Romige rabarber vla

romige rabarber vla

Rabarber is geen fruit zoals sommige denken; het is een groente.  Dus laat dat je niet tegenhouden om deze romige rabarber vla te maken. Het is niets meer dan gekookte rabarber waar je op het laatst eidooiers, zoetstof of aardbeien aan toevoegt. Fluweelzacht en tongstrelend lekker! De eidooier zorgt ervoor dat de rabarber die romige smaak krijgt. Je kan de rabarber vla zo eten als fris tussendoortje. Maar het is nog lekkerder met een beetje kwark en wat zaden, zoals op de foto. Of gebruik de rabarber vla eens als basis voor ijs of als vulling op een taartbodem? Rabarber kan warm of koud worden gegeten.

 

Krijt toevoegen aan rabarber?

In rabarber zit oxaalzuur, dat bindt zich met calcium en dat betekent dat de opname van calcium hierdoor vermindert. Om die reden deed men vroeger wat krijt bij rabarber. Inmiddels overheerst het inzicht dat oxaalzuur bij een gevarieerde voeding helemaal geen kwaad kan. Mensen die nierstenen hebben gehad waarin calciumoxalaat zit, kunnen rabarber beter laten staan.  Andere producten met veel oxalaten zijn bieten, okra, spinazie, snijbiet, zoete aardappelen, noten, thee, chocolade en verschillende sojaproducten.

 

Klik voor vergrotingen

Kijk hier voor een ander rabarberrecept.

Zo maak je romige rabarber vla

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Romige rabarber vla


romige rabarber vla

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst juli 3, 2015

  • Koolhydraten: 10 gr khd hele recept
  • Voorbereiding: 5 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • Klaar in: 20 minuten

Deze romige rabarber vla is gekookte rabarber waar je op het laatst eidooiers en aardbeien of zoetstof aan toevoegt. Fluweelzacht en tongstrelend lekker.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Was de stelen rabarber en snijd in stukken van 3-5 cm. Zet op in een pan met een een kopje water. Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen tot de rabarber beetgaar is. Ongeveer 5-10 minuten. Blijf er bij en roer af en toe om en kijk of je zo nu en dan een beetje water moet toevoegen.
  2. Splits de eieren en klop de eidooiers los.
  3. Als de rabarber gaar genoeg is zet dan het vuur helemaal laag. Roer eerst een lepel hete rabarber door de eidooiers en giet het mengsel dan terug en roer het door de rabarber. Blijf roeren tot het de gewenste dikte heeft. 2-3 minuten. Breng op smaak met zoetstof. Laat de rabarber vla afkoelen in een aardewerk of glazen kom of doe het in jampotjes. Afgesloten bewaren in de koelkast tot gebruik.
  4. Het overgebleven eiwit kan je stijf slaan met zoetstof en voor het opdienen door de rabarber spatelen, je krijgt dan rabarbermousse. Of doe de rabarber in een ovenvast schaaltje doe het geklopte eiwit er bovenop en zet even onder de grill om te laten bruinen! Geniet ervan!
  5. Andere tips voor overgebleven eiwit: Gebruik de stijf geslagen eiwitten om schuimpjes van te bakken of maak er een pavlova van. Of laat het vloeibaar en bak er met geschaafde amandelen heerlijk knapperige amandelkoekjes van. Meer tips kijk hier.

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

24 reacties op “Romige rabarber vla”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

481 Shares
Share264
Pin217
Tweet