Romige rabarber vla

romige rabarber vla

Rabarber is geen fruit zoals sommige denken; het is een groente.  Dus laat dat je niet tegenhouden om deze romige rabarber vla te maken. Het is niets meer dan gekookte rabarber waar je op het laatst eidooiers, zoetstof of aardbeien aan toevoegt. Per portie van 100 ml bevat het calorieën 49.4 kcal ⋆ koolhydraten 2 g ⋆ eiwitten 3.46 g ⋆ vetten 1.86 g ⋆ vezels 1.82 g. Fluweelzacht en tongstrelend lekker! De eidooier zorgt ervoor dat de rabarber die fantastische, romige smaak krijgt. Je kan de rabarber vla zo eten als fris tussendoortje. Maar het is nog lekkerder met een beetje kwark en wat zaden, zoals op de foto. Of gebruik de rabarber vla eens als basis voor ijs of als vulling op een taartbodem? Rabarber kan warm of koud worden gegeten.

Krijt toevoegen aan rabarber?

In rabarber zit oxaalzuur, dat bindt zich met calcium en dat betekent dat de opname van calcium hierdoor vermindert. Om die reden deed men vroeger wat krijt bij rabarber. Inmiddels overheerst het inzicht dat oxaalzuur bij een gevarieerde voeding helemaal geen kwaad kan. Mensen die nierstenen hebben gehad waarin calciumoxalaat zit, kunnen rabarber beter laten staan.  Andere producten met veel oxalaten zijn bieten, okra, spinazie, snijbiet, zoete aardappelen, noten, thee, chocolade en verschillende sojaproducten.

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

romige rabarber vla

Zo maak je romige rabarber vla

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Interessant? Deel gerust!

romige rabarber vla

Romige rabarber vla

Deze romige rabarber vla is gekookte rabarber waar je op het laatst eidooiers en aardbeien of zoetstof aan toevoegt. Fluweelzacht en tongstrelend lekker.
4.88 van 16 stemmen
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 20 min

Voedingswaarde

Per portie van 100 ml
kcal 49.4 koolhydraten 2 geiwitten 3.46 gvetten 1.86 gvezels 1.82 g
Hoeveelheid (aan te passen)5 porties van 100 ml

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Was de stelen rabarber en snijd in stukken van 3-5 cm. Kook de rabarberstukjes met het water en laat 5-10 minuten zachtjes pruttelen tot de rabarber beetgaar is. Roer af en toe om en kijk of je nog een beetje water moet toevoegen.
  • Klop de eidooiers* los.
  • Als de rabarber gaar is zet dan het vuur helemaal laag. Roer eerst 2 lepel hete rabarber door de eidooiers (familie maken). Giet het mengsel terug en roer het door de rabarber. Blijf 2-3 minuten roeren tot het de gewenste dikte heeft. Proef en breng op smaak met zoetstof.
  • Laat de rabarber vla afkoelen in een glazen kom. Of verdeel het over brandschone jampotjes. Afgesloten bewaren in de koelkast tot gebruik.

*Eiwit over?

  • Het overgebleven eiwit kan je stijf slaan met zoetstof en voor het opdienen door de rabarber spatelen, je krijgt dan rabarbermousse. Of doe de rabarber in een ovenvast schaaltje doe het geklopte eiwit er bovenop en zet even onder de grill om te laten bruinen! Geniet ervan!
  • Andere tips voor overgebleven eiwit: Gebruik de stijf geslagen eiwitten om schuimpjes van te bakken of maak er een pavlova van. Of laat het vloeibaar en bak er met geschaafde amandelen heerlijk knapperige amandelkoekjes van. Meer tips kijk hier.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


26 gedachten over “Romige rabarber vla”

  1. 5 sterren
    Heerlijk😋 Zelf nog een snuf kaneel door het mengsel gedaan en lekker over de Griekse yoghurt met wat cacaonibs voor de crunch. Lekker hoor!
    Hoe lang kun je dit bewaren in de koelkast?

  2. Hoelang en op hoeveel graden moet het in de oven als ik er stijf geslagen eiwit Op doe?

  3. Een goede bestemming voor de rabarber uit mijn tuin! Helemaal gelukt. Ik voeg pas zoetstof toe als rabarber is afgekoeld, dan heb ik minder nodig. Kennelijk proeft het zuurder als rabarber warm is.

    Voor de smaak wel diepvriesaardbeien erin, een kaneelstokje en wat vanilleextract. Dat wordt smullen straks!

    Nog een tip: als je de eiwitten wilt stijf kloppen, dan mag ef geen spatje eigeel bij zitten. Ook moeten je kom en gardes vetvrij zijn. Heb hem met wat citroensap ingewreven.

  4. 4 sterren
    Ik heb precies het recept gevolgd en ik 660 ml. Het is wel erg lekker, alleen de hoeveelheid khd is nu wel heel anders ?

      1. Zou het kunnen dat het volume zo is toegenomen omdat je de stijfgeslagen eiwitten erbij gedaan hebt?

  5. Ben nooit zo’n ‘fan’ van rabarber geweest maar ja, die enthousiaste reacties en de ervaring dat al jouw recepten zo lekker zijn maakt dat ik het nu ga proberen. Ben benieuwd of ik ‘om’ ben. Ik laat je het weten.

      1. 5 sterren
        Net gemaakt. Zaaaaaaaalig.

        Kreeg je ons eerst aan de bloemkool, nu aan de rabarber. (Sorry mam) 😉

          1. uhm, eigenlijk lusten we verder wel alles geloof ik. Jouw site biedt dus keuze genoeg. tsja zul je net zien KEUZESTRESSS, het zal je zorg maar zijn nietwaar 😉  Bedankt voor al dat gezonde lekkers.

  6. 5 sterren
    Ik heb het zojuist gemaakt, met op het laatst nog een een stuk of wat aardbeien erdoor gedaan. Ik was vroeger al gek op rabarbermoes zoals mijn moeder die maakte. Maar dit is echt een upgrade.
    Wat lekker romig! Nu als warm nagerecht, morgen heerlijk koud.

  7. 5 sterren
    Net gemaakt. Heerlijk!!!! Stiekem geproefd. Straks al toetje, morgenochtend bij de yoghurt. Smullen!!

  8. Mirjam van Gils

    5 sterren
    Deze heb ik voor vanavond als toetje, heb er stiekem al van geproefd, deze is echt heel erg lekker.
    Zie ook nog genoeg ideeën om te variëren.

  9. Marjolein Post

    5 sterren
    Heb net de rabarbervla gemaakt en hij is echt heerlijk.
    Morgenochtend doe ik lekker wat ervan op wat yoghurt als ontbijtje hmmm heb er nu al zin in…
    Super bedankt voor dit recept.
    Groetjes Marjolein

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top