Je weet dat het bestaat, maar je komt het niet zo maar in de winkel tegen: roodlof. Daar gaan we vandaag een fraai ogende, koolhydraatarme lunchsalade mee maken: roodlofsalade met ei. Eigenlijk is het niet meer dan witlof dat een rood in plaats van een geel uiteinde aan de blaadjes heeft. Het smaakverschil is klein: roodlof is ietsje pittiger. Maar het oog wil ook wat. En als je er van uitgaat dat alle vijf je zintuigen meebepalen hoe lekker je iets vindt, dan heeft het uiterlijk zeker wel invloed. Maar stad en land afzoeken is ook niet echt nodig. De roodlofsalade met ei bevat per lunchportie slechts 1.4 gram koolhydraten.
Porties, klein snijden en bewaren
Op de foto zie je dat wij de roodlofsalade met ei als voorgerechtje voor 4 personen serveerden, op die manier is het recept voldoende voor 4 porties en het aantal khd kun je dan ook nog halveren: 0.7 g khd per keto voorgerechtje. Oja het is ook een goed idee om de kaas en de augurk echt in kleine blokjes te snijden (brunoise), dat ziet er niet alleen leuker uit maar geeft ook echt meer smaak! Je kunt een restje van de salade de volgende dag ook gewoon eten. De smaken zullen dan nog meer in de witlof zijn getrokken.
Radicchio rosso
Goed, de roodlofsalade met ei maak je dus met de rode versie van witlof. Maar wat is dat nou eigenlijk? Roodlof wordt onder de naam radicchio rosso al eeuwenlang geteeld in Italië, met name in de streek Veneto. Er zijn eigenlijk drie soorten roodlof. Twee daarvan groeien zoals kropsla. De soort die we hier bedoelen is een kruising van die kropsla met witlof, die daarmee ook minder bitter is gaan smaken. Je kunt de roodlof ongeveer een week bewaren in de koelkast. Wat met roodlof kan, kan ook met witlof en vice versa, dus kijk vooral ook bij de witlofrecepten of tips hieronder!
Er staan genoeg koolhydraatarme/keto weekmenu’s online om 2 jaar lang lekker gevarieerd te eten. Of maak je eigen keus uit de ruim 1100 gratis recepten. We wensen jullie heel veel eetplezier!
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:


Zo maak je roodlofsalade met ei
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Of reageer via onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Roodlofsalade met ei
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Dressing
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Kook de eieren 6 of 8 minuten -halfhard of hard- wat je zelf het lekkerst vindt. Spoel koud af, pel en snijd in kwarten.
- Maak de roodlof schoon, verwijder het kontje en snijd in dunne lange repen en verdeel over een schaal of over twee borden.
- Snijd de augurken en de oude kaas in kleine blokjes (brunoise) en verdeel beide over de roodlof.
Dressing
- Klop voor de dressing de Griekse yoghurt, mayonaise en kerriepoeder. Proef en breng op smaak met zoetstof, peper en een drupje sojasaus. Verdeel de dressing over de witlofsalade.
- Snijd de bosui in dunne ringetjes en strooi samen met sesamzaad over de witlofsalade. Leg de ei in kwarten op de salade. Bestrooi met versgemalen peper.
- Smullen joh!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet