Romige kabeljauwgratin met spinazie

romige kabeljauwgratin met spinazie

Kabeljauw komt bij ons niet zo heel vaak op tafel. Immers kabeljauw is nogal neutraal van smaak, en dus moet je een beetje extra je best doen om er een lekker gerecht van te maken. Maar goed, vis met spinazie is altijd een oké combinatie en vaak ook budgetvriendelijk. Vandaar vandaag extra heerlijke, romige kabeljauwgratin met spinazie. De kabeljauw wordt namelijk overgoten met een heerlijke hollandaisesaus, die ik extra op smaak bracht met kaas. En dat dan even gratineren in de oven… zo is kabeljauw wel echt zalig! Enne… met een half uur op tafel, da’s ook leuk toch? Terwijl de vis in de oven staat, kun je makkelijk de tijd nemen om de groenten die je erbij serveert te bereiden. De kabeljauwgratin met spinazie bevat 5.15 gram koolhydraten per portie.

Vers versus diepvries

Wij maakten de romige kabeljauwgratin met spinazie gewoon met diepvrieskabeljauw. Natuurlijk is verse kabeljauw aan te bevelen, maar als die lastig te verkrijgen is -of niet in het budget past- dan is diepvrieskabeljauw ook heel goed te gebruiken. Zorg er wel voor dat de kabeljauw goed ontdooid is. Als je er op tijd aan denkt de vis uit de diepvries te halen, dan kost het je geen extra keukentijd. Zelf leg ik diepvriesvis eigenlijk altijd al ‘s morgens in de koelkast als we het ‘s avonds willen eten. Even uit de verpakking halen op een bordje leggen en afdekken met een ander bordje. Dan issie perfect ontdooid!


♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

romige kabeljauwgratin met spinazie
romige kabeljauwgratin met spinazie

Zo maak je romige kabeljauwgratin met spinazie

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!

Romige kabeljauwgratin met spinazie

romige kabeljauwgratin met spinazie
Door: Hans van Deelen
De smaak en de structuur van de vis komen in deze romige kabeljauwgratin met spinazie volledig tot hun recht. Heerlijke hollandaisesaus en de groenten vullen mooi aan!
5 van 2 stemmen
Keuken Europees
Trefwoord groente, oven, snel, vis
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 30 min

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 825.15 kcalkoolhydraten 5.15 geiwitten 32.4 gvetten 73.85 gvezels 6.1 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

Ingrediënten

Hollandaisesaus

Kabeljauw

Groente

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een ovenschaal in met boter.

Hollandaisesaus

  • Klop voor de hollandaisesaus eerst de eidooiers met mosterd en een snuf peper en zout gedurende 3 minuten.
    Verhit vervolgens in een steelpannetje citroensap met azijn, laat inkoken tot ongeveer de helft en voeg dit, druppel voor druppel, toe aan de geklopte eidooiers. Klop eerst een druppel helemaal door voor je de volgende toevoegt! Giet over in een schoon pannetje met dikke bodem.
  • Smelt -in een apart pannetje- de roomboter langzaam op laag vuur- dus niet bakken!
  • Zet de pan met het eimengsel op laag vuur en voeg al roerende de warme boter in een dunne straal toe. Kleine porties tegelijk. De eerste portie eerst heel goed doorroeren voor je de volgende portie toevoegt. Goed van de bodem en randen blijven roeren, anders krijg je een soort omelet-klonters in je saus. Blijf roeren tot je een mooi egale, licht gebonden saus hebt. Voeg 25 gram Parmezaanse kaas toe en laat smelten. Proef en breng zo nodig verder op smaak met peper en zout.

Kabeljauwfilets

  • Dep de kabeljauwfilets droog, bestrooi ze met peper en eventueel zout. Leg de filets in de ovenschaal en overgiet met de kaassaus. Bestrooi met een beetje kaas en zet 10 minuten in de oven. Zet de visschotel nog 2 minuten onder de hete grill voor een mooi goudbruin kleurtje.

Groenten

  • Snijd ondertussen de champignons in plakjes en roerbak ze op hoog vuur in een koekenpan of wok zonder vet. Blijf omscheppen tot ze hun vocht beginnen los te laten en doe over in een bakje. Roerbak in de zelfde pan de wilde spinazie met een scheutje olijfolie, pers de knoflook erboven uit. Roerbak tot alle spinazie is geslonken. Giet eventueel overtollig vocht af. Voeg de champignons toe. Proef en breng vlak voor het serveren op smaak met de boursin.
  • Serveer de spinazie met de gegratineerde kabeljauw. Lepel er eventueel nog wat van de (boursin)saus bij.
  • Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten


Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties