Onlangs kocht ik diverse pannetjes van gietijzer die in de oven kunnen. Gerechten in zo’n pannetje smaken gelijk knusser dan van een bord, vind ik. Ha, dat zou zomaar een nieuwe verslaving kunnen worden! Bij deze romige kip uit het pannetje eten we een lekker kruidige bloemkoolrijst met een handje verse gehakte kruiden. De basis bakten we met de prei en champignons even in een grote koekenpan. Daarna gaart het verder in de oven, dan kunnen de smaken wat meer op elkaar inwerken. Heb je niet van die lollige pannetjes? Doe het in een gewone ovenschaal. Geen oven? Gaar het gerecht op het fornuis zonder de extra ovengang.
Kip- of quornstukjes
Wij nemen in plaats van kip overigens quornstukjes, dat is een uitstekende vegetarische kipvervanger. Volgens de makers is het zelfs “Al jaren dé favoriete vleesvervanger van vele Nederlanders“. Dat zou best kunnen want al ver terug in de vorige eeuw heb ik de quorn ontdekt als perfecte vervanger voor diverse gerechten waar kipstukjes in worden verwerkt. Zowel de structuur als de smaak zijn uitstekend. Omgerekend zorgt quorn voor 70% minder co2-uitstoot dan stukjes kippenvlees. Echter kip bevat geen koolhydraten en quorn bevat 5,8 gr koolhydraten per 100 gram. Dat is de persoonlijke keus die wij maken om de wereld te redden. Andere voordelen van quorn: het bevat geen salmonella en het is op zich al gaar, een oppervlakkig bruin randje geven is voldoende.
Ook lekker:
- Broccoli prei ovenschotel
- Witlofsalade schuitjes met kip
- Of bekijk de volledige Recepten-index
Zo maak je Romige kip uit het pannetje
Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!
Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!
Gewoon Koolhydraatarm of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm
Romige kip uit het pannetje (of quorn)

Door juni 7, 2019
Geplaatst- Maaltijdgang: Hoofdgerecht - diner
- Aantal of hoeveelheid: 2 porties
- Koolhydraten: 4,5 gr khdpp met kip / 9,5 pp met quorn (2 porties uit recept)
- Voorbereiding: 5 minuten
- Kooktijd: 30 minuten
- Klaar in: 35 minuten
Deze romige kip uit het pannetje smaakt stiekem wat knusser dan van een bord, serveer een kruidige bloemkoolrijst met vers gehakte Italiaanse kruiden!
Ingrediënten
- 175 gr (vega stukjes) kip (kip=0 vega=10 khd)
- ½ tl kerrie
- olie
- klontje roomboter
- 1 sjalot 1,25 khd, gesnipperd
- 125 gr/ ca. 1 stengel prei 4,75 khd, in ringen
- ½ bakje/ 125 gr kastanje champignons 0,6 khd
- 75 gr roomkaas 2,1 khd
- scheutje slagroom of water SMAAK
- nootmuskaat
- groentebouillon poeder
- versgemalen peper
Bereiding
- Bestrooi de (vega) kipstukjes met kerrie en bak ze rondom goudbruin in een koekenpan met wat olie en een klontje boter. Haal uit de pan en zet even apart.
- Verwarm de heteluchtoven alvast voor op 190 graden en zet 2 kleine pannetjes of ovenbestendige schaaltjes klaar.
- Snijd de ui en prei zoals aangegeven en bak ze in wat olie glazig, dat kan in dezelfde pan. Pers de knoflook erboven uit en schep om. Snijd de champignons in plakjes boven de pan en laat alles 5 minuten zachtjes garen.
- Voeg de gebakken kipstukjes toe. Roer de roomkaas erdoor en laat smelten. Voeg zo nodig een scheutje water (of slagroom) toe om het wat sauziger te maken. Proef en breng op smaak met nootmuskaat, bouillonpoeder en versgemalen peper.
- Verdeel de romige (vega) kip over de pannetjes of schaaltjes en vouw een stukje aluminiumfolie er als een dekseltje omheen. Bak ze 15 minuten in de oven. Heb je niet van die lollige pannetjes? Doe het in een gewone ovenschaal. Geen oven? Gaar het gerecht op het fornuis zonder de extra ovengang.
- Serveer met een schaaltje kruidige bloemkoolrijst.
- VARIATIES:
Extra feestelijk met een scheutje witte wijn
Voeg wat (vega) spekjes of worst toe
Neem in plaats van kip eens kabeljauw
© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet
17 gedachten over “Romige kip uit het pannetje (of quorn)”
Kan dit ook in de slowcooker? En zo ja, weet je dan ook hoe en hoelang? 😊
Ik neem aan van wel, maar ik heb zelf totaal geen ervaring met zo’n ding. Dus misschien even de gebruiksaanwijzing raadplegen?
Oei oei wat lekker heb het recept op de camping gemaakt dus improviseren nu dat lukte best alleen niet pannetjes in de oven maar het was verrukkelijk dit is even wat anders als een blik open draaien op de camping een aanrader
En het leuke is, je kunt er eindeloos op variëren. Allemaal gewoon in 1 pan laten garen!
Ik heb het met kabeljauw gemaakt. Nog makkelijker want die moet je vooraf niet bakken. Heel erg lekker!
Zie vaak roomkaas in je recepten staan en ben benieuwd welke je dan neemt? Er zijn zoveel varianten op roomkaas.
Ingrediënten zijn KLIKBAAR voor meer info Bianca, in dit geval krijg je dan precies te zien wat je zocht! Als er verder niets bijstaat gewoon blanke roomkaas.
Vorige week gemaakt en in het airfryer-pannetje afgedekt, en airfryer voorverwarmd op 160°, daarna 15 min. erin. Intussen sjalotje met wat bouillonpoeder bakken en de bloemkoolrijst erdoor, lekker naturel gehouden. Daarna was het smullen, snel en makkelijk en héél smakelijk recept, wat zeker vaker op tafel komt. Wederom bedankt.
Graag gedaan hoor!
Wat een héérlijk recept! Van genoten vanavond, dank je wel! We hadden geen bloemkool in huis, maar volgend keer – en die komt er zeker – proberen we die ook.
Voor het eerst dit recept gekookt. Ook voor het eerst met roomkaas gewerkt in warm eten.
Erg lekker, ga zeker nog een keertje eten. Of met vis uitproberen.
Hallo Anna-Karina en Hans,
Zojuist de romige kip uit het pannetje gemaakt! Mét de bloemkoolrijst uiteraard.
Het was in één woord verrassend lekker. Deze blijft erin. En zo eenvoudig gemaakt. Dank jullie wel👍
Graag gedaan hoor!
Goedemiddag
Vandaag gemaakt was super lekker met de bloemkoolrijst er bij.
Hallo Anna Karina en Hans,
Zojuist je recept ontvangen. Meteen de ingrediënten op mijn boodschappenlijstje gezet. Lijkt me heerlijk😄 Dank jullie alweer!
leuk Hanny, smul ze! Ga je ook de bloemkoolrijst maken?
Wij gebruikten daarvoor dit:
300 – 400 gr Bloemkoolrijst 5,4 khd
scheutje olie
handje gehakte verse Italiaanse kruiden (ik had basilicum, oregano, tijm en peterselie)
½ tl citroenrasp (vers) 0,1 khd
1 teentje knoflook
naar smaak peper en zout OPTIONEEL
Jazéker!! Wat dacht je😉