romige bloemkoolgratin

Romige bloemkoolgratin

Je kunt deze koolhydraatarme romige bloemkoolgratin uitstekend tot 24 uur van te voren klaarmaken en afgedekt in de koelkast bewaren en later afbakken in de oven. Niet dat het voorbereiden nou zó veel werk is. Maar voor sommige mensen telt elke minuut. Maak de roosjes voor deze bloemkoolgratin niet te klein en laat er vooral ook een stukje steel aanzitten! De stelen bevatten juist veel vitamines en zijn dus erg goed voor je.  De gratin van bloemkool bevat in deze vorm 6.2 gram koolhydraten per portie. Wij aten de bloemkoolgratin met een stukje gegrilde tonijn, maar het is ook lekker bij een vispakketje met citroen, of een pittig -vega- worstje of gewoon een lekkere groene salade met vrolijke tomaat.

Advertentie

Bloemkool met een papje

Wij aten vroegâh thuis (jaren 60 en 70 van de vorige eeuw) heel klassiek Hollands: AVG, dat wil zeggen aardappels, vlees en groente. Bloemkool met een Maizenapapje en een snufje nootmuskaat, gekookte aardappel en een gehaktbal. En dan wel echt wekelijks op woensdag. Zo herinner ik mij de bloemkool van mijn moeder: minstens 25 minuten gekookt. Maar… juist bij zo lang koken komt de zwavelgeur en -smaak vrij. Wist ik veel als kind, ik vond het toen wel lekker. Je denkt dat dat zo hoort toch? Maar tegenwoordig eet ik liever deze gratin van bloemkool… Sorry mams. Verder kon mijn moeder voor die tijd best aardig koken, dat moest ook wel met een gezin van 10 kinderen!

Kooktips voor bloemkool

  • Gerechten met bloemkool geef je met wat citroensap meer frisheid en met een beetje kerrie meer diepte.
  • Gooi de stronk van de bloemkool niet weg. Indien nodig even schillen en in stukken snijden. Even blancheren in gezouten water en serveren met een lekkere vinaigrette of verwerken in een salade.
  • Maal van rauwe bloemkool bloemkoolrijst, die kun je vervolgens rauw invriezen, direct uit de diepvries op te bakken als rijst! Wist je dat? Handig!!

Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te bestellen voor €23,50. Of koop er een online bij Libris Bookspot of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659870
laatste exemplaren!

Gewoon Koolhydraatarm

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
laatste exemplaren!



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

romige bloemkoolgratin

Zo maak je deze romige bloemkoolgratin

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


romige bloemkoolgratin

Romige bloemkoolgratin

Je kunt deze heerlijk romige bloemkoolgratin makkelijk tot 24 uur van te voren klaarmaken en afgedekt in de koelkast bewaren en later afbakken in de oven. Niet dat het voorbereiden nou veel werk is. Maar zo is het helemaal lekker makkelijk! Maak de roosjes voor deze bloemkoolgratin niet te klein en laat er vooral ook een stukje steel aanzitten! De stelen bevatten juist veel vitamines en zijn dus erg goed voor je.
4.56 van 18 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten

Voedingswaarde

Per portie
kcal 342.55 koolhydraten 6.2 geiwitten 13.4 gvetten 28.8 gvezels 2.95 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Saus

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet een ovenschaal in.
  • Breek de bloemkool in roosjes en kook ze in 5 minuten beetgaar. Laat uitlekken en doe over in de ingevette ovenschaal.

Saus

  • Rasp je favoriete kaas.
  • Meng roomkaas, slagroom, geknipte bieslook, de ½ van de Parmezaanse kaas, zout en peper naar smaak tot een gladde saus. Smeer deze over de bloemkoolroosjes en strooi de resterende Parmezaanse kaas erover.

Afbakken

  • Bak 15 minuten of tot de bovenkant mooi goudgeel is. Komt de schotel uit de koelkast? Tel er dan 10 minuten bij op.

Variaties

  • Neem i.p.v. bieslook: citroen en tijm, Ras el Hanout, nootmuskaat en mosterd.
    Of neem i.p.v. Parmezaan eens blauwe kaas, mosterd en walnotenbrie of olijven en peterselie.
  • Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



24 gedachten over “Romige bloemkoolgratin”

  1. Voor 2 personen 3/4 bloemkool gebruikt. Na het koken wat nootmuskaat erover en daarna het sausje met Ras el Hanout.
    Heerlijk!

  2. Ik heb de bloemkool gratin ook gemaakt. Maar vond m tegenvallen. Toch maak ik m nog een keer. MAar dan met gewone kaas. Vond de Parmezaanse erg overheersen en daardoor niet lekker.

  3. Dat was gewoon lekker. Wel meer bloemkool gebruikt, ik vind 250 gram weinig voor twee personen. Visje erbij en voor mijn dochter gebakken aardappeltjes. Smullen.

  4. Vandaag dit recept gemaakt.
    Het was heerlijk!
    Ik heb wel roomkaas met knoflook en kruiden gebruikt en slagroom uit een spuitbus (had ik nog over, eerst voorzichtig warm gemaakt).

  5. Super lekker, had geen slagroom, wel iets koffieroom (voor mijn bezoek).
    Las hieronder ook met pesto lekker, gisteren pesto gemaakt, dus dat ook proberen. Denk dat het ook heerlijk is met andere groenten

  6. Het was heeerlijk!
    Samen met mijn gegeten, voor de eerste keer gemaakt maar komt bij favorieten.

  7. Hallo, heb van de week de bloenkoolgratin gemaakt, heerlijk.
    Helaas vergeten een foto te maken.
    Groetjes Julie

  8. Wow wat een heerlijk recept is dit!!! Nu al een tijdje op zoek naar koolhydraatarme recepten, dit is toch wel een van de lekkerste, heb er vam genoten(was wel een beetje waterig, misschien iets teveel slagroom gedaan).

    Bedankt voor het recept!!! 

  9. Tsja en we lusten geen van beiden bloemkool, toch gemaakt want je weet maar nooit, verandering van spijs, enz, en raad eens wat………dit recept komt vast op ons menu. Wat is dit lekker zeg. En zo heb je ons weer bloemkool leren eten 😉

      1. Ik ga het proberen. De ervaring met het andere recept beloofd tenslotte veel. Na onze vakantie komt het op het menu. t.z.t. laat ik het weten.

  10. Ik vond het heerlijk, maar heb het allemaal zelf opgegeten …. oeps, voor 2 personen vond ik het wel heel erg weinig, volgende keer doe ik er wat stukjes kip bij 😉

      1. hahaha … maakt niet uit … het was overheerlijk 😀 Doe ik het de volgende x als bijgerecht, lollll 😀

  11. Hallo,

    Er staat vaak bij de recepten “gemaakt voor 2 personen”. Is de hoeveelheid van de ingrediënten dan ook op 2 personen gebaseerd of moet je die dan nog verdubbelen?

     

  12. Leuk deze variaties, ik maak deze schotel met een mengsel van crème fraîche, ei, geraspte oude kaas en Italiaanse kruiden. Ook heerlijk.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven