sinaasappelcake

Sinaasappelcake met pecannoten

Het leuke van Facebook* is dat mensen elkaar waanzinnig tot steun kunnen zijn op allerlei gebied! In mijn begintijd (2013-2014) struinde ikzelf regelmatig rond in groepen, voor de nodige inspiratie. Daar vond ik naast de nodige info ook recepten. Bijvoorbeeld voor een een simpele cake. Na wat experimenteren bouwde ik die helemaal om naar deze sinaasappelcake met pecannoten. Ik liet wat weg en voegde er een en ander aan toe: snufje zout, kokosmeel, sinaasappelschil en kaneel. Bovenop een paar mooie pecannoten. Al met valt het met de koolhydraten reuze mee, een plak bevat 0.6 gram koolhydraten. Deze sinaasappelcake is heerlijk smeuïg, een beetje klef zelfs. Wel lekker ‘cake achtig’ met een heerlijke sinaasappelsmaak. 

Advertentie

Structuur van cake?

Ik zeg hierboven met opzet ‘cake achtig’ omdat het uiteraard nooit precies zo’n cake wordt zoals je die in je vorige leven maakte. Dat is dan maar gelijk gezegd. Veel mensen vervangen koolhydraatrijke ingrediënten (suiker, tarwemeel) door een koolhydraatarme variant en verwachten dan precies dezelfde smaak als het origineel. Tja… dat is misschien een gevalletje van ‘foute verwachting’? Wennen aan nieuwe smaken en structuren en ze op hun eigen waarde schatten! Daar doe je jezelf een groot plezier mee, vooral bij het bakken van zoete dingen moet je leren welke zoetstoffen het best zijn in welk gebak, welke combinaties maken etc. Doen, testen, aanpassen, nogmaals testen en weer aanpassen enzovoort. Zo leer je je eigen smaak en voorkeur ook beter kennen.

*Onze website Koolhydraatarmrecept.nl heeft sinds 2014 ook een eigen Facebookpagina, die is te vinden op dit adres: https://www.facebook.com/koolhydraatarmrecept.  


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop. Of koop er een online bij bijvoorbeeld Libris of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
uitsluitend via Boekdelen!

ISBN 9789082659870

BIJNA uitverkocht!

Gewoon Koolhydraatarm
Actieprijs van 1 april -13 mei
€ 17,50!!

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
laatste exemplaren!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

sinaasappelcake
sinaasappelcake

Zo maak je de heerlijke sinaasappelcake

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

sinaasappelcake

Sinaasappelcake met pecannoten

Een smeuïge sinaasappelcake met pecannoten, met een heerlijke sinaasappelsmaak! Te lekker? Breng een stuk van de koolhydraatarme cake naar de buren!
4.75 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten

Voedingswaarde

Per plak
kcal 87.96 koolhydraten 0.6 geiwitten 2.8 gvetten 8.12 gvezels 1 g
Hoeveelheid (aan te passen)16 plakken

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Garneren

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Boen de ½ sinaasappel goed schoon en rasp de schil. Alleen de oranje schil, het wit is te bitter! Klop sinaasappelrasp met een scheut slagroom tot lobbige sinaasappelroom.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 165 °C en vet een cakevorm in.
  • Smelt de roomboter op laag vuur. Meng de boter met amandelmeel, Griekse yoghurt, eieren, zoetstof, bakpoeder, kaneel, een snufje zout en de sinaasappelroom tot een dun beslag. Meng 1 el kokosmeel door het beslag en wacht 1 minuut.
    Voeg meer kokosmeel toe tot een beslag met de dikte van 'normaal' cakebeslag. Kokosmeel heeft even tijd nodig om te binden, dus tussendoor steeds even wachten. Proef en voeg zo nodig zoetstof toe. Giet het beslag in de cakevorm en garneer met een paar pecannoten.
  • Bak 35 minuten of tot de cake goudgeel en gaar is.
  • Doe de prikkertest: steek een houten satéprikker in het hart van je sinaasappelcake, die moet er schoon weer uitkomen. Als er nog deeg aanplakt is je cake nog niet gaar en verleng je de baktijd met 5 à 10 minuten. De mijne was in 35 minuten gaar.
  • Snoep verstandig, maar geniet!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept




29 gedachten over “Sinaasappelcake met pecannoten”

  1. Ik ben benieuwd welke zoetstof je hebt gebruikt in deze cake, en vooral hoeveel gram?
    Alvast dank voor je reactie.

    1. Een normaal cakerecept gaat meestal uit een verhouding van 1:1:1:1 (boter, suiker, meel en ei).
      Dit koolhydraatarme cakerecept is heel anders opgebouwd. Ik zou hier uitgaan van iets vergelijkbaar met 50-75g suiker. Dat hangt vooral ook van je eigen smaak af uiteraard. En welke zoetstof je gebruikt, heel sterke vloeibare geeft een heel ander effect dan erythritol korrelzoetstof. Vooral proeven dus!

  2. Ik wil deze cake graag gaan maken, maar een vraag; de sinaasappelroom dient helemaal stijf opgeklopt? En deze sinaasappelroom voeg je toe aan de gesmolten boter? (Dus bij samenvoegen van alle ingrediënten voordat kokosmeel wordt toegevoegd) Graag je reactie, dan kan ik gaan bakken. 🙂

  3. Gister de cake gebakken en heb er ipv sinaasappelschillen een hele peer in gedaan. Nadat ik het beslag had geproefd vond ik het niet nodig zoetstoffen toe te voegen. En hij was heerlijk! Beetje lauwwarm was hij het lekkerst, heerlijke smaak en lekker smeuïg!

  4. Vandaag twee recepten gemaakt. De witlof met zalm en deze. Nou, het was heerlijk. Leuk in een hartjesbakvorm gemaakt en had er eerst een natgemaakt bakpapier in gelegd. Zo gaat hij makkelijker los. Hoe vaak mag je zo’n stukje? Als de jongens er tenminste van af kunnen blijven hoor want volgens mij is hij morgen al op tenzij ik hem achter slot en grendel zet.

      1. Hihi nee hoor, ik eet netjes 1 stukje. Maar invriezen is geen optie dacht ik, dus de vraag is of ik twee dagen achter elkaar zo’n stukje mag.

  5. Cake net gemaakt en ik vind hem heerlijk , ik ben blij met jou en jouw geweldige recepten . Bedankt voor het delen ?

  6. Hoi
    Ik heb vandaag de cake gemaakt maar hij is erg droog geworden. Hij gaat ook helemaal kapot tijdens het er uit halen.
    Ik heb een schepje extra kokosmeel gebruikt omdat het beslag erg dun bleef, verder precies het recept gevolgd.
    De smaak is wel goed gelukkig.

  7. Ik wilde de sinasaasappelcake maken maar waar kun je het amandelmeel en kokosmeel kopen ,hier in de supermarkt zag ik het niet.
    in afwachting.

  8. Heb net de sinsappelcake gemaakt..ruikt lekker , ziet er goed uit…nu ff wachten tot het bezoek er is en eens kijken wat we er van vinden….;-)

     

  9. Foutje cake

    ik bak wel meer amandel cake, deze leek me wel eens lekker om te maken .
    Had niet alle ingrediënten in huis maar heb in plaats van slagroom, roomkaas gebruikt en de yoghurt vervangen door kwark. Netjes verder alles afgewogen en gemengd, oven voorverwarmd. Mengsel in de vorm gedaan, nootjes erop, hup in de oven. Oeps daar stond het plastic bakje met boter nog in!!!
    Bakje net als de boter gesmolten ? en de cake zonder boter … Nou ja het zal evengoed wel smaken …
    Ik vries de amandelcake wel in, gaat prima. Anders is het met een paar dagen beschimmeld.

  10. Hoi! Allereerst wil ik je een complimentje geven over deze site, wat een fantsastische hoeveelheid recepten!! En wat lijkt me deze cake lekker!

    Ik maak nooit cake (want veel koolhydraten :)), dus misschien een domme vraag….zou je deze cake ook in kunnen vriezen?

    Alvast bedankt, groetjes Danielle

     

  11. Kan ik de kokosmeel ook ergens mee vervangen? Ik heb het niet in huis en betwijfel of ik het bij mijn biologische winkel kan krijgen.

    1. Kokosmeel heeft een heel specifiek bindende eigenschap en geeft een fijne structuur. Dat is nauwelijks te vervangen. Iets anders zeer vezelrijks: psylliumvezels (geeft zeker een andere structuur en heb je ook vast niet in huis?) Je kan het proberen met meer amandelmeel, maar pas dan ook de hoeveelheid vocht aan.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven