romige kaasflan met asperge

Romige kaasflan met asperges

Wij houden niet alleen van koolhydraatarme gerechten die gewoon lekker zijn. Ook de receptuur houden we het liefst een beetje simpel. Moet je voor de aardigheid eens kijken naar deze bijzonder overzichtelijke ingrediëntenlijst. Eenvoudiger kan haast niet toch? En dat je daarmee dan zoiets lekkers op tafel zet! Het is bijna tovenarij… Deze prachtige, romige kaasflan met asperges gaar je in een waterbadje in de oven, ‘au bain marie’ dus. Dat duurt wat langer, maar dat is allemaal passieve tijd en de structuur wordt juist daardoor fluweelzacht. De kaasflan zelf heeft eigenlijk maar een korte voorbereidingstijd. De heerlijke belegen boerenkaas geeft de kaasflan al zoveel smaak mee dat je tegenover de asperges verder maar weinig nodig hebt. We houden het bij versgemalen peper. Qua hoeveelheid, wij vonden het wat veel voor ons samen, dus als je overhoudt: koud ook heel lekker!

Advertentie

Au bain marie en tips voor de juiste vormen

De au bain-marie techniek gebruik je om gerechten te laten garen of af te koelen in een waterbad. Onze romige kaasflan met asperges  gaart op die manier heel geleidelijk, zo blijft het ei mooi romig en zacht van structuur. Helemaal niet moeilijk. Je moet wel even de juiste combinatie van spullen bij elkaar zoeken. Maar we geven je wat tips. De vorm voor de flan moet groot genoeg zijn voor de lange asperges. Wij namen een ovale ovenschaal.

Handvatten

De 2e schaal, voor het hete waterbad, moet ruim genoeg zijn om de flanschaal in te kunnen zetten. En tenslotte moet de combinatie goed in de oven passen. Wij gebruiken voor het waterbad graag óf een braadslee of een rechthoekige ovenschaal. Op de bodem daarvan leggen we een dubbelgevouwen theedoek om beschadiging door het trillen te voorkomen. We gebruiken ook een flanschaal met handvatten daarmee kunnen we de romige kaasflan met asperges makkelijk uit het hete waterbad tillen. Dat scheelt een boel gepruts.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.

Verrukkelijk Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659818

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

romige kaasflan met asperge
romige kaasflan met asperge

Zo maak je de romige kaasflan met asperges

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Romige kaasflan met asperges

4.72 van 7 stemmen
romige kaasflan met asperge
Door: Anna-Karina van Denderen
De heerlijke belegen boerenkaas geeft de kaasflan al zoveel smaak mee, dat je tegenover de asperges verder maar weinig nodig hebt. We houden het bij peper!
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Rusttijd 10 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten

Voedingswaarde

Per portie
kcal 403.03 koolhydraten 4.17 geiwitten 21.57 gvetten 32.87 gvezels 2.33 g
Hoeveelheid (aan te passen)3 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

SERVEER MET:

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Maak de asperges schoon en kook ze beetgaar (wij kookten ze 6 minuten). Spoel koud af en laat goed uitlekken.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C. Zet een grote schaal (of braadslee) voor het waterbad klaar met een theedoek op de bodem. Vet een passende flanschaal (liefst met handvatten) in. Voor uitgebreidere beschrijving zie tekst boven. Plaats de kleinere schaal op de theedoek. Kook alvast water voor het waterbad.

VULLING

  • Los in een pan met dikke boden de geraspte kaas op in de roomkaas. Niet laten koken, maar gewoon op half vuur rustig roeren en op laten lossen. Doof het vuur en laat iets afkoelen.
  • Klop de eieren 2 minuten met peper. Voeg in één keer het niet te hete (!) kaasmengsel erbij en klop direct door met een garde. Giet dan het mengsel in de flanschaal en druk de gare asperges erin.

VERVOLG

  • Giet kokend water in de buitenste schaal tot halverwege de flanschaal. Plaats het geheel voorzichtig in de oven. Gaar de aspergeflan op deze manier 40 – 45 minuten, of tot de inhoud niet meer wiebelt als je eraan schudt. Of steek de punt van een mes erin, die moet er schoon uitkomen.
  • Bak voor erbovenop ondertussen de champignonnetjes en snij de bosui in fijne ringetjes.
  • Haal de flan uit het waterbad en laat 15 minuten rusten (en opstijven) voordat je ‘m aansnijdt.
  • Serveer de kaasflan met knapperige ringetjes bosui en sappig gebakken champignons.
  • Zowel lauwwarm als koud een ware traktatie! Ook lekker met een moot zalm!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het!Stuur een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


14 gedachten over “Romige kaasflan met asperges”

  1. Willy Dieks

    Vandaag deze kaasflan met asperges gemaakt. Dat was smullen geblazen. En easypeasy te maken. Zeker voor herhaling vatbaar. Buitenbeentjes asperges van Lidl. Dus nog zeer betaalbaar ook.

  2. 5 sterren
    Wat een heerlijk recept is dit die kaasflan met asperges!
    Zo van genoten samen met mijn bezoek. Dit is voor herhaling vatbaar!

  3. 5 sterren
    Had ik alles klaar gemaakt en voorbereid…. Deed mijn over het plotseling niet. Dan maar in een pan klaargemaakt. Iets sneller maar ik denk ook heel lekker! Niet helemaal zoals het hoort…

  4. Kan dit recept ook alleen in een ovenschaal gemaakt worden ? Zonder een extra schaal met theedoek .

  5. Hallo Anna-Karina,
    Ik heb vandaag de heerlijke kaasflan met asperges gemaakt met een stukje zalm erbij het was heerlijk! Ook het bereiden en de geur die het verspreid draagt bij aan het genieten van dit bijzondere gerecht welke niet moeilijk is om te maken. Met Pasen ga ik het zeker weer maken met een heerlijk glas droge witte wijn of appelcider. Bedankt voor alle mooie en heerlijke recepten ik neem aan dat ik ze allemaal in de boeken terug kan vinden? Groet Lydia

    1. Leuk dat we erbij gaan zijn met Pasen! Nee, deze staat niet in een van de boeken. Het is namelijk een gloednieuw recept! Lang niet alle recepten staan ook in de boeken. En sommige recepten staan wel in de boeken maar niet online!

  6. Het lijkt mij een zalig recept, maar de methode met de theedoek begrijp ik niet zo goed. Blijft de theedoek tijdens het bakken in de oven?

  7. Ook goedemorgen……..nog niet zo lang uit bed, wasje draait het 🌞 schijnt, en even mijn mail checken en wat zie ik……. woh wat een schitterend gerecht. Dat wordt’tie vandaag hoor en ik hoef niet meer te verzinnen wat eten we vandaag ? Anna-Karina hoe krijg je het weer voor elkaar om ons te verrassen. Trouwens ook een leuk recept voor de Pasen. Want smaken zal het zeker daar twijfel ik niet aan.

Reacties zijn gesloten.

4.72 from 7 votes (5 ratings without comment)
Scroll naar boven