gevulde aubergine

Vega gevulde aubergine

Nu het Nederlandse weer ons qua temperatuur een beetje in de steek laat, koken we gewoon zelf de zon op tafel! Deze gevulde aubergine geeft me wel het juiste mediterrane gevoel: geurig vers geplukte kruiden en veel verse groenten, wie noemde dit ook alweer een dieet? Oh, bestond er toch eens geurinternet dan konden jullie in die dimensie ook meegenieten, helaas nu moeten jullie toch echt zelf aan de slag. Per helft bevat dit gerecht 8.9 gram koolhydraten. Er is wel wat snijwerk, dus dit is ook een leuk gerecht om met (klein)kinderen te maken. Schort om, muziekje aan en gezellig samen kokkerellen en babbelen! Jong geleerd is oud gedaan en kinderen vinden drie dingen leuk: aandacht, aandacht en aandacht.

Advertentie

Aubergine poffen

Voor de gevulde aubergine heb ik de aubergine eerst gepoft in de oven volgens een tip van een lieve Turkse dame. Top! Reken daarvoor wachttijd van zo’n 30-45 minuten. Ondertussen snijd je alle ingrediënten voor de vulling en die laat je lekker sudderen. Je kan het hele gerecht van tevoren maken en pas afbakken als je wilt gaan eten. Je kunt er optioneel nog (vega) gehakt of kip aan toevoegen, deze versie is uitsluitend met groente. Qua hoeveelheid was dit erg veel per persoon, zeker met de salade erbij kan je er met z’n drieën van eten.

Verse kruiden gebruiken

Indien ze beschikbaar zijn neem dan verse kruiden en anders niet te oude gedroogde kruiden. Ik heb ooit eens deze formule geleerd: 1 eetlepel verse kruiden is gelijk aan 1 theelepel gedroogde blaadjes van hetzelfde kruid en een kwart theelepel als het helemaal vermalen is tot poeder. Het moment dat je gedroogde of verse kruiden aan je gerecht toevoegt verschilt van kruid tot kruid. De houtige, vlezige  kruiden met stevige blaadjes zoals laurier, tijm, rozemarijn, oregano en salie en dus ook Italiaanse kruidenmengsels geven pas na een tijdje hun smaak af, voeg ze dus tijdig toe en laat ze een tijdje meekoken, stoven of sudderen. Zachtere, wateriger kruiden zoals basilicum, bieslook, dille, koriander en peterselie voeg je pas in de laatste minuten toe of zelfs vlak voor het serveren. ’t Is maar een weetje.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te bestellen voor €23,50. Of koop er een online bij Libris Bookspot of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659870
laatste exemplaren!

Gewoon Koolhydraatarm

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
laatste exemplaren!



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

gevulde aubergine
gevulde aubergine

Zo maak je zelf gevulde aubergine

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


gevulde aubergine

Gevulde aubergine (vega, of niet…)

Deze gevulde aubergine geeft me wel het juiste mediterrane gevoel: geurig vers geplukte kruiden en veel verse groenten, wie noemde dit ook alweer een dieet?
4.86 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Aubergine poffen 40 minuten
Totale tijd 1 uur 25 minuten

Voedingswaarde

Per portie
kcal 330.4 koolhydraten 8.9 geiwitten 15 gvetten 24.6 gvezels 5.95 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Garneren

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

AUBERGINE POFFEN

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200 °C en vet een ovenschaal in.
  • Was de aubergine en schil met een dunschiller om de paar centimeter de schil eraf zodat je zebrapatroon krijgt. Prik er hier en daar gaatjes in met een mesje en smeer de aubergine rondom in met olie en leg 'm in de ovenschaal. Pof de aubergine 40 minuten of tot de vrucht gaar is. Halverwege keren.
  • NB: De tijd voor het poffen de aubergine hangt sterk van de grootte af. Steek een mesje in het dikste deel en als dat zacht aanvoelt is de aubergine gaar.

VULLING

  • Snijd ui, bosui, knoflook, bleekselderij, tomaat, courgette en kruiden* zoals aangegeven. Bak samen 5 minuten aan in wat roomboter. Laat met een deksel 20 minuten op zacht vuur sudderen, voeg zo nodig een scheutje water toe. Proef en breng op smaak met peper en zout.
    *Verse stoere kruiden zoals peterselie, tijm, oregano zijn allemaal lekker. Verwerk ook eens noten of (vega)gehakt in de vulling.

Afbakken

  • Halveer de gare aubergine en schep de zaden eruit, vorm met een lepel een holte voor de vulling. Verdeel de groente over de aubergine-helften en rasp er wat kaas over.
  • Bak 20 minuten op 180 °C. Laat even rusten en strooi er vlak voor het serveren wat verse basilicum over.
  • Lekker met een rode salade: tomaat, rode ui in ringen en blokjes feta. Zonnig, of niet dan?

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept




9 gedachten over “Vega gevulde aubergine”

  1. Gisteren dit gerecht weer eens gemaakt was al weer even geleden,dat is niet zo gek met zoveel keus uit al de heerlijke recepten was weer voortreffelijk,heb er dit keer mijn champignons bij gebruikt ipv de( andere groenten) vandaag de broccoli met tomaat maar weer eens lekker met kip!! 5 sterren

  2. Wederom (ik weet het) heerlijk.
    Dank jullie wel voor de fijne recepten ik krijg er weer aardigheid in om te koken.

  3. Lijkt me lekker, voor een veganist moet je aanpassen. Geen roomboter en kaas, dus dit is geen vega aubergine, maar vegetarisch.

  4. Ik heb het vanavond gemaakt en het was heerlijk! Met gehakt en baharat (kruidenmengsel zonder zout van Jonnie Boer). Geen salade erbij, maar bloemkoolrijst. Mijn vriend kreeg er zilvervliesrijst bij en ook hij zat te smullen. Het recept vond ik in het kookboek.
    Het kookboek gebruik ik vaak en de vlekken en andere sporen van gebruik die er in zitten beschouw ik als een compliment aan de schrijfster.

    Over de gebruikte verse kruiden : er zijn kruiden die minder smaak geven als je ze kookt of verwarmt, zoals bieslook. Ik ben meer op de Griekse toer gegaan en heb rozemarijn, tijm en oregano gebruikt. En een snuf gerookt paprikapoeder en nootmuskaat. Verrassend lekker. Daarbij heb ik de luxe van een kruidentuin. Loop even naar buiten en knip wat ik nodig heb. Heb je dat niet, dan kun je – zeker in deze tijd van het jaar – gedroogde kruiden nemen. Provençaalse bijvoorbeeld.

  5. Jikke Daems Jelsma

    Dit recept ga ik vanavond weer klaarmaken. Ik heb het eerder gemaakt en het is verrukkelijk.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven