Rabarber is geen fruit zoals sommige denken; het is een groente. Dus laat dat je niet tegenhouden om deze romige rabarber vla te maken. Het is niets meer dan gekookte rabarber waar je op het laatst eidooiers, zoetstof of aardbeien aan toevoegt. Per portie van 100 ml bevat het calorieĆ«n 49.4 kcal ā koolhydraten 2 g ā eiwitten 3.46 g ā vetten 1.86 g ā vezels 1.82 g. Fluweelzacht en tongstrelend lekker! De eidooier zorgt ervoor dat de rabarber die fantastische, romige smaak krijgt. Je kan de rabarber vla zo eten als fris tussendoortje. Maar het is nog lekkerder met een beetje kwark en wat zaden, zoals op de foto. Of gebruik de rabarber vla eens als basis voor ijs of als vulling op een taartbodem? Rabarber kan warm of koud worden gegeten.
Krijt toevoegen aan rabarber?
In rabarber zit oxaalzuur, dat bindt zich met calcium en dat betekent dat de opname van calcium hierdoor vermindert. Om die reden deed men vroeger wat krijt bij rabarber. Inmiddels overheerst het inzicht dat oxaalzuur bij een gevarieerde voeding helemaal geen kwaad kan. Mensen die nierstenen hebben gehad waarin calciumoxalaat zit, kunnen rabarber beter laten staan. Andere producten met veel oxalaten zijn bieten, okra, spinazie, snijbiet, zoete aardappelen, noten, thee, chocolade en verschillende sojaproducten.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
ā„ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je romige rabarber vla
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Romige rabarber vla
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Klik op de ingrediƫnten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Was de stelen rabarber en snijd in stukken van 3-5 cm. Kook de rabarberstukjes met het water en laat 5-10 minuten zachtjes pruttelen tot de rabarber beetgaar is. Roer af en toe om en kijk of je nog een beetje water moet toevoegen.
- Klop de eidooiers* los.
- Als de rabarber gaar is zet dan het vuur helemaal laag. Roer eerst 2 lepel hete rabarber door de eidooiers (familie maken). Giet het mengsel terug en roer het door de rabarber. Blijf 2-3 minuten roeren tot het de gewenste dikte heeft. Proef en breng op smaak met zoetstof.
- Laat de rabarber vla afkoelen in een glazen kom. Of verdeel het over brandschone jampotjes. Afgesloten bewaren in de koelkast tot gebruik.
*Eiwit over?
- Het overgebleven eiwit kan je stijf slaan met zoetstof en voor het opdienen door de rabarber spatelen, je krijgt dan rabarbermousse. Of doe de rabarber in een ovenvast schaaltje doe het geklopte eiwit er bovenop en zet even onder de grill om te laten bruinen! Geniet ervan!
Ā© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Heerlijkš Zelf nog een snuf kaneel door het mengsel gedaan en lekker over de Griekse yoghurt met wat cacaonibs voor de crunch. Lekker hoor!
Hoe lang kun je dit bewaren in de koelkast?
Hoi Kirsten, Ik zou het maximaal een dag of drie bewaren in de koelkast. Over bewaren hebben we eens een uitgebreid artikel geschreven, dat is ook heel leerzaam. Fijne dag verder!
Hoelang en op hoeveel graden moet het in de oven als ik er stijf geslagen eiwit Op doe?
Ik bedoelde eigenlijk gewoon even onder de grill, tot er een kleurtje opkomt. Ik heb de tekst daarom even aangepast. Eet smakelijk Anja!
warm en dan op koude griekse yoghurt OOOH MY!!
Een goede bestemming voor de rabarber uit mijn tuin! Helemaal gelukt. Ik voeg pas zoetstof toe als rabarber is afgekoeld, dan heb ik minder nodig. Kennelijk proeft het zuurder als rabarber warm is.
Voor de smaak wel diepvriesaardbeien erin, een kaneelstokje en wat vanilleextract. Dat wordt smullen straks!
Nog een tip: als je de eiwitten wilt stijf kloppen, dan mag ef geen spatje eigeel bij zitten. Ook moeten je kom en gardes vetvrij zijn. Heb hem met wat citroensap ingewreven.
Deze rabarbervla is heerlijk!
Dank je wel x
Grtjs Morganne
Gistermiddag gemaakt met Griekse yoghurt… zaaaalig!!!!
Ik heb precies het recept gevolgd en ik 660 ml. Het is wel erg lekker, alleen de hoeveelheid khd is nu wel heel anders ?
Ja dat klopt, rabarber bevat wel vocht maar zo’n groot verschil zou toch eigenlijk niet moeten kunnen? Vreemd, ik heb er ook geen verklaring voor…
Zou het kunnen dat het volume zo is toegenomen omdat je de stijfgeslagen eiwitten erbij gedaan hebt?
Bij mij niet. Maar ik zal het binnenkort weer eens maken en dan even kijken hoe het uitpakt!
Ooooh wat was dat heerlijk!
Dank je wel voor dit recept.
Mag je dit invriezen?
Ik zou dan alleen de rabarber-basis invriezen en pas na het ontdooien eigeel toevoegen.
Heerlijk!
Ben nooit zo’n ‘fan’ van rabarber geweest maar ja, die enthousiaste reacties en de ervaring dat al jouw recepten zo lekker zijn maakt dat ik het nu ga proberen. Ben benieuwd of ik ‘om’ ben. Ik laat je het weten.
Hopelijk gaat het je bevallen en anders staan nog er wel meer lekkere toetjes op hoor š
Net gemaakt. Zaaaaaaaalig.
Kreeg je ons eerst aan de bloemkool, nu aan de rabarber. (Sorry mam) š
Da’s weer een opsteker! Wat wordt je volgende uitdaging? š
uhm, eigenlijk lusten we verder wel alles geloof ik. Jouw site biedt dus keuze genoeg. tsja zul je net zien KEUZESTRESSS, het zal je zorg maar zijn nietwaar šĀ Bedankt voor al dat gezonde lekkers.
Ik heb het zojuist gemaakt, met op het laatst nog een een stuk of watĀ aardbeien erdoor gedaan. Ik was vroeger al gek op rabarbermoes zoals mijn moeder die maakte. Maar dit is echt een upgrade.
Wat lekker romig! Nu als warm nagerecht, morgen heerlijk koud.
Net gemaakt. Heerlijk!!!! Stiekem geproefd. Straks al toetje, morgenochtend bij de yoghurt. Smullen!!
Deze heb ik voor vanavond als toetje, heb er stiekem al van geproefd, deze is echt heel erg lekker.
Zie ook nog genoeg ideeƫn om te variƫren.
Heb net de rabarbervla gemaakt en hij is echt heerlijk.
Morgenochtend doe ik lekker wat ervan op wat yoghurt als ontbijtje hmmm heb er nu al zin in…
Super bedankt voor dit recept.
Groetjes Marjolein
Alvast goedemorgen gewenst!