kabeljauw met romige venkelsaus

Kabeljauw met romige venkelsaus

Die heerlijk romige venkelsaus heeft een ongelooflijk subtiele smaak, licht anijs achtig. Helemaal perfect dus om de kabeljauw tot z’n recht te laten komen. Het gerecht lijkt me ook goed inzetbaar met kerst trouwens. Want, niet te zwaar en de venkelsaus kun je van te voren maken. Bovendien past het uitstekend in een koolhydraatarme luxe maaltijd! Als je net zo van de smaak van venkel houdt als wij hier in Huize HAK (Hans en Anna-Karina), dan ga je deze makkelijke romige venkelsaus vast ook vaker op je menu zetten. Vrijwel alle koolhydraten zitten in de saus, en daar hou je van over. Het gerecht bevat 3.9 gram koolhydraten per portie. Dat is exclusief de worteltjes met een klontje boter en een beetje spinaziesalade. Serveer er je eigen favoriete groente bij, pompoen misschien? Hoe dan ook, een prima koolhydraatarm diner.

Advertentie

Multi inzetbare saus

Ik vind zo’n sausje op je bord presenteren best lastig, meestal wordt het nogal slordig. Het doet niets af aan de smaak,  heeft een van jullie daar een leuke tip voor? De hoeveelheid venkelsaus in dit recept is nogal royaal, ik hield de helft over. Een paar dagen in de koelkast overleeft de saus zeker. Dus dat eet ik later deze week. Ik weet nog niet wat en hoe precies maar dat zien jullie vanzelf wel toch? Misschien met met bleekselderij, daar ben ik dol op of met pompoen. Mijn heer Hans draagt zojuist een dikke vette spaghetti-pompoen en een muskaat-pompoen naar binnen namelijk. Uiteindelijk is het deze overheerlijke pasta van courgette geworden.

Variaties

Je ziet hier een stukje gebakken malse kabeljauw, maar je kunt ook best een andere vis kiezen. Want bij een koolvispakketje uit de oven of een gegrilde moot zalm is de romige venkelsaus net zo lekker. Wij eten thuis geen vlees, maar ik denk zomaar dat kip of een varkenshaasje ook geweldig lekker zou kunnen zijn.

Privé troubadour

Ik (AK) kookte de kabeljauw in romige venkelsaus op zondagmiddag terwijl mijn eigenste privé troubadour in de huiskamer lekker gitaar zat te spelen uit zijn mapje met ‘ouwe meuk Nederlandstalig’. Om verwarring te voorkomen, in dat mapje geen Willeke Alberti of André Hazes, ook leuk hoor daar niet van. Mijn heer Hans heeft een nogal brede smaak als het om Nederlandstalig gaat: van Dirk Witte (Mens durf te leven) via Cornelis Vreeswijk (Dans om de bom) naar Boudewijn de Groot (ons trouwlied met persoonlijk extra couplet: Zolang ik niet beweeg). Hij zingt ook steeds vaker eigen vertalingen van Amerikaanse (folk)zangers (Phil Ochs). Ik kan daar enorm van genieten en voel me bijzonder rijk met mijn privé troubadour! Ik maak zelf geen muziek, maar ik heb wel een toetsenbord en een goed gesorteerde kruidenla! Zo vormen we een goed koppel in Huize HAK.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te bestellen voor €23,50. Of koop er een online bij Libris Bookspot of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659870
laatste exemplaren!

Gewoon Koolhydraatarm

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
laatste exemplaren!



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

kabeljauw met romige venkelsaus
kabeljauw met romige venkelsaus

Zo maak je deze kabeljauw met romige venkelsaus

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


kabeljauw met romige venkelsaus

Kabeljauw met romige venkelsaus

Die heerlijk romige venkelsaus heeft een ongelooflijk subtiele smaak, licht anijs-achtig. Helemaal perfect dus om de kabeljauw tot z’n recht te laten komen. Niet te zwaar en de venkelsaus kun je van te voren maken. Daarmee past het ook uitstekend in een koolhydraatarme kerstmaaltijd!
5 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten

Voedingswaarde

Per portie, exclusief begeleidende groente
kcal 211.8 koolhydraten 3.9 geiwitten 10.9 gvetten 15.15 gvezels 2.7 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Visje

Venkelsaus

Serveren

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Bestrooi kabeljauw met viskruiden, dek af en zet terzijde.

Venkelsaus

  • Snipper het uitje en bak deze glazig in roomboter op matig vuur. Snijd ondertussen de venkel overlangs doormidden en verwijder de harde kern en uitsteeksels. Snijd de rest in dunne reepjes. Voeg samen met anijszaad toe en laat 2 tot 3 minuten meebakken. Giet 100 ml bouillon bij de venkel en laat met een deksel erop 10 minuten stoven op laag vuur. Pureer de gestoofde groente met de crème fraîche tot een gladde saus met de staafmixer. Voeg zo nodig wat extra bouillon toe. Proef en breng verder op smaak met peper en zout. Houd de venkelsaus warm in een steelpannetje.

Kabeljauw bakken

  • Bak de kabeljauw aan beide zijden net gaar, zo'n 4 – 6 minuten. Zeker niet te lang bakken.
  • Leg de kabeljauw op het bord en schenk er wat romige venkelsaus over. Bestrooi tot slot met vers gehakte dille. Echt belachelijk lekker, vind je niet?

Lekker met…

  • Kabeljauw is lekker met diverse groente, eenvoudige gekookte wortelen of broccoli en een kleine salade. Maar ook wilde spinazie met een beetje tomaat is heerlijk!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



35 gedachten over “Kabeljauw met romige venkelsaus”

  1. Fantastisch recept!
    Verfijnd, we hebben er echt van genoten.
    Leuk dat je ook andere ideeën/mogelijkheden aandraagt.
    Zo kom ik van het ene bij het andere uitnodigende recept.

  2. Dit is lékker zeg! Die saus, heerlijk. Mijn man eet sinds kort de KHA-avondmaaltijden met mij mee en die opperde al na de eerste hap dat dit recept wel regelmatig op tafel mag staan.
    Love it!

  3. Ine van der Heijden

    Heerlijke saus van venkel.
    Wij zijn echt liefhebbers van venkel op allerlei manieren, heerlijk

  4. Dit is echt zo lekker! Al diverse keren gemaakt. Vanavond komt het weer eens op tafel, lekker met roergebakken spinazie en kerstomaat.

  5. Die saus!!!! Zo lekker, niet alleen bij kabeljauw, bij bijna alles joh.
    Mijn vader zou zeggen: “Zo maak je bakstenen nog lekker”.
    Er staat bij mij altijd een voorraadje in de vriezer.
    Lieve groet,

      1. De andere variant van die uitspraak kende hij ook, wat zegt dat dan weer over ’s mans eetgewoonte 😉 😉 😉

  6. Mona Roeland

    Fantastische saus voor bij de vis. Meestal vind ik saus toevoegen zonde van de vis omdat je de vis dan niet meer proeft maar deze venkelsaus voegt echt iets toe!

  7. Rolien Mollema

    O wat een delicaat recept! Ik had het gevoel dat ik in een sjiek restaurant at, terwijl ik het zelf heb gemaakt. Zelfs vriend (die venkel alleen maar lust in courgette/venkel/mosterd soep) vond het best aardig!

  8. Na de vakantie weer even ‘streng’ dus je kookboek neemt weer een prominente plaats in in de keuken.
    Mijn man had dit gisteravond gemaakt en het was heerlijk. Er was nog een behoorlijke portie saus over en daar heb ik een soepje van gemaakt voor de lunch van vandaag – net op en ook heel lekker!. Twee keer genoten van de heerlijke venkelsmaak dus!

  9. Ik hou eigenlijk niet van vis, maar wilde vriendlief een keer een plezier doen. En op deze manier is vis gewoon heel erg lekker. Maar die saus gaan we vaker maken ook bij andere dingen…. Jammie

  10. Zojuist de lekkerste saus ooit gegeten bij de kabeljauw. Niets aan het recept veranderd. Manlief was in z’n nopjes. Deze saus houden we erin.

  11. Kabeljauw met venkelsaus gisteren gemaakt, het is echt heerlijk en ook hier een blijvertje.

  12. Bedankt voor alweer zo’n grandioos recept Anna-Karina.
    Deze kabeljauw met venkelsaus is zó lekker, dat wil je wel iedere week. Absoluut een blijvertje. Super lekker, en eenvoudig en snel te maken. Top!!

  13. Klinkt lekker. Draagt de arrowroot niet het meest bij aan de koolhydraten? Weet je hoeveel er in een tl zit?

    1. Dit recept gisteren gemaakt ( als eerste in mijn koolhydraatarme tijdperk) voor vrienden. Iedereen was enthousiast,  ik heb geen arrowroot gebruikt of ander bindmiddel want ik vond de saus dik genoeg. Inkoken is ook een optie. En lekker veel gemaakt en per portie ingevroren want ik ben een visliefhebber. De site geeft mij veel ideeën om verder te experimenteren. Bedankt.

  14. Anky Verhoeven

    Wat een heerlijk recept weer, Anna Karina. We hebben genoten. Bedankt voor de inspiratie!

  15. Hi AK

    Bravo voor je leuke website met de leukste lay-out en recepten.
    Ik ben helemaal nieuw in dit KH-arme leven. Ik zie dat je aangeeft bij ieder recept hoeveel khd er in zitten. Wat betekent dat precies en hoeveel khd kan je eten als je af wilt vallen?

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven