dorstlessende drankjes

Dorstlessende drankjes

In minder dan geen tijd maak  je je eigen favoriete dorstlessende drankjes. Voldoende drinken is namelijk heel belangrijk, en dan bedoel ik niet frisdrank, cola, of alcohol maar gewoon een lekker nul-koolhydraat watertje. Ordinair kraanwater, hoe lekker ook, wordt wel een beetje saai op den duur,  experimenteer eens met zelfgemaakte dorstlessende drankjes. Hieronder weer een heleboel tips voor kraakheldere ijsblokjes, uitgebreide werkwijze, veel foto’s en een lange lijst met lekkere combinaties om je op weg te helpen.

Advertentie

 

Water met een smaakje

Begin met het vullen van karaffen (of weckpotten) met water en voeg vervolgens je eigen smaakjes toe. Dat kunnen specerijen zijn, verse kruiden, fruit en/of zelfs eetbare bloemen zijn. Dan zet je de smaakwaters een nacht in de koelkast en je hebt de volgende dag heerlijk koele en gezonde dorstlessende drankjes. De meeste van jullie kennen natuurlijk de klassieke combinatie van munt met citroen, altijd goed. Gooi de citroen of limoen en munt trouwens niet elke keer weg gewoon de karaf bijvullen werkt prima! Maar denk ook aan: citroenmelisse, lavendel, tijm, salie, plakjes verse gember, merg van vanille, kaneel, anijszaad etc. 

Qua fruit gebruik je bijvoorbeeld blauwe bessen, frambozen, stukjes aardbei of plakjes citroen, limoen, sinaasappel of appel. Ook komkommer werkt ook bijzonder dorstlessend in een drankje. En… wat dacht je van eetbare bloemen, die kan je invriezen in ijsblokjes, dan ziet het er allemaal nog feestelijker uit.  Je eigen fantasie is de enig beperking eigenlijk…  Als je van bubbels houdt neem dan eens (een deel) bronwater, al dan niet met een smaakje, uiteraard altijd de variant zonder suiker of rare zoetstoffen.

dorstlessende drankjes - koolhydraatarm-recept-44

 

Eetbare bloemen

Niet alle bloemen zijn eetbaar of geschikt voor consumptie! Wees voorzichtig met wat je gebruikt. Op internet vind je voldoende info over eetbare en giftige bloemen. Zie ook hieronder ook wat ik schrijf over voor consumptie geschikte teeltwijze en vindplaats. Ik gebruikte voor de ijsblokjes deze bloemen en kruiden: aardbei (bloemetje), Marokkaanse munt, chocolade munt, hop oregano, rucola (bloem), citroentijm, kamille, koolzaad, hondsdraf, madeliefjes, witte en paarse klaver en komkommerkruid. De violen vroor ik los in, die gaan vast een keer over een salade. Zie verder de foto’s onderaan.

IJsklontjes met kruiden, bloemen en fruit

Als je kruiden, bloemen of fruit gaat gebruiken zorg dan dat je echt schone producten neemt! Gebruik biologisch fruit dat je eerst grondig hebt schoon geboend en voor consumptie geteelde bloemen en kruiden. Gewone tuinplanten uit het tuincentrum worden ruim besproeid met bestrijdingsmiddelen. Ook de kruiden en bloemen in wegbermen zijn niet zo geschikt vanwege vervuiling door auto’s, honden etc. Als je de bloemen uit je eigen tuin of weiland haalt dan weet je precies wat er mee is gebeurd. Spoel alle kruiden en bloemen goed af voor gebruik.

Als je bloemen en kruiden wilt invriezen gaan ze snel drijven als je het vakje gelijk tot de rand vult met water, giet daarom eerst een laagje  water in je vormpje en vries dan je bloemetje/kruid/stukje fruit eerst even vast voor je het verder aanvult met water.

dorstlessende drankjes - koolhydraatarm-recept-01

 

Heldere ijsblokjes

Mooie heldere ijsblokjes krijg je door heel zuiver water te gebruiken. De witte ‘mistige’ blokjes krijg je door verontreinigingen en zuurstof in het water dat door -te snel- invriezen in het ijs opgesloten wordt. Gebruik daarom ook nooit de super invriesstand, dan slaan je klontjes alsnog wit uit. Om echt een kraakhelder ijsblokje te krijgen moet je kraanwater eerst ontdoen van de alle verontreiniging en lucht. Dat doe je het best door het water eerst te koken, dan af te laten koelen, dan nogmaals te koken en weer af te laten koelen. Dan maak je met dat water je kraakheldere ijsblokjes.

Mij leek dat allemaal veel te overdreven, 1 x koken leek me wel genoeg, eigenwijs en ongeduldig? Welnee 😉 Inderdaad waren mijn blokjes al helderder dan met ongekookt water maar de volgende keer doe ik het toch op de uitgebreide manier. NB: ijsblokjes zijn beperkt houdbaar, maak ze liefst binnen twee weken op.

Ook heel apart: maak ijsblokjes van kokosmelk voor een extra exotisch tintje.

Smaak in je dorstlessende drankjes

Als je je dorstlessende drankjes te flauw vindt en wat meer smaak wilt geven gebruik dan lekker veel ingrediënten, voeg een klein snufje peper en/of zout toe, kneus de kruidenblaadjes, gebruik een stampertje voor het fruit (wel de khd tellen dan!) of laat alles minstens een nacht in de koelkast trekken.

Verder is het extra mooi om de ingrediënten voor je dorstlessende drankjes aan een takje munt te rijgen zoals hieronder, dan drijven de ingrediënten ook niet naar boven. Haal de onderste bladeren van het takje maar laat het topje met dat leuke toefje kleine blaadjes zitten. Snijd met een scherp mesje aan de onderkant een puntje aan het takje, dat prikt makkelijker. Of rijg alles aan een lange houten prikker.

TIP:
Ook goed om te weten is dat je je dorstlessende drankjes met fruit erin het best per glas gelijk leegdrinkt. Dus niet steeds 1 slokje nemen, het zuur van vruchten is namelijk minder goed voor het glazuur van je gebit, de verdunning maakt daarbij niet uit volgens de tandarts. Afwisselen met water zonder vruchten dus! En nee, een rietje helpt niet echt.

Zie ook het uitgebreide artikel over zelf ijsthee maken!

Lekkere combinaties voor dorstlessende drankjes zijn bijvoorbeeld

  • komkommer, sinaasappel en munt
  • munt, limoen en komkommer, komkommerkruid (bloemetje)
  • cranberry’s, steranijs en limoen
  • blauwe bessen en sinaasappel
  • rozemarijn met grapefruit
  • aardbeien, citroen en basilicum
  • aardbei, blauwe bessen en basilicum
  • aardbeien met (peper)munt
  • komkommer, komkommerkruid, bleekselderij en limoen
  • citroen, aardbei, munt en komkommer
  • lavendel met blauwe bessen
  • roos, framboos en vanille
  • wortel, gember met peterselie
  • vanille met bramen
  • madeliefjes met basilicum en een snufje zout
  • brandnetel met geplet anijszaad
  • citroen, appel en kaneel
  • repen venkel, steranijs met sinaasappel
  • kiwi, limoen, blauwe bessen en munt

Wat is jouw favoriet?

Klik voor vergrotingen

13 gedachten over “Dorstlessende drankjes”

  1. Ik kom nog maar net om de hoek kijken wat betreft KH arm/vrij eten. Ik vind het echt super hoe je alles uitlegt en verzint. Ik wilde je daar even voor bedanken.

    gr Eveline

  2. Hoi Anna-Karina,

    Hoe lang kan ik vers water in kan met munt, citroen, komkommer e.d. bijschenken en bewaren in koelkast?
    Langer dan een week?  Nog steeds erg blij met alle lekkere recepten!

    Groetjes Karin

    1. Een week? Dat zou ik zelf nooit doen… Ik vul het zelf hooguit 48 uur bij, als ik het ’s zomers koel bewaar. Maar ik vind koud water niet zo heel lekker, dus op kamertemperatuur vul ik het max. 24 uur aan.

  3. jaaah..dit is lekker ja. Ik maak hem graag met stukjes verschillende meloen!! hmmm…Aan eetbare bloemen nog nooit gedacht! Leuk idee.

  4. Wat ben jij toch een bijzonder persoontje Anna-Karina. Zo geweldig creatief, ik bewonder je echt en kijk elke dag uit naar je recepten.

    Geweldig!!!! Hartelijk dank voor alle moeite die je voor ons allemaal doet. ik wens jullie een geweldig weekend en ik ga proberen de mascarpone taart vandaag te maken.

    Groetjes

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven