bloemkool rucola stamppotje

Bloemkool rucola stamppotje

Zo’n lief eenpersoons pannetje met een romig bloemkool rucola stamppotje erin, daar doe je mij een enorm plezier mee. Elke hap romige zachtheid, dat is puur genieten! Dat is helemaal “zeg maar echt mijn ding”, om met Paulien Cornelisse te spreken. In mijn oude koolhydraatrijke leven at ik het liefst minstens 3x per week een stamppot. Vaak met rauwe sla-achtige groenten zoals andijvie, rucola of paksoi. Bovendien moest daar op de een of andere manier ook altijd kerrie aan te pas komen. Oké, noem het gerust een afwijking, maakt me niet uit. Ik vond die smaken en structuren gewoon heel erg lekker! Nog steeds dus, dat blijkt nu maar weer eens.

Advertentie

Stamppotstand

Voor de website plannen we de recepten vaak 6 weken vooruit. Hoewel we een planning maken ontstaan onze recepten vaak ook gewoon spontaan. Omdat er een en ander op moet meestal. Vandaag vond ik een halve courgette, driekwart bloemkool en een aangebroken zakje rucola. Vervolgens schiet ik vanzelf in de stamppotstand (Bestaat dat? Ja blijkbaar wel).

Dit koolhydraatarme bloemkool rucola stamppotje is niet alleen ontzettend makkelijk om te maken maar ook heel smakelijk! Die pittige mosterdachtige smaak van de rucola combineert echt fantastisch met de romige bloemkool. Het tomaatje zorgt voor een zoetzure afwisseling. Qua specerijen liet ik het stamppotje simpel. Want beetje muskaatnoot erover en een snufje zout was genoeg. Verder hield ik de courgette staafjes apart. Echter je kunt de courgette ook in blokjes snijden en gebakken door de stamppot roeren natuurlijk. Ik vind het zelf wel boeiender eten als ik meerdere duidelijk verschillende hapjes tijdens een maaltijd heb. 

Lunch of voor- of hoofdgerecht?

Het bloemkool rucola stamppotje nam ik als lunch. Maar je kunt het in een aangepaste portie evengoed als voorgerechtje of zelfs als hoofdgerecht serveren. In dat laatste geval eet je er bijvoorbeeld een stukje vis bij. Of roer eens een handje gehakte noten door je stamppotje. Deze bevat per portie 9.3 gram koolhydraten.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop. Of koop er een online bij bijvoorbeeld Libris of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
uitsluitend via Boekdelen!

ISBN 9789082659870

BIJNA uitverkocht!

Gewoon Koolhydraatarm
Actieprijs van 1 april -13 mei
€ 17,50!!

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
laatste exemplaren!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

bloemkool rucola stamppotje
bloemkool rucola stamppotje

Zo maak je dit bloemkool rucola stamppotje

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Bloemkool rucola stamppotje

Die pittige mosterdachtige smaak van de rucola combineert echt fantastisch met de romige bloemkool. Het tomaatje erdoor is perfect voor de afwisseling. Elke hap puur genieten!
4.50 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten

Voedingswaarde

Per portie
kcal 238.65 koolhydraten 9.3 geiwitten 10.15 gvetten 17.05 gvezels 5.95 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Courgettestaafjes

Serveren

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Breek de bloemkool in roosjes en kook ze gaar in 12-15 minuten.
  • Snijd ondertussen de cherrytomaatjes in kwarten. Was de rucola en hak grof.
  • Giet de bloemkool af en stoom droog op laag vuur. Stamp de bloemkool met de helft (15 gram) van de geraspte kaas en mascarpone tot een puree. Gebruik een stamper of een knijper.
  • Schep de gesneden rucola en de kwarten cherrytomaatjes door de puree. Laat de stamppot helemaal warm worden, roer af en toe, om aanbranden te voorkomen. Proef en breng op smaak met nootmuskaat en een snufje zout.

Courgettestaafjes

  • Snijd de courgette in 16 reepjes en bak deze kort met een snuf kerrie om en om in wat olie.

Serveren

  • Schep het bloemkool rucola stamppotje in een eenpersoons pannetje of schaaltje, garneer met de rest van de kaas en een beetje fijngesneden basilicum. Geef de gebakken courgette staafjes er los bij. Puur genieten!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



17 gedachten over “Bloemkool rucola stamppotje”

  1. Was heel lekker Anna-Karina. Ik kan alleen niet van een recept koken dus het werd heel anders: een bloemkool stamppotje met rucola, paprika, uien, champignons. 2 geklutste eieren met kruiden om het een beetje te binden en met geraspte kaas in de oven.

  2. Ik heb dit gerecht nu twee keer gemaakt maar wat maakt het een verschil of je het nog opwarmt nadat de rucola erdoor is gegaan of niet. De eerste keer heb ik de rucola erdoor geroerd zonder te snijden en direct opgediend en toen twijfelde ik of ik het nog een keer zou maken. Dat heb ik dus wel gedaan en gelukkig maar:) Nu had ik de rucola wel gesneden en even goed mee laten warmen aan het gerecht en toen was het echt lekker!

    1. Zelf houd ik meer van rauw (en zo blijven er ook meer voedingsstoffen bewaard) maar doorwarmen kan natuurlijk ook.Smaken verschillen nu eenmaal, het gaat erom dat je de gerechten gewoon lekker naar je eigen hand zet Mariska.

  3. Al vaak naar dit recept gekeken op blz. 135 in het boek en dan nu eindelijk een keertje gemaakt. Had dezelfde restjes liggen. Voor herhaling vatbaar, was heerlijk en natuurlijk ook mijn mijnheer Hans heeft weer gesmuld. Ga ik zeker nog vaker maken.

  4. Handige tip voor mijn mede pottenkijkers?
    Ik kijk regelmatig naar de Duitse televisie en dan vooral naar programmma’s die over ‘gezondheid’ gaan.
    Deze week kwam de tip voorbij welke groenten je het beste kunt eten om leververvetting tegen te gaan, en zelfs op te lossen. Veel van de groenten staan al in de recepten op deze site vermeldt, met dank aan Anna-Karina, echter met nadruk werden rucola, artisjok en avocado genoemd.

  5. Ik heb het stampotje als hoofdmaaltijd gemaakt ik heb 100 gr zachte geitenkaas er door gedaan ipv kaas en mascarpone en een paar lepels honingmosterd er door gedaan en op t laatst wat gehakte walnoten er door gedaan zal het resultaat op facebook zetten

  6. Heerlijk! Maar was wel de rucola vergeten 🙁

    In plaats van de courgette in reepjes te snijden heb ik er spaghetti van gemaakt met de spiraalsnijder, en daarop de bloemkoolprut en dan nog wat  de geraspte kaas. Yummie!

    1. Rucola vergeten? Nee, dat kan in dit stamppotje echt niet die is juist zo lekker. ‘Bloemkoolprut’ klinkt niet echt aantrekkelijk 😉 Gelukkig heb je er je eigen draai aan kunnen geven en heeft het toch gesmaakt.

  7. Rita van der Horst

    Ik ben ook een grote kerrie gebruiker en een stamppot mens, ik zal deze stamppot eens proberen. Vind je de bloemkool een goede aardappel vervanger?

    1. Ja! Zeker in deze stamppot. Eerder deed ik er regelmatig teveel vocht bij, bloemkool is van zichzelf al een stuk vochtiger na het koken dan een pieper. Daarom even goed laten uitdampen en alleen mascarpone (lekker dik en romig) en eventueel wat kaas toevoegen om het mooi smeuïg te maken; en kruiden & specerijen naar smaak, heerlijk!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven