Romige kaasflan met asperges

romige kaasflan met asperge

Wij houden niet alleen van koolhydraatarme gerechten die gewoon lekker zijn. Ook de receptuur houden we het liefst een beetje simpel. Moet je voor de aardigheid eens kijken naar deze bijzonder overzichtelijke ingrediëntenlijst. Eenvoudiger kan haast niet toch? En dat je daarmee dan zoiets lekkers op tafel zet! Het is bijna tovenarij… Deze prachtige, romige kaasflan met asperges gaar je in een waterbadje in de oven, ‘au bain marie’ dus. Dat duurt wat langer, maar dat is allemaal passieve tijd en de structuur wordt juist daardoor fluweelzacht. De kaasflan zelf heeft eigenlijk maar een korte voorbereidingstijd. De heerlijke belegen boerenkaas geeft de kaasflan al zoveel smaak mee dat je tegenover de asperges verder maar weinig nodig hebt. We houden het bij versgemalen peper. Qua hoeveelheid, wij vonden het wat veel voor ons samen, dus als je overhoudt: koud ook heel lekker!

Au bain marie en tips voor de juiste vormen

De au bain-marie techniek gebruik je om gerechten te laten garen of af te koelen in een waterbad. Onze romige kaasflan met asperges  gaart op die manier heel geleidelijk, zo blijft het ei mooi romig en zacht van structuur. Helemaal niet moeilijk. Je moet wel even de juiste combinatie van spullen bij elkaar zoeken. Maar we geven je wat tips. De vorm voor de flan moet groot genoeg zijn voor de lange asperges. Wij namen een ovale ovenschaal.

Handvatten

De 2e schaal, voor het hete waterbad, moet ruim genoeg zijn om de flanschaal in te kunnen zetten. En tenslotte moet de combinatie goed in de oven passen. Wij gebruiken voor het waterbad graag óf een braadslee of een rechthoekige ovenschaal. Op de bodem daarvan leggen we een dubbelgevouwen theedoek om beschadiging door het trillen te voorkomen. We gebruiken ook een flanschaal met handvatten daarmee kunnen we de romige kaasflan met asperges makkelijk uit het hete waterbad tillen. Dat scheelt een boel gepruts.

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

romige kaasflan met asperge
romige kaasflan met asperge

Zo maak je de romige kaasflan met asperges

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Romige kaasflan met asperges

romige kaasflan met asperge
Door: Anna-Karina van Denderen
De heerlijke belegen boerenkaas geeft de kaasflan al zoveel smaak mee, dat je tegenover de asperges verder maar weinig nodig hebt. We houden het bij peper!
5 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 45 min
Rusttijd 10 min
Totale tijd 1 uur 20 min

Voedingswaarde

Per portie
kcal 403.03 koolhydraten 4.17 geiwitten 21.57 gvetten 32.87 gvezels 2.33 g
Hoeveelheid (aan te passen)3 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

SERVEER MET:

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Maak de asperges schoon en kook ze beetgaar (wij kookten ze 6 minuten). Spoel koud af en laat goed uitlekken.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C. Zet een grote schaal (of braadslee) voor het waterbad klaar met een theedoek op de bodem. Vet een passende flanschaal (liefst met handvatten) in. Voor uitgebreidere beschrijving zie tekst boven. Plaats de kleinere schaal op de theedoek. Kook alvast water voor het waterbad.

VULLING

  • Los in een pan met dikke boden de geraspte kaas op in de roomkaas. Niet laten koken, maar gewoon op half vuur rustig roeren en op laten lossen. Doof het vuur en laat iets afkoelen.
  • Klop de eieren 2 minuten met peper. Voeg in één keer het niet te hete (!) kaasmengsel erbij en klop direct door met een garde. Giet dan het mengsel in de flanschaal en druk de gare asperges erin.

VERVOLG

  • Giet kokend water in de buitenste schaal tot halverwege de flanschaal. Plaats het geheel voorzichtig in de oven. Gaar de aspergeflan op deze manier 40 – 45 minuten, of tot de inhoud niet meer wiebelt als je eraan schudt. Of steek de punt van een mes erin, die moet er schoon uitkomen.
  • Bak voor erbovenop ondertussen de champignonnetjes en snij de bosui in fijne ringetjes.
  • Haal de flan uit het waterbad en laat 15 minuten rusten (en opstijven) voordat je ‘m aansnijdt.
  • Serveer de kaasflan met knapperige ringetjes bosui en sappig gebakken champignons.
  • Zowel lauwwarm als koud een ware traktatie! Ook lekker met een moot zalm!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen.

Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top