romige rabarber vla

Romige rabarber vla

Rabarber is geen fruit zoals sommige denken; het is een groente.  Dus laat dat je niet tegenhouden om deze romige rabarber vla te maken. Het is niets meer dan gekookte rabarber waar je op het laatst eidooiers, zoetstof of aardbeien aan toevoegt. Per portie van 100 ml bevat het calorieën 49.4 kcal ⋆ koolhydraten 2 g ⋆ eiwitten 3.46 g ⋆ vetten 1.86 g ⋆ vezels 1.82 g. Fluweelzacht en tongstrelend lekker! De eidooier zorgt ervoor dat de rabarber die fantastische, romige smaak krijgt. Je kan de rabarber vla zo eten als fris tussendoortje. Maar het is nog lekkerder met een beetje kwark en wat zaden, zoals op de foto. Of gebruik de rabarber vla eens als basis voor ijs of als vulling op een taartbodem? Rabarber kan warm of koud worden gegeten.

Krijt toevoegen aan rabarber?

In rabarber zit oxaalzuur, dat bindt zich met calcium en dat betekent dat de opname van calcium hierdoor vermindert. Om die reden deed men vroeger wat krijt bij rabarber. Inmiddels overheerst het inzicht dat oxaalzuur bij een gevarieerde voeding helemaal geen kwaad kan. Mensen die nierstenen hebben gehad waarin calciumoxalaat zit, kunnen rabarber beter laten staan.  Andere producten met veel oxalaten zijn bieten, okra, spinazie, snijbiet, zoete aardappelen, noten, thee, chocolade en verschillende sojaproducten.

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

romige rabarber vla

Zo maak je romige rabarber vla

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!

Romige rabarber vla

romige rabarber vla
Door: Anna-Karina van Denderen
Deze romige rabarber vla is gekookte rabarber waar je op het laatst eidooiers en aardbeien of zoetstof aan toevoegt. Fluweelzacht en tongstrelend lekker.
4.88 van 24 stemmen
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 20 min

Voedingswaarde

Per portie van 100 ml
calorieën 49.4 kcalkoolhydraten 2 geiwitten 3.46 gvetten 1.86 gvezels 1.82 g
Hoeveelheid (aan te passen)5 porties van 100 ml

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Was de stelen rabarber en snijd in stukken van 3-5 cm. Kook de rabarberstukjes met het water en laat 5-10 minuten zachtjes pruttelen tot de rabarber beetgaar is. Roer af en toe om en kijk of je nog een beetje water moet toevoegen.
  • Klop de eidooiers* los.
  • Als de rabarber gaar is zet dan het vuur helemaal laag. Roer eerst 2 lepel hete rabarber door de eidooiers (familie maken). Giet het mengsel terug en roer het door de rabarber. Blijf 2-3 minuten roeren tot het de gewenste dikte heeft. Proef en breng op smaak met zoetstof.
  • Laat de rabarber vla afkoelen in een glazen kom. Of verdeel het over brandschone jampotjes. Afgesloten bewaren in de koelkast tot gebruik.

*Eiwit over?

  • Het overgebleven eiwit kan je stijf slaan met zoetstof en voor het opdienen door de rabarber spatelen, je krijgt dan rabarbermousse. Of doe de rabarber in een ovenvast schaaltje doe het geklopte eiwit er bovenop en zet even onder de grill om te laten bruinen! Geniet ervan!
  • Andere tips voor overgebleven eiwit: Gebruik de stijf geslagen eiwitten om schuimpjes van te bakken of maak er een pavlova van. Of laat het vloeibaar en bak er met geschaafde amandelen heerlijk knapperige amandelkoekjes van. Meer tips kijk hier.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Ze zijn gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

26 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top