romige bloemkoolgratin - koolhydraatarm

Romige bloemkoolgratin

Je kunt deze heerlijk romige bloemkoolgratin makkelijk tot 24 uur van te voren klaarmaken en afgedekt in de koelkast bewaren en later afbakken in de oven. Niet dat het voorbereiden nou veel werk is, maar zo is het helemaal lekker makkelijk!  Maak de roosjes voor deze bloemkoolgratin niet te klein en laat er vooral ook een stukje steel aanzitten! De stelen bevatten juist veel vitamines en zijn dus erg goed voor je.  Wij aten de bloemkoolgratin met een stukje gegrilde tonijn, maar het is ook lekker bij witvis met citroen, of een pittig -vega- worstje of gewoon een lekkere groene salade met tomaat. 

 

Advertisements

Vroegâh…
Wij aten vroegâh thuis (jaren 60 en 70 van de vorige eeuw) heel klassiek Hollands: AVG, dat wil zeggen aardappels, vlees en groente. Bloemkool met een maizenapapje en nootmuskaat, gekookte aardappel en een gehaktbal, wekelijks op woensdag. Zo herinner ik mij de bloemkool van mijn moeder en dan wel minstens 25 minuten gekookt. Juist bij te lang koken komt de zwavelgeur en smaak vrij *yak*. Sorry mams. Verder kon mijn moeder voor die tijd best aardig koken, dat moest ook wel met een gezin van 10 kinderen…

romige bloemkoolgratin - koolhydraatarm

Kooktips

  • Gerechten met bloemkool geef je met wat citroensap meer frisheid en met een beetje kerrie meer diepte.
  • Gooi de stronk van de bloemkool niet weg. Indien nodig even schillen en in stukken snijden. Even blancheren in gezouten water en serveren met een lekkere vinaigrette of verwerken in een salade.
  • Maal van rauwe bloemkool bloemkoolrijst, die kun je vervolgens rauw invriezen, direct uit de diepvries op te bakken als rijst! Wist je dat? Handig!!

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze romige bloemkoolgratin

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Romige bloemkoolgratin


romige bloemkoolgratin - koolhydraatarm

Door Anna-Karina Geplaatst september 17, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 5 gr. khd pp (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 7 minuten
  • Kooktijd: 25 minuten
  • Klaar in: 32 minuten

Je kunt deze heerlijk romige bloemkoolgratin makkelijk tot 24 uur van te voren klaarmaken en afgedekt in de koelkast bewaren en later …

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht.
    Maak de bloemkool schoon en snijd in mooie roosjes en kook of stoom de bloemkoolroosjes ongeveer 5 minuten beetgaar en laat uitlekken. Doe de bloemkoolroosjes in een passende ovenschaal (even invetten).
  2. Roer roomkaas (of mascarpone), slagroom, (knoflook)bieslook, de helft van de Parmezaanse kaas, zout en zwarte peper naar smaak tot een gladde massa. Smeer de saus over de bloemkoolroosjes en strooi de resterende Parmezaanse kaas erover.
  3. Afbakken
    Bak 10-20 minuten in een voorverwarmde oven (200/180 gr.), tot de bovenkant mooi goudgeel is., kan iets korter als de bloemkool nog warm is, iets langer als het uit de koelkast komt.
    Eet smakelijk!
  4. TIPS:
    Probeer ook eens deze variaties i.p.v. bieslook
    • citroen en tijm
    • Ras el Hanout
    • ouderwets lekker met nootmuskaat en mosterd
    of neem i.p.v. Parmezaan
    • blauwe kaas, een beetje mosterd en walnoten
    • brie, olijven en peterselie

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 reacties op “Romige bloemkoolgratin”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

815 Shares
Share418
Pin397
Tweet