fruittaart met bodem

Roomboter taartbodem

Dit is een fijn basisrecept voor een heerlijke roomboter taartbodem. De bodem is niet alleen uitermate geschikt voor ’n zoete roomkaastaart maar met kruiden en specerijen in plaats van zoetstof maak je evengoed een heerlijke hartige basis. Je bakt een zoete bodem met zoetstof (doseren naar eigen smaak) en doet er een koude vulling in zoals bijvoorbeeld bij deze verrukkelijke fruittaart.  Hoeveel zoetstof je gebruikt hangt vooral af van je eigen soort en smaak, maar ook van je vulling die je erin doet. Is die vulling heel zoet dan kun je de bodem wat minder zoet maken. Maak je toch liever toch die hartige taart, laat dan de zoetstof achterwege en gebruik kruiden en/of bouillonpoeder om de boden op smaak te brengen? Even voorbakken, daarna vullen met een groentevulling en afbakken. 

Advertentie

Vorm en berekening koolhydraten

Je kunt het deeg in allerlei vormen drukken en zo voor diverse toepassingen gebruiken. Rechthoekig ovenschotel voor een hartige taart, rond voor een taart waar je puntjes van snijdt of meerdere kleine tartelettevormpjes. Op de foto gebruikten wij onze quichevorm van 28 Ø cm (Ikea) voor een grote taart die we in stukken konden snijden voor een verjaardag. Het recept voor onze roomboter taartbodem bevat in totaal 11,3 gram koolhydraten exclusief vulling. Dat is net geen 1 gram als je er 12 punten van snijdt. Zie het receptkader voor de berekening van de andere voedingswaarden.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop. Of koop er een online bij bijvoorbeeld Libris of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
uitsluitend via Boekdelen!

ISBN 9789082659870

BIJNA uitverkocht!

Gewoon Koolhydraatarm
Actieprijs van 1 april -13 mei
€ 17,50!!

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
laatste exemplaren!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

fruittaart met bodem

Zo maak je de roomboter taartbodem

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Roomboter taartbodem

Dit is een heerlijke roomboter taartbodem, uitermate geschikt voor ‘n zoete taart, bijvoorbeeld deze verrukkelijke fruittaart. Maar ook als hartige bodem, met wat gedroogde kruiden en een (hartige) vulling naar keuze erin.
4.29 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten

Voedingswaarde

Per hele quichevorm Ø 28 cm exclusief vulling (10-12 puntjes)
kcal 1695.9 koolhydraten 11.3 geiwitten 60.7 gvetten 150 gvezels 33.4 g
Hoeveelheid (aan te passen)1 Quichevorm Ø 28 cm

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Taartbodem

Optioneel

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en vet een quichevorm Ø 28 cm in. Of leg een vel natgemaakt en uitgeknepen bakpapier in de vorm, dat vormt makkelijk en dan til je de bodem er later makkelijk uit.
  • Smelt de boter op laag vuur. Meng de boter met amandelmeel, kokosmeel, bakpoeder en zout. Voeg de eieren toe. Voeg voor zoet gebak wat zoetstof toe en voor hartig gebak kruiden en/of specerijen. Meng tot een samenhangend deeg.
  • Druk het deeg gelijkmatig in de vorm. Maak ook een opstaande rand rondom als je wilt.

Voorbakken zonder vulling

  • Prik met een vork op regelmatige afstand gaten in het deeg om blazen te voorkomen. Bak de taartbodem 10 minuten voor. (10 minuten langer als je de bodem alleen met een koude vulling vult, roomkaas en fruit bijvoorbeeld)
  • Na het voorbakken kun je de boden afbakken met (hartige of zoete) vulling erin. Afhankelijk van de vulling nog eens 10-20 minuten.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


6 gedachten over “Roomboter taartbodem”

  1. Zou je misschien een hoeveelheid zoetstof kunnen noemen? Natuurlijk ligt het eraan welke zoetstof je gebruikt, want bij de 1 is de hoeveelheid zoetstof wat smaak betreft net zo zoet als suiker en bij de ander is het 2x zo zoet, maar misschien kun je de hoeveelheid zoetstof noemen die jij gebruikt? Alvast bedankt!

    1. Hoi Jolanda, Inderdaad hangt dat heel erg af van welke soort je gebruikt. Iedereen maakt daarin een eigen keuze en bovendien de één houdt van erg zoet de ander helemaal niet. En bij deze bodem hangt het er ook weer vanaf waarmee je hem vult. Dus “naar smaak” blijft wat ons betreft echt de beste aanduiding. In zo’n grote taartbodem zou ik iets doen vergelijkbaar met 25-75 gram suiker.

  2. Een heerlijke, beetje droge, taartbodem. Gebruikt voor mijn spruitentaart i.p.v. bladerdeeg. Is een blijvertje

  3. Prima recept, maar het aantal grammen koolhydraten is wel wat té rooskleurig: volgens de Voedingswaardetabel kom ik toch hoger uit. Eens?

    1. Tellers en merken geven allemaal verschillende waardes op. Heel irritant, maar zo is het nu eenmaal. Klik even op de ingrediënten, dan krijg je bij de belangrijke ingrediënten te zien hoeveel wij berekenen per 100 g.
      EDIT: in 2021 opnieuw berekend.

  4. Ik heb vandaag deze taartbodem weer gemaakt. Heb dit keer de helft vd hoeveelheid amandelmeel vervangen door gestampte walnoten. Ook erg lekker.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven