Rode biet met forelmousse

Rode biet met forelmousse

Deze rode biet met forelmousse is een bijzonder leuk en smakelijk voorgerechtje of amusehapje. Makkelijk vooraf te maken en ter plaatse samen te stellen. Wij maakten 12 amuselepels, maar je kunt het ook als voorgerechtje serveren dan is het recept voldoende voor 4 personen. Een amuse is een klein hapje dat voorafgaand aan een diner of tussen de gangen door geserveerd wordt. Zo’n hapje dient te ‘mond te amuseren’ en zo de eetlust op te wekken en de spijsvertering te verbeteren. Dat eetlust opwekken gebeurt bij mij altijd vrij spontaan, daar heb ik geen hulp bij nodig, maar het idee is wel leuk 😉

Advertentie

Amuse gueule of amuse bouche?

De hapjes zijn tegenwoordig bekend als amuse bouche, maar ze zijn begonnen als amuse-guele. Hoe dat zit?
Amuse komt van het Middelfranse woord amuser, wat betekent “vermaak, de aandacht afleiden, bedriegen, misleiden”.
Gueule verwijst naar de bek of snuit van een dier. Bouche verwijst naar de menselijke mond en werd toch wat vriendelijker ervaren. Dergelijk ‘vermaak voor de mond‘ is pas na 1980 ontstaan in restaurants (nouvelle cuisine), maar het zijn blijvertjes gebleken. Het restaurant kon op die manier de chef-kok een podium geven om hun talenten te tonen met kleine experimentjes van smaak, textuur en ingrediënten. Je hebt eigenlijk maar 1 talent nodig voor deze rode biet met forelmousse, dat is klein kunnen snijden. De ingrediënten voor de bietensalade worden allemaal brunoise gesneden, kleine dobbelsteentjes. Verder gaat er alleen een beetje olie en balsamicoazijn op, zodat de smaken lekker puur blijven.

Amuse ‘bring your own’ maaltijd

Hoewel de amuse populair is als klein hapje bij een diner, zie je ook wel dat hele meergangen diners samengesteld worden uit een keur aan amuses, waarbij verder geen andere gerechten worden geserveerd. Vaak door verschillende mensen gemaakt en meegenomen, voor nog meer gezelligheid. Ik ben fan, want zo kun je van alles en nog wat proeven en de verantwoordelijkheid (en stress van ket koken) ook een beetje delen. Deze bietjes met forelmousse zullen niet alleen op zichzelf, maar ook in een grotere amusemaaltijd prima tot hun recht komen.

Voedingswaarde

Per amuselepel bevat dit recept voor rode biet met forelmousse: calorieën 26.87 kcal ⋆ koolhydraten 0.8 g ⋆ eiwitten 1.73 g ⋆ vetten 1.83 g ⋆ vezels 0.4 g. Echter mocht je het als voorgerecht voor 4 personen serveren dan zijn de porties iets groter reken dan op: calorieën 80.61 kcal ⋆ koolhydraten 2.4 g ⋆ eiwitten 5.19 g ⋆ vetten 5.49 g ⋆ vezels 1.2 g per portie.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te bestellen voor €23,50. Of koop er een online bij Libris Bookspot of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659870
laatste exemplaren!

Gewoon Koolhydraatarm

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
laatste exemplaren!



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Zo maak je rode biet met forelmousse

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

Rode biet met forelmousse

Rode biet met forelmousse

Deze rode biet met forelmousse is een bijzonder smakelijk voorgerechtje (voor 4) of amusehapje (voor 12. Vooraf te maken en ter plaatse samen te stellen. Ideaal toch?
4.50 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Opmaken 10 minuten
Totale tijd 30 minuten

Ook gebruikt

  • 12 amuselepels
  • spuitzak

Voedingswaarde

(Mocht je het als voorgerecht voor 4 personen serveren dan zijn de porties iets groter reken dan op: calorieën 80.61 kcal ⋆ koolhydraten 2.4 g ⋆ eiwitten 5.19 g ⋆ vetten 5.49 g ⋆ vezels 1.2 g per portie)
Per amuselepel
kcal 26.87 koolhydraten 0.8 geiwitten 1.73 gvetten 1.83 gvezels 0.4 g
Hoeveelheid (aan te passen)12 amuselepels

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Bietensalade

Forelmousse

Serveren

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

Bietensalade

  • Snijd de gekookte rode biet, ui, bleekselderij en augurk brunoise (piepkleine dobbelsteentjes). Hak de peterselie en meng dit alles door elkaar met de olie en balsamicoazijn. Dek af en zet apart.

Forelmousse

  • Controleer de forelfilets op graten. Pureer de forel met zure room, slagroom en mierikswortel tot een zacht zalfje, in de keukenmachine. Proef en breng op smaak met citroenrasp, -sap en peper. Doe over in een spuitzak.
  • NB: Je kunt beide mengsels en garnering in deze vorm koel bewaren en de glaasjes of lepels opmaken vlak voor consumptie.
  • Verdeel het bietenmengsel over de lepels (of glazen) en spuit er een toef forelmousse op met behulp van de spuitzak. Leg bovenop een kappertje. En maal er wat peper over.

Variatie

  • Vervang de bleekselderij door komkommer of courgette. Vervang de peterselie door dille, bieslook of bosui. Geen gerookte forel? Gerookte haring of gerookte makreel kan ook.
  • Als je minder op de koolhydraten let vervang de bleekselderij dan eens door appel.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


3 gedachten over “Rode biet met forelmousse”

    1. Ja hoor. Laat de forel achterwege en neem ipv roomkaas andere zachte kaas; geitenkaas of blauwschimmelkaas (Bastiaanse kaas is allemaal met vega stremsel) kan lekker zijn. En dan een walnoot erop? Of je neemt gerookte tofu? Of vegakipstukjes die je bakt met gerookt paprikapoeder (pimentón)? Allemaal prima.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven