koolhydraatarme vezelbroodjes

Koolhydraatarme vezelbroodjes

De basis voor deze koolhydraatarme vezelbroodjes is oorspronkelijk niet van mezelf. Ik zeg het gelijk maar even. Inderdaad erg koolhydraatarm, met slechts 0.42 gram koolhydraten per stuk! Ik kende al diverse paleo en low carb vezelbroodjes. De basis voor dit vezelbroodje stond ooit op de Facebookgroep van Gobento. Echter daar heten ze psylliumbroodjes. De koolhydraatarme broodjes maak je met slechts een paar simpele ingrediënten. Met eieren, psylliumvezel, roomkaas, bakpoeder en wat zout maak je ze. Maar in de groep zijn ontzettend veel vragen gesteld. Welk psylliumvezel en kan je de Monchou vervangen? Bovendien was er veel verwarring over de hoeveelheid bakpoeder. Want hoeveel is een kl? Is een koffielepel hetzelfde als een theelepel? Hieronder leg ik het je allemaal haarfijn uit.

Advertentie

Monchou ís gewoon roomkaas

Om maar met het makkelijkste te beginnen, Monchou is slechts een merknaam. Het is gewoon blanke roomkaas. Je kunt Monchou in het recept dus gemakkelijk vervangen door bijvoorbeeld de blanke roomkaas van Lidl, Aldi of Albert Heijn. Bovendien zijn al die merken een heel stuk goedkoper. Zelfs mascarpone of Griekse yoghurt kan. Griekse yoghurt vinden veel mensen zelfs lekkerder en het zakt minder snel in. Overigens wel iets langer bakken dan.

Wat is precies een Kl, tl of el in recepten?

Dit wordt al wat ingewikkelder. Met Kl., tl. of el.  in een goed recept wordt in elk geval nooit gewoon bestek bedoeld. Dus niet de dingen waarmee je roert of eet daarvoor gebruiken. Als ik in mijn besteklade kijk zie ik bij de theelepels en eetlepels allemaal verschillende modelletjes liggen, de een is duidelijk groter dan de ander. Welke moet ik nemen voor het recept? Geen een! Gebruik uitsluitend een maatschep voor recepten, zie de uitgebreidere uitleg in maten en gewichten. Veel (koolhydraatarme) recepten komen vaak overgewaaid uit de VS (US) of Verenigd Koninkrijk (UK) of soms uit Australië. In elk deel van de wereld werkt men met een andere inhoudsmaat.

Verhoudingen

Op zich gaat het in recepten om verhoudingen tussen de ingrediënten onderling. Als je alle ingrediënten zou kunnen meten met een zelfde gereedschap maakt het niet uit wat je gebruikt. Maar meestal bestaat een recept uit een combinatie van bijvoorbeeld iets met een vaste afmeting zoals bijvoorbeeld 1 ei , plus iets wat je dient te wegen of te meten: bijvoorbeeld 1 eetlepel bakpoeder. Dan maakt het natuurlijk wel uit welke maat je aanhoudt om dat bakpoeder te meten. Een besteklepel heeft een andere maat dan een officiële maatlepel. Bestek uit je keukenla heeft allemaal een andere inhoudsmaat en zijn daarom ONGESCHIKT om zorgvuldig ingrediënten mee af te meten.

KL= Vlaams

In Nederland liggen de winkels vol met maatschepjes waarbij dit de standaard is: 5 ml theelepels en 15 ml eetlepels, wij gebruiken het metrisch systeem. Maar in Vlaams België wordt gesproken over Kl, (koffielepel) als 5 ml maat in recepten, een Vlaamse (recept) theelepel is officieel een maatje kleiner namelijk 3 ml. Wat nogal wat scheelt in recepten natuurlijk. En dat in hetzelfde taalgebied. Heel verwarrend! Voor onze recepten nemen we dus Nederlandse theelepels van 5 ml.

Psylliumvezel, psylliumpoeder, fiberHUSK®, Kruidvat darmreiniger en Colon Clean etc.

In principe kun je de producten hieronder allemaal wel nemen voor de vezelbroodjes. Maar omdat ze niet precies hetzelfde zijn zullen er zeker verschillen zijn in de uiteindelijke structuur en kleur van de broodjes. Houd daar rekening mee. Ik gebruikte voor de broodjes op de foto’s roomkaas van Lidl en psylliumpoeder van Bulk Powders. Tegenwoordig gebruik ik uitsluitend deze (ongemalen) husk/vezels van Pit en Pit! Dan nu een klein lesje vezelkunde.

Psylliumhusk, -poeder en heel vlozaad - vezelbroodjes
Psylliumhusk, -poeder en heel vlozaad

Psylliumvezel is alleen het schilletje, dus de zaadhuid van vlozaad (Weegbree zaden). Psyllium kan tot wel het vijftigvoudige van het eigen gewicht aan water binden! Je kunt “psyllium” kopen als fijngemalen poeder of als hele vezels (vlokjes). Dus niet het hele vlozaadje zelf gaan malen, dat is echt iets anders. Psylliumvezels worden  gebruikt bij verstopping (obstipatie) en aambeien omdat ze voor meer volume en een zachtere ontlasting zorgen. Psylliumvezels vertragen de opname van koolhydraten en suikers. Daardoor zal de bloedsuikerspiegel minder schommelingen vertonen.

Veel mensen gebruiken in plaats van pure psylliumvezels ook wel Kruidvat Darmreiniger of Colon Clean (of vergelijkbare producten) dat klinkt een beetje gek maar dat is ook psylliumvezel of -poeder met inuline erbij. Er zit wel een verschil in de samenstelling, bijvoorbeeld:

  • Kruidvat darmreiniger bevat 78% psylliumvezels en 12% inulinevezels
  • Colon Clean bevat 70% psylliumvezels en 30% inulinevezels

Inuline

Inuline komt voor in bv. cichorei, aardpeer (topinamboer), paardenbloem, schorseneer, artisjok, knoflook en uien. Het is een polysacharide, eigenlijk een soort suiker dus. Inuline en psyllium zijn beiden onverteerbare vezels. Het zijn geen laxerende stoffen.

Neutraal van smaak

Deze vezelbroodjes zijn zeer neutraal qua smaak, je kunt ze zoet of hartig beleggen of serveren bij soep of kaasfondue, of als extraatje eten bij een salade. Ik was zelf eerlijk gezegd in eerste instantie niet heel erg kapot van de elastische structuur. Ik heb ze ingevroren en na een paar keer begon ik er toch wel ‘brood’ in te zien. Kwestie van wennen ook denk ik? Kun je er niet aan wennen probeer dan dit feestelijke koolhydraatarm breekbrood eens.

Variatietips voor de vezelbroodjes

Maak variaties op de vezelbroodjes en voeg noten, (andere) pitten, zaden en smaakmakers toe. Neem i.p.v. blanke roomkaas de kruidenroomkaas en/of kruiden zoals rozemarijn, oregano, komijn, karwij en tijm. Of geraspte kaas, blokjes feta, olijven, gedroogde tomaatjes etc. Zoeter? Kaneel, gember of probeer eens venkel of anijs!


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te. Of koop er een online bij bijvoorbeeld Libris of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
laatste exemplaren!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm
Actieprijs van 1 april -13 mei
€ 17,50!!

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
laatste exemplaren!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

koolhydraatarme vezelbroodjes
koolhydraatarme vezelbroodjes

Zo maak je koolhydraatarme vezelbroodjes

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


koolhydraatarme vezelbroodjes

Koolhydraatarme vezelbroodjes

Koolhydraatarme vezelbroodjes zijn zeer neutraal qua smaak, je kunt ze zoet of hartig beleggen of gebruiken bij je kaasfondue, of als extraatje eten bij een salade of soep.
4.71 van 24 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Rusten 30 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten

Ook gebruikt

  • Muffinblik, 12 holtes

Voedingswaarde

Per broodje
kcal 67.29 koolhydraten 0.42 geiwitten 3.21 gvetten 5.09 gvezels 3.51 g
Hoeveelheid (aan te passen)12 broodjes

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Vet een muffinblik in of gebruik siliconen inzetvormpjes.
  • Mix roomkaas met de eieren en het zout in 2 minuten schuimig.
  • Meng het bakpoeder met ¾ van de pitten en alle psylliumvezels. Voeg deze droge delen toe aan het roomkaas-eimengsel en mix alles. Verdeel dit mengsel over de 12 muffinholtes. Of vorm balletjes en leg ze op een bakvel, zoals ik deed. Laat 30 minuten rusten.

Bakken

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C.
  • Bestrooi de ongebakken broodjes met de overgebleven ¼ van pitten/zaden en druk lichtjes aan. Bak de vezelbroodjes 30 minuten of tot ze gaar zijn. Laat de broodjes liefst in de dichte oven afkoelen, om inzakken te voorkomen.
  • Eet smakelijk! De koolhydraatarme vezelbroodjes zijn heel geschikt om in te vriezen.

Extra drinken

  • Voor dit soort vezels geldt: maximaal 15 gram op een dag eten en veel bij drinken gedurende de dag, anders werkt het beslist verstoppend.

Is je baksel groen of paas geworden?

  • Bij sommige mensen verkleurt het brood groen of paars. De smaak ervan is overigens wel normaal en je kunt het ook echt gewoon eten. Maar het ziet er wel vreemd uit…. 
    Groen brood? Dan heeft het bakpoeder gereageerd met zonnebloem- of pompoenpitten. Of je hebt in plaats van bakpoeder natriumbicarbonaat gebruikt. Iets zuurs, zoals citroensap of azijn toevoegen helpt. 
    Paars brood? Dan heb je niet uitsluitend de psylliumvezels (husk) gebruikt, maar ook de gemalen kern van het vlozaad. Of de vezels zijn niet helemaal zuiver en bijvoorbeeld gemengd met inuline.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



153 gedachten over “Koolhydraatarme vezelbroodjes”

  1. Vivian Goossens

    De vezelrijke broodjes zijn perfect geworden. Vooral het laten afkoelen in de oven maakt dat ze stevig worden. Ze hebben zelfs soort van korstje. Ik wilde wat grotere broodjes en heb er zes gemaakt met het recept voor 12 stuks. Ik heb melk eiwit allergie en heb haver roomkaas van oatly gebruikt.

  2. Wat is het verschil in de broodjes als je de psyllium husk of psyllium husk gemalen gebruikt? Ik gebruikte tot nu toe altijd de gemalen versie

  3. Ik vind een heerlijk broodje… snij 1 broodje in dunne plakjes en dan 8 min in airfryer op 180 … lekker knapperig..

  4. Ik vind deze broodjes erg op de structuur van brood lijken. wat bij de meeste recepten van keto niet het geval is. Ik vind ze het lekkerst als ze net uit de oven komen. 5* voor mij

  5. Ik heb de broodjes gebakken maar ik vind de binnenkant niet lekker, het korstje aan de buitenkant wel. Ik zit te denken… Wat nou als ik het helemaal plat leg en bak als een soort cracker of flat bread. Zou dat werken?

  6. Ik heb deze broodjes afgelopen weekend voor het eerst gemaakt… Echt heel lekker! Dezelfde structuur als ‘normaal’ brood en absoluut niet droog. Aanrader! Had ik ze maar eerder ontdekt 🙂

  7. Ik moet zuivel vermijden vanwege de eiwitten en helaas zijn zoooooveel koolhydraatarme recepten mét yoghurt c.q. Zuivelproducten 😕. Is de zuivel/kaas ook te vervangen door iets anders? Soya wil ik eigenlijk zoveel mogelijk vermijden en kokosyoghurt heeft de Hoofdprijs. Ik loop er iedere keer tegenaan.

    1. Hoi Ingeborg,
      Ik begrijp je probleem, wij krijgen heel vaak vragen over lactose intolerantie, allergieën en aanverwante zaken. Maar… wij zijn geen allergie- of eiwit-vervangdeskundigen, dus daar hebben wij ook niet echt een pasklaar antwoord op… je weet zelf het beste wat wel en niet kan in jouw persoonlijke situatie. Dat is een hele puzzel soms. Vandaar dat we je willen adviseren zoveel mogelijk zelf op zoek te gaan naar een persoonlijke oplossing. Dat kan vrij goed met behulp van Google, dat gaat beter (en sneller) dan je vraag bij ons neerleggen. Veel succes!

  8. Het in de oven laten afkoelen was achteraf toch niet zo’n goed plan… Het brood is te ver doorgebakken

  9. Drie uur geleden gemaakt volgens het recept maar zonder de pitten, en ipv roomkaas heb ik cottage cheese gebruikt en ik heb psyllium vezel van het merk peak’s gebruikt (poedervorm) gekocht bij de Jumbo (200gr, 4,50€). het resultaat was perfect en lekker. Morgen ga ik het weer maken maar dan met Griekse yoghurt 10%. Bedankt voor het recept en ik laat je weten hoe met de de Griekse yoghurt is gegaan.

      1. Dank je wel Anna-Karina, zoals gezegd heb ik de nu ook de variant met Grieks Yoghurt 10% gemaakt. Deze zijn qua smaak, kleur, geur, enz. gelijk aan de vorige. Echter ik had hier wel enige last van ingezakte bolletjes. Nogmaals bedankt voor het recept en ga dit opnemen in mijn weekmenu. Verder heb ik per bolletje (ca. 30gr) uitgerekend: kcal 54, khd 1gr, vet 3gr, eiwit 4 gr., dit is dus de basis zonder noten, pitten , enz,enz,. Heb ontdekt dat een bolletje met kruidenroomkaas echt ontzettend lekker is.

  10. Anneke van der Mijden

    Ik heb nu 2x de broodjes proberen te bakken, maar bij mij blijven ze plat🙄. Volg precies het recept.
    Tips?

  11. Hallo!

    Ik ga straks dit recept maken, maar heb nog wel een vraagje, hoe lang zou het in de oven moeten als ik het in een broodvorm bak?

    Alvast bedankt!

    Groetjes Miranda

    1. Ik heb daar geen ervaring met dit recept. Begin gewoon met 30 minuten, ik zou het in elk geval dan goed in de gaten houden elke oven is weer anders. Het is gaar als het gaar is (prikkertest doen).

  12. beste,
    Die bolletjes lukken perfect, maar ik zou een cake makkelijker vinden (kan ik er 3 in 1x maken).
    Als ik een cake maak, zakt hij steeds in! Wat doe ik verkeerd? Ik laat het afkoelen in de oven!

    mvg,

  13. Ik heb ze gemaakt, maar klopt het dat het deeg niet echt tot bolletjes te maken is met de hand? Eigenlijk is het dik vloeibaar.

    Heb ik iets verkeerd gedaan?

    1. Jawel je kunt wel bolletjes vormen. Als je kijkt naar foto 4 van de serie, zie de ongebakken bolletjes. Maar dat kan echt pas na 30 minuten rusten, omdat de psylliumvezel het vocht opneemt en zo het deeg steviger maakt. (of gebruik de methode van Petra zoals beschreven en doe het deeg in een muffinvorm) Als het echt te vloeibaar is daarvoor heb je wellicht toch een ander soort samenstelling vezels of veel grotere eieren dan ik heb gebruikt. Helpt het als je een klein beetje vezels toevoegt?

      1. Ik heb het deeg meteen in de muffinvorm gedaan en daarin laten rusten. Dat is dus niet de bedoeling. Ga ik het van de week nog eens proberen maar dan met 3 L eieren in plaats van 4. Misschien dat dat ook helpt. Wellicht ook wat meer baking soda?

        Ze smaken verder echt lekker. ik ga ze zelfs voor een bijeenkomst met allemaal vrouwen bakken volgende week zondag. Zit alleen nog even te bedenken hoe ik een zoete variant kan maken. Kan ik bijvoorbeeld zwarte bessen door het beslag doen?

        Groet,
        Thecla

  14. Oh wat een goed artikel! Dat wist ik niet!

    Bedankt! Vraagje waarom gebruiken ze ene keer baking soda en andere keer bak poeder in een recept
    Of is het allemaal het zelfde en vervangbaar dus?

    1. Nee, zeker niet zomaar inwisselbaar. Bij backing soda heb je echt een zuur nodig en als je die verhouding niet kent dan zal dat de smaak -nadelig- beïnvloeden. Lees het artikel over rijsmiddelen even daar staat het allemaal heel uitgebreid uitgelegd.

      1. Vanmiddag deze gemaakt, stiekem al 1 geproefd!
        Heerlijk!
        Morgen lekker met kipfilet als lunch mee naar mijn werk. Ik had geen muffinblik, dus heb de papieren muffinvormpjes gebruikt dat ging ook goed!

  15. Wauw ze zien er echt prachtig uit iig!!

    Ik had geen wijnsteen poeder dus normaal bakpoeder en heb scheutje appelazijn erbij gedaan voor het rijzen. Heb er 5 grote broodjes gemaakt zo groot als een hamburger broodje zijn ze nu. Super bedankt voor dir geweldige recept! Ik had veel andere Amerikaanse recepten gezien maar allemaal moeilijk met eiwit scheiden en geen eigeel en amandel meel etc. En hele lange baktijd. Deze zijn echt top! Snel klaar en makkelijke ingrediënten!

    1. Zie ook het uitgebreide artikel over rijsmiddelen.
      Ja op zich zou het kunnen, maar… Er zit in dit soort baksels geen of een heel stuk minder suiker. Het gaat om hoe gist werkt. Gist zet suiker om in alcohol en koolzuurgas (belletjes). De belletjes zorgen voor de luchtige gaatjes in baksels. Dus bakpoeder is daarom meest gebruikt bij koolhydraatarme baksels, bakpoeder is niet afhankelijk van suiker.

  16. Heerlijk!!! voor herhaling vatbaar. 1e keer had ik de eieren niet lang genoeg geklopt en had ik kleine stevige broodjes. 2e Keer veel langer geklopt en lekker grote broodjes, jammie

  17. De broodjes vandaag gemaakt. Helft van het recept omdat ik niet wist of ik het lekker zou vinden. Conclusie; ze zijn heerlijk. Binnenkant beetje paars maar geen nare geur. Roomboter en oude kaas erop en ik ben happy! Ik sta beetje stil met mijn gewicht en ben bang dat het komt door het gebruik van amandelmeel. Ik ga mijn broodjes invriezen en hoop dat ze na het ontdooien nog steeds zo lekker zijn !

  18. Vanmiddag de vezelbroodjes gemaakt. De eerste lading had ik in een muffinvorm gedaan en rezen niet zo goed. De volgende had ik iets langer laten rusten en daar balletjes van gemaakt, ook had ik 2 eieren minder gedaan omdat ik de eersten erg naar ei vond smaken. Deze broodjes zijn wel mooi gerezen en zijn ook luchtig en lekker. Ik wilde een foto plaatsen maar dat lukt mij niet… Bedankt voor al deze mooie en lekkere recepten!

  19. Gisteren deze broodjes gemaakt en ik vond het heerlijk. Ik heb 1 broodje gegeten en de rest in de vriezer gedaan. Zojuist broodje nummer 2 gegeten . Dit hou ik er in, het smaakt prima.

  20. Ik maak al een aan keren deze broodjes alleen dan in de vorm van een brood. Echter zakt het brood elke keer in wanneer de oven klaar is tijdens afkoelen. Ik laat het brood afkoelen met de deur gesloten. Hoe kan dit?

  21. Joke van der Vliet

    Wat een leuke recepten heb je toch ,ik heb net de vezel broodjes gemaakt zijn erg lekker maar niet zo luchtig als op de foto.
    Ik ga volgende keer wat langer met de mixer er door heen .

  22. Sinds kort deze site ontdekt en meteen een aantal recepten uitgeprobeerd. Waaronder deze broodjes.
    Hartstikke goed gelukt, knapperig en lekker ( na bakken in de oven af laten koelen).
    Ik gebruik pure psylliumvezels van juso( bij de tuinen) en geen last van geur. Ik ga nu ook bij pit en pit bestellen want dat is veel goedkoper en dus ook zonder geur( 15,99 voor 300 gram bij de tuinen, Pit en pit 1 kg voor 19,99.)
    Dank voor deze “tip” en de lekkere recepten!

    1. Oh ik wist niet dat dat zoveel scheelde! Maar ik vind Pit en Pit echt een fijne winkel, de zaden en noten smaken ook allemaal heerlijk en puur! En nee ik word door niemand gesponsord…

  23. Heb ze gisteravond gemaakt en helaas ingezakt, maar ja, had de oven ook een fractie van een seconde open gehad. Heb nu net 2 gegeten. Volgende keer doe ik ze in mijn muffinvorm.

    Kan je mij vertellen hoe de verdeling van vetten, eiwitten en koolhydraten in deze broodjes is?

    1. Wat jammer dat ze ingezakt zijn Gerja! Soms komt dat ook door teveel lucht erin, (te snel of teveel rijzen) de substantie kan dat dan niet blijven dragen.
      De verhouding mag je zelf even uitrekenen voor je eigen merken, ik tel alleen de khd ter indicatie.

    2. Zou ik ook graag willen weten, weet niet hoe ik dat moet doen.
      Ga ze straks maken lijken mij heerlijk.
      Maar moet ze wel invoeren, kan het nergens vinden. Gr nel

  24. Hoi Anna Karina,

    Al meerdere dingen klaargemaakt en eigenlijk allemaal super lekker! Dank voor je recepten en duidelijke uitleg.
    Als ik de broodjes eet krijg ik een ‘rare’ tong, voelt branderig aan en gaat pas na een dag weg.. Ik heb dit ook bij het eten van verse ananas en kiwi. Maar als ik de lijnzaad maal, bijv voor de crackers dan heb ik nergens last van. Heb jij hier vaker van gehoord?

    Dank Inez

  25. Heerlijke luchtige broodjes, echt een aanrader!. Ze zijn wel klein en daarom heb ik de hoeveelheden aangepast zodat ik grotere bolletjes kreeg. Koolhydraten zijn dus ook verdubbeld. Ik had ze in een muffinvorm gedaan, ideaal!. Broodje vult zo goed dat je er slechts 1 hoeft.

  26. Ik heb ze nu al 2x gemaakt. Mijn ‘deeg’ is wel niet zo stevig als het jouwe – ik gebruik de psylliumvezel van Kruidvat – eerder een half schuimerig plakkerig boeltje die ik zelfs in papieren muffinvormpjes giet. Maar ze zijn wel lekker, vooral met een kloddertje mayo en ham en tomaatje!

  27. Heel lekker. Voor mij werkt het beste ze te bakken in een siliconen muffinbakplaat. Vraag: welk eiwitpoeder of eipoeder is het beste te gebruiken in baksels?

  28. hallo anna-karina allereerst hartstikke bedankt voor alle recepten heb er heel veel aan en eet al een half jaar kh beperkt en inmiddels ook bijna 15 kilo kwijt en minder lucht in de darmen haha maar heb even een vraagje over dit recept zou het niet ook kunnen met tarwezemelen of kokosmeel bijvoorbeeld

    groetjes betty

    1. Dat wordt dan uiteraard een heel ander broodje, maar er is maar 1 goede manier om daarachter te komen… Zelf experimenteren! NB: Tarwezemelen passen wellicht bij khd-beperkt maar niet in een khd-arm dieet.

  29. ik heb ze vanmiddag gemaakt en vond ze heerlijk. Ik lees hierboven en onder dat ik de overige broodjes in de vriezer kan bewaren. maar ik wil er morgen 2 mee naar mijn werk, moet ik die in de koelkast of donkere koele plek bewaren? ik hoor het graag

  30. Het lekkerste broodje tot nu toe, ik heb de zaden/pitten weggelaten om een zo neutrale smaak te krijgen. Pindkaasbrood staat op nr. 2

  31. Wat een heerlijk recept! eerste keer in muffinvorm gedaan, maar vind zelf het maken van aparte bolletjes fijner.
    Ga ze zo weer maken!

  32. Goedemiddag
    Ik zou bovenstaand graag gaan maken. Ik vroeg me af of het recept ook te maken is als heel brood. Zo ja, moet ik dan nog ergens op letten. BV baktijd.

  33. Hoi Anna-Karina,

    Als ik deze broodjes bak, schenk ik het nog vloeibare deeg/beslag altijd meteen in de vormpjes en laat het dan rusten. Zo voorkom je, dat je nog aan de slag moet met het plakkerige deeg en worden je materialen niet zo vies.
    Ik vind deze broodjes trouwens heerlijk! Ik doe er zelf altijd nog een eetlepel hennepzaad en soms ook chiazaad door.

    groetjes, Petra

  34. Ik had ze met Griekse Yoghurt gemaakt maar niet zo’n geslaagde aktie. Ik vond het te slijmerig. misschien is dit recept ook alleen maar voor de roomkaas dan.

  35. Ik heb ze gemaakt en er 2 van gegeten en voor mijn gevoel genoeg gedronken maar ik raakte er echt versopt van. Dus dan maar 1 voor mij denk ik Ga ik eens uitproberen

  36. Christianne Hueting

    Ik heb de psyllium van de Kruidvat. Niet zo duur, maar is dit ook een goed product?
    1x broodjes gebakken die gelijk inzakten. Ik had ze niet in de oven laten afkoelen. Er zat geen rare smaak aan.

    1. Op zich moet het wel kunnen, in elk geval gewoon opmaken. Ik doe psyllium ook door yoghurt enzo, voor een soepele stoelgang. Misschien is een ingezakt broodje minder mooi maar wel eetbaar. Als je op de ingrediënten klikt zie je wat ik gebruik.

  37. Hoi, mijn psylliumpoeder komt ook van bulk powder en mijn brood kleurt paars.
    Ligt dat ook inderdaad aan het psyllium of is dat wat anders? Qau smaak maakt het niets uit, maar ja, ik heb liever geen paars brood of broodjes.

  38. Hoi!

    ik zou graag de broodjes willen maken, maar ik ben allergisch voor eigeel. Kan ik dit maken met alleen eiwitten, of moet ik het eigeel door iets vervangen?

  39. Zojuist deze broodjes gebakken. Ik heb de roomkaas met fijne kruiden gebruikt.  Als de rest van het gezin deze proeft kan ik morgen weer opnieuw beginnen. Heerlijk met was filet american.

  40. Ik heb een vraagje. Ik zie in recepten regelmatig het gebruik van psylliumvezels. Ik heb zelf een pak Psyllium Vezel poeder in huis wat ik laatst gebruikt heb om een brood te bakken. Alleen de lucht al vond ik erg onaangenaam. Ik heb nog dapper 2 sneden van het brood gegeten maar de rest toch echt weggegooid omdat ik het erg onsmakelijk vond. Kan ik psyllium vervangen door wat anders of kan ik het gewoon weglaten? Excuses als dat ergens vermeld staat en ik eroverheen gelezen heb. vrgr Maya

    1. Helaas, juist door de unieke eigenschappen is het niet echt te vervangen door een koolhydraatarm alternatief. Je kunt wel spelen met de verhoudingen. In het andere brood zijn ook andere melen verwerkt, misschien vind je dat wel beter? Niet gelijk opgeven hoor… Het poeder geeft overigens wel andere resultaten dan de hele vliesjes. Ik bak met de hele vliesjes.

      1. Okay, bedankt voor je reactie. Ik zal het niet gelijk opgeven. 🙂 Misschien dat ik de hele vliesjes ook eens ga proberen. Ik heb trouwens gister de oopsies gemaakt en ze vandaag gebruikt als ” hamburgerbroodje” bij een bietenburger. Dat was een groot succes. Leuk! vrgr Maya

        1. Ik zie trouwens net dat zowel Ah als Jumbo fiberhusk verkopen. Ah verkoopt Fi­nax Psyl­li­um glu­ten­vrij, 5.45 voor 200 gram. Op de zak staat 85 % kostfiber. Bij de ingrediënten staat alleen: gekneusde zaadschilletjes van de plant Plantago Psyllium. Ik vraag me dan af wat die overige 15 % is. Inuline? Dat staat er niet bij. Jumbo verkoopt Fiberhusk glutenvrij Vlozaad, 10.99 voor 300 gram. Een stuk prijziger. Daar staat bij 100 % vlozaad.

          1. Het hele vlozaad zou ik zeker niet nemen, alleen de vliesjes (husk). Zie ook de tekst en de plaatjes… Die Fi­nax Psyl­li­um lijkt ook gemalen te zijn? Overigens heb ik geen idee wat welke fabrikant precies in de dozen of zakken stopt 😉

  41. Deze broodjes zijn echt lekker! Ik had ze een paar weken geleden gemaakt en het grootste deel ingevroren. Gisteren ontdekte ik ze weer in de vriezer en heb ze gegeten met stukjes omelet erop. Ze waren nog prima te eten en hoewel het geen brood is, lijkt het er toch best op.

    Wat ik niet snap is dat jij zegt dat je echt niet meer dan 2 broodjes per dag mag eten, maar als ik 12 broodjes heb gemaakt van de hoeveelheid ingrediënten die jij opnoemt, zit er toch minder dan 4 gram psylliumvezel in één broodje? Dan moet ik er 4 eten om aan het maximum van 15 gram te komen. Of reken ik nou verkeerd?

    1. MAXIMAAL 15 gram ja dat klopt, voor mij is 2 broodjes echt wel het maximum heb ik gemerkt. Niet elk lichaam is hetzelfde uiteraard, er wordt wel geadviseerd het nuttigen van dit soort vezels echt op te bouwen. Als je niet gewend bent aan deze vezels zou ik zeker de eerste keer geen 4 broodjes eten.

  42. Eergisteren je broodjes gemaakt. Wat een topbroodjes! De volgende dag waren ze nog net zo vers! Vandaag 2 uit de vriezer ook super lekker!

  43. Hallo,
    Kan je dit ‘mengsel’ ook langer (1.5 uur) laten staan voor je er mee aan de slag gaat om bolletjes te maken en het in de oven doet?

  44. Hallo Anna-Karina

    een vraagje__ kan ik deze broodjes ook in mijn airfryer bakken en moet het dan op 180gr.

    pindabrood/Cake is een super succes ik moest er 2 extra voor mijn kennisje maken.

    alvast bedankt

  45. Deze broodjes heb ik gisteren gemaakt. Erg lekker.

    Ik kreeg telefoon en daardoor heeft het mengsel veel langer gestaan. Het gevolg was, dat het niet meer plakte en ik heel eenvoudig bolletjes kon maken. Laat het voortaan dus lekker lang staan.

  46. Oh wat heerlijk! Ik heb ze met zonnebloempitten gemaakt en dit is voor mij het eerste dat echt met broodjes te vergelijken is. Fijn hoor. Neem er volgende week een paar mee voor een dagje uit naar Terschelling.

    1. Begin met één, kijk hoe dat valt. Sommige mensen krijgen last van deze vezels. Bij blijven drinken en echt niet meer dan twee op een dag. Veel plezier op Terschelling!

      1. Hahaha gisteren en vandaag 3 op!

        Het gaat allemaal goed hoor! Wel heel veel water gedronken erna….

        Ik zal me voortaan aan de maximale 2 houden.

        Groetjes Julia

  47. Ria Vullings

    het kolhydraatarme vezelbroodje is goed gelukt en best lekker!

    Heb je nog meer recepten met psyllium husks vezels?

    Of waar kan ik ze onder vinden?

    Overigens complimenten voor je site, erg professioneel!!

    Ria

    1. Je kunt psylliumvezels onder andere vinden in een lichtgele kartonnen verpakking bij de Jumbo supermarkt. Het is een Deens product en als ze het hebben staat het meestal bij de glutenvrije producten.

  48. Hallo, Ik heb deze broodjes gemaakt met cottage cheese (die op moest) ipv roomkaas. Ook erg lekker. Ze worden dan iets “brosser”, en wat meer “gaten” erin.

  49. Ze waren heel mooi groot geworden in de oven!!

    Toen ik de oven opendeed zakte ze de voorste broodjes als een plumpudding in elkaar. Ze smaken wel prima! Een beetje compact!

    Als ik ze in de oven wil laten afkoelen, na hoeveel tijd moet ik de oven dan uitzetten om ze niet te laten verbranden?

     

    1. Tja, dat kan gebeuren. Ik heb nog niet ontdekt waar het precies aan ligt. In elk geval temperatuurverschil, maar ook aan het merk en soort ingrediënten vrees ik want sommige mensen hebben er meer last van dan anderen. Je zou eens kunnen proberen om het deeg wat langer te laten rusten? De ovendeur kan je beter nooit in 1x wagenwijd openen bij baksels, altijd eerst op een kiertje. In dit geval de deur DICHT laten! Afhankelijk van hoe groot je de broodjes maakt, gewoon 30 minuten bakken. Even kijken of ze er gekleurd uitzien, elke oven is tenslotte weer anders.

  50. Ik heb de broodjes al meerdere keren gemaakt maar ik vind het een crime om die bolletjes te draaien Ik heb nu het deeg in muffinvorm gedaan en dat wil prima.

    Ik gebruik zelf de psylliumvezels van Colon Clean daar zit ook geen rare geur aan.

  51. Ik heb al veel van jullie recepten gemaakt en ik ben echt verrast door het feit dat alles zonder (veel) koolhydraten zo lekker is.

    Deze broodjes zijn echt het eerste baksel wat ik heb gemaakt wat niet te eten was. Ik had biologische psyllium vezels (Mattisson) gekocht en toen ik de pot opende, kwam me al een soort chemische lucht tegenmoet (is dit de lucht van psyllium vezels of de binnenkant van de verpakking?).

    Ik besloot de geur te negeren en de broodjes volgens jullie recept te maken. Ik moet zeggen, de broodjes waren plaatjes om te zien, maar die geur….Ik kreeg er gewoon een afkeer van, kon ze niet eten en ze allemaal weggegooid.

    Nu vroeg ik me af of er meer mensen zijn die vinden dat psyllium vezels zo’n onaangename geur hebben of dat het misschien toch aan de verpakking ligt en ik een ander merk kan proberen?

    Groet,

    Helen

     

    1. Ach wat zonde! Geen idee, ik ken dat merk niet. Die van mij smaken en ruiken in de verte een beetje bloemig (bloemetjes).
      NB: ik ben in m’n eentje verantwoordelijk voor de recepten.

    2. Ik herken wat je bedoelt, ik gebruikte fiberhusk en de geur maakte mij ook misselijk. Broodjes zien er top uit en smaken ook niet slecht. Blijven ook lang goed. Manlief eet er graag van maar ik raak ze niet aan, afkeer vanwege die geur.

      1. Gelukkig bak je ze dan niet voor niets! De structuur vind ik een beetje erg elastisch. Ook een kwestie van wennen denk ik wel. Toch ga ik verder experimenteren voor ene minder ‘glibberig’ mondgevoel.

    1. Oké… ik hoop niet dat je ze allemaal in een keer hebt opgegeten???? Het zijn namelijk VEZELbroodjes, dus heel veel bij drinken (minstens 2 glazen water bij 1 broodje). en maximaal 15 gram psylliumvezel per dag is aanbevolen. Anders krijg je wellicht juist problemen met je stoelgang!

      1. Advies opgevolgd, heb alweer nieuwe gemaakt, denk erover brood ervan te maken, geen idee wat een snee aan khd vet en/of suikers zou zijn. Ik help zelfs oude vrouw met deze broodjes

        1. Je telt de khd van al je gebruikte ingrediënten (per gewicht uiteraard) die in je brood gaan en deelt dat door het aantal sneden dat je eruit kunt snijden. Dan heb je het per sneetje.

  52. Liesbeth Wijnen

    Gisteravond de broodjes gebakken. Had wel moeite om er een balletje van te maken maar het resultaat is prima. Goed alternatief. Ben blij met je recepten.

  53. Hoi hoi,

    Ik heb deze broodjes ook gemaakt, ik vind ze heerlijk.  Ik heb een ronde muffinvorm van Tupperware gebruikt om deze in te bakken, uit het recept haal ik 12-13 broodjes.

    Ook ik heb de roomkaas van de Lidl gebruikt en bij mij zijn de broodjes ook heerlijk luchtig geworden.  De psylliumvezels heb ik van Pit&Pit.com

    Lekker is om de broodjes door te snijden en op elke helft een lik St.Moret te smeren 🙂

     

  54. Monique Dubbeld

    Hoi

    Ik heb de kh arme vezelbroodjes gemaakt. Buiten het feit dat ze wel klein zijn, zijn ze wel heel lekker. Lekker met een halve plak kaas! heerlijk tussendoortje.
    Bedankt. Morgen ga ik het pindakaasbrood maken.

    1. Roomkaas bevat ca. 30% vet en is veel steviger dan kokosmelk, dus daar zou je dan rekening mee moeten houden. Bijvoorbeeld wat extra kokosolie toevoegen en iets minder vezels gebruiken, je moet echt een behoorlijk stug dik deeg krijgen. Hou je van experimenteren?

    1. De broodjes hebben inderdaad niet het formaat van gewone bolletjes, ze echt wat kleiner. Maar je kunt natuurlijk iets grotere bolletjes maken dan haal je er bijvoorbeeld 6 of 8 uit het recept (dan zijn ze respectievelijk 1 khd of 0,75 khd per stuk).

  55. Hi,
    Ik vind die Psyllium vezels zo glibberig in mijn mond, zijn die ergens door te vervangen? Broodjes, pizzabodem heb het steeds weer geprobeerd.
    Maar blijf het brrrrr vinden.

    1. Dan is dit recept voor jou gewoon niet weggelegd vrees ik? Ik snap wat je bedoelt, ik moest er zelf ook aan wennen. Ik vind ze overigens na het invriezen beter. Een vervanger zonder het hele recept om te moeten bouwen kan ik zo niet 1,2 3 niet verzinnen.

    2. Ik heb appelvezel gebruikt. 25 koolhydraten per 100 gr. Is per broodje is 3,75 per broodje maar een heerlijk alternatief

  56. Hoi,

    Dankje voor dit recept. Ik heb Fibrex voedingsvezels in huis. Kan ik dat ook gebruiken in plaats van de psylliumvezels?

    Groetjes,

    Inge

          1. Nog niet naar gekeken, ik heb dit eens gekocht maar weet je wat??? Ik ga nu de keuken in, als ze mislukken heb ik pech:).

          2. Ze zijn de oven inmiddels uit. Smaken prima maar zijn niet echt gerezen. Geeft niet, nu heb ik mini-vezelbroodjes 🙂

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven