Onderhoud houten snijplank

Houten snijplanken, onderhoud – INFO

Het onderhouden van keukenmateriaal hoort wat ons betreft ook bij het met aandacht en liefde koken, het is geen straf! Een dagje ergens in een vakantie of een saaie zaterdag is perfect voor een extra klusje in de keuken. Een lade of kastje opruimen, kruidenpotjes en olieflesjes bijvullen, messen slijpen etc.  Vandaag zijn onze houten snijplanken toe aan een vers olielaagje. Meestal slijpen we dan ook gelijk de messen. Ik geniet enorm van snijden met een scherp mes op een goed geoliede plank!  Hieronder een beschrijving hoe je het best je houten snijplanken kunt onderhouden zodat je er jaren plezier van hebt.

Advertentie

Wel en niet doen

Hoe afwassen, hoe wegzetten, hoe vaak onderhouden? Welke olie?
Let in elk geval op deze dingen:

  • Gebruik nooit olijfolie om je houten snijplank in te smeren! Olijfolie wordt ranzig, gaat plakken en trekt vliegen aan.
  • Gebruik wel bijenwas, notenolie of speciale kleur en geurloze olie voor houten planken
  • Houten snijplanken nooit op of bij een warmtebron drogen
  • Houten snijplanken nooit in de vaatwasser afwassen
  • Je houten plank nooit in water laten weken
  • Een glazen snijplank of een te harde kunststof snijplank is funest voor je messen. Neem hout!
  • Als je echt kunststof wilt, neem dan een goede(!) kwaliteit, niet te hard en niet te zacht.

Houten snijplank beste keus

Een goede snijplank is van groot belang voor het behoud van je messen. Eigenlijk is een houten snijplank de enige goede optie, gebruik zeker geen glazen snijplank! Ik heb kersen, beuken en bamboe snijplanken. Als je een lekkere snijplank hebt dan wil je daar ook lang plezier van hebben, dat betekent op de juiste manier en regelmatig onderhouden. Paar minuten werk, veel plezier van! Kijk ook wat deze website erover zegt.

Een nieuwe snijplank: oliebad

Voordat je een houten snijplank voor de allereerste keer gaat gebruiken smeer je die helemaal in met een speciale dunne, smaak- reukloze olie.  Geen olijfolie dus, je houten snijplank gaat plakken, wordt ranzig en er komen vliegen op af.  Smeer ‘met de nerf mee’ je houten snijplank helemaal in (alle zijden, ook de zijkanten) met de speciale olie. Laat nu de snijplank staan tot je ziet dat alle olie erin  getrokken is. Zodra alle olie is ingetrokken smeer je ‘m weer in op dezelfde manier. Herhaal dit zo’n 4x tot je snijplank goed is verzadigd met olie. Dan is de plank klaar voor gebruik. De olie die diep is ingetrokken in de snijplank laat geen vocht door.

onderhoud houten snijplank

Onderhoud houten snijplank
Gelijk ook de messen slijpen en insmeren

Schoonmaken na elk gebruik

Als je de houten snijplanken goed in olie hebt gezet is het onderhoud een fluitje van een cent.
Was de plank -liefst onmiddellijk- na gebruik af met heet water en een borsteltje, afwasmiddel is echt niet nodig. Als je toch afwasmiddel wilt gebruiken moet je ‘m wel vaker oliën dan 1 x per maand omdat het afwasmiddel de olielaag aantast. Zet een snijplank niet nat weg maar droog hem onmiddellijk goed af, dat is veel hygiënischer. Zet houten snijplanken het liefst rechtop weg, zo voorkom je kromtrekken.

Regelmatig onderhoud

Afhankelijk van hoe vaak je een plank gebruikt, laten we het houden op 1x per maand. Om je plank mooi te houden bestrooi je de plank met keukenzout en je wrijft vervolgens het zout met een halve citroen over je plank. Spoel af met ruim warm water en droog de plank onmiddellijk goed af.  Wrijf wat olie in met een niet pluizende doek, laat intrekken en veeg overtollige olie weg met een schone doek.  Als je merkt dat de olie ‘in het hout schiet’, is de plank echt toe aan wat extra olie en herhaal je de oliebehandeling tot de plank verzadigd is.

Extra zoutbehandeling houten snijplanken

Af en toe kan je de snijplank een extra uitgebreide zoutbehandeling geven. Strooi op een theedoek een flinke hoeveelheid keukenzout en en leg dan de plank met het snijvlak naar onderen erop. Strooi op de andere (boven)kant van de plank ook een laagje keukenzout en laat alles minstens een nachtje intrekken. Veeg het zout er de volgende dag vanaf en geef de plank een nieuw olielaagje. Hoe meer zout er op de snijplank wil blijven zitten, hoe poreuzer en hoe vaker je de plank tussendoor moet oliën.

Onderhoud houten snijplank

5 gedachten over “Houten snijplanken, onderhoud – INFO”

  1. Dag Anna-Karina,

    Bedankt voor de tips voor het onderhouden van de planken, ga ik zeker doen.
    Wat een mooie site heb je! Zoveel mooie recepten, mijn man die geen eiwitten (vlees, vis, eieren….) mag eten is fan van je groenten gerechten, we laten de eiwitten voor hem gewoon eruit.
    Heb je boek besteld en kijk er echt naar uit.
    Ben al 11 kg afgevallen met koolhydraatarm eten en voel me zoveel beter, geen hoofdpijn meer en bakken energie.

  2. Lolkje van de Kieft

    Goedenavond,

    Hierbij heb ik een vraag. ik heb pas een hele mooie beukenhouten snijplank van Stoves gekregen
    Nu is mijn vraag, welk merk olie kan ik het beste gebruiken, en waar kan ik deze kopen?
    Met vriendelijke groet,
    Lolkje van de Kieft

    1. Amandel-, of druivenpitolie is het beste. (i.v.m. notenallergie oppassen met amandelolie) Merk is je eigen keus. In elk geval nooit olijfolie! Zelf gebruik ik olie van Ikea, werkt prima voor mij.

    2. Hallo Lolkje

      Je kan je houtensnijplank met Boos Blocks olie insmeren, voor deze naam in op Google en je krijg zelf wel te zien waar je het kan kopen.
      Ik smeer mijn houtensnijplank in met dubbel gekookte lijnzaadolie.

      Ook kan je walnotenolie kopen, maar als je mensen te eten krijg die een notenallergie hebben, kan je beter niet voor deze olie gaan.

      Hoop dat je wat aan het antwoordt heb

      Groetjes Henk

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven