geroosterde broccoli met muntsaus

Koolhydraatarme sausen, dressings en smeersels

Koolhydraatarme sauzen, dressings en smeersels maak je het best zelf. Je weet dan precies wat je erin stopt. Wil je eens een andere dressing over je salade? Iets bij de bbq? Heb je iets te vieren? Zoek je een verjaardagshapje of iets lekkers voor de feestdagen? Misschien heb je gewoon lekkere trek?  Doe dan hier wat inspiratie op voor smakelijke, koolhydraatarme dipsausen, dressings en smeersels. De meeste sauzen en smeersels kun je heel goed vooraf maken en goed afgedekt in de koelkast bewaren.  Hieronder wat losse receptjes. Maak het allemaal zo lekker als je zelf wilt, het is tenslotte niet elke dag feest!  Of toch wel?

Advertentie

Eet het met…

Koolhydraatarme sauzen, dressings en smeersels serveer je met (geroosterd) olijvenbrood, stokbrood, omegabrood, zelfgemaakte crackers, focaccia, kaasbroodjes, bloemkoolbroodjes en/of mooi gesneden rauwe groente, zoals wortel, paprika, rettich, koolrabi, bleekselderij, komkommer. Kleine tomaatjes altijd lekker. Zet er eens een bakje olijfolie en een potje dukkah bij! Of ga eens rond met stukjes warme geroosterde groente met een lekker sausje.

koolhydraatarm olijvenbrood met dukkah

koolhydraatarm stokbrood

Mini soepjes en salades

Of serveer minisoepjes in een leuk glaasje:  Tomaten-komkommersoep, Doperwtensoep met avocado, Soep van geroosterde tomaten, Zoete rabarbersoep of wat te denken van een heerlijke Asperge gazpacho!? In principe kun je alle soepen ook in een kleine portie serveren. Een leuk minispiesje erop of een crunchy topping en wat room…

Ook een minisalade kun je in een klein amuse bakje of breed glaasje serveren, lollig met een lief klein vorkje erbij. Hier vind je alle salades.

Koolhydraatarme sauzen, dressings en smeersels

6 soorten Heksenkaas® Die zijn smeerbaar, maar als je ze ietsje dunner maakt heb je een geweldige dipper of zelfs dressing!

Yoghurt kruidendressing

Bijvoorbeeld bij gegrilde groente (wortel, pompoen, wortelpeterselie, bietjes etc.)
Meng 1 el zure room of yoghurt, 2 el mayonaise, sap van ½ citroen, 1 el peterselie, 1 el dille, 1 el bieslook, 1 teentje knoflook, een snufje stevia en naar smaak peper en zout.

Raita

1 komkommer zonder schil geraspt, 6 dl yoghurt, zout, 1 tl paprikapoeder, 1 el vers gehakte munt.

Thaise komkommer dipsaus

Halve komkommer, 1 worteltje, 1 gesnipperd uitje, 1 dl azijn, 1 tl Thaise vissaus, 3 el water, zoetstof, 1 el. korianderblad voor garnering en sambal of rode peper naar smaak.
Komkommer, wortel en ui heel fijn snijden en in een kom doen.  Azijn, vissaus, water en zoetstof aan de kook brengen, giet de saus over de groente. Laat afkoelen en breng verder op smaak met zoetstof en sambal. Bestrooi met korianderblad.

Komijndressing

Bij falafelballetjes of homemade groente köfte
Meng 3 el tahin met het sap van een citroen, 1 tl komijn, 1 teen knoflook en 150 ml olijfolie in een keukenmachine tot een gladde dressing. Breng de dressing op smaak met peper en zout.

Kerriedressing

Bij harde knapperige, sappige groentes, zoals (bleek)selderij, rettich, rammenas, wortel en witlof met appel!
Meng 1 el mayonaise met 2 el yoghurt, 2 tl kerriepoeder en een scheutje gembersiroop tot een romige dressing. Breng de dressing op smaak met peper en zout.

Knoflooksaus

5 tenen knoflook, 4 el mayonaise, 1 el zure room, 4 takjes dille, zoetstof naar smaak.

Hollandaisesaus

Hollandaisesaus is een soort warme mayonaise, je gebruikt alleen geen olie maar roomboter als basis. Heerlijk bij allerlei visgerechten en zeker over verse asperges!
Klop 2 eidooiers met 1 tl mosterd en een snufje zout en peper, (1 minuut in de keukenmachine of 3 minuten met de hand). Verhit 1 el. citroensap en 1 el. witte wijnazijn in een steelpannetje en laat zachtjes inkoken tot ongeveer de helft. Voeg de hete vloeistof, heel langzaam druppel voor druppel al mixend toe aan de geklopte eidooiers. Klop een paar druppels zuur eerst helemaal door voor je de volgende hoeveelheid toevoegt! Laat ondertussen de boter in het steelpannetje smelten en voeg dit op dezelfde manier toe aan het eimengsel. Serveer de warme lichtgebonden saus direct.

Simpele pittige dipsaus

3 el mayonaise, sambal en zoetstof naar smaak.

Dille dressing

Lekker bij allerlei soorten vis.
60 ml dragonazijn, 30 ml olijfolie, 90 ml zonnebloemolie, 2 el kappertjes, 1,5 tl mosterd, 1 tl citroensap, 2 el dille, zoetstof naar smaak.

Guacamole

1 rijpe avocado, 1 klein teentje knoflook, 1 el zure room, paprikapoeder, chilipoeder, zout & peper. OPTIONEEL: 1 fijngesnipperd uitje, vruchtvlees van tomaat fijngesneden, kwart komkommer zonder zaad en schil in blokjes en verse peterselie naar smaak. Prak door elkaar of, voor een superfijne structuur, gebruik de staafmixer.

Dipsaus met munt

1 fijngesneden bosuitje, 150 ml zure room, citroensap, kerriepoeder, 1 cm verse gember geraspt, 3-5 el fijngehakte verse munt, knoflook en zout. Alles goed mengen. Je kan de munt ook vervangen door dille.

Blauwaderkaas-room

Lekker bij witlof.
250 gr. pittige blauwaderkaas, 1,5 dl room, 2 el appelazijn, zout en peper.
Pureer kaas en room met staafmixer of in de keukenmachine tot je een gladde saus hebt. Roer azijn erdoor en breng verder op smaak met zout en peper.

Pesto!

Pureer 100 gram verse peterselie met steeltjes en al, 50 gram Parmezaanse kaas en 50 gram geroosterde pijnboompitten in een keukenmachine of met de staafmixer. Doe sap van een halve citroen en olijf erbij tot het de gewenste dikte heeft. Voor op je cracker vrij dik laten dus. Vervang voor de afwisseling de peterselie eens door rucola of spinazie!

Sojasaus dipper voor bv. garnalen

3 el sojasaus, 3 bosuitjes in fijne ringetjes en een kneepje Steviala Sweet Bee. Meng de sojasaus met de bosui-ringetjes en dedoe er naar smaak Sweet Bee bij. Dip er je gekookte of gegrilde garnalen in! Als je van gember houdt, rasp je er wat verse gember door.

Zalm-roomkaas

200 gr. roomkaas, 100 gr. gerookte zalm, 5 el slagroom, 1 el bieslook (of dille), zout en peper.
Pureer zalm, roomkaas en room tot een gladde saus. Meng bieslook erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Pruimenchutney

Heerlijk bij een stukje kaas of bij gegrild vlees of op een boterhammetje met kaas.
Recept voor pruimenchutney.

Hummus van Edamame, sojaboontjes

Tuinbonenpaté (recept volgt)

Nog meer recepten vind je hier: amuses en borrelhapjes.

Koolhydraatbeperkt

Als het iets meer koolhydraten mag bevatten…

Hummus, Humus, Hoemoes, Hoummous of Humous (koolhydraatbeperkt!)

1 blik kikkererwten, 3 teentjes knoflook, 1 eetlepel tahin (sesampasta), olijfolie, 1 citroen, 1/4 tl komijn, zout Pureer alles in de keukenmachine tot een gladde massa. Voeg er eens andere smaken aan toe: gegrilde paprika, mango, zongedroogde tomaat, rode biet, amandelen. Ook leuk: serveer per persoon in een klein amusebakje met twee kleine crackertjes erin gestoken. Garneren met peterselie, bieslook of paprikapoeder.

Mosterd-peer (koolhydraatbeperkt!)

2 el mayonaise, 2 el yoghurt, 1 el zure room en 1 tl mosterd door elkaar roeren.
Halve peer, kwart komkommer fijnsnijden en mengen met een kneepje citroensap. Bij elkaar doen en op smaak brengen met zout en peper.

2 gedachten over “Koolhydraatarme sausen, dressings en smeersels”

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven