak de roodlof schoon, verwijder het kontje en snijd in dunne lange repen en verdeel over een schaal of over twee borden.
  • Snijd de augurken en de oude kaas in kleine blokjes (brunoise) en verdeel beide over de roodlof.

Dressing

  • Klop voor de dressing de Griekse yoghurt, mayonaise en kerriepoeder. Proef en breng op smaak met zoetstof, peper en een drupje sojasaus. Verdeel de dressing over de witlofsalade.
  • Snijd de bosui in dunne ringetjes en strooi samen met sesamzaad over de witlofsalade. Leg de ei in kwarten op de salade. Bestrooi met versgemalen peper.
  • Smullen joh!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten


Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!


(Visited 61 times, 5 visits today)
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties