Tajine met vis en groente

Tajine met vis en groente, lekker kruidig

Wij koken al jaren naar tevredenheid op inductie, dat reageert bijna net zo snel als gas en is volgens mij Groninger-vriendelijk. Onze tajine is van aardewerk en dus kan niet op de inductieplaat. Nu hebben we sinds kort speciale inductie adapterplaten, echt een uitkomst!  Die zorgen ervoor dat er toch warmte wordt doorgegeven aan je kookpotten ook als ze zelf geen ijzer bevatten. Deze kruidige Tajine met vis en groente (8 gram koolhydraten per portie) is goed gelukt dankzij de adapter. Alle groente zijn boterzacht en de vis is mooi mals. Dit gerecht zou je eigenlijk moeten kunnen ruiken!

Advertentie

Tajine, tagine, Arabische kookpot, met tips!

Een tajine is een aardewerken schaal met een kegelvormige hoge deksel. Die fraai gevormde tajines zijn over komen waaien uit de Arabische keuken, voornamelijk uit Marokko Je maakt in zo’n  Arabische pot de heerlijkste stoofgerechten maken. Omdat je de gerechten langzaam en op laag vuur gaar stooft, is koken met een tajine echt een vorm van slow cooking. Tajines zijn gesloten zodat het vocht niet weg kan. Daardoor wordt alles botermals en blijven de smaken uit de groenten (en vlees of vis) optimaal behouden. 

Bovendien is een tajine een geinige eye-catcher voor in je keuken! Heel goede tips vind je hier. Nog geen tajine? Hier moet je op letten bij aanschaf. (#nospon, gewoon handig) 

De vistajine opbouwen

Je kunt in plaats van een vistajine ook een vegetarische variant maken, of de vis juist vervangen door vlees of kip. Vlees wel eerst even aanbraden. Je stapelt de ingrediënten in de schaal op, daarbij is de algemene regel voor de opbouw als volgt: onderin leg je de ingrediënten die het langst nodig hebben om te garen en bovenop de groente die minder lang hoeft en vis helemaal bovenop. Verder is het aan de kok, lekker experimenteren en spelen met kruiden is ook toegestaan!


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te bestellen voor €23,50. Of koop er een online bij Libris Bookspot of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659870
laatste exemplaren!

Gewoon Koolhydraatarm

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
laatste exemplaren!



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Tajine met vis en groente

Zo maak je de tajine met vis en groente

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Tajine met vis en groente

Tajine met vis en groente, lekker kruidig

Kruidige Tajine met vis en groente, alle groenten zijn boterzacht en de vis is mooi mals. Spelen met andere ingrediënten beslist aan te raden!
4.50 van 4 stemmen
Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 143
Voorbereidingstijd 30 minuten
2 uur
Totale tijd 2 uur 30 minuten

Voedingswaarde

Per portie
kcal 309.38 koolhydraten 8 geiwitten 21.75 gvetten 19.8 gvezels 5.93 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Laat de zalm op kamertemperatuur komen.
  • Verwarm de tajine op laag vuur met een scheutje olie erin. Snijd de ui in ringen en bak die langzaam aan in de olie.
  • Snijd ondertussen de knolselderij, venkel en wortel in grove stukken en de bleekselderij in elleboogjes. Leg -in deze volgorde- de knolselderij, wortel, bleekselderij en venkel op de uien. Giet de hete bouillon erover.

Vis marineren

  • Meng in een kommetje de knoflook, dille, komijn, paprikapoeder en chilipoeder met een paar druppels olie. Wrijf de zalm in met het kruidenmengsel, laat 5 minuten marineren en leg de zalm bovenop de groente.

Stoven

  • Doe de deksel op de tajine en laat 1,5 -2 uur zachtjes stoven op laag vuur.
  • Lekker met bloemkoolrijst of een kleine salade.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



19 gedachten over “Tajine met vis en groente, lekker kruidig”

  1. Ik heb het recept geprobeerd, maar dan op t vuur in een wokpan. Ik heb niet gewokt, maar t gewoon opgebouwd zoals bovenstaand. Wel heb ik de knolselderij vervangen door een courgette. En ik heb zalm uit de diepvries gebruikt, zonder te ontdooien. Het was heerlijk. Ik heb eerst de groenten op een laag vuurtje gestoomd en vervolgens de bouillon toegevoegd. Nog een kwartier laten stoven/zacht koken, en het was klaar. Ik heb er couscous bij gedaan. Binnen 40 minuten stond het op tafel.

  2. Ik heb even dooorgeklikt naar de website die je aan Sjaan doorgaf. Die foto van al die prachtige tajines, daar word je zoooo hebberig van! Dit recept ga ik zeker een keer maken. Eerst een tajine aanschaffen, maar dat moet niet zo moeilijk zijn lijkt me.

  3. Ik heb een tajine die (volgens mij) alleen in de oven kan. Wat voor tijd zou ik daar dan voor kunnen aanhouden?

  4. Dit lijkt me erg lekker. Ik ben in het bezit van een ouderwets 4 pits petroleumstel kan de Tajine daar ook op? Ik heb er nog geen maar als ik er een koop waar moet ik dan op letten?

    1. Dat klinkt gezellig ouderwets, dat is een prachtig bezit Sjaan! Ik denk dat het prima kan. Mits het “petroliestel” (zo noemde mijn moeder zo’n ding) voldoende laag kan, of eventueel met een extra sudderplaatje. Als je een tajine koopt zijn er wel wat tips. Ik vond aankooptips voor een tajine netjes op een rij op een Vlaamse website.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven