Kabeljauw komt bij ons niet zo heel vaak op tafel. Immers kabeljauw is nogal neutraal van smaak, en dus moet je een beetje extra je best doen om er een lekker gerecht van te maken. Maar goed, vis met spinazie is altijd een oké combinatie en vaak ook budgetvriendelijk. Vandaar vandaag extra heerlijke, romige kabeljauwgratin met spinazie. De kabeljauw wordt namelijk overgoten met een heerlijke hollandaisesaus, die ik extra op smaak bracht met kaas. En dat dan even gratineren in de oven… zo is kabeljauw wel echt zalig! Enne… met een half uur op tafel, da’s ook leuk toch? Terwijl de vis in de oven staat, kun je makkelijk de tijd nemen om de groenten die je erbij serveert te bereiden. De kabeljauwgratin met spinazie bevat 5.15 gram koolhydraten per portie.
Vers versus diepvries
Wij maakten de romige kabeljauwgratin met spinazie gewoon met diepvrieskabeljauw. Natuurlijk is verse kabeljauw aan te bevelen, maar als die lastig te verkrijgen is -of niet in het budget past- dan is diepvrieskabeljauw ook heel goed te gebruiken. Zorg er wel voor dat de kabeljauw goed ontdooid is. Als je er op tijd aan denkt de vis uit de diepvries te halen, dan kost het je geen extra keukentijd. Zelf leg ik diepvriesvis eigenlijk altijd al ’s morgens in de koelkast als we het ’s avonds willen eten. Even uit de verpakking halen op een bordje leggen en afdekken met een ander bordje. Dan issie perfect ontdooid!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je romige kabeljauwgratin met spinazie
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Romige kabeljauwgratin met spinazie
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Hollandaisesaus
- 2 eidooiers
- 1 tl mosterd
- peper en zout
- 1 el citroensap
- 15 ml kruidenazijn
- 125 g roomboter
- 25 g Parmezaanse kaas
Kabeljauw
- 250 g kabeljauw, diepvries of vers 2 filets van 125 gram
- peper en zout
- 15 g Parmezaanse kaas, bovenop
Groente
- 200 g kastanjechampignons
- 400 g spinazie (wilde), wilde bevat minder vocht!
- 10 ml olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 50 g kruidenroomkaas, Boursin of andere kruidenkaas
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een ovenschaal in met boter.
Hollandaisesaus
- Klop voor de hollandaisesaus eerst de eidooiers met mosterd en een snuf peper en zout gedurende 3 minuten. Verhit vervolgens in een steelpannetje citroensap met azijn, laat inkoken tot ongeveer de helft en voeg dit, druppel voor druppel, toe aan de geklopte eidooiers. Klop eerst een druppel helemaal door voor je de volgende toevoegt! Giet over in een schoon pannetje met dikke bodem.
- Smelt -in een apart pannetje- de roomboter langzaam op laag vuur- dus niet bakken!
- Zet de pan met het eimengsel op laag vuur en voeg al roerende de warme boter in een dunne straal toe. Kleine porties tegelijk. De eerste portie eerst heel goed doorroeren voor je de volgende portie toevoegt. Goed van de bodem en randen blijven roeren, anders krijg je een soort omelet-klonters in je saus. Blijf roeren tot je een mooi egale, licht gebonden saus hebt. Voeg 25 gram Parmezaanse kaas toe en laat smelten. Proef en breng zo nodig verder op smaak met peper en zout.
Kabeljauwfilets
- Dep de kabeljauwfilets droog, bestrooi ze met peper en eventueel zout. Leg de filets in de ovenschaal en overgiet met de kaassaus. Bestrooi met een beetje kaas en zet 10 minuten in de oven. Zet de visschotel nog 2 minuten onder de hete grill voor een mooi goudbruin kleurtje.
Groenten
- Snijd ondertussen de champignons in plakjes en roerbak ze op hoog vuur in een koekenpan of wok zonder vet. Blijf omscheppen tot ze hun vocht beginnen los te laten en doe over in een bakje. Roerbak in de zelfde pan de wilde spinazie met een scheutje olijfolie, pers de knoflook erboven uit. Roerbak tot alle spinazie is geslonken. Giet eventueel overtollig vocht af. Voeg de champignons toe. Proef en breng vlak voor het serveren op smaak met de boursin.
- Serveer de spinazie met de gegratineerde kabeljauw. Lepel er eventueel nog wat van de (boursin)saus bij.
- Eet smakelijk!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet