reuzengarnalen en pittige saus

Salade met reuzengarnalen en pittige saus

Sommige mensen zijn bang voor een jodiumtekort omdat ze geen (bakkers)brood meer eten, zij moeten vooral even doorlezen! Deze salade met reuzengarnalen en pittige saus is een zeer smakelijke manier om je jodiuminname te verhogen. Reuzengarnalen liggen hier eigenlijk altijd wel in de diepvries; en zeker niet alleen vanwege dat jodiumgehalte. Ze hebben vanuit de diepvries totaal geen smaakverlies, ze zijn ontzettend snel klaar en onvergelijkbaar knapperig!  Zo’n gamba is zeer breed inzetbaar, je kunt met een paar gamba’s heel gemakkelijk diverse gerechten opleuken.  Reuzengarnalen leveren ook veel belangrijke voedingsstoffen, zoals bijvoorbeeld eiwit, vitamine D, vitamine B3, zink en dus jodium. Garnalen passen helemaal perfect in mijn  koolhydraatarme keuken.

Jodium
Nog even over jodium, jodium is een sporenelement dat belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor o.a. een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Van nature komt jodium met name voor in algen, zeewier, zeevis, schaaldieren en eieren. Het inname advies voor jodium is minimaal 150 microgram (maximaal 600 microgram) per dag voor volwassenen. Ik eet regelmatig zeebeestjes, want ik consumeer veel liever gewoon echt voedsel dan dat ik allerlei pillen uit een potje zou moeten slikken om tekorten op te vangen. In 100 gram garnalen zit ongeveer 55 microgram jodium, dat is een lekkerder aanvulling dan een pil toch? NB: Mensen met een te snel werkende schildklier moeten voedingsmiddelen met jodium eerder vermijden.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je salade met reuzengarnalen en pittige saus

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Salade met reuzengarnalen en pittige saus


reuzengarnalen en pittige saus

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst mei 20, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 1 portie
  • Koolhydraten: 2 gr. khd pp (1 portie uit recept)
  • Voorbereiding: 5 minuten
  • Kooktijd: 5 minuten
  • Klaar in: 10 minuten

Salade met knapperige reuzengarnalen en pittige saus is een zeer smakelijk lunchgerecht. Ongemerkt krijg je ook nog eens een lekkere dosis jodium binnen!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Snijd een bosuitje in ringen en was en droog de sla.
  2. Bak de bevroren garnalen in wat olie met wat knoflook aan beide kanten tot ze mooi roze zijn.
  3. Voor de saus ondertussen mayonaise, slagroom, tomatenketchup en sambal naar smaak mengen en in een glaasje doen. Of maak een knoflooksaus, ook lekker...
  4. Leg de gewassen slabladen op een bord en schik de garnalen erop.
  5. Schep de knoflook uit de pan en bak de bosui lekker knapperig in het vet.
  6. Verdeel de bosui over de garnalen en je lunch is klaar om gegeten te worden. Heerlijke manier om jodium binnen te krijgen..., eet smakelijk en geniet ervan.

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

278 Shares
Share166
Pin112
Tweet