romige rabarber vla

Romige rabarber vla

Rabarber is geen fruit zoals sommige denken; het is een groente.  Dus laat dat je niet tegenhouden om deze romige rabarber vla te maken. Het is niets meer dan gekookte rabarber waar je op het laatst eidooiers, zoetstof of aardbeien aan toevoegt. Fluweelzacht en tongstrelend lekker! De eidooier zorgt ervoor dat de rabarber die fantastische, romige smaak krijgt. Je kan de rabarber vla zo eten als fris tussendoortje. Maar het is nog lekkerder met een beetje kwark en wat zaden, zoals op de foto. Of gebruik de rabarber vla eens als basis voor ijs of als vulling op een taartbodem? Rabarber kan warm of koud worden gegeten.

Krijt toevoegen aan rabarber?

In rabarber zit oxaalzuur, dat bindt zich met calcium en dat betekent dat de opname van calcium hierdoor vermindert. Om die reden deed men vroeger wat krijt bij rabarber. Inmiddels overheerst het inzicht dat oxaalzuur bij een gevarieerde voeding helemaal geen kwaad kan. Mensen die nierstenen hebben gehad waarin calciumoxalaat zit, kunnen rabarber beter laten staan.  Andere producten met veel oxalaten zijn bieten, okra, spinazie, snijbiet, zoete aardappelen, noten, thee, chocolade en verschillende sojaproducten.

Kijk hier voor een ander rabarberrecept.

romige rabarber vla

 

Zo maak je romige rabarber vla

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

 

romige rabarber vla

Romige rabarber vla

door Anna-Karina van Denderen
Deze romige rabarber vla is gekookte rabarber waar je op het laatst eidooiers en aardbeien of zoetstof aan toevoegt. Fluweelzacht en tongstrelend lekker.
4.75 van 4 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Nagerecht - Toetje - Dessert, Tussendoortje (zoet)
Keuken: Overig
Trefwoord: dip, saus, dressing, smeer
Voorbereiden: 5 min
Koken: 15 min
Totale tijd: 20 min

Voedingswaarden

10 gram koolhydraten hele recept

Uit recept

500 ml

Ingrediënten

Bereiden

  • Was de stelen rabarber en snijd in stukken van 3-5 cm. Kook de rabarberstukjes met het water en laat 5-10 minuten zachtjes pruttelen tot de rabarber beetgaar is. Roer af en toe om en kijk of je nog een beetje water moet toevoegen.
  • Klop de eidooiers* los.
  • Als de rabarber gaar is zet dan het vuur helemaal laag. Roer eerst 2 lepel hete rabarber door de eidooiers (familie maken). Giet het mengsel terug en roer het door de rabarber. Blijf 2-3 minuten roeren tot het de gewenste dikte heeft. Proef en breng op smaak met zoetstof.
  • Laat de rabarber vla afkoelen in een glazen kom. Of verdeel het over brandschone jampotjes. Afgesloten bewaren in de koelkast tot gebruik.
*Eiwit over?
  • Het overgebleven eiwit kan je stijf slaan met zoetstof en voor het opdienen door de rabarber spatelen, je krijgt dan rabarbermousse. Of doe de rabarber in een ovenvast schaaltje doe het geklopte eiwit er bovenop en zet even onder de grill om te laten bruinen! Geniet ervan!
  • Andere tips voor overgebleven eiwit: Gebruik de stijf geslagen eiwitten om schuimpjes van te bakken of maak er een pavlova van. Of laat het vloeibaar en bak er met geschaafde amandelen heerlijk knapperige amandelkoekjes van. Meer tips kijk hier.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

 


 

(Gezien 265 keer, 2 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

26 reacties op “Romige rabarber vla”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like