Romige bloemkoolgratin

romige bloemkoolgratin

Je kunt deze koolhydraatarme romige bloemkoolgratin uitstekend tot 24 uur van te voren klaarmaken en afgedekt in de koelkast bewaren en later afbakken in de oven. Niet dat het voorbereiden nou zó veel werk is. Maar voor sommige mensen telt elke minuut. Maak de roosjes voor deze bloemkoolgratin niet te klein en laat er vooral ook een stukje steel aanzitten! De stelen bevatten juist veel vitamines en zijn dus erg goed voor je.  De gratin van bloemkool bevat in deze vorm 6.2 gram koolhydraten per portie. Wij aten de bloemkoolgratin met een stukje gegrilde tonijn, maar het is ook lekker bij een vispakketje met citroen, of een pittig -vega- worstje of gewoon een lekkere groene salade met vrolijke tomaat.

Bloemkool met een papje

Wij aten vroegâh thuis (jaren 60 en 70 van de vorige eeuw) heel klassiek Hollands: AVG, dat wil zeggen aardappels, vlees en groente. Bloemkool met een Maizenapapje en een snufje nootmuskaat, gekookte aardappel en een gehaktbal. En dan wel echt wekelijks op woensdag. Zo herinner ik mij de bloemkool van mijn moeder: minstens 25 minuten gekookt. Maar… juist bij zo lang koken komt de zwavelgeur en -smaak vrij. Wist ik veel als kind, ik vond het toen wel lekker. Je denkt dat dat zo hoort toch? Maar tegenwoordig eet ik liever deze gratin van bloemkool… Sorry mams. Verder kon mijn moeder voor die tijd best aardig koken, dat moest ook wel met een gezin van 10 kinderen!

Kooktips voor bloemkool

  • Gerechten met bloemkool geef je met wat citroensap meer frisheid en met een beetje kerrie meer diepte.
  • Gooi de stronk van de bloemkool niet weg. Indien nodig even schillen en in stukken snijden. Even blancheren in gezouten water en serveren met een lekkere vinaigrette of verwerken in een salade.
  • Maal van rauwe bloemkool bloemkoolrijst, die kun je vervolgens rauw invriezen, direct uit de diepvries op te bakken als rijst! Wist je dat? Handig!!

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

romige bloemkoolgratin

Zo maak je deze romige bloemkoolgratin

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Interessant? Deel gerust!


romige bloemkoolgratin

Romige bloemkoolgratin

Je kunt deze heerlijk romige bloemkoolgratin makkelijk tot 24 uur van te voren klaarmaken en afgedekt in de koelkast bewaren en later afbakken in de oven. Niet dat het voorbereiden nou veel werk is. Maar zo is het helemaal lekker makkelijk! Maak de roosjes voor deze bloemkoolgratin niet te klein en laat er vooral ook een stukje steel aanzitten! De stelen bevatten juist veel vitamines en zijn dus erg goed voor je.
4.67 van 15 stemmen
Keuken: Europees
Trefwoord: oven
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 35 min

Voedingswaarde

Per portie
kcal 342.55 koolhydraten 6.2 geiwitten 13.4 gvetten 28.8 gvezels 2.95 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Saus

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet een ovenschaal in.
  • Breek de bloemkool in roosjes en kook ze in 5 minuten beetgaar. Laat uitlekken en doe over in de ingevette ovenschaal.

Saus

  • Rasp je favoriete kaas.
  • Meng roomkaas, slagroom, geknipte bieslook, de ½ van de Parmezaanse kaas, zout en peper naar smaak tot een gladde saus. Smeer deze over de bloemkoolroosjes en strooi de resterende Parmezaanse kaas erover.

Afbakken

  • Bak 15 minuten of tot de bovenkant mooi goudgeel is. Komt de schotel uit de koelkast? Tel er dan 10 minuten bij op.

Variaties

  • Neem i.p.v. bieslook: citroen en tijm, Ras el Hanout, nootmuskaat en mosterd.
    Of neem i.p.v. Parmezaan eens blauwe kaas, mosterd en walnotenbrie of olijven en peterselie.
  • Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:



24 gedachten over “Romige bloemkoolgratin”

  1. 4 sterren
    Voor 2 personen 3/4 bloemkool gebruikt. Na het koken wat nootmuskaat erover en daarna het sausje met Ras el Hanout.
    Heerlijk!

  2. 3 sterren
    Ik heb de bloemkool gratin ook gemaakt. Maar vond m tegenvallen. Toch maak ik m nog een keer. MAar dan met gewone kaas. Vond de Parmezaanse erg overheersen en daardoor niet lekker.

  3. 5 sterren
    Dat was gewoon lekker. Wel meer bloemkool gebruikt, ik vind 250 gram weinig voor twee personen. Visje erbij en voor mijn dochter gebakken aardappeltjes. Smullen.

  4. 5 sterren
    Vandaag dit recept gemaakt.
    Het was heerlijk!
    Ik heb wel roomkaas met knoflook en kruiden gebruikt en slagroom uit een spuitbus (had ik nog over, eerst voorzichtig warm gemaakt).

  5. 5 sterren
    Super lekker, had geen slagroom, wel iets koffieroom (voor mijn bezoek).
    Las hieronder ook met pesto lekker, gisteren pesto gemaakt, dus dat ook proberen. Denk dat het ook heerlijk is met andere groenten

  6. 5 sterren
    Het was heeerlijk!
    Samen met mijn gegeten, voor de eerste keer gemaakt maar komt bij favorieten.

  7. 5 sterren
    Hallo, heb van de week de bloenkoolgratin gemaakt, heerlijk.
    Helaas vergeten een foto te maken.
    Groetjes Julie

  8. 5 sterren
    Wow wat een heerlijk recept is dit!!! Nu al een tijdje op zoek naar koolhydraatarme recepten, dit is toch wel een van de lekkerste, heb er vam genoten(was wel een beetje waterig, misschien iets teveel slagroom gedaan).

    Bedankt voor het recept!!! 

  9. 5 sterren
    Tsja en we lusten geen van beiden bloemkool, toch gemaakt want je weet maar nooit, verandering van spijs, enz, en raad eens wat………dit recept komt vast op ons menu. Wat is dit lekker zeg. En zo heb je ons weer bloemkool leren eten 😉

      1. Ik ga het proberen. De ervaring met het andere recept beloofd tenslotte veel. Na onze vakantie komt het op het menu. t.z.t. laat ik het weten.

  10. 5 sterren
    Ik vond het heerlijk, maar heb het allemaal zelf opgegeten …. oeps, voor 2 personen vond ik het wel heel erg weinig, volgende keer doe ik er wat stukjes kip bij 😉

      1. hahaha … maakt niet uit … het was overheerlijk 😀 Doe ik het de volgende x als bijgerecht, lollll 😀

  11. Hallo,

    Er staat vaak bij de recepten “gemaakt voor 2 personen”. Is de hoeveelheid van de ingrediënten dan ook op 2 personen gebaseerd of moet je die dan nog verdubbelen?

     

  12. Leuk deze variaties, ik maak deze schotel met een mengsel van crème fraîche, ei, geraspte oude kaas en Italiaanse kruiden. Ook heerlijk.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top