romige kaasflan met asperge

Romige kaasflan met asperges

Wij houden niet alleen van koolhydraatarme gerechten die gewoon lekker zijn. Maar de receptuur houden het liefst ook een beetje simpel. Moet je voor de aardigheid eens kijken naar deze bijzonder overzichtelijke ingrediëntenlijst. Eenvoudiger kan haast niet toch? En dat je daarmee dan zoiets lekkers op tafel zet! Het is bijna tovenarij… Deze prachtige, romige kaasflan met asperges gaar je in een waterbadje in de oven, ‘au bain marie’ dus. Dat duurt wat langer, maar dat is allemaal passieve tijd en de structuur wordt juist daardoor fluweelzacht. De kaasflan zelf heeft eigenlijk maar een korte voorbereidingstijd. De heerlijke belegen boerenkaas geeft de kaasflan al zoveel smaak mee dat je tegenover de asperges verder maar weinig nodig hebt. We houden het bij versgemalen peper. Qua hoeveelheid, wij vonden het wat veel voor ons samen, dus als je overhoudt: koud ook heel lekker!

Au bain marie en tips voor de juiste vormen

De au bain-marie techniek gebruik je om gerechten te laten garen of af te koelen in een waterbad. Onze romige kaasflan met asperges  gaart op die manier heel geleidelijk, zo blijft het ei mooi romig en zacht van structuur. Helemaal niet moeilijk. Je moet wel even de juiste combinatie van spullen bij elkaar zoeken. Maar we geven je wat tips. De vorm voor de flan moet groot genoeg zijn voor de lange asperges. Wij namen een ovale ovenschaal. De 2e schaal, voor het hete waterbad, moet ruim genoeg zijn om de flanschaal in te kunnen zetten. En tenslotte moet de combinatie goed in de oven passen. Wij gebruiken voor het waterbad graag óf een braadslee of een rechthoekige ovenschaal. Op de bodem daarvan leggen we een dubbelgevouwen theedoek om beschadiging door het trillen te voorkomen. We gebruiken ook een flanschaal met handvatten daarmee kunnen we de romige kaasflan met asperges makkelijk uit het hete waterbad tillen. Dat scheelt een boel gepruts. Dus kortweg: schaal, theedoek, schaal:

romige kaasflan met asperges

 

romige kaasflan met asperge

 

Ook lekker:

Zo maak je de romige kaasflan met asperges

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Romige kaasflan met asperges


romige kaasflan met asperge

Door Anna-Karina Geplaatst maart 29, 2019

  • Aantal of hoeveelheid: 2of 3 porties
  • Koolhydraten: 13 gr khd hele recept (6,5 of 4,3 per portie) (2of 3 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 20 minuten
  • Kooktijd: 45 minuten
  • Klaar in: 1 uur 20 minuten

De heerlijke belegen boerenkaas geeft de kaasflan al zoveel smaak mee dat je tegenover de asperges verder maar weinig nodig hebt. We houden het bij peper!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Maak de asperges schoon en kook ze beetgaar. (wij kookten ze 6 minuten) Spoel koud af en laat goed uitlekken.
  2. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Zet een grote schaal (of braadslee) voor het waterbad klaar met een theedoek op de bodem. Vet een passende flanschaal (liefst met handvatten) in. Voor uitgebreidere beschrijving zie tekst boven. Plaats de kleinere schaal op de theedoek. Kook alvast water voor het waterbad.
  3. Los in een pan met dikke boden de geraspte kaas op in de roomkaas. Niet laten koken, maar gewoon op half vuur rustig roeren en op laten lossen. Doof het vuur en laat iets afkoelen.
  4. Klop de eieren 2 minuten met peper. Voeg in één keer het niet te hete (!) kaasmengsel erbij en klop direct door met een garde. Giet dan het mengsel in de flanschaal en druk de gare asperges erin.
  5. Giet kokend water in de buitenste schaal tot halverwege de flanschaal. Plaats het geheel voorzichtig in de oven. Gaar de aspergeflan op deze manier 40-45 minuten of tot de niet meer wiebelt als je eraan schudt. Of steek de punt van een mes erin, die moet er schoon uitkomen.
  6. Bak voor erop ondertussen de champignonnetjes en snij de bosui in fijne ringetjes.
  7. Haal de flan uit het waterbad en laat 15 minuten rusten (en opstijven) voordat je 'm aansnijdt.
  8. Serveer de kaasflan met knapperige ringetjes bosui en sappig gebakken champignons.
  9. Zowel lauwwarm als koud een ware traktatie! Ook lekker met een moot zalm!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 gedachten over “Romige kaasflan met asperges”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

234 Shares
Share145
Pin89
Tweet