venkelsalade met gorgonzola

Venkelsalade met gorgonzola

Deze smaakvolle venkelsalade met gorgonzola is niet alleen voedzaam maar ook heerlijk licht. Dat komt vooral door de venkel. Want venkel is werkelijk een weldaad voor je ingewanden. Dus deze maaltijdsalades ligt zeker niet zwaar op de maag. De subtiele anijsachtige smaak van de venkel combineert geweldig met de gorgonzola. En die paar stukjes sinaasappel* zorgen voor een aangename zoete toets. Ik nam jonge gorgonzola, die wordt ‘dolce’ genoemd. De smaak is licht  pittig. Bovendien heeft deze dolce een heerlijk zoetige nasmaak. Daarom is die juist erg geschikt voor in deze venkelsalade. Wil je het allemaal toch heftiger? Neem dan een rijpere gorgonzola, die heet ‘piccante’ en is krachtiger van smaak. Met deze ingrediënten bevat de salade 7.32 gram koolhydraten per portie, exclusief het broodje. 

Advertentie

Structuren in de venkelsalade met gorgonzola

De structuren in de venkelsalade met gorgonzola vullen elkaar goed aan. Zachte veldsla, knapperige venkel, sappige sinaasappel* en cruncy nootjes, helemaal perfect eigenlijk!  Een salade is snel gemaakt, fris, gezond en makkelijk in te zetten als maaltijdsalade, bijgerecht of lunch. Je past eenvoudig de ingrediënten en hoeveelheden naar eigen behoefte aan. Als dressing gebruikte ik mijn basisdressing verrijkt met een snuf gemalen sinaasappelschil, als je een biologische sinaasappel neemt kunt je ook de verse schil raspen.

Focaccia met basilicumboter

Vandaag was het tropisch warm, dus hielden we het bij een lichte maaltijd. Bij de venkelsalade met gorgonzola bakte ik een variant op het koolhydraatarme focaccia recept. Maar dan zonder knoflook en rozemarijn. In plaats daarvan stukjes gedroogde paprika en klein een scheutje slagroom. Dat gaf het broodje precies de gewenste smeuïge structuur. Verder mengde ik 30 gram roomboter met een handje zeer fijngesneden verse basilicum. Plus enkele druppels citroensap en peper en zout. Echt lekker frisse boter om de focaccia mee te besmeren. Al met al een uitstekende zalige zomerse maaltijd!

*De sinaasappel zou je eventueel kunnen vervangen. Neem tomaat en die een extra drupje zoetstof door de dressing. Uiteraard smaakt dat anders, maar wel wat minder koolhydraten.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop. Of koop er een online bij bijvoorbeeld Libris of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
uitsluitend via Boekdelen!

ISBN 9789082659870

BIJNA uitverkocht!

Gewoon Koolhydraatarm
Actieprijs van 1 april -13 mei
€ 17,50!!

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
laatste exemplaren!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

venkelsalade met gorgonzola
venkelsalade met gorgonzola
venkelsalade met gorgonzola

Zo maak je deze venkelsalade met gorgonzola

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


venkelsalade met gorgonzola

Venkelsalade met gorgonzola

Venkelsalade met gorgonzola! De subtiele anijsachtige smaak van de venkel combineert geweldig met gorgonzola, sinaasappel voor een aangename zoete toets.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Focaccia erbij? 25 minuten
Totale tijd 35 minuten

Voedingswaarde

Per portie
kcal 383.9 koolhydraten 7.32 geiwitten 13.5 gvetten 32.42 gvezels 4.65 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Maak de sla schoon en droog en verdeel over een platte schaal.
  • Maak de venkel schoon en schaaf de knol in dunne reepjes. Schil ½ sinaasappel dik. Snijd de partjes los en halveer ze. Snijd de gorgonzola in stukjes. Rooster de noten in een droge pan en hak ze grof.
  • Meng de geschaafde venkel met de sinaasappel, gorgonzola en de geroosterde noten. Verdeel dit over de veldsla. Druppel tot slot de basisdressing over de venkelsalade.
  • Aan tafel en genieten!

Minder koolhydraten?

  • Mocht je die sinaasappel teveel koolhydraten vinden, laat het dan weg. Of vervang het door tomaat en doe een drupje extra zoetstof door je dressing.

Broodje met boter

  • Lekker met een koolhydraatarme focaccia broodje. Ik bakte die zonder knoflook en rozemarijn. In plaats daarvan stukjes gedroogde paprika en klein een scheutje slagroom. Precies de gewenste smeuïge structuur!
    Basilicumboter: 30 g roomboter, een handje ragfijn gesneden basilicum, drupje citroensap en peper en zout.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



10 gedachten over “Venkelsalade met gorgonzola”

  1. Heerlijke salade met dit warme weer! Ik heb wel pittige gorgonzola gebruikt, dat vind ik lekkerder. Ook voor het eerst de focaccia gemaakt. Omdat ik niet genoeg amandelmeel met had heb ik wat zonnepitten gemalen en die combinatie werkte ook heel goed , moest alleen iets langer dan 15 minuten in de oven.

  2. Heb deze salade gisteren gemaakt, inplaats van de gorgonzola heb ik er de kruidenbrie door gedaan die nog in de koelkast lag en op moest. Wat een heerlijke salade, samen met de focaccia, die ik voor het eerst gemaakt heb, een perfecte hoofdmaaltijd. Heerlijk.

      1. Klopt, zelf vind ik schimmelkaas ook veel lekkerder, die komt zeker de volgende keer aan de beurt.

  3. Het lijkt mij heerlijk, maar kan ik ook iets anders gebruiken dan Gorgonzola? Ik vind die nl absoluut niet lekker?? Groetjes Henny

    1. Oh da’s echt jammer, je hebt blauwe kazen in diverse smaken van heel erg zacht en romig tot zeer pittig en pikant, daar kun je zelf een keuze uit maken. Maar als je dat allemaal toch niet wilt eten kun je gewoon een mildere kaas nemen. Waarschijnlijk wordt dat dan iets als feta of geitenkaas?

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven