Romige kaasflan met asperges

romige kaasflan met asperge

Wij houden niet alleen van koolhydraatarme gerechten die gewoon lekker zijn. Maar de receptuur houden het liefst ook een beetje simpel. Moet je voor de aardigheid eens kijken naar deze bijzonder overzichtelijke ingrediëntenlijst. Eenvoudiger kan haast niet toch? En dat je daarmee dan zoiets lekkers op tafel zet! Het is bijna tovenarij… Deze prachtige, romige kaasflan met asperges gaar je in een waterbadje in de oven, ‘au bain marie’ dus. Dat duurt wat langer, maar dat is allemaal passieve tijd en de structuur wordt juist daardoor fluweelzacht. De kaasflan zelf heeft eigenlijk maar een korte voorbereidingstijd. De heerlijke belegen boerenkaas geeft de kaasflan al zoveel smaak mee dat je tegenover de asperges verder maar weinig nodig hebt. We houden het bij versgemalen peper. Qua hoeveelheid, wij vonden het wat veel voor ons samen, dus als je overhoudt: koud ook heel lekker!

Au bain marie en tips voor de juiste vormen

De au bain-marie techniek gebruik je om gerechten te laten garen of af te koelen in een waterbad. Onze romige kaasflan met asperges  gaart op die manier heel geleidelijk, zo blijft het ei mooi romig en zacht van structuur. Helemaal niet moeilijk. Je moet wel even de juiste combinatie van spullen bij elkaar zoeken. Maar we geven je wat tips. De vorm voor de flan moet groot genoeg zijn voor de lange asperges. Wij namen een ovale ovenschaal.

Handvatten

De 2e schaal, voor het hete waterbad, moet ruim genoeg zijn om de flanschaal in te kunnen zetten. En tenslotte moet de combinatie goed in de oven passen. Wij gebruiken voor het waterbad graag óf een braadslee of een rechthoekige ovenschaal. Op de bodem daarvan leggen we een dubbelgevouwen theedoek om beschadiging door het trillen te voorkomen. We gebruiken ook een flanschaal met handvatten daarmee kunnen we de romige kaasflan met asperges makkelijk uit het hete waterbad tillen. Dat scheelt een boel gepruts.

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

romige kaasflan met asperge
romige kaasflan met asperge

Zo maak je de romige kaasflan met asperges

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Romige kaasflan met asperges

romige kaasflan met asperge
Door: Anna-Karina van Denderen
De heerlijke belegen boerenkaas geeft de kaasflan al zoveel smaak mee, dat je tegenover de asperges verder maar weinig nodig hebt. We houden het bij peper!
5 van 3 stemmen

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 403.03 kcalkoolhydraten 4.17 geiwitten 21.57 gvetten 32.87 gvezels 2.33 g
Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 45 min
Rusttijd 10 min
Totale tijd 1 uur 20 min
Hoeveelheid (aan te passen)3 porties

Ingrediënten

SERVEER MET:

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Maak de asperges schoon en kook ze beetgaar (wij kookten ze 6 minuten). Spoel koud af en laat goed uitlekken.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C. Zet een grote schaal (of braadslee) voor het waterbad klaar met een theedoek op de bodem. Vet een passende flanschaal (liefst met handvatten) in. Voor uitgebreidere beschrijving zie tekst boven. Plaats de kleinere schaal op de theedoek. Kook alvast water voor het waterbad.

VULLING

  • Los in een pan met dikke boden de geraspte kaas op in de roomkaas. Niet laten koken, maar gewoon op half vuur rustig roeren en op laten lossen. Doof het vuur en laat iets afkoelen.
  • Klop de eieren 2 minuten met peper. Voeg in één keer het niet te hete (!) kaasmengsel erbij en klop direct door met een garde. Giet dan het mengsel in de flanschaal en druk de gare asperges erin.

VERVOLG

  • Giet kokend water in de buitenste schaal tot halverwege de flanschaal. Plaats het geheel voorzichtig in de oven. Gaar de aspergeflan op deze manier 40 – 45 minuten, of tot de inhoud niet meer wiebelt als je eraan schudt. Of steek de punt van een mes erin, die moet er schoon uitkomen.
  • Bak voor erbovenop ondertussen de champignonnetjes en snij de bosui in fijne ringetjes.
  • Haal de flan uit het waterbad en laat 15 minuten rusten (en opstijven) voordat je ‘m aansnijdt.
  • Serveer de kaasflan met knapperige ringetjes bosui en sappig gebakken champignons.
  • Zowel lauwwarm als koud een ware traktatie! Ook lekker met een moot zalm!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten

Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties