mascarponetaart met aardbeien - koolhydraatarm

Mascarponetaart met aardbeien

Ohw *mjam*, wat een enorme traktatie om deze heerlijk romige mascarponetaart met aardbeien te mogen opeten. Koek en gebak eten is steeds meer een uitzondering geworden sinds we bewuster met voedsel omgaan. Dat bijzondere gevoel dat ik als kind had was nu wel weer even helemaal terug, zo grappig! In de jaren 60 kregen wij thuis namelijk alleen taart als het écht feest was. Gelukkig was het regelmatig feest, want ik ben de jongste van 10 kinderen en viel er vaak wat te vieren. Want verjaardagen werden altijd opgeleukt met taart!

Advertentie

Zoetekauw?

Mijn lief Hans is een echte zoetekauw en voor zijn verjaardag (5 mei) moet ik toch even een taart oefenen. Aangezien hij dol is op aardbeien maakte ik uiteraard mascarponetaart met aardbeien. Leuk met een bodem vol zomerkoninkjes. Als je liever ander rood fruit gebruikt kan dat natuurlijk. Leg dan bijvoorbeeld een laagje blauwe bessen op de bodem! Verder heeft deze mascarponetaart een heerlijke bodem van amandelmeel en gemalen walnoten, dat combineert perfect met de aardbeien en mascarpone yoghurtvulling. Ik maalde de walnoten zelf, als je geen molentje hebt kan je ook gewoon 200 gram amandelmeel gebruiken. Of een mengsel van amandelmeel en hazelnootmeel.

Koolhydraten nog meer beperken?

De taart bevat in deze vorm bij 12 puntjes 5.4 gram koolhydraten per taartpuntje. Vind je dat er in de mascarponetaart met aardbeien toch nog teveel koolhydraten zitten? Dan kun wel een paar dingen aanpassen om het nog meer te beperken. Neem dan bijvoorbeeld minder aardbeien en leg plakjes op de bodem in plaats van hele aardbeien rechtop. Ook wat minder mascarpone en Griekse yoghurt (totaal 800 gram lijkt me wel het minimum) is een optie. Of vervang de Griekse yoghurt door bijvoorbeeld blanke roomkaas, je krijgt dan meer een cheesecake topping ook lekker toch? Of gebruik een deel geslagen slagroom.

Agar-agar of gelatine gebruiken

Ik gebruik hier agar-agar omdat wij thuis liefst geen gelatine gebruiken (dat wordt van dierenhuiden en -botten gemaakt). Agar-agar heeft een sterkere bindkracht dan gelatine en het begint al te stollen bij vrij hoge temperaturen. Dat werkt dus anders dan bij gelatine. Mocht je de voorkeur geven aan gelatine denk ik dat je voor dit recept 7 à 8 blaadjes gelatine kan nemen. Maar kijk even zelf op je verpakking voor de juiste verhoudingen.

Elders op de website staat nog een andere koolhydraatarme zoete taartbodem en ook een basis voor koolhydraatarme hartige taartbodem.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop. Of koop er een online bij bijvoorbeeld Libris of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
uitsluitend via Boekdelen!

ISBN 9789082659870

BIJNA uitverkocht!

Gewoon Koolhydraatarm
Actieprijs van 1 april -13 mei
€ 17,50!!

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
laatste exemplaren!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

mascarponetaart met aardbeien - koolhydraatarm
mascarponetaart met aardbeien - koolhydraatarm

Zo maak je de mascarponetaart met aardbeien

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

mascarponetaart met aardbeien - koolhydraatarm

Mascarponetaart met aardbeien

Dol op aardbeien? Maak deze heerlijk romige mascarponetaart met aardbeien dan met een bodem vol zomerkoninkjes. Als je liever ander rood fruit gebruikt kan dat ook.
4.75 van 20 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Opstijven 1 uur
Totale tijd 1 uur 45 minuten

Voedingswaarde

Per taartpunt
kcal 385.69 koolhydraten 5.4 geiwitten 7.72 gvetten 36.59 gvezels 2.58 g
Hoeveelheid (aan te passen)12 taartpunten

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

BODEM

VULLING

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en bekleed een springvorm van Ø 23 cm met natgemaakt en uitgeknepen bakpapier.
    Zie voor andere soorten ovens de speciale tabel met oventemperaturen.

Zoete taartbodem volgens dit recept

  • Meng de ingrediënten voor de taartbodem door elkaar. Proef of het zoet genoeg is.
  • Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en smeer glad met een spatel. Bak je taartbodem 15-20 minuten, knapperig en goudgeel. Laat afkoelen in de vorm voordat je de vulling erop doet.

VULLING

  • Was de aardbeien en dep ze droog. Verwijder de kroontjes. Zet de hele aardbeien met de punten naar boven op de (afgekoelde) taartbodem. NB: tegen de rand gebruikte ik gehalveerde aardbeien.
  • Mix de mascarpone samen met wat zoetstof, Griekse yoghurt, vanille essence en een klein snufje zout luchtig. Proef of je het zoet genoeg vindt. Door het bindmiddel verliest het straks nog iets aan zoetkracht, dus maak 't ietsje zoeter dan je denkt dat het moet zijn.
  • (lees ook je eigen verpakking voor de gebruiksaanwijzing!) Strooi de agar-agar in koud water en breng al roerend aan de kook, laat 2 minuten koken. Roer dan eerst lepel voor lepel een 10-tal lepels van het mascarpone-yoghurtmengsel door de warme agar-agar. Dit heet 'familie maken' en dient om klontjes te voorkomen. Agar-agar stolt direct namelijk, dus goed opletten. Als het glad is dan kan de rest van de mascarponevulling er beetje bij beetje bij. Steeds goed mengen tot een mooie gladde massa. NB: Als je gelatine gebruikt lees dan de gebruiksaanwijzing voor het opstijven, die tijd is veel langer dan bij agar-agar!
  • Verdeel de mascarponevulling over het fruit en strijk de bovenkant glad.

Koelen

  • Verdeel alles over de aardbeien en strijk de bovenkant glad. Zet de taart minstens een uur afgedekt in de koelkast.
  • Voor het serveren opmaken met wat aardbeien. Aansnijden met een scherp mes. Smul ze enne … gefeliciteerd met je wat je nu te vieren hebt!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept




35 gedachten over “Mascarponetaart met aardbeien”

    1. Dat is naar eigen keus en smaak. Maar ik heb er even een suggestie bijgezet, erythritol is prima. Erythritol lijkt het meest op suiker, maar altijd even proeven of je het zelf zoet genoeg vindt. Kook ze en smakelijk eten!

  1. Van genoten! Volgende keer deel ik het recept van de vulling door 2, was zowat een maaltijd nu! 🤣. Maar zó lekker

  2. Hanny Gijsel

    Vanaf het begin al een favorietenlijst ons. Wij maken hem óók wanneer we niets te vieren hebben🤪

  3. De taart gemaakt voor de verjaardag van m’n schoonmoeder die 88 werd. Het baksel zag er prachtig uit, net als op het plaatje maar de smaak was teleurstellend: stoffig en smakeloos waren de reacties voor zowel de bodem als de vulling. Hoe kan dat nou? Ik volgde het recept stap voor stap.

  4. Jolanda Abels

    Vandaag gemaakt hij is heerlijk en goed gelukt bedankt voor dit mooie recept weer. Ik heb je nieuwe kookboek nu ook binnen; prachtig exemplaar goede uitleg mooie foto’s!

  5. Esther van Grol

    Goedemiddag, wat klinkt dit recept heerlijk!
    Ik zou graag deze taart maken echter in hoeveel water lost u de agar agar op wanneer het moet koken? Op mijn potje poeder staat hiervan geen informatie op. Ik hoop dat u voor mij het antwoord heeft. Alvast bedankt!

  6. Marian Overbeek

    Vandaag de taart gemaakt. De vulling moet echt goed zoet zijn voordat het bindmiddel erbij gaat. Hij kwam helaas bij ons vrij smakeloos uit de koelkast….
    Volgende keer beter!

  7. Hallo Anna-Karina, Gisteren de taart gemaakt en vandaag gegeten. Er is maar een woord voor: ZALIG!!
    Dank je wel. Groet, Hanny

  8. Ziet er erg lekker uit!

    Ik wil dit recept van het weekend maken.
    Hoe lang kan je de taart in de koelkast bewaren?

    Groetjes,

  9. Hoi ik zou graag deze taart verwerken als een soort laagjes in een glas. Onderin zou ik dan graag een soort crunch van de walnotenbodem maken. Vraag: moet ik dan de bodem gewoon als gladde taartbodem bakken zoals aangegeven en later verbrokkelen, of moet ik het meel dan als kruimels bakken, dus niet eerst glad maken en aandrukken op een bakplaat?

  10. Lisette Verspay

    Vandaag samen met mijn dochtertje gemaakt.
    Walnoten in de mixer, zo klaar. Makkelijk te maken, en erg lekker!

    Deze ga ik voor mijn verjaardag ook maken.
    Dochtertje:”Mama mag taart eten!!”

  11. Bedankt voor dit heerlijke recept! We hebben hier 4 dagen van gesmuld. De bodem bleef ook prima al die dagen. In onze supermarkt verkochten ze geen agar agar. Daarom 7 blaadjes gelatine gebruikt. Na 2 uur was de taart mooi opgesteven.

  12. Hallo,

    Ik ben echt alles op je site aan het uitproberen. Bij het lezen van dit recept, loopt het water al in m’n mond 😉

    Ik heb nog wel een vraag. Kan ik ipv de vanille essence ook de echte vanille gebruiken, uit de peul?

  13. Hoi hoi. Kan ik de roomboter ook vervangen met kokosolie? Hij lijkt me heerlijk!

  14. Deze taart ziet er heerlijk uit en ik heb dan ook alles in huis gehaald om deze zondag te gaan serveren, mijn vraag is zou het een mogelijkheid zijn de bodem zaterdagavond te bakken? (ivm tijdsdruk op de zondagochtend!) blijft deze dan knapperig?

    groet,

    Miranda.

    1. Beste Miranda,

      De bodem wordt met de vulling erin sowieso zachter omdat de vulling vocht bevat. Dus een avond van te voren bakken zal verder geen probleem zijn. Anders kan je ‘m zondagochtend altijd nog even kort in de oven zetten misschien?

  15. Wat heerlijk deze taart en ik ben 6 mei jarig, dus deze komt goed uit, dank je wel ene maak um met minder aardbeien van wegen de koolhydraten, moet nog wel ff paar kilo eraf voor ik er ben.

  16. ik maak deze ook regelmatig, gewoon zonder de bodem, huishoudfolie in springvorm, ook heerlijk en nog minder koolhydraten!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven