romige bloemkoolgratin

Romige bloemkoolgratin

Je kunt deze heerlijk romige bloemkoolgratin makkelijk tot 24 uur van te voren klaarmaken en afgedekt in de koelkast bewaren en later afbakken in de oven. Niet dat het voorbereiden nou veel werk is. Maar zo is het helemaal lekker makkelijk!  Maak de roosjes voor deze bloemkoolgratin niet te klein en laat er vooral ook een stukje steel aanzitten! De stelen bevatten juist veel vitamines en zijn dus erg goed voor je.  Wij aten de bloemkoolgratin met een stukje gegrilde tonijn, maar het is ook lekker bij een vispakketje met citroen, of een pittig -vega- worstje of gewoon een lekkere groene salade met tomaat.

Vroegâh…

Wij aten vroegâh thuis (jaren 60 en 70 van de vorige eeuw) heel klassiek Hollands: AVG, dat wil zeggen aardappels, vlees en groente. Bloemkool met een maizenapapje en nootmuskaat, gekookte aardappel en een gehaktbal. En dan wel echt wekelijks op woensdag. Zo herinner ik mij de bloemkool van mijn moeder: minstens 25 minuten gekookt. Maar… juist bij zo lang koken komt de zwavelgeur en smaak vrij. Wist ik veel als kind, je denkt dat dat zo hoort toch? Maar nu? Nee, *yak*. Sorry mams. Verder kon mijn moeder voor die tijd best aardig koken, dat moest ook wel met een gezin van 10 kinderen…

Kooktips voor bloemkool

  • Gerechten met bloemkool geef je met wat citroensap meer frisheid en met een beetje kerrie meer diepte.
  • Gooi de stronk van de bloemkool niet weg. Indien nodig even schillen en in stukken snijden. Even blancheren in gezouten water en serveren met een lekkere vinaigrette of verwerken in een salade.
  • Maal van rauwe bloemkool bloemkoolrijst, die kun je vervolgens rauw invriezen, direct uit de diepvries op te bakken als rijst! Wist je dat? Handig!!

romige bloemkoolgratin

Zo maak je deze romige bloemkoolgratin

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


romige bloemkoolgratin

Romige bloemkoolgratin

Je kunt deze heerlijk romige bloemkoolgratin makkelijk tot 24 uur van te voren klaarmaken en afgedekt in de koelkast bewaren en later afbakken in de oven. Niet dat het voorbereiden nou veel werk is. Maar zo is het helemaal lekker makkelijk! Maak de roosjes voor deze bloemkoolgratin niet te klein en laat er vooral ook een stukje steel aanzitten! De stelen bevatten juist veel vitamines en zijn dus erg goed voor je.
Afdrukken Reacties
Gang: Bijgerecht
Keuken: Europees
Trefwoord: oven
Voorbereiden: 10 min
Koken: 25 min
Totale tijd: 35 min

Koolhydraten - hoeveelheid

5 gram koolhydraten per portie
Uit recept: 2 porties

Ingrediënten

Saus

Bereiden

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet een ovenschaal in.
  • Breek de bloemkool in roosjes en kook ze in 5 minuten beetgaar. Laat uitlekken en doe over in de ingevette ovenschaal.
Saus
  • Rasp kaas.
  • Meng roomkaas, slagroom, geknipte bieslook, de ½ van de Parmezaanse kaas, zout en peper naar smaak tot een gladde saus. Smeer deze over de bloemkoolroosjes en strooi de resterende Parmezaanse kaas erover.
Afbakken
  • Bak 15 minuten of tot de bovenkant mooi goudgeel is. Komt de schotel uit de koelkast? Tel er dan 10 minuten bij op.
Variaties
  • Neem i.p.v. bieslook: citroen en tijm, Ras el Hanout, nootmuskaat en mosterd.
    Of neem i.p.v. Parmezaan: blauwe kaas, mosterd en walnotenbrie of olijven en peterselie.
  • Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

19 reacties op “Romige bloemkoolgratin”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

847 Shares
Share423
Pin424
Tweet