romige bloemkoolgratin

Romige bloemkoolgratin

Je kunt deze koolhydraatarme romige bloemkoolgratin uitstekend tot 24 uur van te voren klaarmaken en afgedekt in de koelkast bewaren en later afbakken in de oven. Niet dat het voorbereiden nou zó veel werk is. Maar voor sommige mensen telt elke minuut. Maak de roosjes voor deze bloemkoolgratin niet te klein en laat er vooral ook een stukje steel aanzitten! De stelen bevatten juist veel vitamines en zijn dus erg goed voor je.  De gratin van bloemkool bevat in deze vorm 6.2 gram koolhydraten per portie. Wij aten de bloemkoolgratin met een stukje gegrilde tonijn, maar het is ook lekker bij een vispakketje met citroen, of een pittig -vega- worstje of gewoon een lekkere groene salade met vrolijke tomaat.

Bloemkool met een papje

Wij aten vroegâh thuis (jaren 60 en 70 van de vorige eeuw) heel klassiek Hollands: AVG, dat wil zeggen aardappels, vlees en groente. Bloemkool met een Maizenapapje en een snufje nootmuskaat, gekookte aardappel en een gehaktbal. En dan wel echt wekelijks op woensdag. Zo herinner ik mij de bloemkool van mijn moeder: minstens 25 minuten gekookt. Maar… juist bij zo lang koken komt de zwavelgeur en -smaak vrij. Wist ik veel als kind, ik vond het toen wel lekker. Je denkt dat dat zo hoort toch? Maar tegenwoordig eet ik liever deze gratin van bloemkool… Sorry mams. Verder kon mijn moeder voor die tijd best aardig koken, dat moest ook wel met een gezin van 10 kinderen!

Kooktips voor bloemkool

  • Gerechten met bloemkool geef je met wat citroensap meer frisheid en met een beetje kerrie meer diepte.
  • Gooi de stronk van de bloemkool niet weg. Indien nodig even schillen en in stukken snijden. Even blancheren in gezouten water en serveren met een lekkere vinaigrette of verwerken in een salade.
  • Maal van rauwe bloemkool bloemkoolrijst, die kun je vervolgens rauw invriezen, direct uit de diepvries op te bakken als rijst! Wist je dat? Handig!!

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

romige bloemkoolgratin

Zo maak je deze romige bloemkoolgratin

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Romige bloemkoolgratin

romige bloemkoolgratin
Door: Anna-Karina van Denderen
Je kunt deze heerlijk romige bloemkoolgratin makkelijk tot 24 uur van te voren klaarmaken en afgedekt in de koelkast bewaren en later afbakken in de oven. Niet dat het voorbereiden nou veel werk is. Maar zo is het helemaal lekker makkelijk! Maak de roosjes voor deze bloemkoolgratin niet te klein en laat er vooral ook een stukje steel aanzitten! De stelen bevatten juist veel vitamines en zijn dus erg goed voor je.
4.82 van 22 stemmen
Keuken Europees
Trefwoord oven
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 35 min

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 342.55 kcalkoolhydraten 6.2 geiwitten 13.4 gvetten 28.8 gvezels 2.95 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Saus

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet een ovenschaal in.
  • Breek de bloemkool in roosjes en kook ze in 5 minuten beetgaar. Laat uitlekken en doe over in de ingevette ovenschaal.

Saus

  • Rasp je favoriete kaas.
  • Meng roomkaas, slagroom, geknipte bieslook, de ½ van de Parmezaanse kaas, zout en peper naar smaak tot een gladde saus. Smeer deze over de bloemkoolroosjes en strooi de resterende Parmezaanse kaas erover.

Afbakken

  • Bak 15 minuten of tot de bovenkant mooi goudgeel is. Komt de schotel uit de koelkast? Tel er dan 10 minuten bij op.

Variaties

  • Neem i.p.v. bieslook: citroen en tijm, Ras el Hanout, nootmuskaat en mosterd.
    Of neem i.p.v. Parmezaan eens blauwe kaas, mosterd en walnotenbrie of olijven en peterselie.
  • Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen.

Maar de boeken zijn ook te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

24 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top