romige bloemkoolsoep met kerrie

Romige bloemkoolsoep met kerrie

Deze geurige romige bloemkoolsoep is een fijn koolhydraatarm soepje voor als je bloemkool over hebt. Bloemkool is hier in huis misschien wel de meest voorkomende leftover groente. Ik weet niet hoe anderen dat doen maar een hele bloemkool is voor ons vaak veel te veel voor 1 x. Vandaar dat we na die heerlijke huzarensalade met vis dus ruim voldoende bloemkool over hadden.

Koolhydraatarme bloemkoolsoep

Deze prachtige gele koolhydraatarme bloemkoolsoep heeft een beetje oosterse smaken. Omdat het gouden trio kokosmelk, kurkuma en kerrie erin is verwerkt. Ik was de afgelopen week niet helemaal topfit, dus mijn heer Hans heeft -heel lief- deze heilzame soep voor me gemaakt.

Kurkuma zou enorm gezond zijn, of alle claims daadwerkelijk kloppen kan ik niet nagaan. Lekker is het in elk geval wel! Wij houden allebei niet zo heel erg van heet eten, dus voegde Hans slechts een bescheiden hoeveelheid sambal toe. Mocht je zelf meer pit willen is dat natuurlijk zo geregeld, voeg naar smaak meer toe. Of gebruik lekker een verse rode peper, dat is ook prima. De garnering bleef heel eenvoudig. Naast wat verse koriander ook een snufje gerookt paprikapoeder. Deze koolydraatarme bloemkoolsoep is helemaal vegetarisch, maar je kunt er evengoed nog kip, quorn of krokant gebakken spek aan toevoegen als je dat wilt.

Bloemkool bewaren

Wij hebben van de romige bloemkoolsoep met kerrie ook weer twee keer gesmuld. De eerste keer als maaltijdsoep en de tweede keer, een dag later, bij de lunch. De soep kun je in de koelkast wel twee dagen goed houden. Een bloemkool weegt al snel een kilo. Zoals gezegd eten wij dat als duo niet in één maaltijd op. Gelukkig is bloemkool zo ongeveer de meest veelzijdige groente die ken. Je kunt er zulke verrassende dingen mee doen, zie de link hier onder voor nog veel meer bloemkool-gerechten. Je kunt een verse bloemkool uitstekend bewaren. Laat het loof er altijd zitten, dat vormt een mooie bescherming tegen uitdrogen. Wikkel de bloemkool in huishoudfolie en leg de bloemkool met de steelaanzet naar beneden in de koelkast, zo blijven de roosjes in elk geval droog! Onder in de groentelade hou je de bloemkool het langst goed, ideaal is 2°C tot 5°C.

Invriezen kan natuurlijk ook prima. Dat kan in geblancheerde roosjes of als rauwe korrels.

  • Was de bloemkool en verdeel de kool in roosjes. Breng water met wat zout aan de kook en blancheer de roosjes 2-3 minuten.  Spoel ze af met koud water om het kookproces te stoppen en laat de roosjes goed uitlekken. Portioneer de afgekoelde bloemkool in zakjes of doosjes en noteer de datum, neem altijd de oudste datum eerst.
  • Vermaal of rasp de rauwe bloemkool tot korrels ter grootte van rijst en vries die in. De rauwe bloemkoolrijst kun je het best rechtstreeks uit de diepvries kort wokken en eten als rijst, of verwerken in een ander gerecht met bloemkoolrijst.

Kijk hier voor nog veel meer heerlijke recepten met bloemkool!

 

romige bloemkoolsoep met kerrie

Zo maak je de romige bloemkoolsoep

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


romige bloemkoolsoep met kerrie

Romige bloemkoolsoep met kerrie

door Anna-Karina van Denderen
Deze geweldig lekkere romige bloemkoolsoep heeft een beetje oosterse smaken, het gouden trio kokosmelk, kurkuma en kerrie is erin verwerkt.

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 137

5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Lunch, Voorgerecht
Keuken: Oosters
Trefwoord: fornuisgerecht
Voorbereiden: 10 min
Koken: 20 min
Totale tijd: 30 min

Koolhydraten per hoeveelheid

4 gram koolhydraten per kom
Koolhydraten 4 g
Uit recept: 4 kommen

Ingrediënten

Garneren

Bereiden

  • Snipper de ui. Bak deze in een soeppan met kokosolie op middelhoog glazig.
  • Snijd ondertussen de bleekselderij in stukjes. Breek de bloemkool in roosjes en spoel af. Voeg beide groente, kerrie en kurkuma toe aan de ui en bak 5 minuten op laag vuur, blijf omscheppen. Voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Laat de soep 10 minuten zachtjes pruttelen met een deksel op de pan. Of tot de bloemkool en bleekselderij zacht genoeg zijn.
  • Hak ondertussen alvast een handje verse koriander (of peterselie) voor de garnering.
Pureren en afproeven
  • Schep de helft van de groente eruit met een schuimspaan en pureer de rest van de soep glad met een staafmixer of blender. Doe de stukjes groente weer terug en roer de kokosmelk door de soep. Warm de soep helemaal door maar laat niet meer koken. Proef en breng de koolhydraatarme bloemkoolsoep op smaak met sambal, peper en zout.
  • Schep de romige bloemkoolsoep in kommen en bestrooi met een snufje paprikapoeder en koriander. Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

 


(Gezien 100 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

21 reacties op “Romige bloemkoolsoep met kerrie”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like