Deze rode biet met forelmousse is een bijzonder leuk en smakelijk voorgerechtje of amusehapje. Makkelijk vooraf te maken en ter plaatse samen te stellen. Wij maakten 12 amuselepels, maar je kunt het ook als voorgerechtje serveren dan is het recept voldoende voor 4 personen. Een amuse is een klein hapje dat voorafgaand aan een diner of tussen de gangen door geserveerd wordt. Zo’n hapje dient te ‘mond te amuseren’ en zo de eetlust op te wekken en de spijsvertering te verbeteren. Dat eetlust opwekken gebeurt bij mij altijd vrij spontaan, daar heb ik geen hulp bij nodig, maar het idee is wel leuk 😉
Amuse gueule of amuse bouche?
De hapjes zijn tegenwoordig bekend als amuse bouche, maar ze zijn begonnen als amuse-guele. Hoe dat zit?
Amuse komt van het Middelfranse woord amuser, wat betekent “vermaak, de aandacht afleiden, bedriegen, misleiden”.
Gueule verwijst naar de bek of snuit van een dier. Bouche verwijst naar de menselijke mond en werd toch wat vriendelijker ervaren. Dergelijk ‘vermaak voor de mond‘ is pas na 1980 ontstaan in restaurants (nouvelle cuisine), maar het zijn blijvertjes gebleken. Het restaurant kon op die manier de chef-kok een podium geven om hun talenten te tonen met kleine experimentjes van smaak, textuur en ingrediënten. Je hebt eigenlijk maar 1 talent nodig voor deze rode biet met forelmousse, dat is klein kunnen snijden. De ingrediënten voor de bietensalade worden allemaal brunoise gesneden, kleine dobbelsteentjes. Verder gaat er alleen een beetje olie en balsamicoazijn op, zodat de smaken lekker puur blijven.
Amuse ‘bring your own’ maaltijd
Hoewel de amuse populair is als klein hapje bij een diner, zie je ook wel dat hele meergangen diners samengesteld worden uit een keur aan amuses, waarbij verder geen andere gerechten worden geserveerd. Vaak door verschillende mensen gemaakt en meegenomen, voor nog meer gezelligheid. Ik ben fan, want zo kun je van alles en nog wat proeven en de verantwoordelijkheid (en stress van ket koken) ook een beetje delen. Deze bietjes met forelmousse zullen niet alleen op zichzelf, maar ook in een grotere amusemaaltijd prima tot hun recht komen.
Voedingswaarde
Per amuselepel bevat dit recept voor rode biet met forelmousse: calorieën 26.87 kcal ⋆ koolhydraten 0.8 g ⋆ eiwitten 1.73 g ⋆ vetten 1.83 g ⋆ vezels 0.4 g. Echter mocht je het als voorgerecht voor 4 personen serveren dan zijn de porties iets groter reken dan op: calorieën 80.61 kcal ⋆ koolhydraten 2.4 g ⋆ eiwitten 5.19 g ⋆ vetten 5.49 g ⋆ vezels 1.2 g per portie.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je rode biet met forelmousse
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Rode biet met forelmousse
Ook gebruikt
- 12 amuselepels
- spuitzak
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Bietensalade
- 100 g rode biet, gekookt
- 25 g bleekselderij
- 10 g ui
- 15 g augurk
- 2 g platte peterselie
- 1 tl olijfolie
- 1 tl balsamicoazijn
Forelmousse
- 75 g gerookte forelfilets, gerookt
- 3 el zure room
- 2 tl slagroom, echt een klein beetje, de mousse moet spuitbaar zijn
- 1 tl mierikswortel, of meer naar smaak
- citroenrasp, naar smaak
- kneepje citroensap
- peper, naar smaak
Serveren
- 12 kappertjes
- peper, versgemalen
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Bietensalade
- Snijd de gekookte rode biet, ui, bleekselderij en augurk brunoise (piepkleine dobbelsteentjes). Hak de peterselie en meng dit alles door elkaar met de olie en balsamicoazijn. Dek af en zet apart.
Forelmousse
- Controleer de forelfilets op graten. Pureer de forel met zure room, slagroom en mierikswortel tot een zacht zalfje, in de keukenmachine. Proef en breng op smaak met citroenrasp, -sap en peper. Doe over in een spuitzak.
- NB: Je kunt beide mengsels en garnering in deze vorm koel bewaren en de glaasjes of lepels opmaken vlak voor consumptie.
- Verdeel het bietenmengsel over de lepels (of glazen) en spuit er een toef forelmousse op met behulp van de spuitzak. Leg bovenop een kappertje. En maal er wat peper over.
Variatie
- Vervang de bleekselderij door komkommer of courgette. Vervang de peterselie door dille, bieslook of bosui. Geen gerookte forel? Gerookte haring of gerookte makreel kan ook.
- Als je minder op de koolhydraten let vervang de bleekselderij dan eens door appel.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Wat een leuk recept. Ik heb nu al zin in om het uit te proberen.
Kan je de forel ook vervangen voor iets vegetarisch?
Ja hoor. Laat de forel achterwege en neem ipv roomkaas andere zachte kaas; geitenkaas of blauwschimmelkaas (Bastiaanse kaas is allemaal met vega stremsel) kan lekker zijn. En dan een walnoot erop? Of je neemt gerookte tofu? Of vegakipstukjes die je bakt met gerookt paprikapoeder (pimentón)? Allemaal prima.